ALDS: Judge en Stanton slaan Yankees naar Houston

Het duurde allemaal wat langer dan gepland, maar de tweede winnaar van de ALDS is ook bekend. Een regenachtige maandagavond in de Bronx betekende dat de wedstrijd één dag uitgesteld moest worden en dat leek het minste effect te hebben op de New York Yankees. De Bronx Bombers versloegen de Cleveland Guardians uiteindelijk 5-1 in de allesbeslissende Game 5.

De Cleveland Guardians kozen als startende werper voor Aaron Civale. Deze beslissing bleek totaal de verkeerde en na 0.1 inning werd hij al van de heuvel geplukt. Het kwaad was toen al geschied, want Giancarlo Stanton joeg een bal 379 feet het rechtsveld in voor een drie-run-homerun. Hierdoor kwam de statline van de 27-jarige Civale er als volgt uit te zien: 0.1 IP, 2 H, 3 ER, 1 BB en 1 K.

Saillant detail is aan de statline van Civale is dat zijn enige nul en strikeout van de wedstrijd homerun koning Aaron Judge was. Diezelfde Judge sloeg alleen een inning later toe tegen Sam Hentgens. Een curveball bleef hangen en werd vervolgens 394 feet het midveld ingeslagen door Judge. Hiermee stonden de Yankees na twee innings al op een 4-0 voorsprong.

NASTY NESTOR

New York Yankees manager Aaron Boone koos voor Nestor Cortes op de heuvel voor Game 5. De 27-jarige Cubaan stelde zeker niet teleur en dat met een verkorte rustperiode. Uiteindelijk gooide hij 5.0 innings, kreeg 3 H, 1 ER, 1 BB tegen en gooide twee keer drie slag. De vroege voorsprong hielp Cortes ook met het onder controle krijgen van de slagvolgorde van de Guardians.

Met zijn overwinning werd Cortes pas de vijfde Yankees pitcher sinds 2000 die op verkorte rust een overwinning in het postseason behaalde. De laatste keer dat het gebeurde was in de World Series van 2009 toen Andy Pettitte in Game 6 op verkorte rust de Philadelphia Phillies versloeg

DE KANS VOOR DE GUARDIANS

De vroege achterstand betekende niet dat de Guardians geheel kansloos waren. In de derde inning kwamen de honken vol, maar Cortes hield zich uiteindelijk uit de problemen en kreeg slechts een sacrifice fly van Jose Ramirez tegen.

De situatie ging echter niet zonder horten of stoten voor de Yankees. Na de single van Stephen Kwan moest linksvelder Aaron Hicks het veld verlaten. Een botsing tussen hem en kortestop Oswaldo Cabrera betekende niet alleen einde wedstrijd, maar ook einde seizoen. Een MRI-scan heeft uitgewezen dat de 33-jarige veteraan minimaal zes weken aan de kant zit met een blessure.

BULLPEN YANKEES DOET ZIJN WERK

Na de vijfde inning was het aan de Yankees bullpen. Jonathan Loaisiga (2.0 IP, 3 H, 2 K’s), Clay Holmes (1.0 IP, 2 K’s) en Wandy Peralta (1.0 IP, 2 H, 1 K) deden hun werk ook goed en hielden het schip schoon. Peralta werd zelfs de eerste pitcher in de geschiedenis van MLB die in alle vijf wedstrijden van een divisie series pitchte.

De goede relief beurten maakte een einde aan een speciaal seizoen voor de Guardians. Voor het eerst sinds 2017 wonnen zij weer eens een playoff wedstrijd en voor het eerst sinds 2016 werd er ook een playoff series gewonnen. Echter staat voor de Guardians een vliegtuig klaar naar Cleveland en voor de Yankees een vliegtuig naar Houston.

UP NEXT

Er werd gisteren na de laatste nul weinig feest gevierd bij de Yankees. Een reden daarvoor was niet lastig om te vinden, want vannacht om 01:30 Nederlandse tijd staat Game 1 van de ALCS al op het programma. Het verschil in ritme tussen de Yankees en Astros is enorm. De Yankees spelen binnen 24 uur hun tweede wedstrijd, terwijl de Astros al sinds zaterdag 15 oktober zich hebben kunnen opmaken voor deze series. Al was de laatste partij van de Astros een achttien inning lang durende slijtageslag.

Interessant gaat de series dus sowieso worden. Jameson Taillon zal de startende werper zijn voor de Yankees, terwijl Astros-ace Justin Verlander aan de andere kant op de heuvel zal staan. Beide heren hebben iets goed te maken. Taillon kreeg in Game 2 van de Yankees-Guardians het verlies toegeschreven, terwijl Verlander in Game 1 tegen de Mariners weg werd geslagen. Wie wint Game 1 en wie gaan we terugzien in de Fall Classic.

Coverfoto:Al Bello/Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen