MLB Rookie Watch 2021: week 10-11

Sinds de vorige Rookie Watch zijn er veel verschuivingen geweest in het MLB-landschap. Meerdere spelers die regelmatig op de lijst stonden, raakten geblesseerd. Nieuwe namen stonden op of hervonden zich. Ryan Mountcastle zag en sloeg de bal uitstekend en Miami Marlins pitcher Trevor Rogers had na 13.0 innings een ERA van 1.38. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volghorde.

RYAN MOUNTCASTLE (Baltimore Orioles)

Stats: .347 (17-uit-49), 4 HR, 2B, BB, 12 RBI, .972 OPS

Ryan Mountcastle was ongelooflijk in vorm. Hij zag de bal goed en dat is ook terug te zien in zijn statistieken. De 24-jarige eerstehonkman had een slaggemiddelde van .347 door in 49 slagbeurten zeventien keer een honkslag te slaan. Hij werd twee weken geleden al Player of the Week in de American League en zette dit niveau dus door in week tien en elf.

Van zijn zeventien honkslagen waren er vier homeruns. Drie van deze homeruns kwamen in dezelfde wedstrijd. In de tweede wedstrijd van de series tegen de Toronto Blue Jays sloeg hij vanuit de vijfde slagpositie twee homeruns tegen pitcher Alek Manoah en één tegen Anthony Kay. Ondanks zijn aanvallende prestaties mocht het niet baten. Door de tegenvallende bullpen verloren de Orioles uiteindelijk met 10-7.


TREVOR ROGERS (Miami Marlins)

Stats: 13.0 IP, 14 K’s, 2 BB, 6 H, 2 ER

Een rookie die meedraait tussen de grote pitchers van MLB; het lukt Trevor Rogers heel erg goed tot nu toe. In de afgelopen twee weken gooide hij 13.0 innings en daarin kreeg hij maar twee earned runs tegen. Dat komt neer op één per wedstrijd, want tegen de Colorado Rockies kwam hij tot 7.0 innings met één earned run en acht strikeouts. Vijf dagen later speelden de Miami Marlins in St. Louis tegen de Cardinals en toen kreeg hij weer slechts één earned run tegen. Dit keer gebeurde het alleen in 6.0 innings aan werk en gooide hij zes strikeouts.

Na week tien en elf staat de inningsteller voor Rogers op 81.2 innings dit seizoen. Daarin kreeg hij zeventien earned runs tegen, waardoor zijn ERA 1.87 is. Alleen Jacob deGrom (New York Mets, 0.50 ERA), Kevin Gausman (San Francisco Giants, 1.51 ERA) en Carlos Rodon (Chicago White Sox, 1.83 ERA) hebben een lager Earned Run Average dan de startende werper van de Miami Marlins. Hij is wel de leider in ERA van alle rookies.


RANDY AROZARENA (Tampa Bay Rays)

Stats: .286 (14-uit-49), 3 HR, 2 2B, 3B, 3 BB, 10 RBI, .878 OPS

Randy Arozarena vestigde in de playoffs van het vorige seizoen zijn naam en werd daarom één van de favorieten om Rookie of the Year te winnen. Echter is de Rookie Watch van week tien en elf pas de eerste keer dat de Cubaan voorbij komt. Hij moest hiervoor drie homeruns slaan, twee doubles, een triple en acht runs. Alleen mede-rookie van de Miami Marlins Jazz Chisholm (9 runs) liep vaker over de plaat.

In de wedstrijd met de Baltimore Orioles stonden Brett Phillips, Manuel Margot en Austin Meadows op de honken toen de 26-jarige rechtsvelder aan slag kwam. Terwijl de Tampa Bay Rays al een voorsprong hadde,n gooide Cesar Valdez een breaking ball over het hart van de plaat en deze kwam perfect op de knuppel van Arozarena. De Orioles lieten de umpires nog even kijken naar de bal, maar het was wel zeker een homerun. Daardoor was de eerte grand slam homerun van Arozarena’s carrière een feit.


JAMES KAPRIELIAN (Oakland Athletics)

Stats: 16.2 IP, 20 K’s, 8 BB, 10 H, 5 ER

Hij is de nummer tien prospect van de Oakland A’s, maar James Kaprielian laat zien dat hij in de top tien behoort. Hij gooide in de afgelopen twee weken 16.2 innings, verdeeld over drie wedstrijden. Deze waren tegen de Colorado Rockies, Kansas City Royals en New York Yankees. De wedstrijden met Royals en Yankees werden bijgeschreven als winst voor Kaprielian en de wedstrijd met de Rockies verloor hij. Hierdoor is zijn record dit seizoen 4-1 met een 2.84 ERA.

Zijn sterkste wedstrijd kwam tegen de Kansas City Royals. Hierin gooide hij zijn tweede quality start van het seizoen. Een quality start verdient een pitcher als hij 6.0 innings of meer gooit. Tegen de Royals kwam hij van het veld na precies 6.0 innings en dus schreef hij zijn tweede van het seizoen bij. In deze zes innings kreeg hij twee hits tegen en geen enkele earned run tegen. De voormalig Honkbalweekdeelnemer begint eindelijk zijn prospectstatus in te wisselen.


PATRICK WISDOM (Chicago Cubs)

Stats: .222 (8-uit-36), 4 HR, 5 BB, 6 RBI, .873 OPS

Patrick Wisdom verscheen uit het niets in de Rookie Watch en ook in deze editie keert hij terug. Een .222 slaggemiddelde is niet geweldig, maar van de acht hits die hij had verdween de helft van ballen over het hek. Daarbij kreeg hij ook nog vijf vrije lopen waardoor hij toch nog een .873 OPS had.

Waar hij in de Rookie Watch van week 8-9 nog gelijk kwam met het record van Aristides Aquino en Trevor Story, deed hij dat deze keer met het record van Hank Sauer. Sauer sloeg in 1949 negen homeruns of meer als Cubbie in zijn eerste twintig wedstrijden met het team. In de wedstrijd tegen de New York Mets sloeg hij zijn negende homerun het publiek in, waarmee hij gelijk kwam met Sauer.


LUIS GARCIA (Houston Astros)

Stats: 17.1 IP, 20 K’s, 5 BB, 16 H, 5 ER

Het is de derde week dat Houston Astros-pitcher Luis Garcia zijn naam vermeld ziet in de Rookie Watch en deze weken verdiende hij zijn plaats weer. Deze keer gooide hij tegen de Toronto Blue Jays, Minnesota Twins en Chicago White Sox 17.1 innings. Hij kwam hierin tot 20 strikeouts. Alleen de wedstrijd tegen de Twins was een teleurstelling, omdat hij niet voorbij de 4.1 innings kwam. Hij herstelde dit tegen de White Sox door zeven innings te gooien en maar één run tegen te krijgen. Zijn change-up was tijdens deze avond een probleem voor onder andere Brian Goodwin.


BOBBY DALBEC (Boston Red Sox)

Stats: .289 (13-uit-45), 3 HR, 2B, 2 3B, 2 BB, 8 RBI, .947 OPS

Bobby Dalbec brak vorig seizoen door bij de Boston Red Sox en deed dat in zijn eerste wedstrijd met een homerun in zijn eerste slagbeurt. In week tien en elf was hij ook goed in vorm. Hij sloeg 13 honkslagen, waaronder drie homeruns, twee triples en een double. Met zijn twee triples voerde hij alle rookies in de afgelopen twee weken aan.

Het heeft even geduurd, maar na zijn waanzinnige Spring Training is Dalbec eindelijk weer op dat niveau. De hype was in maart heel groot, maar nu vliegt hij onder de radar weer naar de bovenste regionen.


ZACH THOMPSON (Miami Marlins)

Stats: 12.0 IP, 14 K’s, 4 BB, 8 H, 2 ER

Last but certainly not least is Zach Thompson. Na Trevor Rogers is hij de tweede Miami Marlins-pitcher op deze lijst. Hij maakte op 7 juni zijn debuut in de Major Leagues tegen de Boston Red Sox. Hij gooide hierin maar 3.0 innings, met één strikeout en kreeg twee earned runs tegen. De Marlins verloren deze wedstrijd en Thompson kreeg direct een loss.

Zijn eerste winstpartij als pitcher en eerste honkslag kwamen in dezelfde wedstrijd. De Marlins gingen op bezoek bij de Arizona Diamondbacks en Thompson gooide het minimum aantal innings om in aanmerking te komen voor de winst. Na 5.0 innings werd hij van de heuvel gehaald, maar met zes strikeouts en nul vrije lopen en nul earned runs tegen. Ook kreeg hij het voor elkaar om tegen Max Fried een bal goed te raken, waardoor hij voor het eerst in zijn MLB carrière op de honken kwam te staan.

Coverfoto: Julio Cortez/AP Photo

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen