¡Padre Mio! Soto naar San Diego in blockbuster

De trade die al enige weken in de lucht hing, het vertrek van Juan Soto bij de Washington Nationals, is rond. De 23-jarige meervoudig All-Star, Homerun Derby-kampioen en MVP-kandidaat verhuist — samen met zijn teamgenoot Josh Bell — van de hoofdstad naar ‘sunny San Diego’. De Padres sturen een ongelooflijk pakket aan prospecttalent terug naar de Nationals, die nu in de laatste jaren Max Scherzer, Bryce Harper, Juan Soto, Anthony Rendon en Trea Turner kwijt zijn geraakt.

Het leek van tevoren een moeilijke taak: een pakket samenstellen dat de waarde van Soto op zijn minst zou evenaren. Hoe vind je tenslotte een vergelijkend pakket voor een superster die (nu al) vergeleken wordt met Ted Williams? Toch waren meerdere teams geïnteresserd: de St. Louis Cardinals, Los Angeles Dodgers en San Diego Padres werden allemaal met regelmaat aan de Nationals en Soto gekoppeld.

ENORME PRIJS

Uiteindelijk gingen de Padres met de Dominicaanse outfielder aan de haal. Het kostte de club wel een absoluut vermogen aan prospects. De deal ziet er als volgt uit:

Washington Nationals ontvangen:

San Diego Padres ontvangen:

  • OF Juan Soto (MLB)
  • 1B Josh Bell (MLB)

Over Soto en Bell kunnen we duidelijk zijn: de Padres worden uitzonderlijk veel beter van het binnenhalen van die twee. Het zwaartepunt in de deal zit hem aan de kant die de Nationals ontvangen.

Mackenzie Gore was tot voor kort een top-5 prospect in baseball en staat over het algemeen te boek als één van de grootste pitchingtalenten in de sport. De 23-jarige Gore debuteerde al in de Majors, maar heeft nog het één en ander te leren.

Robert Hassell III werd in 2020 als achtste overall door de Padres gedraft. De 20-jarige outfielder slaat dit seizoen in Hi-A .299 met 10 homeruns en 20 gestolen honken. Hassell staat 21e in de MLB.com Prospect Top 100.

C.J. Abrams was, net als Gore, tot voor kort een top 100 prospect, maar na zijn promotie naar de Majors is hij nu geen ‘prospect’ meer volgens de letter van de wet. Abrams splitste zijn seizoen tot nu toe tussen AAA El Paso en de Majors. Hij lijkt de Minors ontgroeid, maar moet nog bijleren in de Majors.

James Wood is de nummer-3 prospect van de Padres en de nummer 88 in de Top 100 van MLB.com. De 19-jarige outfielder ramt momenteel Single-A helemaal aan gruzelementen (30 extra-base-hits in 50 wedstrijden) en staat bekend als een supertalent.

Jarlin Susana is een ruwe diamant. Pas 18 jaar, maar gooit nu al 102 mph en maait alles en iedereen neer in de Complex League (Rookie ball). Naar alle verwachtingen duikt Susana over een jaar of twee op in de Top 100.

Even leek ook gevestigde naam Eric Hosmer deel uit te maken van de deal, maar Hosmer gebruikte zijn no-trade-clausule om zijn deelname aan de reis naar Washington te voorkomen.

HOE NU VERDER VOOR DE PADRES?

To infinity and beyond! De Padres gaan er vol voor, de komende jaren. Soto gaat hoogstwaarschijnlijk niet bijtekenen. De ster heeft al aangegeven over tweeëneenhalf jaar Free Agent te willen worden en de grootst mogelijke deal te willen krijgen op de open markt. De Padres kunnen dus nog drie play-offs beschikken over Soto, die momenteel $17.1 miljoen per seizoen verdient en arbitration eligible is tot het einde van 2024.

Over een paar weken keert Fernando Tatis Jr. terug van zijn blessure. Dan hebben de Padres Juan Soto, Manny Machado en Tatis achter elkaar in de line-up. Geen kattenpis, zeker niet na het verlengen van het contract van Joe Musgrove, die gisteren een vijfjarige deal t.w.v. $100 miljoen tekende.

HOE NU VERDER VOOR DE NATIONALS?

Down, down, down, down, down. De club staat te koop, de GM lijkt onderweg naar een andere baan en met het vertrek van Soto en Bell (en Strasburg altijd geblesseerd) heeft de club vrijwel geen ster meer over. De laatste keer dat de organisatie op een manier als deze de ene na de andere sterspeler verkocht, een proces van enkele seizoenen, werd de club opgedoekt. Toen ging het nog om de Montreal Expos. Het is te hopen dat de Nationals niet dezelfde kant op gaan.

Coverfoto: Geoff Burke-USA TODAY Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen