Prospect Watch 2018: Colorado Rockies

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League West, met in deze aflevering: Colorado Rockies.

NOG STEEDS ‘STACKED’

De Rockies bouwen al een paar jaar aan een enorm gedegen Minor League-systeem. Het lijkt wel of de club uit Denver elk jaar meer toptalenten toevoegt aan de toch al bijna overdreven rijkdom in de jeugdopleiding. Hoe anders is te verklaren dat de club, in vergelijking met vorig jaar, de helft van de top 10 prospects ziet promoveren naar de Majors, maar een minstens net zo goede verzameling presenteert in 2017?
PROSPECT WATCH 2017: COLORADO ROCKIES
Er is maar één antwoord mogelijk: de Rockies draften als vrijwel geen ander. Het scoutingapparaat van de club mag onderhand wel een prijs verdienen, gezien de hoeveelheid talent die elk jaar weer bij elkaar gekozen wordt. Daarnaast weet de club uitzonderlijk goed op te leiden, wat te zien is aan de namen in de top 10 van dit jaar.

#2 Rockiesprospect Ryan McMahon (Mark J. Rebilas / USA TODAY Sports)

VIJF KEER MAJOR LEAGUE

De vijf spelers die dit jaar uit de top 10 vallen vanwege promotie naar de Majors, hebben daar dusdanig hun kwaliteiten bewezen dat hun namen voor de volgers niet nieuw zouden hoeven zijn. RHP Jeff Hoffman, OF Raimel Tapia, RHP German Marquez, LHP Kyle Freeland en RHP Antonio Senzatela maakten allemaal indruk in hun eerste volledige seizoen in Colorado. Hun snelle aanpassing aan het hoogste niveau (zeker in het geval van Senzatela, die uit Double-A kwam) is een pluspunt voor de coaching staff in Denver en daarbuiten.
De zesde speler die uit de top 10 verdwenen is, Jordan Patterson, viel afgelopen seizoen tegen. Ook hij heeft wat innings gemaakt in de Majors. Over de hele linie is hij voorbijgestreefd door meerdere andere jonge talenten.

German Marquez promoveerde succesvol naar de Majors (Mark Tenally/Associated Press)

BEKEND TERREIN

Terugkerende namen in de top 10 zijn de huidige top 3 (Brendan Rodgers, Ryan McMahon en Riley Pint) en nummer 10 Tom Murphy. Rodgers is een hooggewaardeerde prospect in de gehele Minor League, die in stops in Single-A (Adv.) en Double-A een gecombineerde .336 sloeg met 18 homeruns. Toegegeven, het leeuwendeel van de productie kwam in Single-A, maar als 21-jarige hield de infielder zich staande tegen sterke pitching op een hoger niveau.
McMahon is al jaren een persoonlijke favoriet. De linkshandige slagman leek er in 2017 weer een schepje bovenop te gooien. De multifunctionele infielder sloeg .355 in Double-A en Triple-A (.374 in Albuquerque!) en parkeerde 20 ballen over de hekken. Tel daarbij 39 doubles op en het is duidelijk waarom McMahon uit mocht komen in de Futures Game. De 23-jarige heeft een serieuze kans op een full-time-plek in de Majors in 2018.

TELEURSTELLING

Riley Pint blijft het vooral houden van zijn potentie, want de 20-jarige vlammenwerper viel tegen in 2017. Een 5.42 ERA in Single-A met ruimschoot minder dan één strikeout per inning (79 in 93 innings), daar kom je er niet mee. Hij loopt echter nog steeds over van het talent, dus de 2016 first rounder is nog niet verloren.
Ook teleurstellend wat het seizoen van Tom Murphy, die van plek vier naar plek 10 valt. De catcher is alweer 26 jaar oud en had afgelopen seizoen de nieuwe man achter de plaat moeten worden in Coors Field. Een blessure kostte hem echter vrijwel het hele seizoen en de sporadische slagbeurten in Triple-A waren weinig succesvol. Het is make or break time voor Murphy.

NIEUWE NAMEN

De lege plekken, achtergelaten door bovenstaand zestal, moeten natuurlijk gevuld worden. Colton Welker en Peter Lambert maken de top 5 compleet. Derdehonkman Welker sloeg de bal aan gort in Single-A, een jaar nadat hij werd gedraft (.350). De 20-jarige ontwikkelt zich uitstekend, na een ondergewaardeerde high school-periode. Lambert werd een jaar eerder aan de organisatie toegevoegd en toonde zich, ondanks een teleurstellend ERA (4.17) en achterblijvende strikeoutnummers (131 in 142.1 innings) een degelijke, sterke werper. Ook Lambert is pas 20 en heeft potentie om uit te groeien tot een Major League-starter a la Kyle Freeland: geen spektakel, maar gets the job done.

Peter Lambert (MiLB.com)

Hetzelfde kan worden gezegd over Ryan Castellani, die iets tegenviel in Double-A. Ondanks dat hij al sinds 2014 deel uitmaakt van de organisatie, is de rechtshandige werper pas 21. Ruimte genoeg voor ontwikkeling dus. Net als Lambert kan hij zijn fastball opkrikken rond de 97 mph en beschikt hij over een aardig arsenaal aan secundaire pitches.
Om alvast vooruit te lopen op de nummer 9, Yency Almonte: die is van hetzelfde laken een pak, met het verschil dat hij in Double-A wél op de been bleef (2.00 ERA, 93 strikeouts in 111 innings). Almonte heeft al een aardige reis achter de rug. Gedraft door de Angels, met de White Sox geruild voor Gordon Beckham, naar de Rockies gestuurd voor Tommy Kahnle is een aardige hoeveelheid clubs voor de 23-jarige. Nu gesettled met Colorado begint de werper vorm te krijgen.
Yency Almonte, Arizona Fall League 2017 (Freek Bouw/Phrake Photography)

KORTESTOPS, OVERAL

De laatste twee spelers uit de top 10 zijn kortestops Garrett Hampson en Ryan Vilade. Met Brendan Rodgers in de gelederen hebben de Rockies al een potentiële topper in huis, maar ook Hampson (.326 in 533 Single-A Adv.-slagbeurten) en Vilade (.308 in Rookie Ball) kunnen een aardig potje ballen. Vilade beschikt over meer power, Hampson’s 51 gestolen honken laten duidelijk zien waar zijn sterke kanten liggen. Mochten de Rockies ooit verlegen zitten om een trade, kunnen ze dippen in een aardige hoeveelheid middle-infielders.

TOTAALPLAATJE

De Rockies zitten er als vanouds warm bij als het op prospects aankomt. De club blijft één van de beste opleidingsscholen hebben en hoeft dus niet te vrezen zonder talent te komen zitten. De diepte van de farm geeft Colorado ook de gelegenheid de jeugd te gebruiken om aankopen van buitenaf te doen. De Rockies kennende proberen ze echter zoveel mogelijk uit de eigen gelederen te halen.

HOUD IN DE GATEN

Forrest Wall (OF), Jordan Patterson (1B/OF), Dom Nunez (C), Tyler Nevin (1B/3B), Sam Howard (LHP).

Cover photo: David Zalubowski/Associated Press


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen