Prospect Watch 2018: Washington Nationals

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 stopt als eerst in de National League East, met in deze aflevering: Washington Nationals.

ROCKIN’ STEADY

De Washington Nationals hadden vorig seizoen een sterke Top 10, maar wel eentje die bij lange na niet zo sterk was als hij had kunnen zijn. De Nats leverden Dane DunningReynaldo Lopez en Lucas Giolito in, in ruil voor Adam Eaton van de White Sox. Toen Eaton aan het begin van het seizoen zijn knie de vernieling in hielp en minstens een jaar was uitgeschakeld, leek de toekomst ineens heel rauw voor de Nationals.
PROSPECT WATCH 2017: WASHINGTON NATIONALS
Toch leverde de ploeg een prima seizoen af en werden de play-offs gehaald. Dat lukte de ploeg met een klein beetje versterking uit de Minor League: A.J. Cole en Koda Glover maakten voor langere periodes deel uit van de MLB-selectie. Ondanks de stabiele staat van het systeem zijn er toch wat verschuivingen in de Top 10.

ROBLES, SOTO NOG STEEDS DE BESTEN

Victor Robles behoort tot de beste outfieldprospects in de Minor Leagues. Hij staat tweede in de Top 100 van MLB.com en ook BaseballAmerica heeft de jonge speedster hoog zitten. Robles maakte ook zijn debuut in de Majors, afgelopen seizoen, dus ondanks zijn geringe leeftijd lijkt hij onderweg naar een doorbraak. Juan Soto volgt hem op de voet. De 19-jarige outfielder sloeg afgelopen seizoen .360 in Single-A en ziet er als een echte ballplayer uit.

Victor Robles (Twitter.com)

De enige drie andere namen van vorig jaar die terugkomen, zijn Carter Kieboom (#3), Erick Fedde (#4) en Luis Garcia (#8). Kieboom stijgt drie plaatsen ten opzichte van vorig seizoen, na een zeer solide seizoen in Single-A (.296 met 8 HR’s in 179 AB’s). Fedde zakt een fractie, na een zwaar seizoen in Triple-A (4.76 ERA in 34.0 IP). De rechtshandige werper had wel een prima periode in Double-A, maar zijn eerste aanraking met Major League-hitters verliep ook voor hem moeizaam (9.39 ERA in 15.1 innings). Het lijkt wel of de Nationals vaker moeite hebben met het laten acclimatiseren van hun jonge sterwerpers (zie ook: Giolito, Lucas).
Luis Garcia is nog ongelooflijk jong (17 jaar), maar sloeg wel .302 in Rookie Ball in 2017. De power blijft nog een beetje achter, maar er begint al duidelijk te worden waarom de Nationals hem in juli 2017 $1.3 miljoen gaven.

NIEUWE GEZICHTEN

De eerste nieuwe naam op de lijst is 2017 First Rounder Seth Romero. De lefty werd voor de draft nog uit zijn universiteitsteam in Houston gezet, maar de Nationals namen de gok. Tot nu toe stelt Romero niet teleur: 35 strikeouts in 22 Minor League-innings (Rookie Ball).

Seth Romero domineerde voor de Auburn Doubledays (YouTube)

Yasel Antuna is nieuw bij de Nationals; ook hij komt uit de Internationale klas van 2016-2017. De Dominicaanse kortestop sloeg .301 in Rookie Ball en laat een fraai totaalpakketje zien. Werper Wil Crowe (2017 Draft, tweede ronde) is minder overdonderend, maar heeft een lage vloer. Als zodanig projecteert hij wel als een Major Leaguer. Daniel Johnson had een prima tweede seizoen in de Minors (.298, 22 HR’s en 22 steals tussen Single-A en Single-A Adv.). Raudy Read is een catcher die verraste in de Nationals-organisatie. Hij steelt dan ook het plekje van Pedro Severino als topcatcher in de Washington-Minors.

TOTAALPLAATJE

Hoewel de Nationals in de Minors niet meer zo sterk zijn als in het recente verleden, is het systeem topzwaar genoeg om met een gerust hart 2018 in te gaan. Veel spelers zullen niet meer gebruikt worden om Major Leaguers aan te kopen; daarvoor hebben de Nats er te weinig. Met talenten als Robles, Kieboom en Soto klopt de volgende generatie echter nadrukkelijk op de deur.

HOUD IN DE GATEN

Pedro Severino (C), Rafael Bautista (RHP), Jose Marmolejos (1B/OF), Anderson Franco (3B/1B), Blake Perkins (OF).

Cover photo: Glenn Gaston


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen