MLB Rookie Watch 2021: week 8-9

Terwijl de stembussen werden geopend voor de All-Star Game denderde het MLB seizoen door. In week acht en negen sloeg Patrick Wisdom zeven homeruns, waarmee hij alle rookies aanvoerde, en Luis Garcia gooide de meeste innings met een ERA van 1.42 en 0.79 WHIP. Verder nog acht andere rookies in willekeurige volghorde.

PATRICK WISDOM (CHICAGO CUBS)

Stats: .412 (14-uit-34), 7 HR, 2 2B, 2 BB, 10 RBI, 1.533 OPS

Patrick Wisdom speelde vorig seizoen twee wedstrijden voor de Chicago Cubs en werd dit seizoen op 25 mei opgeroepen vanuit het Triple-A-team van de club, de Iowa Cubs. Hij speelde tot nu toe twaalf wedstrijden op MLB-niveau en sloeg in 34 slagbeurten veertien keer een hit. Dat komt neer op een slaggemiddelde van .412.

De 29-jarige derdehonkman sloeg in de afgelopen twee weken zeven homeruns, waarvan zes in zijn laatste zeven wedstrijden. Dankzij deze twee weken schreef Wisdom zijn naam in de recordboeken. Hij sloeg in de afsluitende wedstrijd van de serie tegen de San Francisco Giants twee keer de bal over de hekken en kwam hiermee op gelijke hoogte met Aristides Aquino en Trevor Story. Deze twee jongens sloegen namelijk eerder in hun eerste acht wedstrijden met een team zeven homeruns.


LUIS GARCIA (HOUSTON ASTROS)

Stats: 19.0 IP, 21 K’s, 4 BB, 11 H, 3 ER

Hij was in de afgelopen Rookie Watch-editie al aanwezig, maar Luis Garcia ging gewoon verder waar hij gebleven was. Hij gooide 19.0 innings in drie gestarte wedstrijden, waarmee hij alle rookie-pitchers aanvoerde. Hierin gooide hij 21 keer drie slag tegen de Toronto Blue Jays, Boston Red Sox en Los Angeles Dodgers. Hij kreeg in deze wedstrijden telkens één earned run tegen, waardoor zijn seizoentotaal op achttien earned runs kwam te staan.

In zijn laatste vijf wedstrijden die Garcia vanaf het begin op de heuvel stond kreeg hij maar zes earned runs tegen, hiermee kwam zijn ERA over deze vijf wedstrijden op 1.82 te staan.


PAVIN SMITH (ARIZONA DIAMONDBACKS)

Stats: .432 (19-uit-44), HR, 4 2B, 3B, 6 BB, 6 RBI, 1.140 OPS

Pavin Smith’s doorbraak is er eentje om in te lijsten. De voormalig first round draft pick en top prospect mocht vorig seizoen in september een paar wedstrijden spelen als eerstehonkman, toen de Diamondbacks afscheid namen van Jake Lamb, maar is daar nu niet meer weg te denken. Tussen 2017 en 2019 sloeg Smith meer dan 100 extra-base hits in de minors en elk jaar nam de power wat toe. Ook liet hij goede discipline zien als hij aan slag was, want hij had bijna evenveel vrije lopen (143) als strikeouts (150).

Door de vele blessures bij de Diamondbacks vulde hij eerst de midveldpositie in, omdat Ketel Marte geblesseerd uitviel. Na de blessure van Christian Walker kon hij terugkeren op zijn geprefereerde positie op het eerste honk. Daar vond hij zijn draai en sloeg in de afgelopen veertien dagen een slaggemiddelde van .432. Hij sloeg onder andere vier doubles, één triple en één homerun.

Deze homerun kwam op een belangrijk moment in de wedstrijd tegen de New York Mets. Smith sloeg een drie-run homerun en verkleinde daarmee de achterstand naar 4-3. Later in de tiende inning zou hij een vrije loop krijgen en na een honkslag van Josh Reddick liep hij het winnende punt over de plaat.


TARIK SKUBAL (DETROIT TIGERS)

Stats: 16.0 IP, 28 K’s, 7 BB, 13 H, 3 ER

Tarik Skubal had een wat moeilijk begin aan het seizoen 2021. Hij gooide maar 9.1 innings in zijn eerste twee starts, terwijl hij acht earned runs tegen kreeg. Tevens voerde hij alle pitchers in MLB aan als het gaat om verliespartijen. Toch lijkt het alsof Skubal eindelijk in de laatste twee weken zijn draai heeft gevonden.

Hij gooide in zijn laatste drie gestarte partijen 16.0 innings en won twee wedstrijden. Daarmee won hij in vijf dagen meer wedstrijden dan hij in zijn gehele carrière daarvoor had gedaan. Tevens gooide de 24-jarige startende werper 28 strikeouts. Elf van deze strikeouts kwamen in zijn laatste wedstrijd tegen de Chicago White Sox en dat deed hij in 5.0 innings aan werk. Op dit moment heeft hij een 11.3 K/9. Daardoor gooit Skubal in vergelijking meer pitches per innning en duren zijn starts minder lang dan andere pitchers, dus of de Tigers daar zo blij mee zijn, is de vraag.


ERIC HAASE (DETROIT TIGERS)

Stats: .222 (8-uit-36), 5 HR, 2B, 3B, 5 BB, 7 RBI, 1.040 OPS

De tweede Detroit Tiger op de lijst is Eric Haase. De 28-jarige catcher was en fuego de laatste twee weken, al toont zijn statline dat niet geheel. Vooral de laatste week van Haase was uitstekend. In 24 slagbeurten had hij acht hits en sloeg hij zeven teamgenoten over de thuisplaat. Van deze acht hits waren vijf een homerun, waarmee Haase dit seizoen al drie wedstrijden heeft waar hij meer dan één homerun in slaat.

Op 1 juni speelden de Detroit Tigers tegen de Milwaukee Brewers en in deze wedstrijd sloeg Haase vanaf de zesde positie in de slagvolgorde. In de tweede inning sloeg hij een lead-off homerun, waarmee hij de stand op 1-1 bracht. In de inning die volgde kwam Haase weer als eerste aan slag en opnieuw sloeg hij een homerun. Daarmee vergrootte hij de voorsprong naar 7-2 voor de Tigers. Door deze twee homeruns in opeenvolgende innings als leadoff hitter werd hij pas de derde speler in Detroit Tigers geschiedenis na de Expansion Era (na 1961) die dit voor elkaar kreeg. Alleen Chad Curtis en Willie Horton gingen hem voor.


KEEGAN AKIN (BALTIMORE ORIOLES)

Stats: 12.2 IP, 11 K’s, 3 BB, 11 H, 3 ER

Elf strikeouts in 12.2 innings: de afgelopen twee weken was Keegan Akin goed in vorm voor de Baltimore Orioles. Hij startte twee wedstrijden en kwam één wedstrijd in actie vanuit de bullpen. Zijn twee gestarte wedstrijden gooide hij tegen de Chicago White Sox (4.2 innings) en Cleveland Indians (5.0 innings). In deze wedstrijden kreeg hij acht hits tegen en gaf hij drie vrije lopen weg. Toch werd er maar één run gescoord in de tijd dat hij op de heuvel stond. Tevens gaf hij in beide wedstrijden de tegenstander vier keer drie slag om de oren. Beide wedstrijden waren een no decision voor Akin, omdat hij niet verder kwam dan vijf innings en minimaal zes innnigs nodig zijn om in aanmerking te komen voor de overwinning.


DYLAN CARLSON (ST. LOUIS CARDINALS)

Stats: .236 (13-uit-55), 3 HR, 3 2B, 5 BB, 7 RBI, .750 OPS

Een .236 slaggemiddelde ziet er misschien niet zo mooi uit, maar toch was Dylan Carlson aardig in vorm, vooral in week negen. Hierin sloeg hij zeventien total bases bij elkaar. Van zijn negen hits waren er twee doubles en twee homeruns. Zijn homeruns hielpen alleen niet mee bij het winnen van een wedstrijd. Beide klappen waren in een wedstrijd met de Los Angeles Dodgers en beide wedstrijden gingen verloren (4-9 en 3-14).

Carlson liet in de afgelopen week ook zijn armsterkte zien. De St. Louis Cardinals speelden tegen de Cincinnati Reds en bij een 3-2 achterstand voor de Redbirds in de vijfde inning kwam Tyler Naquin aan slag, met Tyler Stephenson op het eerste honk. Naquin sloeg de bal over het hoofd van Carlson, maar een perfecte relay eindigde met een nul op de plaat.


CASEY MIZE (DETROIT TIGERS)

Stats: 12.0 IP, 13 K’s, 0 BB, 10 H, 4 ER

De derde en laatste Detroit Tigers-speler op de Rookie Watch-lijst van deze week is Casey Mize. Hij staat er voor de tweede opeenvolgende editie op, maar zette zijn vorm dan ook gewoon door. Dertien strikeouts in 12.0 innings zonder maar ook één vrije loop weg te geven en dat tegen de topploegen Chicago White Sox en New York Yankees.

Zijn laatste start was tegen de Chicago White Sox. In die wedstrijd gooide Mize zeven innings waarin hij drie homeruns tegen kreeg. Hij zou ook nog zes keer een White Sox speler een strikeout geven, maar het mocht niet baten. De Detroit Tigers verloren met 3-1 en Mize mocht zijn vierde verliespartij van het seizoen bijschrijven.


NICK MADRIGAL (CHICAGO WHITE SOX)

Stats: .396 (19-uit-48), HR, 3 2B, 3B, 3 BB, 6 RBI, 1.000 OPS

Nick Madrigal was de afgelopen weken ontketend. Hij sloeg negentien honkslagen in 48 slagbeurten. Van deze negentien honkslagen waren veertien honkslagen een single. Met de vijf overgebleven honkslagen kwam Madrigal iets verder dan het eerste honk. Hij sloeg drie doubles, één triple en één homerun, waarmee hij ook nog eens zes teamgenoten over de plaat hielp.

De enige homerun die hij sloeg, kwam in de tweede wedstrijd van de serie met de Detroit Tigers. Het was pas de tweede homerun van het seizoen voor Madrigal, waarmee hij de voorsprong van de Sox vergrootte naar 7-2.


JONATHAN INDIA (CINCINATTI REDS)

Stats: .387 (12-uit-31), 2 HR, 2 2B, 7 BB, 4 RBI, 1.170 OPS

Tot voor kort was Jonathan India kouder dan koud, maar hij is erg goed opgewarmd in de laatste twee weken. Hij sloeg in 22 dramatische wedstrijden voor week acht en negen een gemiddelde van .186 in 59 slagbeurten. In de wedstrijd tegen de Washington Nationals van 25 mei klikt er wat voor de tweedehonkman. Er volgde een serie van twaalf honkslagen uit 31 slagbeurten, met twee homeruns, twee doubles, zeven vrije lopen en vier RBI’s.

Ook liet India zien aardig uit de voeten te kunnen in zijn positie op het binnenveld. In dezelfde wedstrijd waar mede Rookie Watch-speler Dylan Carlson zijn defensieve skills liet zien, deed India dat ook en dat zelfs terwijl Carlson aan slag was. Carlson sloeg de bal naar India, die defensief geshift stond en door die positie de bal verder moest gooien dan normaal. Met een klein sprongetje wist hij toch een honkslag weg te nemen van Carlson.

Coverfoto: Jeff Roberson/AP Photo

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen