MLB Out Of The Park: Strasburg stopt, J-Rod blijft verbazen en meer

Terwijl Julio Rodriguez iedereen blijft verbazen en de Seattle Mariners zelfs de leidende positie hebben overgenomen in de American League West gebeurde er nog meer in Major League Baseball. World Series MVP Stephen Strasburg hing zijn handschoen aan de wilgen en Mookie Betts keerde voor het eerst terug bij de Boston Red Sox. Dat en veel meer in deze editie van MLB Out Of The Park.

AMERICAN LEAGUE

J-ROD RIJGT RECORDS AANEEN

Julio Rodriguez is de laatste tijd een human highlight reel. En onderweg breekt hij ook nog het ene record na het andere. Afgelopen zaterdag sloeg de sensationele outfielder zijn vijftigste homerun in zijn nog prille MLB-loopbaan. Hij deed dat in z’n 256e wedstrijd op het hoogste niveau. Niet eerder had een speler van deze franchise zo weinig wedstrijden nodig voor dit aantal homeruns. Het oude franchiserecord stond op naam van niemand anders dan Alex Rodriguez. De voormalig superster had 13 wedstrijden meer nodig om de 50 homeruns aan te tikken.

Daar blijft het niet bij voor Rodriguez, want hij is naast Ronald Acuna Jr. de enige speler die in z’n eerste twee seizoenen minimaal 50 homeruns koppelt aan minstens 50 gestolen honken. Afgelopen zaterdag was zijn long ball nauwelijks uniek te noemen. De Mariners sloegen er maar liefst zeven tegen de hulpeloze Royals op weg naar een hele duidelijke 15-2 zege. Het was de eerste keer in T-Mobile Park dat de Mariners-fans zoveel homeruns zagen. In de Kingdome, het oude stadion van de club, gebeurde dit ook al drie keer.

Rodriguez sloeg zichzelf twee dagen later bijna opnieuw de boeken in. Tegen de Oakland A’s kwam hij een driehonkslag tekort voor zijn eerste cycle. Hoe bijzonder dat zou zijn, blijkt wel uit het feit dat Adrian Beltre in 2008 de laatste was die dit namens de M’s voor elkaar kreeg. Mede dankzij een homerun van Julio Rodriguez won Seattle die avond met 7-0. Het was de derde wedstrijd op rij waarin hij een homer sloeg en dat was hem nog niet eerder gelukt.

TOO CLOSE TO CALL

Veel belangrijker dan deze records en milestones was echter de overwinning. De club is onwaarschijnlijk hot in augustus en legt Texas en Houston het vuur aan de schenen wat betreft de divisietitel. Woensdag versloegen ze Oakland met veel pijn en moeite, maar de 5-4 betekende de 21e overwinning van deze maand. Niet eerder in de historie van de franchise wonnen de Mariners zoveel wedstrijden in één maand.

Door die opmars van de Mariners, de lichte terugval van de Texas Rangers en de geweldige vorm waarin ook de Astros verkeren, is de AL West ongelooflijk spannend. Houston is bezig aan een 5-game winning streak en gaat samen met Seattle aan de leiding in de divisie. Texas volgt op de voet. Wat ’t postseason betreft, zitten de drie rivalen voorlopig gebakken. Toronto is het eerste team in de AL dat buiten de boot valt en heeft een achterstand van 2.5 gewonnen wedstrijden.


BALTIMORE BAALT OM BAUTISTA

De Baltimore Orioles staan op ’t punt zich voor het eerst sinds 2016 te melden in het postseason, maar deze week kregen ze wel een flinke domper te verwerken. Afgelopen vrijdag moest Felix Bautista tegen de Colorado Rockies (5-4 winst Baltimore) de strijd staken vanwege een blessure aan zijn elleboog. De club plaatste de 28-jarige closer afgelopen zaterdag op de 15-day IL, maar gevreesd wordt dat de Orioles de man met 33 saves veel langer moeten missen.

De closer uit de Dominicaanse Republiek is bezig aan zijn tweede jaar in de majors en laat een geweldige indruk achter. Op dit moment zijn er maar drie closers met meer saves dan de 33 die Bautista heeft verzameld. Daarnaast is zijn 1.48 ERA van grote klasse en z’n 3.1 Wins Above Replacement geeft wel aan hoe belangrijk hij voor deze Orioles is. Vreemd is het dan ook niet dat Bautista een uitnodiging kreeg voor de All-Star Game in Seattle.

De eerste wedstrijden zonder hun belangrijkste reliever zijn de Orioles goed doorgekomen. Danny Coulombe en Yennier Cano namen de honneurs goed waar. Geen van hen had echter een save achter de naam voor ze dit seizoen in Baltimore belandden. Cano lijkt echter de belangrijkste kandidaat om op de langere termijn voor de saves te zorgen. De Cubaan beschikt over een uitmuntende sinker en zal daarmee menig slagman hoofdbrekens bezorgen.


ATHLETICS ALS EERSTE UITGESCHAKELD VOOR PLAYOFFS

Het was niet de vraag of, maar wanneer de Oakland Athletics uitgeschakeld zouden worden voor de playoffs van dit seizoen. De dag des oordeels kwam op 23 augustus. In het eigen Oakland Coliseum werd verloren van mede laagvlieger de Kansas City Royals. Daarmee was het echt over en uit voor de A’s. Zij werden het eerste team wat niet meer kan deelnemen aan de playoffs dit seizoen. Al eerder, namelijk op 20 augustus, waren de Athletics al uitgeschakeld in de American League West. Daarmee verbraken zij een record, want nog nooit in de geschiedenis van de franchise was het team zo vroeg uitgeschakeld in de race voor de divisie. Vorig seizoen hielden zij het iets langer vol, toen eindigde de race voor de divisie op 28 augustus.

Rondom de Oakland Athletics hangt nog altijd het gerucht dat zij zullen vertrekken uit Oakland en zullen verhuizen richting Las Vegas. De organisatie heeft nu een aannemer in dienst genomen om te kijken naar de mogelijkheid voor hun gepresenteerde stadion in ‘Sin City’. Mocht de franchise verhuizen is het de vraag of supporters wel zitten te wachten op de komst van het team. Op dit moment liggen de A’s nog altijd op schema om dit seizoen 115 wedstrijden te verliezen. Daarmee zouden zij als nummer vier binnen komen op de lijst van verloren wedstrijden in één seizoen en het hoogste aantal sinds de Detroit Tigers in 2003. Zij verloren in dat jaar 119 wedstrijden.


YANKEES RUIMEN OP, OOK SYNDERGAARD OP STRAAT

In The Bronx zijn ze ook tot de pijnlijke conclusie gekomen dat het postseason dit seizoen een brug te ver wordt. Hoogste tijd om opruiming te houden en dus kregen Harrison Bader en Josh Donaldson te horen dat er voor hen geen plek meer is in Yankee Stadium. De 37-jarige Donaldson was bezig aan zijn tweede jaar in de pin-stripes, maar zijn .142 slaggemiddelde geeft al aan dat ’t niet veel soeps was. Twee jaar geleden sloeg hij nog 26 homeruns voor de Twins, maar de infielder kreeg de laatste tijd steeds vaker te maken met fysiek ongemak.

Bader werd dinsdag op waivers gezet. Clubs die de outfielder willen gebruiken in het postseason hebben nog tot donderdag middernacht de kans hem op te pikken. Defensief zit het wel snor bij Bader, maar aanvallend voegt hij simpelweg te weinig toe. Door nu afscheid van hem te nemen, kunnen de Yankees aanstormende talenten als Jasson Dominguez en Austin Wells de kans geven aan de majors te ruiken.

In Cleveland hadden ze al snel genoeg gezien van Noah Syndergaard. De nu 31-jarige Thor maakte tussen 2015 en 2021 furore bij de New York Mets, maar is na zijn Tommy John-operatie in 2020 niet meer zichzelf. Vorig jaar, toen hij speelde voor Philaldelphia en de LA Angels, viel het met een 3.94 ERA nog alleszins mee, maar in 2023 lijkt niets te lukken.

In 12 starts voor de Dodgers noteerde Syndergaard een 7.16 ERA en in Cleveland stond het na 5 starts op 5.40. In die vijf wedstrijden gaf hij bijvoorbeeld 10 homeruns op waarvan 3 in ’t duel van afgelopen zondag tegen de Blue Jays. Dat bleek achteraf zijn laatste voor de Guardians. Ook in LA ging de bezem door het roster. Zo namen de Angels afscheid van onder meer de pas aangetrokken Lucas Giolito en Randal Grichuk.


NATIONAL LEAGUE

EINDE VERHAAL VOOR STRASBURG

Sinds 9 juni 2022 was Stephen Strasburg al niet meer in actie gekomen in de majors, maar nu zwaait hij dan echt af. Veel blessures kenmerkten de pitcher sinds de World Series overwinning van de Washington Nationals in 2019. Toen won hij in de Fall Classic uiteindelijk de MVP, maar daarna begon de ellende. Gedurende zijn gehele carrière had hij last van verschillende arm blessures, maar in 2020 gooide hij slechts twee starts. In 2021 verhoogde hij dat naar vijf.

De verschillende blessures die hij had gingen van carpaletunnelsyndroom in zijn gooi hand tot een overstrekte nek. Het zou uiteindelijk een hele waslijst worden. In zijn carrière werd hij tot drie All-Star wedstrijden verkozen en won hij in 2012 een Silver Slugger award. Ook werd hij derde, negende en vijfde in de Cy Young verkiezing. Hij ontving in 2019 zelfs MVP stemmen en eindigde op de vijftiende plaats.

GROOTS DEBUUUT

Een van de meest speciale wedstrijden in de carrière van Strasbourg was zijn debuut. Op 8 juni 2010, een donderdag, maakte hij zijn debuut voor de Washington Nationals. Het is nog altijd een van de meest geanticipeerde debuut wedstrijden in de geschiedenis van de sport en dat zal het ook voor lange tijd blijven. In de MLB Draft van 2009 selecteerden de Nationals Strasburg als eerste en binnen één jaar stond hij op het hoogste honkbal niveau.

Gedurende 2010 kwamen er gemiddeld 22.435 toeschouwers naar Nationals Park, maar tijdens die speciale 8 juni zaten er 40.315 mensen in het stadion. Uiteindelijk gooide Strasbourg 7.0 innings en deelde hij veertien strikeouts uit. Dat alles deed hij terwijl hij slechts twee earned runs en geen enkele vrije loop opgaf. De desbetreffende dag zal nog lang blijven plakken bij de mensen die er bij waren, maar zelf zal Strasbourg nooit meer op de heuvel staan.


STAND VAN ZAKEN IN DE WILDCARD-RACE

Met nog een maand te gaan in het reguliere seizoen zijn ook in de National League de kaarten nog niet geschud. Het moet wel heel raar lopen als de Braves en Dodgers niet als de twee best geplaatste teams aan het postseason beginnen, maar achter deze powerhouses kan het nog alle kanten op. Met 8 overwinningen in de laatste 10 wedstrijden hebben de Brewers het momenteel aardig op de heupen. Ze hebben in de NL Central een gaatje van 3 gewonnen wedstrijden naar de Cubs, die 7 van de laatste 10 wonnen.

De regerend kampioen in de NL, de Phillies, zijn ook geweldig bezig de laatste tijd. Zij leggen op dit moment beslag op de eerste wildcard. Ook voor Chicago ziet het er goed uit, maar achter de Cubs wordt het serieus bibberen. Ondanks een wat mindere periode zitten de Giants nog aan de goede kant van de score, maar hun voorsprong op de Diamondbacks is te verwaarlozen. Ook de Reds (1.0 gewonnen wedstrijd achterstand) en Marlins (3.0 gewonnen wedstrijden) doen nog mee in de National League.


BETTS KEERT OP SPECIALE WIJZE TERUG IN BOSTON

Voor het eerst sinds de Boston Red Sox Mookie Betts wegtraden keerde de verloren zoon terug op Fenway Park. De Los Angeles Dodgers speelden een drie wedstrijd durende series tegen de Red Sox. Twee van die wedstrijden werden gewonnen door de Dodgers, die op die manier in het spoor bleven van de Atlanta Braves voor de eerste plaats in de National League.

Tijdens zijn eerste slagbeurt terug kreeg Betts een staande ovatie. Als speler van de Red Sox won Betts in 2018 de World Series. Daarnaast won hij in dat seizoen ook de MVP, een Gold Glove en een Silver Slugger Award. Verder won hij als lid van de franchise drie andere Gold Gloves, twee Silver Slugger awards en werd hij verkozen tot drie All-Star games. Ook behaalde hij in elk seizoen behalve zijn rookie seizoen in 2014 MVP stemmen.

De ontvangst was groots en mooi, maar uiteindelijk gaat het in sport toch om winnen. De Dodgers deden dat dus in twee wedstrijden en in de laatste wedstrijd liet Betts nog even zijn krachten zien aan de toeschouwers van zijn ouwe club. In de zesde inning met een teamgenoot op de honken mepte hij de bal over het Groene Monster in het linksveld. Daarmee bracht hij de voorsprong naar 4-0 en de Dodgers zouden uiteindelijk met 7-4 winnen.

EN FUEGO

De maand augustus is er voor Mookie Betts sowieso eentje om te onthouden. Hij sloeg een slaggemiddelde van .464, met tien doubles, acht homeruns en hij had 25 RBI. De kans is groot dat Betts er vandoor gaat met de MVP van de maand augustus, maar bij de bookmakers is hij zelfs favoriet om de MVP van de National League te worden. Voor het eerst in het seizoen werd daarmee Ronald Acuña Jr. van de troon gestoten als favoriet. Tot aan het einde van het seizoen gaat het een interessante race worden tussen de twee grootheden in de NL.


BRAVES HEBBEN EERSTE RECORD AL TE PAKKEN

Ze jagen op het record van de Minnesota Twins, maar met nog een maand te gaan in het reguliere seizoen hebben de huidige Atlanta Braves in elk geval al het record van de franchise aangescherpt. Het was Orlando Arcia die woensdag in de zesde inning de 250e homerun van dit seizoen sloeg. Daarmee hebben de Braves er veel meer (40) dan de rest van ’t veld, maar ook voor de eigen franchise is dit onbekend terrein. Nooit eerder kwam een Braves-team tot dit aantal homers.

De Twins zetten het record voor de MLB in 2019 op 307 homeruns. Trekt Atlanta het huidige gemiddelde door, dan komen ze uit op 306. In de met 7-3 gewonnen wedstrijd tegen de Rockies kwamen naast Arcia ook Marcell Ozuna en Kevin Pillar door met een homerun. Voor Ozuna was ’t zijn 31e dit seizoen. Hij is één van de zeven Braves met 20 homeruns of meer. Ook in die statistiek kent Atlanta z’n gelijke niet. Ronald Acuna Jr. staat na de sweep tegen de Rockies nog altijd op 29 homers. Zijn dertigste maakt van hem de eerste speler in de MLB met 30 homeruns en 60 gestolen honken.

Coverfoto: Sam Navarro

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen