MLB Rookie Watch 2021: Week 16-17

Terwijl de stofwolken van de fantastische Trade Deadline nog moesten neerdalen, draafde het MLB-seizoen voort. Tijd dus voor een nieuwe Rookie Watch. Jonathan India mocht een trofee in zijn kast bijzetten en onderstreepte zijn naam nogmaals in de Rookie of the Year-race. Ook was daar eindelijk het grote talent van de Tampa Bay Rays, Wander Franco. Hij deed van zich spreken met onder andere twee triples.

VLADIMIR GUTIERREZ (Cincinnati Reds)

Stats: 19.1 IP, 15 K’s, 6 BB, 14 H, 4 ER

De eerste keer dat Vladimir Gutierrez zijn naam in de Rookie Watch zag verschijnen, was in de week voor de All-Star break. In de tweede week na de break was hij echter ook goed in vorm. Met 19.1 gegooide innings in week zestien en zeventien topte hij de rangschikking onder rookies. Hij gooide zijn innings tegen de New York Mets (7.0 innings), Chicago Cubs (6.1 innings) en Pittsburgh Pirates (6.0 innings). In deze wedstrijden kwam hij tot vijftien strikeouts, maar kreeg hij veertien hits en vier earned runs tegen, terwijl hij ook zes vrije lopen opgaf.

In de wedstrijd met de New York Mets was Gutierrez superieur ten opzichte van zijn tegenstanders. 7.0 innings aan werk, waarin hij maar drie hits en één earned run tegen kreeg. Tevens stuurde de Cubaan vier keer een Mets-speler terug naar de dugout met drie slag. Uiteindelijk wonnen de Reds de laatste wedstrijd van de series met 7-1 en kon hij zijn zevende overwinning van het seizoen bijschrijven waardoor zijn record nu op zeven overwinningen en drie verliespartijen staat.


JONATHAN INDIA (Cincinnati Reds)

Stats: .300 (18-uit-60), 5 HR, 5 2B, 5 BB, 10 RBI, 1.006 OPS

De laatste weken is hij niet meer weg te slaan uit de Rookie Watch en ook in de afgelopen twee weken was Jonathan India uitstekend bezig. Een slaggemiddelde van .300 met vijf homeruns, vijf doubles en vijf vrije lopen. Er waren weinig rookies die beter presteerden. Hij leidde de veldspelers in slagbeurten met zestig en doubles met vijf. Bovendien sloeg hij vijf homeruns in week zestien en zeventien. Deze kwamen in een tijdsperiode van zeven wedstrijden, met als klap op de vuurpijl zijn homerun in de wedstrijd tegen de Pittsburgh Pirates. Pitcher Mitch Keller gooide een fastball recht over de plaat en een en fuego India miste die bal niet. Hij tekende hiermee voor de tiende en laatste run van de wedstrijd.

Dat hij goed in vorm was de afgelopen weken, bleek ook wel uit zijn uitverkiezing tot National League Rookie of the Month. Na Patrick Wisdom en twee keer Trevor Rogers was hij de derde speler die de trofee in ontvangst mocht nemen. In de maand juli had de tweedehonkman een slashline van .319/.470/.527 met vier homeruns en zeven doubles. Of deze onderscheiding India nog gemotiveerder heeft gemaakt om zichzelf tot Rookie of the Year te kronen is niet duidelijk, maar hij is vrolijk verder gegaan waar hij gebleven was. In de maand augustus sloeg hij tot nu toe .324/.395/.706 met 24 total bases, een echte contender voor de titel dus.


DANIEL LYNCH (Kansas City Royals)

Stats: 19.0 IP, 13 K’s, 4 BB, 16 H, 4 ER

Een nieuwe naam in de Rookie Watch. Ondanks dat het seizoen al zeventien weken aan de gang is, kan het blijkbaar nog steeds. Daniel Lynch werd in de eerste ronde van de draft van 2018 gekozen door de Kansas City Royals. Hij speelde vroeg in dit seizoen al drie wedstrijden, maar werd na drie hele matige prestaties toch nog even teruggestuurd naar Triple-A. Hij maakte destijds zijn debuut tegen de Cleveland Indians. Vervolgens startte hij nog tegen de Chicago White Sox en Detroit Tigers. In die drie wedstrijden kwam hij niet verder dan 8.0 innings (4.2 tegen de Indians, 0.2 tegen de White Sox en 2.2 tegen de Tigers). Hierin kreeg hij maar liefst veertien earned runs tegen en na tien dagen hadden de Royals voorlopig genoeg gezien.

Toch keerde Lynch na twee maanden alweer terug in de Major League en dit keer met een knaller. In zijn eerste wedstrijd terug op het hoogste niveau nam hij revanche op de Detroit Tigers. Zijn 8.0 innings op de heuvel leverden hem zijn eerste overwinning op. Hij gooide daarin vier strikeouts. In de twee wedstrijden die volgden, kwam hij in actie tegen de Toronto Blue Jays en Chicago White Sox en hij nam zijn vorm mee. Hierdoor zakte zijn ERA van een torenhoog 15.75 naar een wat acceptabeler 6.00 en mocht hij twee overwinningen bijschrijven, tegenover slechts één verliespartij. Het is nu aan hemzelf om verder te bouwen op deze drie goede wedstrijden in week zestien en zeventien.


WANDER FRANCO (Tampa Bay Rays)

Stats: .283 (13-uit-46), HR, 2 2B, 2 3B, 5 BB, 8 RBI, .831 OPS

De nummer één prospect in honkbal werd op 22 juni naar de majors gehaald door de Tampa Bay Rays. Aanvankelijk had hij het wat lastig, maar in de afgelopen twee weken vond hij zijn draai. Dertien honkslagen uit 46 slagbeurten leverden hem een .283 slaggemiddelde op. Van die dertien hits waren er twee doubles, twee triples en één homerun. Eén van zijn triples kwam in de wedstrijd met de Boston Red Sox. Pitcher Nathan Eovaldi gooide een bal aan de buitenkant van de plaat, maar Franco vond toch een gaatje om de bal door het binnenveld te slaan. Het honklopen van de 20-jarige Dominicaan leverde in ieder geval mooie beelden op.

Na de wedstrijd met de Red Sox, die de Rays met 9-5 wonnen, namen zij de leiding in de American League East over. Franco werd gevraagd voor een interview kort na afloop en werd onder andere bevraagd over zijn triple en de koppositie. Hij had er een vertaler voor nodig, maar zijn woorden waren duidelijk: De Tampa Bay Rays waren niet van plan deze positie weg te geven. Tot nu toe lukt dat aardig, want de voorsprong van de Rays is inmiddels uitgebreid tot vier wedstrijden op de Red Sox en zes wedstrijden op de New York Yankees.


SHANE MCCLANAHAN (Tampa Bay Rays)

Stats: 19.0 IP, 21 K’s, 6 BB, 18 H, 7 ER

Leider van alle rookies als het gaat om strikeouts in week zestien en zeventien was Shane McClanahan. In drie gestarte wedstrijden tegen de New York Yankees, Boston Red Sox en Baltimore Orioles kwam hij tot 21 strikeouts in 19.0 innings. De wedstrijd met de New York Yankees werden verloren, maar de andere twee ging hij er met de overwinning vandoor. Verder kreeg hij achttien hits tegen en zeven earned runs, met zes vrije lopen.

In de wedstrijd met de Bronx Bombers gooide hij zes K’s, waarvan vijf kwamen via een curveball. Via een overlay van zijn fastball (98 mph) en curveball (85 mph) is te zien dat beide pitches bijna hetzelfde uit zijn hand komen. Daardoor is het voor een slagman moeilijk te herkennen welke worp eraan komt en hoe deze geslagen moet worden. Het verschil van dertien mph en de daling van de curveball, maakt dat McClanahan tot veel strikeouts komt en dat hij vaak voor zijn curveball kiest als strikeout pitch.


YADIEL HERNANDEZ (Washington Nationals)

Stats: .425 (17-uit-40), 2 HR, 3 2B, 3 BB, 7 RBI, 1.115 OPS

De bal leek de afgelopen weken iets groter dan normaal voor Yadiel Hernandez. Met zeventien hits uit veertig slagbeurten kende de 33-jarige rookie de beste weken uit zijn carrière. Hij sloeg twee homeruns en drie doubles, waarmee hij zeven runs binnensloeg. Zijn seizoenstotaal kwam hiermee op dertien te staan. Beide homeruns sloeg Hernandez in dezelfde wedstrijd. Zijn eerste kwam tegen Kyle Ryan in de tweede helft van de zevende inning, waarmee hij de voorsprong vergrootte naar 5-3. In de negende inning waren de Cubs teruggekomen tot 5-5, maar Yadiel wilde duidelijk graag naar huis. Een 100 mph fastball aan de binnenkant van de slagzone verdween over de hekken in Nationals Park en daarmee tekende hij dus voor zijn tweede homerun van de dag.

Naast zijn goede prestaties op aanvallend vlak, liet Hernandez ook zien dat hij met zijn sterke arm belangrijk kan zij op defensief gebied. In de wedstrijd met de Philadelphia Phillies sloeg Brad Miller een bal naar de linksvelder, waarop sterspeler van de Phillies, Bryce Harper, vanaf het derde honk een punt probeerde te scoren. De Cubaan bleek echter te beschikken over een meer dan adequate arm en hij gooide de loper uit op het thuisplaat. Het hield de stand even op een 2-1 achterstand, maar uiteindelijk zouden de Nationals met 5-4 verliezen van de Phillies.


JOSIAH GRAY (Washington Nationals)

Stats: 14.0 IP, 18 K’s, 8 BB, 11 H, 4 ER

Op 20 juli maakte de jonge talentvolle Josiah Gray nog zijn debuut voor de Los Angeles Dodgers, maar dertien dagen later werd hij al getrade naar een nieuw team. Hij werd onderdeel van de supertrade met de Washington Nationals . Hierin ontvingen de Dodgers Max Scherzer en Trea Turner en was Gray een van de prospects die werd verscheept naar Washington. In zijn eerste weken als National gooide Gray 14.0 innings en achttien strikeouts. Het grootste gedeelte van deze achttien strikeouts gooide hij tegen de Atlanta Braves. Maar liefst tien keer deelde hij aan deze ploeg een drie slag uit. Het hoogste aantal tot nu toe op Major League-niveau in zijn nog korte carrière. Verder gooide hij acht keer vier wijd en kreeg hij elf hits en vier earned runs tegen. Niet slecht voor zijn eerste weken bij een nieuw team.

Zijn debuut maakte hij in de eerste wedstrijd van de series tegen de Philadelphia Phillies. Hij kwam tot 5.0 innings en kreeg maar één earned run tegen. Een homerun van Odubel Herrera zette in de vijfde inning 1-0 op het scorebord, waarna Gray de inning nog wel afmaakte, maar daarna achterbleef in de dugout. Uiteindelijk wonnen de Nationals de debuutwedstrijd van hem niet, maar kon hij een no decision bijschrijven. Hetzelfde gebeurde in de wedstrijd die volgde. Hierdoor wacht hij nog altijd op zijn eerste overwinning als speler van de Nationals, maar ook in zijn MLB-carrière.


CONNOR JOE (Colorado Rockies)

Stats: .385 (15-uit-39), 4 HR, 2 2B, 2 BB, 14 RBI, 1.148 OPS

Met Connor Joe sluiten we deze editie van Rookie Watch af. Hij zag zijn naam nog niet eerder genoemd, maar in de afgelopen twee weken presteerde de 28-jarige slagman erg goed: een .385 slaggemiddelde met vier homeruns, twee doubles, twee vrije lopen en een 1.148 OPS. Na de All-Star break ging de eerstehonkman als een raket die niet te stoppen is. Uiteindelijk sloeg hij 29 honken bij elkaar, meer dan hij in de gehele periode daarvoor had gedaan.

In de wedstrijd met de Chicago Cubs liet hij zien dat homeruns slaan hem de afgelopen tijd wel ligt. Ervaren rot Jake Arrieta miste zijn spot, waardoor de bal recht over de plaat kwam. Connor Joe zag dat, dacht dankjewel en sloeg de bal 384 feet ver, over de hekken van Coors Field. Hiermee gaf hij de Rockies een vroege voorsprong, waarop zij verder konden bouwen. Uiteindelijk wonnen de Rockies met 6-5, waardoor het even niet ging over waarom Trevor Story niet weggetrade was voor de deadline. Mocht Joe zijn niveau vasthouden kan hij de fans tenminste af en toe nog een sprankje hoop geven voor de toekomst.

Coverfoto: Nathan Ray Seebeck/USA TODAY Sports

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen