Prospect Watch 2018: St. Louis Cardinals

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League Central, bij de St. Louis Cardinals.

SOLIDE

De St. Louis Cardinals staan al jaren bekend als een stabiele organisatie. Meestal weet de front office van de club een competitief team het veld van Busch Stadium op te sturen en ook in de Minors zit het meestal snor in Missouri. De organisatie draft over het algemeen erg goed en ook als het op opleiden van de jeugd aankomt lijken de Cards niets fout te kunnen doen. Jaar in jaar uit bezit de club meer dan genoeg talent om niet voortdurend in de Free Agent-markt te hoeven delven.
— PROSPECT WATCH 2017: ST. LOUIS CARDINALS
Ook dit jaar is dat niet anders, hoewel de Cardinals wel beduidend verzwakt zijn in de Minors. De trade voor All-Star-outfielder Marcell Ozuna ligt daaraan grotendeels ten grondslag. St. Louis betaalde een aardig losgeld om de Gold Glover te bevrijden uit Miami: twee top-10-prospects en twee iets mindere goden mochten hun tas pakken en naar Florida verhuizen, terwijl Ozuna de andere kant op ging. Toch blijft er genoeg over voor de Cardinals.

STERPITCHERS AAN DE TOP

Ondanks het verlies van outfielder Magneuris Sierra en pitcher Sandy Alcantara aan de Marlins, blijft de top van de Cardinals opvallend sterk. Alex Reyes handhaaft als nummer één, ondanks dat hij in 2017 niet in actie kwam. De rechtshandige vlammenwerper onderging in Spring Training een Tommy John-operatie en is nog steeds uitgeschakeld. Wanneer hij fit is, is hij echter zo goed dat hij nog steeds bovenaan staat. Het is te hopen dat de werper snel weer op de heuvel te bewonderen is.
Nummer twee van vorig jaar, Luke Weaver, kwalificeert na zijn promotie van afgelopen seizoen niet meer voor de lijst, dus Jack Flaherty schuift door. Ook deze rechtshandige werper debuteerde in 2017, maar bleef onder de rookiegrens en mag dus nog een keer op de lijst staan. De 22-jarige werper, high school-teamgenoot van medetalenten Lucas Giolito (White Sox) en Max Fried (Braves) domineerde in AA en AAA: 147 strikeouts in 148.2 innings, met het absurd lage aantal van 35 vrije lopen. Zijn 2.18 ERA liep een deukje op in de Majors (6.33), maar dat het talent er is, staat als een paal boven water. Flaherty maakt in principe in 2018 deel uit van de rotation.

OUTFIELDERS EN EEN CATCHER

De rest van de top vijf bestaat uit twee outfielders en een naam die al jaren in de bovenste regionen van de prospectlijsten rondzingt: die van catcher Carson Kelly (#4). Om met hem te beginnen: de catcher is pas 23, maar werd toch al zes jaar geleden gedraft.. als derdehonkman. Nu, in 2018, is Kelly de beste defensieve catcher in de gehele Minors en kan hij daarbij een aardig potje slaan. In 2017 noteerde hij .283/.375/.459 (.834 OPS) in Triple-A, met 10 homeruns en 13 doubles. Kelly werd al jaren gezien als de gedoodverfde opvolger van Yadier Molina, totdat de veteraan tot 2020 bijtekende. Wat er nu met de catcher gaat gebeuren is onduidelijk.

 
De twee outfielders zijn Harrison Bader (#5) en Tyler O’Neill (#3). O’Neill is afkomstig van de Mariners, die hem afgelopen seizoen ruilden voor ex-Honkbalweekwerper Marco Gonzales. De rechtsvelder is een beer van een kerel (zoon van Mister Canada bodybuilder Terry O’Neill) met een kanon van een arm. In 2016 sloeg hij de pannen van het dak, maar in 2017 viel hij tegen. Dit nieuwe jaar gaat dus het jaar worden waarin de 22-jarige slugger zichzelf terugbrengt op niveau.
Bader is op papier een heel ander type, maar de midvelder deed zijn beste O’Neill-impressie in 2017: 20 homeruns, 18 doubles, 15 steals, .283 slaggemiddelde in AAA Memphis. Veel vrije lopen krijgt hij niet, maar Bader is een speler die over de hele linie weinig fout doet. Hij is, na 85 testslagbeurten in de MLB in 2017, klaar voor een grotere rol, als er een plekje voor hem is.

DE REST

In het rechterrijtje vinden we twee bekende en drie nieuwe namen terug. Delvin Perez (#7) en Dakota Hudson (#8) zijn first round draft picks uit 2016, die beide met een grote hoeveelheid hype binnengehaald werden. Toch zijn allebei de keuzes tot nu toe op niets uitgelopen. Perez sloeg ver beneden alle peil in Rookie Ball (.238 en .184), maar het is zijn potentie die zijn notering hoog houdt. De pas 19-jarige kortestop kan nog genoeg vooruit.

Delvin Perez viel enorm tegen in zijn eerste volledige jaar bij de profs (Bill Greenblatt/UPI)

Hudson is ouder (23) en werd vanuit college gedraft. Hoewel hij een killer mix van pitches heeft (97 mph fastball, slider, curveball, change-up) blijven de strikeouts uit (96 in 152 innings in AA en AAA). De ex-Mississippi State-werper kan zomaar in de bullpen eindigen, als zijn starterscarrière blijft sukkelen.
Een drietal outfielders maakt de tien vol. De 22-jarige Randy Arozarena (#6) is Harrison Bader Light, met een vergelijkbaar profiel (alles goed, niets geweldig). Hij gaat komend jaar Double-A in. Jonathan Machado is een persoonlijke favoriet. De 19-jarige outfielder vernielde Rookie Ball-pitching (.323, .817 OPS) en de jonge Cubaan lijkt geen enkele moeite te hebben zich aan te passen aan de Pro’s. Yairo Munoz sluit de rij. De 23-jarige Dominicaan is een outfielder in dezelfde stijl als Arozarena en Bader, dus past hij goed in de Cards’ filosofie.

CONCLUSIE

Tsja, de Cardinals zijn de Cardinals. De club blijft top heavy, met serieus talent in de top vijf. Toch is de diepte naar mate je dichter naar de 15 komt ook niet te onderschatten. Wel beschikt het systeem over teveel outfielders, dus een beetje zoeken naar balans en infielders lijkt een goede strategie.

HOUD IN DE GATEN

Max Schrock (2B), Edmundo Sosa (SS), Jordan Hicks (RHP), Austin Gomber (RHP), Jake Woodford (RHP).

Cover photo: Dilip Vishwanat/Getty Images


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen