Prospect Watch: Baltimore Orioles

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Voor alle 30 Major League-teams maken we de Prospect Top 10 voor het komend jaar op. We zijn aangekomen in de AL East.

AFLEVERING 18: BALTIMORE ORIOLES

orioles

Giganten

De Baltimore Orioles… De club die al sinds jaar en dag in dezelfde divisie opereert als de New York Yankees en de Boston Red Sox. Daar is natuurlijk niet vaak tegenop te beuken. Het lijstje met noemenswaardige prijzen voor Baltimore sinds 1966 is dan ook kort: 3 World Series-titels (’66, ’70, ’83), 9 divisietitels, 7 American League pennants, twee Wild Cards.
De laatste twee play-off-optredens voor Baltimore dateren uit 2012 (Wild Card) en 2014 (divisietitel). In 2016 werd het duel om de laatste Wild Card verloren van de Toronto Blue Jays. De laatste jaren zijn de zaken dus wat verbeterd in Baltimore, want voor 2012 zagen de fans in Maryland voor het laatst play-off-honkbal in 1997.

Tussen 1983 en 2012 haalden de Orioles de play-offs één keer: in 1997 (Orioles.com)
Tussen 1983 en 2012 haalden de Orioles de play-offs één keer: in 1997 (Orioles.com)

Eigen jeugd

Een groot deel van de selectie die de laatste jaren meedoet voor de (troost)prijzen, is zelfopgeleid. Spelers als Manny Machado, Jonathan Schoop, Matt Wieters, Kevin Gausman, Zach Britton, Dylan Bundy, Mychal Givens, Chris Tillman en Donny Hart droegen allemaal in grote mate bij aan het succes van de ploeg van manager Buck Showalter. De laatste stap werd echter nooit gezet. Succes in de play-offs is alweer enkele decennia verwijderd van Baltimore. Komt het laatste stukje van de puzzel vanuit de Minors?


Prospect Top 3

Nr. 1: Cody Sedlock (RHP)

De 21-jarige Cody Sedlock gooide zijn collegepitches voor Illinois, van waaruit hij afgelopen zomer als 26e overall gedraft werd door de Orioles.

Cody Sedlock, kort na de draft (Evan Habeeb/USA TODAY Sports)
Cody Sedlock, kort na de draft (Evan Habeeb/USA TODAY Sports)

Voorafgaand aan de draft schreven we over Sedlock:

Illinois-local-boy Sedlock heeft zijn draftstatus de laatste twee seizoenen, net als zijn fastballsnelheid, omhoog zien schieten. De rechtshandige pitcher gooit de klassieke vier pitches (fastball, curveball, slider, changeup) en kan een hele wedstrijd de 93/94 mph volhouden. Hij gooit strikes, verspreidt zijn pitches over de strike zone en genereert veel grondballen.

Sterke punt aan Sedlock’s fastball is de sink en beweging aan de pitch. De grondballen zijn dan ook makkelijk te verklaren. Zijn slider en curve hebben potentie en zijn change-up is nog in ontwikkeling. Vanwege zijn vele college-innings hielden de Orioles hem wat in toom: 9 starts van maximaal drie innings per stuk completeerden de 130 innings voor de rechtshandige werper, wat de O’s genoeg vonden.

In 2017 start Sedlock in Single-A (Adv.) Frederick, waar hij zich verder zal ontwikkelen tot potentieel big leaguer.

Nr. 2: Chance Sisco (C)

De eveneens 21-jarige Chance Sisco werd in 2013 gedraft en maakt sindsdien een keurige ontwikkeling door. Elke seizoen speelt hij beter en staat hij een paar plaatsen hoger op de prospectlijstjes (Baseball America heeft hem dit jaar zelfs op één voor de Orioles). Daar is ook wel wat voor te zeggen, maar gezien de langere ontwikkelingscurve voor catchers, stokt zijn opkomst hier op nummer 2.

Chance Sisco (MiLB.com)
Chance Sisco (Cliff Welch/MiLB.com)

Sisco is echter wel een enorm goede (lefty) slagman. Zijn Minor League OBP over zijn hele carrière is een indrukkwekkende .402. Afgelopen seizoen met Double-A Bowie voerde Sisco de Eastern League aan in OBP (.406), stond hij vierde in slaggemiddelde (.320) en sloeg hij een homerun in de Futures Game.
Na een geweldig seizoen in Bowie (28 doubles, .828 OPS), verdiende Sisco een call-up naar Triple-A Norfolk. In zijn eerste wedstrijd op het hogere niveau, sloeg de catcher een grand slam tegen de Charlotte Knights (Triple-A, White Sox).

Uitmuntende hand-oog-coördinatie geven Sisco een streepje voor op zijn leeftijdsgenoten. Hij heeft een uitzonderlijk goed oog voor de slagzone en maakt hard contact met de bal. Waar hij voorheen nog wel eens gepakt kon worden met een inside fastball, heeft hij nu voldoende aanpassingen gedaan om ook die pitches voor honkslagen weg te slaan.

Doorbraak

In 2016 brak Sisco door, wat in grote mate te danken is aan zijn eerste uitnodiging voor Spring Training. Tijdens de voorjaarstraining werd Sisco gekoppeld aan Baltimore’s catchers Matt Wieters en Caleb Joseph, wat zijn catchen ook zeker ten goede kwam. Hoewel Sisco nooit een uitmuntende verdediger zal zijn (zijn pick-offs zijn matig en zijn voetenwerk heeft nog wat tijd nodig), heeft hij in 2016 wel vooruitgang geboekt als het op framen, blocken en receiven aankomt.

In principe zal Sisco komend jaar een seizoen in Triple-A moeten draaien, maar als Wieters als Free Agent vertrekt, komen de Majors ineens wel heel dichtbij voor Sisco. Hij lijkt er bijna klaar voor.

Nr. 3: Ryan Mountcastle (SS)

Korte stop Ryan Mountcastle lijkt aan slag een beetje op nummer 2 Chance Sisco, maar dan van de rechterkant van de plaat en met veel meer power. De 19-jarige Floridiaan werd in 2015 aan het einde van de eerste ronde door de Orioles gedraft. In 2016 liet hij zien wat hij kan.

Ryan Mountcastle (#4) (Justin Odendhal)
Ryan Mountcastle (#4) (Justin Odendhal)

In 455 slagbeurten voor Single-A Delmarva sloeg Mountcastle .281/.319/.426 met 28 doubles, 4 triples, 10 homeruns en 5 steals. Net als Sisco beschikt Mountcastle over een goed oog voor de zone, een goede benadering met twee strikes en weet hij de juiste aanpassingen op het juiste moment te doen.
Defensief is het allemaal niet zo indrukwekkend, dus er wordt getwijfeld of Mountcastle op kort kan blijven. Het linksveld behoort ook tot de mogelijkheden, gezien zijn mindere arm, maar atletische rensnelheid. In 2017 stop de Mountcastle Express tijdelijk in Single-A (Adv.) Frederick.

Nr. 4 – 10

4. Hunter Harvey (RHP)
In 2016: Single-A (Adv.) Frederick
Leeftijd: 22

De Orioles draftten Hunter Harvey in 2013 met het idee dat de jonge rechtshandige werper op korte termijn in de Majors zou spelen. De carrière van voormalig Big Leaguer Bryan Harvey is echter meermaal onderbroken door blessures. In 2014 en 2015 mistte Hunter stukken seizoen vanwege verschillende kwetsuren. Na een sporthernia-operatie in mei 2016 volgde in juni de inmiddels welbekende Tommy John surgery aan zijn werpelleboog.
Deze operatie betekent dat Harvey zeker 12 maanden uitgeschakeld is. Zonde, want voor de rest liet Harvey zien waarom de Orioles in hem een topstarter zien. Een fastball tussen de 93 en 97 mph, een geweldige curve en voldoende beheersing over een beginnende change-up geven Harvey interessante perspectieven. Nu hopen dat hij goed terugkomt van zijn zoveelste operatie.

5. Trey Mancini (1B)
In 2016: Double-A Bowie, Triple-A Norfolk & MLB Baltimore
Leeftijd: 24

Trey Mancini maakte afgelopen seizoen zijn debuut in de Majors. De eerste honkman maakte zich direct mateloos populair door in zijn eerste drie duels een homerun te slaan. Oh, en zijn eerste hit in de Majors ooit? Juist, een homerun.
mancinigif
Mancini kan slaan. De voormalig Notre Dame-ster sloeg in 2016 20 homeruns, met een .282 gemiddelde in Double-A en Triple-A (546 slagbeurten). Met Chris Davis onder contract tot 2022 is er weinig ruimte voor Mancini op zijn eigen positie. Willen de Orioles hem in de Big League-lineup krijgen, zal de eerste honkman van positie moeten wisselen. Misschien hebben de Orioles een plekje in het outfield over? Mancini is er klaar voor.

6. Keegan Aikin (LHP)
In 2016: Single-A Aberdeen
Leeftijd: 21

Afkomstig van het kleinere college in Western Michigan, liet Keegan Aikin de Mid-American Conference zien wat hij kon. Een strikeoutrecord, MVP Award en een kampioenschap, de lefty uit Alma, Michigan draaide er zijn hand niet voor om. De Orioles selecteerden hem afgelopen zomer in de tweede ronde van de draft.
Aikin bevond zich in college in de bovenste regionen van lefty’s qua fastballsnelheid. Ook bij de profs komt de bal soepel uit zijn hand (94-97 mph), terwijl zijn slider ook bovengemiddeld goed is. Hij gooide na zijn draft 26 innings in Single-A Aberdeen, waar hij 22 van de laatste 23 slagmensen die hij tegenover zich kreeg, uit wist te maken. Komend seizoen Single-A Delmarva, of zelfs Single-A (Adv.) Frederick. Aikin kan snel gaan.

7. Tanner Scott (LHP)
In 2016: Single-A (Adv.) Frederick & Double-A Bowie
Leeftijd: 22

Tanner Scott beschikt over de beste fastball van alle werpers in de Orioles Minor League-organisatie. De lefty gooit voornamelijk tussen de 96-98 mph, maar haalt ook meerdere keren per wedstrijd de 100+. Er gaan zelfs verhalen over 102 mph, wat voor een lefty speciaal is.
Met snelheid komen ook controleproblemen mee, die Scott al zijn hele carrière plagen. Met een gemiddelde van bijna 7 walks per 9 innings, is Scott’s weg naar de Majors voorzien van een groot obstakel. De Orioles hebben afgelopen seizoen zijn werpbeweging vereenvoudigd, wat er toe zou moeten leiden dat hij de plaat wat makkelijker vindt. Als dat plan lukt, kan hij in 2017 zomaar de sprong van Double-A naar de Majors maken.

Tanner Scott, AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Tanner Scott, AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

8. Austin Hays (OF)
In 2016: Single-A Aberdeen
Leeftijd: 21

Ook Austin Hays is, net als Aikin en Sedlock, een product van een goede 2016-Draft voor de Orioles. De Floridiaan, die zijn collegewedstrijden voor Jacksonville University speelde, kwam in 2014 al om de hoek kijken, toen Baseball America hem nummer 1 maakte op de Florida Collegiate Summer League-lijst. In 2016 sloeg Hays 16 homeruns in de Atlantic Sun Conference en selecteerden de Orioles hem in de derde ronde, als vierde speler.
In 140 slagbeurten voor Single-A Aberdeen sloeg Hays .336/.386/.514 met 9 doubles, 2 triples, 4 homeruns en 4 steals. Ook defensief staat Hays zijn mannetje, met een goede arm in het rechtsveld. Komend seizoen een heel jaar single-A Delmarva ligt in de lijn der verwachting, maar een tussentijdse sprong naar Single-A (Adv.) Frederick is goed mogelijk.

9. Jomar Reyes (3B)
In 2016: Single-A (Adv.) Frederick
Leeftijd: 19

Als 16-jarige werd de Dominicaanse derde honkman Jomar Reyes in 2014 door de Orioles vastgelegd. In 2015 maakte Reyes een prima debuutseizoen door in Single-A Delmarva. In 2016 ging hij echter keihard onderuit in Single-A (Adv.) Frederick: .228/.271/.336 met 16 doubles, 2 triples, 10 homeruns, 3 steals en 102 strikeouts in 464 slagbeurten.
Reyes leek niet in staat breaking pitches te slaan en was met regelmaat aan het klooien met zijn swing. Onder leiding van Orioles hitting coördinator Jeff Manto was er gedurende het seizoen wel verbetering te zien. Reyes is een grote jongen die voldoende powerpotentie bezit, maar hij moet zijn kop erbij houden. Zijn defense leed onder zijn slagproblemen, dus een harde reset lijkt het beste recept. In 2017 doet hij Frederick over.

Jomar Reyes (Cliff Welch/MiLB.com)
Jomar Reyes (Cliff Welch/MiLB.com)

10. Chris Lee (LHP)
In 2016: Double-A Bowie
Leeftijd: 24

Werper Chris Lee is in 2015 door de Orioles overgenomen van de Astros, in ruil voor twee internationale draft picks ter waarde van een dikke $650.000. In 2016 gooide Lee een 5-0 record bij elkaar, met een 2.30 ERA, maar met slechts 19 strikeouts in 51 innings leek er iets mis te zijn. Dit bleek in mei, toen de Orioles hem op de DL plaatste met een lat strain. In September werd hij doorgeschoven naar de 60-day DLNa een bezoek aan Dr. James Andrews, schouderspecialist extraordinaire, werd Lee helemaal op non-actief gezet.
Ondanks de weinige strikeouts zou Lee gedurende het seizoen zijn Major League-debuut hebben kunnen maken voor de O’s. Een fastball tussen 88 en 94 mph doet het niet echt, maar een geweldige change-up en slider geven Lee twee pitches om op terug te vallen. Indien hij weer fit is, begint hij 2017 in Triple-A. Van daaruit zien de Orioles wel weer verder.

Conclusie

De Orioles hebben geen goede farm, zo simpel is het nou eenmaal. Dit komt gedeeltelijk doordat een grote hoeveelheid voormalig Orioles prospects nu in de Majors actief zijn of omdat ze verkocht zijn (Eduardo Rodriguez, Zach Davies, Josh Hader, Stephen TarpleySteven Brault). In 2016 hadden de Orioles een goede draft, met drie van hun eerste vier selecties in deze Top 10 en Mathias Dietz in de categorie hier net onder. Het is echter niet genoeg om vol vertrouwen het seizoen in te gaan, dus als de Orioles opnieuw voor de titel gaan, zal de hulp van buitenaf moeten komen.

Remember the names

Mathias Dietz (RHP), Christian Walker (OF), D.J. Stewart (OF), Oliver Drake (RHP), Anthony Santander (OF/1B).

D.J. Stewart, AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
D.J. Stewart, AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))
Met dank aan Freek Bouw (@PhrakePhoto) voor de foto’s uit de Fall League
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers

NL EAST

New York Mets
Miami Marlins
Washington Nationals
Atlanta Braves
Philadelphia Phillies

AL EAST

Tampa Bay Rays
Toronto Blue Jays
Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen