NLCS: Wheeler en Phillies ongenaakbaar in Game 1

Nadat zij in de NLDS al de Atlanta Braves verrasten, bleken de Philadelphia Phillies vannacht in Game 1 van de NLCS ook te sterk voor de San Diego Padres. Vooral startend werper Zack Wheeler kwam geweldig voor de dag. Samen met zijn relievers Seranthony Dominguez en Jose Alvarado gooide hij een shutout en zo volstonden de twee solo shots van Bryce Harper en Kyle Schwarber voor een overwinning: 2-0.

WHEELER

Zack Wheeler maakt tot nu toe indruk in dit postseason. Hoewel hij moest toezien hoe één zwakkere inning hem de zege kostte in Game 2 van de NLDS, was hij in de andere elf innings oppermachtig. Dat een dergelijk niveau vereist is in de playoffs blijkt wel uit het feit dat die ene zwakke inning hem destijds dus fataal werd en hij ondanks een meer dan prima ERA van 2.19 de dag begon met een record van 1-1.

Ook vannacht begon Wheeler weer fantastisch. Juan Soto dwong in de eerste inning nog wel een vrije loop af, maar de Padres moesten vervolgens tot de vijfde inning wachten op een volgende honkloper. In die slagbeurt doorbrak Wil Myers Wheelers no-hitter met een klap door het midden. Hier bleef het vervolgens echter ook weer bij. Uiteindelijk stapte Wheeler van de heuvel af na zeven innings. Daarin gooide hij 8 strikeouts en stond hij dus slechts twee honklopers toe.

DARVISH

Beide keren dat Yu Darvish namens de Padres als starter de heuvel op stapte, gingen de Californians er met de zege vandoor. Op Kyle Schwarber na keerden alle slagmannen van de Phillies in de eerste drie innings met lege handen terug naar de dugout. Schwarbers vrije loop en single bleven daardoor zonder gevolgen voor de Japanse pitcher. Darvish’ vijf strikeouts onderstreepten zijn overwicht in die eerste innings.

Zijn manier van gooien maakt hem echter wel kwetsbaar voor homeruns. Dat bleek wel tijdens zijn eerste optredens in deze playoffs. Hij stond slechts vier runs toe in zijn eerste twee wedstrijden, maar die punten kwamen allemaal voort uit solo shots. Vannacht werd het een herhaling van zetten. Uit het niets zette superster Harper zijn Phillies op voorsprong met een klap die net buiten het bereik van Jurickson Profar in de tribunes achter het linksveld verdween.

SCHWARBER

Kyle Schwarber was vorig seizoen een belangrijke pion in de sterke playoff run van de Boston Red Sox. Er valt genoeg aan te merken op het eendimensionale spel van de linksvelder, maar soms is er niet meer nodig. Schwarber was vannacht een ware angstgegner voor Darvish. Na een vrije loop in de eerste en een single in de derde overtrof Schwarber zichzelf met een machtige swing in zijn derde slagbeurt. Een cutter van Darvish bleef in het midden van de plaat, waarna men op de tweede ring kon vechten om de waarschijnlijk nog narokende bal.

Na acht tandenloze innings drong de thuisploeg in hun laatst slagbeurt alsnog aan. Deels hadden de Phillies dat aan zichzelf te wijten. Profar bereikte het eerste honk dankzij vier wijd, maar leek door een rollertje van Soto meteen weer te sneuvelen. Alec Bohm gooide de bal echter slordig naar kortestop Bryson Stott, waardoor de Padres plots het winnende punt in het slagperk hadden staan. Met Manny Machado en Josh Bell kregen bovendien twee sterke slagmannen de kans de spanning terug te brengen.

Phillies’ closer van dienst, Jose Alvarado, hield beiden echter onder controle. Machado kreeg zijn knuppel nog wel tegen diens sinker, die 100 mijl per uur aantikte, maar het resulteerde in een makkelijke vangbal. Bell was waarschijnlijk wat te gretig op jacht naar een heldenrol. Twee van drie pitches waarnaar hij tevergeefs sloeg waren namelijk buiten de slagzone. Met Bells strikeout kwam er een einde aan een indrukwekkend pitchers duel.

UP NEXT

In Game 2 nemen Balke Snell en Aaron Nola het tegen elkaar op. Snell zette in zijn vorige start de Padres op matchpoint in de NLDS en ook Nola start met het nodige zelfvertrouwen aan deze NLCS. De righty kreeg tot nu toe zelfs nog geen run tegen in de 12.1 innings die hij op de heuvel stond. Mocht hij die lijn – en die van zijn collega Wheeler – voort weten te zetten, dan kunnen de verrassende Phillies weleens met de twee duels in San Diego gaan lopen.

Na hun even knappe als verrassende uitschakeling van de Los Angeles Dodgers zullen de Padres dat willen voorkomen. Dan heeft Snell waarschijnlijk wel hulp nodig van sterspelers als Soto en Machado. Vanavond om 22:30 Nederlandse tijd zullen zij moeten opstaan om hun team op gelijke hoogte te brengen.

Coverfoto: AP Photo/Matt Slocum

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen