NLCS: Phillies pakken long ball weer op en kloppen Diamondbacks in Game 5

Veelvoudig olympisch kampioen Michael Phelps moest de Arizona Diamondbacks inspireren tot nog grotere daden. De thuisploeg had de laatste twee wedstrijden in de NLCS gewonnen en moest ook Game 5 pakken om niet met een achterstand terug naar Philadelphia te gaan. De Phillies op hun beurt hadden iets recht te zetten na twee nederlagen. Met Zack Wheeler hadden ze daarvoor de perfecte pitcher op de heuvel. De starter hield de geplaagde bullpen uit de wind en legde de knuppels van de D-backs het zwijgen op.

GALLEN VROEG OP ACHTERSTAND

Net als in Game 1 van de NLCS was het een ontmoeting tussen de Zac van Arizona en de Zack van Philadelphia. Wheeler, de Zack van de Phillies dus, won dat duel mede dankzij een rake klap van Kyle Schwarber. De outfielder opende ook Game 5 met een hit, maar we kunnen daar met de beste wil van de wereld niet het etiket “raak” op plakken. Er zit doorgaans genoeg buskruit in de bat van Schwarber. Dit keer kwam de bal echter niet uit het infield maar was deze zacht genoeg om alsnog het eerste honk te bereiken.

Bryve Harper is ook zo’n speler die ze goed staat te raken. Zijn single in de eerste inning dreef Schwarber naar drie waardoor een RBI-single van Bryson Stott voldoende was voor een 1-0 voorsprong. Harper was op ’t derde honk beland en vanaf daar profiteerde hij van een fout bij de D-backs. In zijn poging de thuisplaat te stelen kwam Harper hard in aanraking met catcher Gabriel Moreno, maar scoorde wel de tweede run. Hij checkte nog even of Moreno in orde was, maar beide spelers konden de wedstrijd vervolgen.

Zac Gallen kwam dus direct in de problemen. De Phillies trokken zich opnieuw niks aan van de 17 wins die Gallen noteerde in het reguliere seizoen, maar hoe zat ’t dan met die andere Zack? Foutloos was Wheeler niet, maar het scheelde niet veel. De Phillies-starter deed precies waar manager Rob Thomson op hoopte. Hij gaf Philadelphia de broodnodige innings en hield daarbij de Diamondbacks ook nog eens van scoren. Na twee wedstrijden waarin de bullpen door de hoeven zakte, hadden de Phillies hier wel even behoefte aan.

NOG MEER HULP

In de zesde inning kwam er nog meer run support voor Zack Wheeler. Schwarber rolde dit keer wel met zijn spierballen en ramde zijn vijfde homerun van deze NLCS het stadion uit. Niet alleen bracht hij daarmee de stand op 3-0, maar Schwarber werd ook nog de tweede speler in de geschiedenis van de franchise met minimaal 5 homeruns in één playoff-serie. Chase Utley deed dit in 2009. Een jaar waarin de Phillies de World Series verloren van de New York Yankees.

Het bleef voor Gallen en de Diamondbacks niet bij die ene homerun in de zesde inning. De Phillies hanteren dit postseason regelmatig de long ball en regelmatig luistert de dader naar de naam Bryce Harper. Zo ook in Game 5. Met zijn vijfde van de play-offs bracht Harper de stand op 4-0. Langzaam maar heel zeker glipte dit duel de Diamondbacks door de vingers. Ook al omdat zij weinig klaar konden spelen tegen Zack Wheeler.

D-BACKS BIJTEN

Toch moest Wheeler in de zevende inning even slikken. Alek Thomas raakte hem hard voor een homerun, maar aangezien Thomas de leadoff hitter was deze inning deerde deze klap de Phillies nauwelijks. Zack Wheeler schudde die domper snel van zich af. Hij had na die homerun slechts 6 pitches nodig voor de drie benodigde nullen. Dit was voor Wheeler de laatste inning in deze Game 5. Na 99 pitches (7.0 IP, 6 H, 1 ER, 1 BB, 8 K) haalde Thomson zijn starter van de heuvel. Wheeler had opnieuw een meesterwerk geschilderd en lag op koers voor zijn derde W in dit postseason.

Torey Lovullo had zijn starter na zes innings vervangen, maar helaas voor de Diamondbacks-manager wisten zijn relievers niet te imponeren. Miguel Castro had ’t al lastig in de zevende inning en werd voor de achtste vervangen door Joe Mantiply. De opener in Game 4 werd niet geholpen door zijn defensie, want een error zette Harper op ’t eerste honk. Een bijzonder duur foutje zo bleek even later. J.T. Realmuto sloot aan in de hitparade met zijn derde homerun van de play-offs. Met een 6-1 voorsprong kon de Phillies nu niet veel meer gebeuren.

In de negende inning weigerden de D-backs zomaar de handdoek te gooien. Daar zag ’t aanvankelijk niet naar uit, want Seranthony Dominguez had als snel twee out te pakken. Een walk en een single later stonden er toch twee tegenstanders op de honken. Eén rake klap kon deze Game 5 zomaar onnodig spannend maken, dus deed Thomson voor de laatste nul een beroep op Matt Strahm. Corbin Carroll perste er nog een lange AB uit, maar moest na zes pitches toch zijn meerdere erkennen. De Phillies hadden daarmee de winst in Game 5 veiliggesteld en gaan met een 3-2 voorsprong terug naar Citizens Bank Park.

UP NEXT:

De Phillies hebben deze tegenstander precies daar waar zij ze willen hebben. In eigen huis is Philly 6-0 in dit postseason, dus lijkt die ene benodigde overwinning in deze NLCS een formaliteit. Rob Thomson geeft voor Game 6 (maandagavond 23.00 uur Nederlandse tijd) de bal aan Aaron Nola. Ook hier zien we een herhaling van een duel eerder in deze serie, want net als in Game 2 is Merrill Kelly zijn tegenstander. Arizona bewaart slechte herinneringen aan die wedstrijd, want de Phillies bliezen de bezoekers die dag met 10-0 weg.

Cover photo: Harry How

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen