Prospect Watch 2018: Seattle Mariners

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League West, met in deze aflevering: Seattle Mariners.

TOP 10 MAKE-OVER

Vorig seizoen hadden de Mariners een sterke top 5 aan prospects. Met OF Kyle Lewis, OF Tyler O’Neill, LHP Luiz Gohara, OF Mitch Haniger en RHP Nick Neidert beschikte Seattle over één van de betere bovenste helften van een prospect top 10. Van de vijf zijn er dit jaar echter nog maar twee over. Sterker nog: van de top van vorig jaar, vinden we slechts vier namen terug.

DIPOTO, TRADEVERSLAAFDE

Mariners GM Jerry DiPoto staat bekend als een sherrif met een losse vinger aan de trade-trekker. Hij is gek op het wheeling & dealing van de MLB-trademarkt. Afgelopen jaar dipte hij dan ook veelvuldig in zijn top-prospects.
Lewis en Neidert vinden we nog terug en wel op plaats één en twee op de lijst, respectievelijk. O’Neill (#2) werd halverwege het seizoen met St. Louis geruild voor Marco Gonzales, Haniger (#4) promoveerde naar de Major League en Gohara (#3) speelt inmiddels in Atlanta. De Braves trokken hem aan in ruil voor Mallex Smith en Shae Simmons.

Mitch Haniger maakte een knaller van een MLB-debuut, nadat de Mariners hem uit Arizona hadden gehaald (Joe Camporeale/USA TODAY Sports)

De rest van de top 10 is ook opgeschud. Andrew Moore (#6) en Dan Altavilla (#8) vielen uit de ranglijst; zij maakten — net als Haniger — teveel innings in de Majors. Drew Jackson (#7) werd verkocht aan de Dodgers, in ruil voor Chase DeJong.

VERSE START

Het lijkt er dus op dat de Mariners opnieuw moeten beginnen met het opbouwen van hun Minor League, maar daar begonnen ze in de Draft al mee. In de Draft van 2017 haalde Seattle 1B Evan Smith en RHP Sam Carlson in de openingsronden binnen. White, een power hitter, en Carlson, een power pitcher, schuiven naadloos op plek drie en vier. Beide spelers kennen veel potentie. Smith wordt vaak vergeleken met Eric Hosmer. Hoewel dat geen slecht comp hoeft te zijn, hopen de Mariners op meer power van Smith.

Sam Carlson, 2017 Draft Pick (Bill Mitchell Photography)

Braden Bishop sloeg als 24-jarige in Single-A (Adv.) en Double-A de bal aan gort in 2017. Een gecombineerde .306 met 22 steals is leuk voor een lead-off hitter, wat hij ook lijkt te gaan worden. Homeruns (3) zijn van hem niet te verwachten.
Nummer vijf Matthew Festa is een beetje vreemde eend in de bijt, maar de rechtshandige werper (door MLB.com pas op plek 16 geplaatst) is een strikeoutkanon. In 2017 stapelde hij 99 strikeouts op elkaar in 69.2 Single-A (Adv.) innings. Dat knettergekke gemiddelde werd nog beter door de slechts 19 keer vier wijd die er tegenover stonden. Of Festa een starter kan blijven is de vraag, maar de pijlen wijzen omhoog voor de 24-jarige.
Matthew Festa, Arizona Fall League – Fall Stars Game (Freek Bouw/Phrake Photography)

6-10: DE NIEUWE TALENTEN

Julio Rodriguez is weer zo’n leuke mysterieuze internationale free agent. De 17-jarige Dominicaanse outfielder tekende op 2 juli 2017 een contract met een tekenbonus van $1.75 miljoen. Hij is echter nog een ukkie, dus hij zal nog even flink de sportschool in moeten. Wat hij nu al op een honkbalveld laat zien, is echter indrukwekkend.
Joe Rizzo is een persoonlijke favoriet, die in 2017 ronduit tegenviel. De man die in een high school-seizoen ooit nog .606 sloeg zakte ver af in Single-A en Single-A (Adv.), maar hij is pas 19 en is simpelweg te goed bezig met zijn sport om niet terug te kunnen komen. Anthony Jimenez is 22 jaar en speelde in Single-A. Er mag wel wat tempo in komen bij de outfielder, maar zeven homeruns en een .298 slaggemiddelde in 228 slagbeurten, dat is wel te doen.
DUO ‘NIET WARM EN NIET KOUD’
Max Povse en Dan Vogelbach zijn spelers waar ik persoonlijk niet teveel om geef. Povse wordt al jaren gezien als een werper vol Major League-potentie, maar het komt er slechts sporadisch uit. Nog één seizoen relatief hoog in de top 10 voor hem, maar maakt hij het dit jaar opnieuw niet waar: adios. Hetzelfde geldt voor Vogelbach, die ook achterblijft in zijn ontwikkeling. 17 homeruns als power hitter in Triple-A, dat is niet genoeg.

TOTAALPLAATJE

Meh. Kyle Lewis is fantastisch, maar altijd geblesseerd. White en Carlson zijn net nieuw. Bishop is een slap hitter (wel een goede), Festa een strikeoutkanon in de bullpen (waarschijnlijk) en dan komt de rest van de top 10 nog. Het houdt niet over. Het is voor Seattle te hopen dat al het traden van DiPoto ergens toe gaat leiden. Uit de jeugd moeten ze het niet hebben.

HOUD IN DE GATEN

Greifer Andrade (OF), Luis Liberato (OF), Juan Querecuto (SS), Art Warren (RHP).

Cover photo: Ken Lambert / The Seattle Times


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

2 REACTIES

    • Haha! De grote kleine man is weer terug waar het ooit begon. Mooi einde aan zijn geweldige carrière, lijkt me!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen