MLB Rookie Watch 2022: week 5-6

Week vijf en zes tekenden weer voor genoeg mooie momenten in MLB. Los Angeles Angels rookie pitcher Reid Detmers gooide een no-hitter en Julio Rodriguez was zeer belangrijk voor de Seattle Mariners. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

REID DETMERS (Los Angeles Angels)

Stats: 13.2 IP, 4 K’s, 3 ER, 4 H, 3 BB

In de afgelopen twee weken was er één rookie die alle spotlights op zich gericht kreeg. Reid Detmers gooide tegen de Tampa Bay Rays een no-hitter. Het was de elfde MLB start uit de carrière van de 22-jarige werper. Met zijn no-hitter werd Detmers de jongste pitcher uit de geschiedenis van de Los Angeles Angels franchise die een no-hitter gooide. Tevens was zijn no-hitter de twaalfde in de geschiedenis van de franchise en de eerste sinds een gecombineerde no-hitter in 2019. Hij had 108 pitches nodig om alle 27 nullen op het bord te zetten en gooide twee strikeouts.

De wedstrijd tegen de Tampa Bay Rays was de tweede in week vijf en zes voor Detmers. In zijn eerste start gooide hij tegen de Boston Red Sox. Op bezoek in Fenway Park kwam hij tot 4.2 innings voor hij van de heuvel werd gehaald. Hij gooide net als tegen de Rays twee k’s, maar kreeg wel vier hits, drie vrije lopen en drie earned runs tegen. Het positieve voor Detmers was dat hij een no decision kreeg toegewezen, waardoor zijn record nu op vier overwinningen en twee nederlagen staat.


JULIO RODRIGUEZ (Seattle Mariners)

Stats: .346 (18-uit-52), 2 HR, 2B, 3B, 4 BB, 7 RBI, .912 OPS

In de vorige twee weken ging Julio Rodriguez verder met waar hij in week drie en vier gebleven was. Hij sloeg achttien honkslagen in 52 slagbeurten en was daarmee leider in het klassement onder alle rookies. Van zijn achttien honkslagen eindigden twee ballen over de hekken voor een homerun en sloeg hij één double en één triple. Ook kwam hij vier keer op de honken met een vrije loop en noteerde hij zeven RBI. De belangrijkste homerun van de twee kwam tegen de New York Mets. In de zesde inning sloeg Rodriguez met een solo-homerun de 5-5 op het scorebord. Het bleek het zetje in de goede richting voor de Mariners, want uiteindelijk werd er met 8-7 gewonnen.

J-Rod laat ook zijn kwaliteiten op de honken zien sinds de start van het MLB-seizoen. Hij stal een honk in week vijf en zes en bracht daarbij zijn seizoenstotaal op tien. Hiermee is hij leider in het rookie-klassement, maar league-breed moet hij de eerste positie delen met Jorge Mateo. De kortestop van de Baltimore Orioles stal ook tien honken. Toch waren niet alle pogingen van de buitenvelder van de Mariners succesvol; hij werd ook twee keer uitgegooid. Er is dus nog altijd ruimte voor verbetering.


JOSH WINDER (Minnesota Twins)

Stats: 15.1 IP, 17K’s, 3 ER, 11 H, 4 BB

Net als J-Rod is het voor Josh Winder van de Minnesota Twins ook de tweede opvolgende editie dat hij verschijnt in de Rookie Watch. Dit keer gooide hij 15.1 innings in drie starts. Zijn zeventien strikeouts plaatsten hem op de tweede plaats onder alle rookies en hij moest alleen Cincinnati Reds-werper Hunter Greene voor zich dulden. In drie starts kreeg hij slechts drie earned runs, vier vrije lopen en elf hits tegen. Het leverde hem een 1.76 ERA op en twee overwinningen en één nederlaag.

Winder gooide zijn wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays, Oakland Athletics en Houston Astros. De wedstrijd die hij verloor gooide hij tegen de Astros. Toen kwam hij slechts tot 3.1 innings voor hij vervangen werd en in die 3.1 innings kreeg hij drie earned runs tegen. Yordan Alvarez sloeg een bal over de hekken en verder gooide hij drie vrije lopen. Uiteindelijk wonnen de Astros met 5-0, waarvan vier runs werden gescoord toen de 25-jarige pitcher uit Richmond op de heuvel stond.


JUAN YEPEZ (St. Louis Cardinals)

Stats: .366 (15-uit-41), 2 HR, 3 2B, 4 BB, 4 RBI, 1.020 OPS

Juan Yepez maakte zijn debuut in de Majors op vier mei, maar is in korte tijd goed in vorm geraakt. Zijn 15 hits in 41 slagbeurten plaatsten hem alleen achter Julio Rodriguez. Hij sloeg twee homeruns, drie doubles en kwam vier keer op de honken met een vrije loop. Tevens sloeg hij vier runs over de plaat. Het bleek een goede keuze van de Cardinals om de 24-jarige Venezolaan op te roepen. De Cardinals hadden wat moeite met de aanval, maar na het debut van de buitenvelder hervond het de aanvalskracht.

De tweede homerun van week vijf en zes sloeg Yepez tegen de Baltimore Orioles. Het was tevens zijn tweede homerun uit zijn carrière, maar ook zijn eerste homerun in het stadion van de Cardinals. Pitcher Spenser Watkins gooide een curveball die net teveel in het midden van de slagzone bleef. Yepez sloeg de bal 412 feet en bracht de Cardinals daarmee op voorsprong. De Cardinals zullen blijven hopen dat hij deze vorm behoudt. De RedBirds wonnen met Yepez zes van de elf gespeelde wedstrijden sinds zijn debuut.


ZACH LOGUE (Oakland Athletics)

Stats: 12.0 IP, 11 K’s, 2 ER, 10 H, 2 BB

Zach Logue maakte zijn eerste start in MLB in de afgelopen twee weken. Met twaalf gegooide innings en elf strikeouts kan de jonge werper toch zeggen dat hij het niet slecht gedaan heeft. Hij kreeg slechts twee earned runs tegen en twee vrije lopen. Toch werd er tien keer een hit tegen hem geslagen. Van zijn twee starts won hij één wedstrijd en verloor hij één keer. Zijn tweede start was succesvoller dan de eerste. Hij gooide tegen de Detroit Tiger 7.0 innings en stuurde zes keer een Tiger naar de kant met een K. Tevens kreeg hij toen nul runs tegen.

Na zijn eerste start van zijn MLB-carrière verscheen Logue ook voor de camera’s van de pers. Hij gooide in zijn eerste start 5.0 innings en gooide vijf strikeouts. De uit de University of Kentucky gedrafte werper kreeg wel twee earned runs tegen en kon daarom meteen zijn eerste verlies bijschrijven. Misschien was het voor hem meteen een goede les, aangezien de Oakland A’s niet veel zullen winnen dit seizoen.


LUIS GONZALEZ (San Francisco Giants)

Stats: .395 (15-uit-38), HR, 2 2B, 4 BB, 9 RBI, .981 OPS

Wederom liet Luis Gonzalez aan de San Francisco Giants zien dat zij de juiste keuze hadden gemaakt door hem op te pikken. Voor de tweede editie op rij presteerde hij goed genoeg om geselecteerd te worden in de Rookie Watch. Dit keer kwam hij tot een slaggemiddelde van .395 in 38 slagbeurten. Hiermee deed hij het drastisch beter dan in week drie en vier, want toen sloeg hij in 29 slagbeurten een slaggemiddelde van .276. Hij sloeg twee doubles, één homerun, kwam vier keer op de honken met een vrije loop en sloeg negen runs over de plaat.

De homerun van Gonzalez kwam deze keer op een bijzonder moment. In de Sunday Night Baseball-wedstrijd tegen de St. Louis Cardinals zetten de RedBirds veteraan Albert Pujols op de heuvel. Inmiddels hadden zij zo een grote voorsprong opgebouwd dat de manager het aandurfde om de toekomstige hall of famer zijn pitching debuut te laten maken. Met twee man op de honken sloeg Gonzalez nog een homerun. Hiermee is hij de eerste speler ooit die een homerun sloeg tegen Pujols. Hoewel het voor de stand niets meer uitmaakte moet hij een bijzonder gevoel gehad hebben bij de tweede homerun uit zijn carrière.


CONNOR OVERTON (Cincinnati Reds)

Stats: 11.2 IP, 5 K’s, 2 ER, 9 H, 4 BB

De Cincinnati Reds hebben dit seizoen een zeer slecht seizoen. Toch is er nog een klein lichtpuntje aan het eind van de donkere tunnel in de afgelopen twee weken. Dat lichtpuntje heette Connor Overton. Hij startte twee wedstrijden op de heuvel en allebei de wedstrijden gooide hij tegen de Pittsburgh Pirates. In totaal gooide hij 11.2 innings met vijf strikeouts en twee earned runs. Tevens kreeg hij negen hits en vier vrije lopen tegen.

Zijn tweede wedstrijd tegen de Pirates was succesvoller dan de eerste. Hij verdiende namelijk in die wedstrijd zijn eerste overwinning uit zijn MLB-carrière. De 28-jarige starter gooide in zijn eerste start vier K’s. Alle vier strikeouts waren een derde nul in een inning, iets wat niet dagelijks gebeurt.


JEREMY PENA (Houston Astros)

Stats: .394 (13-uit-33), 2 HR, 2 2B, 2 BB, 10 RBI, 1.053 OPS

Als laatste op de lijst: Jeremy Pena laat zeker dit seizoen zien dat hij in de Rookie Watch thuis hoort. Hij raakte kort licht geblesseerd en daardoor miste hij wat wedstrijden, maar toch bewees hij zichzelf genoeg in week vijf en zes. Twee homeruns, twee doubles, twee vrije lopen en tien RBI maakten twee goede weken. Samen zijn andere negen hits kwam het slaggemiddelde van Pena uit op .394 in 33 slagbeurten. Zijn slaggemiddelde van dit seizoen staat nu op .282. Pena is hiermee één van de best presterende rookies dit seizoen.

Dat het goed gaat met de vorm van Pena blijkt ook uit de cijfers van de maand mei. Een slaggemiddelde van .400, twee doubles drie homeruns en elf RBI plaatsten hem ook deze maand weer onder de besten. Hiermee lijken de Astros de juiste beslissing gemaakte te hebben door de vervanger van de vertrokken Carlos Correa intern op te zoeken en niet de Free Agency markt op te duiken. Of hij zijn goede vorm ook naar zijn korte knieblessure houdt zullen de Astros ten zeerste hopen, maar op dit moment ziet Pena eruit als een vroege kandidaat voor de American League Rookie of the Year.

Coverart: Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen