MLB Rookie Watch 2022: week 7-8

De American League Rookie of the Year race wordt met de week spannender. Julio Rodriguez bleef in de afgelopen twee weken goed in vorm, maar er is genoeg competitie. Ook deed MacKenzie Gore een duidt in het zakje en liet zien dat hij een naam is om in de gaten te houden. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

JULIO RODRIGUEZ (Seattle Mariners)

Stats: .333 (19-uit-57), 5 HR, 2 2B, 2 BB, 11 RBI, .988 OPS

Voor de derde keer op rij verschijnt J-Rod in de MLB Rookie Watch. Dit keer sloeg hij negentien hits in 57 slagbeurten. Hiermee leidde hij het hit klassement onder alle rookies. Vijf van zijn negentien hits waren homeruns en ook daarmee was hij leider. Verder sloeg hij nog twee doubles en kwam hij twee keer op de honken met een vrije loop. De Dominicaanse midvelder was tevens met elf RBI leider in het RBI klassement onder alle rookies. Alleen moest hij die eretitel delen met Kansas City Royals rookie Bobby Witt Jr.

Naast de drie categorieën waarin Rodriguez leider was gebeurde er in de afgelopen twee weken nog iets bijzonders. In de eerste wedstrijd van de series met de Oakland Athletics sloeg hij een drie-run homerun en daarmee tekende 21-jarige voor zijn vierde homerun van het seizoen. Het speciale was echter dat het zijn eerste trip langs alle honken was voor het thuispubliek van de Mariners. Met zijn homerun bracht hij niet alleen de Mariners op een vroege voorsprong, ook zorgde hij dat het publiek op de banken stond.


MACKENZIE GORE (San Diego Padres)

Stats: 16.0 IP, 19 K’s, 1 ER, 8 H, 5 BB

MacKenzie Gore verscheen voor de eerste keer in de vorige Rookie Watch, maar de San Diego Padres pitcher liet zien dat zijn prestaties niet uit de lucht kwamen vallen. In week 7 en 8 liet Gore zelfs zien dat hij nog een hoger niveau kan halen. In 16.0 innings verdeeld over drie wedstrijden en twee gestarte wedstrijden gooide hij negentien strikeouts. Alleen Cincinnati werper Hunter Greene gooide vaker drie slag dan de 23-jarige Padres pitcher. Verder kreeg hij slechts één earned run tegen. De enigste earned run die hij tegen kreeg was in de wedstrijd tegen de San Francisco Giants. Hiermee stond zijn ERA over de afgelopen twee weken op 0.56 en 1.71 ERA voor zijn carrière.

De laatste wedstrijd van de series met de Pittsburgh Pirates was voor de in Wilmington, NC geboren werper de beste uit zijn nog korte MLB carrière. 7.0 innings gooide hij voor hij van de heuvel gehaald werd. In die 7.0 innings kreeg hij slechts twee hits tegen en nul runs. Wel stuurde hij negen Pirates naar de kant met een K. Echter omdat de Padres extra innings nodig hadden om een 4-2 overwinning te boeken, kreeg Gore niet zijn vierde overwinning bijgeschreven.


BOBBY WITT JR. (Kansas City Royals)

Stats: .302 (16-uit-53), 4 HR, 7 2B, 3B, 4 BB, 11 RBI, 1.054 OPS

Vooraf werd er veel verwacht van Bobby Witt Jr. De rookie van de Kansas City Royals had echter moeite om zijn draai te vinden in MLB. Daarom is deze editie pas de eerste keer dat de derdehonkman zijn naam ziet verschijnen in de lijst. Hoewel het even duurde verdiende hij zijn plaats dubbel en dwars. Zestien hits in 53 slagbeurten gaven hem een .302 slaggemiddelde over week 7 en 8. Vier keer sloeg hij de bal over de hekken en maar liefst zeven keer eindigde hij op het tweede honk. Hij sloeg zoals eerder genoemd elf RBI en deelde daarmee de eerste plaats onder alle rookies met Julio Rodriguez. Met zijn zeven doubles was hij wel lijstaanvoerder in die categorie.

De beste dag uit de afgelopen twee weken voor Witt was op 28 mei tegen de Minnesota Twins. Hij sloeg in die wedstrijd drie hits in vijf slagbeurten. Hij mistte alleen een double voor een cycle, want hij sloeg één single, één triple en één homerun. Daarbij tekende hij voor drie RBI en twee runs. Ook stal hij zijn zevende honk van het seizoen. Witt staat met zeven gestolen honken op de tweede plaats onder rookies achter Julio Rodriguez (14 SB).


GLENN OTTO (Texas Rangers)

Stats: 11.0 IP, 9 K’s, 3 ER, 10 H, 5 BB

De eerste nieuwe naam van de Rookie Watch is Glenn Otto. De werper van de Texas Rangers startte in 2021 al zes wedstrijden voor de Rangers, maar is nog altijd een rookie. Dit seizoen staat zijn start totaal al gelijk aan dat van 2021, maar zijn twee starts van week 7 en 8 gaven hem zijn plaats in dit rijtje.

Otto startte dus twee wedstrijden en gooide daarin 11.0 innings. 6.0 innings daarvan waren in een wedstrijd met de Houston Astros en 5.0 kwamen tegen de Los Angeles Angels. In totaal kreeg hij drie earned runs tegen, waarvan twee gescoord werden door de Astros. Hij kreeg tien hits tegen en vijf vrije lopen, maar gooide wel negen strikeouts. De wedstrijd met de Houston Astros kon hij bijschrijven als een verlies partij, maar in de wedstrijd met de Angels kreeg hij de winst wel toegewezen. Hiermee staat zijn seizoenstotaal voor 2022 op twee winstpartijen en twee verlies partijen.


CHRISTOPHER MOREL (Chicago Cubs)

Stats: .293 (12-uit-41), 2 HR, 2 2B, 6 BB, 5 RBI, .884 OPS

Op 17 mei maakte Christopher Morel zijn debuut in MLB voor de Chicago Cubs. In alle elf wedstrijden die hij vervolgens speelde sloeg hij een honkslag. Morel had hierdoor een slaggemiddelde van .293 met twee homeruns, twee doubles zes vrije lopen en vijf RBI. Met zijn slaggemiddelde was hij leider van de Cubs over de afgelopen twee weken.

Op offensief gebied introduceerde de Dominicaan zich dus in de majors, maar ook op defensief gebied liet hij zijn kwaliteiten zien. In de laatste wedstrijd van de series met de Chicago White Sox kwam Jake Burger in de achtste inning aan slag. Met één man op het eerste honk leek het er op dat de bal over het hoofd van de midvelder vloog. Toch ving Morel de bal en daarmee hield hij de stand tenminste voor dat moment in het voordeel van de Cubs. Uiteindelijk verloren de Cubbies toch met 5-4 van de White Sox.


JOE RYAN (Minnesota Twins)

Stats: 11.2 IP, 11 K’s, 2 ER, 9 H, 2 BB

In de vorige editie was hij afwezig, maar Joe Ryan is terug van weggeweest. In twee starts (Cleveland Guardians 6.0 IP en Kansas City Royals 5.2 IP) gooide hij 11.2 innings. Hij kreeg twee earned runs tegen beide eerlijk verdeeld over de twee wedstrijden. Ook kreeg hij negen hits tegen en twee vrije lopen. In de wedstrijd met de Guardians gooide hij vijf keer drie slag en tegen de Royals stuurde hij zes keer iemand naar de kant met een strikeout.

Ryan gooide dus elf strikeouts en vier daarvan kwamen via zijn slider. Van de twee teams leken de Royals meer moeite te hebben met de pitch. Drie keer stuurde hij in die wedstrijd een speler naar de kant met die pitch. In het gehele seizoen gebruikte Ryan achttien keer zijn slider als strikeout pitch. Het seizoenstotaal van strikeouts van de pitcher staat op 42, wat betekend dat Ryan ongeveer 43% van de tijd zijn slider als strikeout pitch gebruikt. De pitch ziet er in ieder geval nasty uit op beeld.


JEREMY PENA (Houston Astros)

Stats: .325 (13-uit-40), 2 HR, 2B, BB, 3 RBI, .841 OPS

Jeremy Pena bleef en fuego in de afgelopen twee weken. Met dertien hits in veertig slagbeurten had hij een .325 slaggemiddelde. Hij sloeg twee homeruns en één double. Ook op de laatste dag van week 7 en 8 liet Pena nog zijn kracht zien. Pitcher Marco Gonzales van de Mariners gooide een offspeed pitch die vol op de knuppel van de kortestop kwam. Hij zette hiermee zijn totaal in MLB op acht en daarmee is hij leider van alle rookies tot nu toe.

De prestaties van de vervanger van Carlos Correa bij de Houston Astros blijven ook niet ongemerkt in de Rookie of the Year watch van MLB. Groot favoriet op dit moment voor de titel daar is Pena. De competitie is echter zeer sterk voor de 24-jarige Dominicaan. Andere favorieten voor de titel zijn de eerder genoemde Julio Rodriguez, Joe Ryan, Bobby Witt Jr. en de nog niet in de Rookie Watch verschenen catcher Adley Rutschman. Tot aan het eind van het seizoen zal de race interessant blijven om te volgen.


GRAHAM ASHCRAFT (Cincinnati Reds)

Stats: 10.2 IP, 4 K’s, 2 ER, 8 H, 4 BB

De laatste naam in de Rookie Watch editie van deze week is een nieuwe. Graham Ashcraft van de Cincinnati Reds verdiende zijn plaats met twee starts en 10.2 innings. Hij gooide slechts vier strikeouts en kreeg acht hits, vier vrije lopen en twee earned runs tegen. Zijn twee starts waren tegen de Toronto Blue Jays (4.1 IP) en San Francisco Giants (6.1 IP).

Voor Ashcraft was zijn tweede start veel beter dan zijn eerste. Tegen de Giants kreeg hij geen runs tegen en tekende hij voor de eerste quality start in de majors. Ook kreeg hij met zijn uitstekende prestaties de eerste overwinning uit zijn MLB carrière toegewezen. Ashcraft liet tevens zien dat er genoeg snelheid in zijn fastball zit. Vijf keer kwam hij boven de 100 mph uit, waardoor de Reds dit seizoen nu 97 keer de triple digits hebben aangeraakt. Dit komt vooral door mede rookie Hunter Greene, maar van 2015 tot 2021 hadden de Reds slechts 24 pitches van 100 mph+. Voor Reds fans is het slechts een doekje voor het bloeden, maar er zijn twee rookie pitchers om naar uit te kijken.

Coverfoto: Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen