Prospect Watch 2018: Oakland Athletics

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League West, met in deze aflevering: Oakland Athletics.

UPGRADE

De Oakland Athletics hadden vorig off-season een matig farm system, maar dankzij een goede draft in 2017 en een tweetal slimme trades ziet de toekomst er weer zonniger uit in Californië.
Dustin Fowler, James Kaprielian en Jorge Mateo kwamen over van de Yankees, in ruil voor Sonny Gray. De toevoeging van die trio voegde drie spelers aan de Prospect Top 10 van Oakland toe. Verder haalde Oakland werper Jesus Luzardvan Washington in de deal voor Ryan Madson en Sean Doolittle. Ook Luzardo vindt een plekje in de Top 10. Austin Beck was het resultaat van de Draft in 2017, waarin de A’s hem als zesde overall kozen.

Austin Beck, draftselectie in 2017 (MLB.com, video still)

STANDVASTE TOP

Ten opzichte van vorig seizoen vinden er dus wel wat aanpassingen plaats. Steady Eddy Franklin Barreto maakte zijn debuut in 2017 en zal vrij snel in 2018 van deze lijst afvallen. Voor hem lijkt een vaste rol klaargelegd in Oakland. Ook A.J. Puk, 2016 first round draft pick, handhaaft zijn positie en zal opschuiven naar de nummer-1 positie wanneer Barreto niet meer als prospect kwalificeert.
PROSPECT WATCH 2017: OAKLAND ATHLETICS
Nummer drie van vorig seizoen, Matt Chapman, heeft die definitieve promotie al gemaakt. De infielder maakt dus geen deel meer uit van deze lijst en ziet zijn plek ingenomen worden door Jorge Mateo. De tweedehonkman sloeg vorig seizoen over drie niveaus (A-Adv., AA en AAA) .267 met 12 homeruns, 18 triples, 30 doubles en 52 steals. Inderdaad, Mateo is één van de snelste lopers in de hele minors. Hij heeft nog een seizoen in de Minors nodig, maar is onderweg en kan een solide big leaguer worden.
Met Chapman verdwenen ook Jharel Cotton en Frankie Montas definitief naar de Majors, dus treffen we Austin Beck aan op plek vier. Beck gaat zijn eerste volledige seizoen in pro ball in, na 152 slagbeurten in rookie ball na de draft van 2017. De pas 19-jarige outfielder lijkt in alles uit te gaan groeien tot een ster, maar zijn ontwikkeling begint pas. Voor Dustin Fowler is die ontwikkeling al verder, want de outfielder kwam vorig jaar al voor de Yankees uit in de Majors. Hij scheurde in zijn debuut, een duel tegen de White Sox in Chicago, echter zijn patellar tendon in zijn knie af en onderging season-ending surgery.

POTENTIE

Nieuweling Jesus Luzardo (overgekomen van de Nationals) domineerde in Rookie Ball en Single-A. De 20-jarige lefty gooide 43 innings (48 strikeouts, 5 walks) en is één van de rijzende sterren op pitchinggebied.
Lazaro Armenteros en Grant Holmes zijn geen nieuwe gezichten binnen de Athletics-organisatie. Armenteros werd met veel hype gepresenteerd in 2016 en in 2017 presteerde de Cubaan naar wens. In Rookie Ball zag het er allemaal heel solide uit voor een 18-jarige: .276, vier homeruns, vier triples, negen doubles en 12 steals. Holmes had het iets zwaarder. De 21-jarige noteerde in Double-A een 4.49 ERA, wat tegenviel. Zijn strikeouts waren echter legio: 150 in 148.1 innings, tegenover 61 vrije lopen.
James Kaprielian (ex-Honkbalweek) ruilde ook Yankee-pinstripes in voor Athletics-groen. De 23-jarige ex-UCLA Bruin onderging in april Tommy John en is nog herstellende. Met de potentie van een nummer-drie-starter in de Majors kan Kaprielian een nuttige toevoeging worden aan de Athletics-rotation in 2019, als hij in 2018 wat innings heeft gemaakt.

James Kaprielian in 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Sean Murphy haalt de top 10 voornamelijk op zijn defensieve kwaliteiten; de catcher behoort tot de absolute top in de Minors op dat gebied. Zijn power-output in A-Adv. en AA kwam afgelopen seizoen ook wat opzetten (13 homeruns in 356 slagbeurten), dus wie weet hebben de A’s een ruwe diamant.

TOTAALPLAATJE

De Athletics leveren een solide Minor League-systeem af voor 2017. Zelfs met de aankomende promotie van Barreto beschikt de club over een aardige hoeveelheid talent binnen de eerste tien spelers. Het zakt wel een beetje af na de nummer tien, waar vooral werper Dakota Chalmers in 2017 opviel: 47 strikeouts in 29 Single-A-innings (maar totaal geen controle). Derde-ronde-draftpick uit 2017 Nick Allen is ook een dark horse. De infielder viel verrassend ver in de draft.

HOUD IN DE GATEN

Nick Allen (SS), Sheldon Neuse (3B), Dakota Chalmers (RHP), Logan Shore (RHP).

Cover photo: Phrake Photography – Freek Bouw


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen