Padres halen ace Blake Snell naar San Diego

Terwijl de meeste mensen nog rustig het kerstweekend aan het verwerken waren, zaten de front office-medewerkers van de San Diego Padres en Tampa Bay Rays niet stil. Met een donderslag kondigden de Californiërs aan niet geïntimideerd te zijn door het voor zich moeten dulden van World Series-kampioen Los Angeles Dodgers. De club heeft naar verluidt een deal klaarliggen om voormalig Cy Young Award-winnaar en World Series-finalist (tegen diezelfde Dodgers) Blake Snell naar de Golden State te halen.

In ruil voor de net 28-jarige Snell vertrekken vier prospects richting de Rays, die daarmee hun succesproces (prospects opstapelen en topspelers tijdig wegdoen in ruil voor nieuw bloed) doorzetten.

ACE VOOR DE ACELOZEN

Voor de Padres was het na de playoffs van 2020 opnieuw duidelijk: ze zijn er bijna, maar nog niet helemaal. De club met één van de meest indrukwekkende aanvallen in de National League, niet voor niets ‘Slam Diego’ genaamd, ontbeerde opnieuw de pitching staff om de grote jongens van zich af te houden. Dinelson Lamet, Zach Davies, Chris Paddack en Joey Lucchesi zijn stuk voor stuk leuke werpers, maar nog niet van het kaliber ‘ace’ nodig om de World Series te kunnen winnen.

Dit was overigens al eerder duidelijk voor GM A.J. Preller en zijn front office. Rond de deadline van 2020 werd Mike Clevinger al overgenomen van de Cleveland Indians, in ruil voor maar liefst zes prospects. Clevinger raakte echter geblesseerd en onderging recent een Tommy John-operatie, waardoor hij het volledige seizoen 2021 vanuit de dugout moet bekijken. Mogelijk is het wegvallen van Clevinger middenin de periode waarin de Padres mee willen doen voor een titel de reden dat er nu doorgepakt is met Blake Snell.

Het aantrekken van de Cy Young Award-winnaar uit 2018 geeft de Padres voor komend seizoen een rotation van Snell, Lamet, Paddack, Davies en één van het viertal Lucchesi, top-prospects MacKenzie Gore en Adrian Morejon en de in 2020 gedebuteerde Ryan Weathers. In 2022 wordt Clevinger als tweede man achter Snell geplaatst, wat ook aangeeft dat de Padres de diepte in hun rotation kunnen gebruiken in andere trades.

RAYS REBUILD, PART MILJOENMILJARD

Voor Rays-fans zal het een zwarte dag zijn. De club lijkt, na een geweldig 2020 en een nipt verloren World Series, voor de zoveelste keer de stekker uit het team te trekken en opnieuw te beginnen. Het verhaal is algemeen bekend: er is geen geld in St. Petersburg, Florida, voor de Rays. De club speelt in mogelijk het lelijkste stadion in de Majors en moet al sinds het ontstaan op een houtje bijten. Eerder deze winter moesten de Rays al afscheid nemen van Charlie Morton, simpelweg omdat er geen geld was om hem te behouden.

Dat geld was er voor Snell wel, maar als je kijkt naar de rest van de mogelijk rotation in 2021, is het niet onverwacht dat de club de maximale opbrengst uit hun ace wilde halen. Zonder Snell is Tyler Glasnow de nieuwe ace van de ploeg. Hij wordt gevolgd door Ryan Yarbrough, Michael Wacha, Josh Fleming en een tijdelijke nummer-vijf totdat de van San Diego overgekomen Luis Patino klaar voor de Majors is. Het lijkt erop dat de club ook in 2021 weer volop op het farmsysteem moet leunen, aangevoerd door Wander Franco.

PROSPECTLADING

Uiteraard moesten de Padres diep in de buidel tasten om de diensten van Blake Snell binnen te halen. Los van het feit dat hij pas 28 is en een behoorlijke staat van dienst kan overleggen, is hij ook nog eens spotgoedkoop. De linkshandige ace verdient ‘slechts’ $10,5 miljoen, $12,5 miljoen en $16 miljoen over de komende drie seizoenen.

LUIS PATINO

Om die reden moesten de Padres opnieuw enkele goede prospects afstaan. Tampa Bay ontvangt twee werpers en twee catchers in de deal. De club zal vooral blij zijn met 21-jarige Colombiaanse werper Luis Patino. De pitcher gooit spijkerhard, gooit veel strikes en is een sympathieke, leergierige jongen die zichzelf in no-time dingen aanleert. De autodidact — hij leerde zichzelf honkballen en spreekt inmiddels vloeiend Engels — is een echte top prospect. Zou hij nu in de draft beschikbaar zijn, is de kans groot dat hij in de top 3 gekozen zou worden.

COLE WILCOX

De andere werper in de deal, de eveneens 21-jarige Cole Wilcox, gooit net zo hard en heeft in 2020 al aan de Majors geroken. Als starter gooit hij mid-90s, maar vanuit de bullpen tikt hij de 100 mph aan. Het lijkt erop dat de Rays hem in de rotation willen proberen.

FRANCISCO MEJIA

De naam Francisco Mejia moet prospectvolgers niet onbekend voorkomen. De catcher is een voormalig top 20-prospect in de hele sport, maar heeft op Major League-niveau nooit waar kunnen maken wat hem toebedicht werd. Hij werd al tweemaal getrade; in 2018 van Cleveland naar San Diego voor Brad Hand en nu dus van San Diego naar Tampa Bay voor Snell. Mejia lijkt ook niet te passen bij het soort speler dat Tampa over het algemeen binnenhaalt. Achter de plaat is hij matig en aan slag komt het er nog niet uit. Aan de andere kant: ‘buying low’ is al een keer eerder goed gegaan voor de Rays (denk aan Austin Meadows en Tyler Glasnow).

BLAKE HUNT

Het laatste stukje van de puzzel is Blake Hunt. De 22-jarige catcher werd in 2017 in de tweede ronde door de Padres gedraft, maar lijkt nu pas echt uit zijn schulp te komen. Hij maakte tijdens de Instructional League deze winter indruk en wordt toegevoegd aan een Rays-farm waarin catchers schaars zijn.

Coverfoto: Jonah Hinebaugh/Tampa Bay Times

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen