MLB Out Of The Park: record voor J-Rod, White Sox laten koppen rollen, blessure Ohtani

Dat Julio Rodriguez wederom een Seattle Mariners record te pakken heeft zal voor veel mensen geen verassing zijn. Hij was en fuego tegen de Kansas City Royals en dat betaalde zich uit. Verder ging de misère bij de Chicago White Sox en New York Yankees verder en leidde dat tot ontslagen in de ‘Windy City’. Er kwam positiever contract nieuws uit Washington waar de gevestigde orde wel mocht blijven zitten. Dit alles en meer lees je in de MLB Out Of The Park editie van deze keer.

AMERICAN LEAGUE

RED HOT J-ROD ZET NIEUW RECORD

Veel spelers zouden tevreden zijn als ze halverwege de maand augustus een slaggemiddelde van .256 konden overleggen. In Seattle besloot een 22-jarige outfielder uit de Dominicaanse Republiek vorige week echter dat het altijd nog een paar tandjes beter kan. Dat Julio Rodriguez een meer dan begenadigde speler is, wisten we al. Wat hij vorige week echter presteerde, is zelden vertoond en goed voor de geschiedenisboeken. Tegen de Royals en Astros gaf J-Rod een volledig nieuwe betekenis aan het begrip “tough out”. Simpelweg door praktisch niet out te gaan…

Tussen 4 augustus en 8 augustus was Rodriguez al goed voor negen hits in 18 at-bats. Dit was in een periode waarin de Mariners het ook aardig op de heupen hadden, want zij wonnen acht wedstrijden op rij. Het bijna logische gevolg hiervan was dat ze zich weer meldden in de debatten om de wildcards. Een week geleden besloot hun jonge ster er nog een schepje bovenop te doen. In de eerste twee duels met Kansas City was hij 3-for-10. Met vier RBIs in de eerste wedstrijd, die overigens wel met 6-7 verloren ging.

Op 16 augustus was Julio Rodriguez vier-uit-zes aan slag met twee RBIs. Op ’t eerste oog niets bijzonders, maar een dag later pakte hij uit met vijf hits in vijf AB’s en ook nog eens vijf RBIs. Onder meer door een drie-run homerun in de achtste inning. Beide wedstrijden werden gewonnen door Seattle, maar dat was “slechts” tegen Kansas City. J-Rod bewees echter op 18 augustus dat hij ook tegen een topteam tekeer kan gaan. Met een solo homerun had Rodriguez een belangrijk aandeel in de 2-0 overwinning op de Astros, maar het was vooral zijn vier-uit-vijf die tot de verbeelding sprak.

Julio Rodriguez wist dat hij dertien-uit-zestien was in zijn laatste drie wedstrijden toen hij zaterdag aan het duel met de Astros begon. Een reeks waarvoor je superlatieven tekort komt, maar op 19 augustus schreef J-Rod historie. Bijna een eeuw geleden, in 1925, had Milt Stock namens de Brooklyn Robins een serie van vier wedstrijden waarin hij zestien hits noteerde. Dat record verbleekte bij wat Rodriguez deed. Uitgerekend tegen de angstgegner uit Houston legde J-Rod beslag op een nieuw record. Hij ging vier-uit-zes en kwam zo uit op zeventien hits in vier wedstrijden. Het was overigens de enige keer in die reeks dat hij verstoken bleef van een RBI, maar dat mocht de pret niet drukken. Seattle won namelijk met 10-3.

Die ongekende 17-uit-22 tussen 16 augustus en 19 augustus tilde het slaggemiddelde van J-Rod naar .278. Zijn geweld aan slag verdrong dus ook een stokoud record, maar veel belangrijker is dat de Mariners aan de hand van hun jonge ster bezig zijn aan een enorme opmars. Was het record van de M’s op 1 augustus nog 55-52 nu ruim drie weken later staat dit op 70-55. Een postseason-ticket behoort weer serieus tot de mogelijkheden. Mede door de sweep tegen de Astros afgelopen weekend. Seattle trok dit seizoen zelfs zeven van de negen onderlinge wedstrijden naar zich toe. Het was voor het laatst in 2018 dat de Mariners over een geheel seizoen beter presteerden in de onderlinge duels.


ROLLENDE KOPPEN BIJ DE WHITE SOX

Het is tot nu toe een dramatisch seizoen voor de Chicago White Sox. De gedoodverfde kampioen van de American League Central staat 16.0 wedstrijden achter op de Minnesota Twins en heeft een record van 49-77. Er moest iets gebeuren en executive vice president Ken Williams en general manager Rick Hahn werden geslachtofferd. Daarmee kwam er een einde aan een van de langste periodes als MLB front office managers in de huidige tijd.

Williams kwam bij de White Sox in 1992 als een scout en zou zich uiteindelijk opwerken tot executive vice president. Beide ontslagen heren wonnen met de White Sox in 2005 een World Series, maar zouden dat niet herhalen. Ondanks het verschrikkelijke seizoen lijkt de positie van manager Pedro Grifol wel veilig voor volgend seizoen. Verschillende journalisten melden dat hij ook met de scepter zal zwaaien in 2024.

Het is niet alleen op bestuurlijk gebied een rotzooi bij de White Sox. Al eerder kwam er nieuws naar buiten dat er geen regels waren en dat verschillende spelers sliepen in de bullpen terwijl de wedstrijd bezig was, maar na wederom een verlies en het ontslag werd het teveel voor de analisten van de White Sox. Na een interview met Eloy Jimenez, waarin hij aangaf dat er binnen de spelersgroep totaal niet over het ontslag gesproken was gingen Ozzie Guillén en Scott Podsednik geheel los. Vooral het gebrek aan standaarden, werklust en het ontbreken aan verantwoordelijkheid zorgden voor irritatie bij de voormalige spelers.


GEMENGDE GEVOELENS IN HOUSTON

De Houston Astros verloren afgelopen weekend met 10-3 van de Mariners, maar voor Jose Altuve was ’t een gedenkwaardige wedstrijd. De 33-jarige tweedehonkman uit Venezuela werd in dat duel de derde Astro in de geschiedenis die de grens van 2000 hits slechtte. Jeff Bagwell en Craig Biggio gingen hem voor, maar geen van hen had zo weinig wedstrijden nodig als Altuve. De achtvoudig All-Star, winnaar van zes Silver Sluggers en twee wereldtitels noteerde zijn 2000e hit na slechts 1631 wedstrijden. Daarmee is hij ook de eerste speler die in of na 2011 debuteerde met 2000 hits. En de tiende speler uit Venezuela.

Altuve reserveerde zijn plekje in de geschiedenis in de vijfde inning bij een 5-2 achterstand. Met 3-for-5 kon de infielder terugkijken op een goede wedstrijd, maar als team zakten de Astros door de ondergrens. Seattle trakteerde de regerend kampioen op een sweep en verkleinde de achterstand op Houston tot 0.5 gewonnen wedstrijd. Voor de Astros was ’t aanleiding om de koppen even bij elkaar te steken tijdens een teammeeting.

Met vijf divisietitels in de laatste zes jaar zijn de Astros gewend geraakt aan succes. Vorig seizoen was het gat naar de nummer twee in de divisie, de Mariners, maar liefst 16 gewonnen wedstrijden. Dit seizoen moet Houston de Texas Rangers voor zich dulden en zitten de Mariners hen op de hielen. Met nog meer dan een maand te gaan in het reguliere seizoen is er voor de Astros nog niet veel aan de hand. Wat runs per game (4.90) staan ze zevende en het gezamenlijke ERA van de pitchers (3.84) is goed voor de vijfde plaats in de MLB. Bovendien is hun resterende programma op papier niet overdreven zwaar.


YANKEES BLIJVEN VERLIEZEN

Slechts 0.5% kans hebben de New York Yankees volgens FanGraphs op het halen van de playoffs dit seizoen. Met 17.0 wedstrijden achterstand in de divisie en een record van 60-65 ziet het er verre van rooskleurig uit voor de Bronx Bombers. Door een homerun van CJ Abrams in de achtste innings tijdens de eerste wedstrijd van de series tegen de Washington Nationals verloren de Yankees hun negende wedstrijd op rij. Voor veel franchises is dat al een zeer negatief record, maar bij de Yankees was dat al niet meer gebeurd sinds 1982.

Door die losing streak staan de Bronx Bombers nu dik laatste in de American League East. Hun eeuwige rivaal, de Boston Red Sox, wonnen de vorige series door een sweep en hebben nu een voorsprong van 6.5 wedstrijden op de laatste plaats. Mochten de Yankees die plaats tot het einde van het seizoen vasthouden, dan zou het de eerste keer zijn sinds 1990.

Tevens zouden de New York Yankees van 2023 ook een record van de Yankees van 1992 kunnen breken. Sindsdien wonnen zij elk jaar meer wedstrijden dan zij verloren, maar door een record van 60-65 lijkt dat record uit de boeken geschreven te gaan worden. Bij de White Sox zijn de koppen al gaan rollen, maar de Yankees zouden zomaar de volgende organisatie kunnen worden waar dat gebeurt.

CAPTAIN JUDGE REDDER IN NOOD

Wie anders dan de captain voorkwam dat de losing streak van de Yankees de dubbele cijfers bereikte. Aaron Judge nam zijn team aan de hand en was bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de 9-1 overwinning. Judge tekende voor zijn eerste 3-homer game en sloeg maar liefst 6 runs over de thuisplaat. Eén van die drie homeruns was een grandslam in de tweede inning. Het was de vijfde keer in zijn loopbaan dat Judge de bal weg timmerde met alle honken bezet.

Dankzij de zege op de Nationals zetten Judge en de Yankees ook een streep door hun afspraak met de geschiedenis. Het is nog tot daar aan toe dat je de langste losing streak in 42 jaar noteert, maar voor een tiende nederlaag op rij moesten we in het geval van de Yankees helemaal terug naar 1913.


PITCHER OHTANI NIET MEER IN ACTIE IN 2023

Een slechte dag voor de honkballiefhebber, maar voornamelijk voor Shohei Ohtani en de LA Angels. Tegen de Cincinnati Reds was het Japanse fenomeen de starter namens de thuisploeg, maar moest al na twee innings de wedstrijd verlaten. Ohtani, goed voor 10 wins in 23 starts en een 3.14 ERA, miste al een wedstrijd vanwege een vermoeide arm. Die klachten waren er tegen de Reds ook en manager Phil Nevin besloot zijn superster te vervangen.

Een paar uur na het duel kwam het bericht naar buiten dat Ohtani een scheurtje heeft in zijn ulnair collaterale ligament, een band die de binding vormt tussen de ellepijp en de bovenarm. General manager Perry Minsian verklaarde dat de Angels Ohtani dit seizoen niet meer als werper zullen gebruiken. De Japanner kampte in 2018 met een soortgelijke blessure en onderging in de herfst van dat jaar een Tommy John-operatie.

HOE NU VERDER?

Dat behoort ook nu tot de mogelijkheden. Dit zou betekenen dat de pitcher Ohtani minimaal één seizoen mist en dat heeft dan weer gevolgen voor zijn free agent-status na dit seizoen. Voor de speler enorm vervelend, maar de franchise zal zich ook nog wel eens achter de oren krabben. Ondanks de nodige geruchten besloot Minasian zijn ster niet van de hand te doen tijdens de laatste trade deadline. De Angels hadden op dat moment nog zicht op de play-offs, maar in augustus zakte de ploeg volledig door de hoeven. Ze wonnen 5 van de 21 wedstrijden deze maand en zullen voor het negende jaar op rij de play-offs missen.

Overigens had Ohtani als slagman al wel zijn punt gemaakt voor hij gewisseld werd. Met Luis Rengifo op het eerste honk sloeg Shohei Ohtani in de eerste inning zijn 44e homerun van dit seizoen. Het kon niet voorkomen dat de Angels die wedstrijd met 9-4 aan de Reds moesten laten. Het tweede deel van deze doubleheader ging eveneens naar Cincy. Ohtani was de aangewezen slagman (1-for-5) in dit met 3-7 verloren duel.


NATIONAL LEAGUE

BIJZONDERE MIJLPAAL VOOR BRAVES

De Atlanta Braves zijn aardig bezig dit seizoen, maar de franchise heeft natuurlijk ook een geweldig verleden. Afgelopen vrijdag werd dit nog eens onderstreept, want de 4-0 overwinning op de San Francisco Giants betekende de 11.000e overwinning in de geschiedenis van deze franchise. Daarmee is het de vijfde franchise in de historie van Major League Baseball die deze bijzondere mijlpaal bereikt. De Giants, Dodgers, Cubs en Cardinals gingen de Braves voor.

Deze franchise was in 1876 één van de oprichters van de National League, maar ging destijds nog door het leven als de Boston Red Stockings. Als de Boston Beaneaters wonnen ze in 1892 hun eerste World Series. In 1912 werd de franchise Braves gedoopt, maar nog altijd speelden ze hun thuiswedstrijden in Boston. Na een kort verblijf in Milwaukee (1953-1965) verhuisde de club in 1966 naar Atlanta. Daar moesten ze tot 1995 wachten op hun eerste wereldtitel. Pas 26 jaar later mocht daar een tweede aan worden toegevoegd.

Andere traditierijke franchises als de Yankees (10.663 wins), Red Sox (9863) en Athletics (9246) zijn nog wel een paar jaar verwijderd van deze mijlpaal.


MARTINEZ BLIJFT BIJ DE NATIONALS

Op contractueel gebied was er ook nog goed nieuws. Manager Dave Martinez van de Washington Nationals tekende bij. In 2019 won hij met de franchise de World Series en hij zal nu blijven tot 2025. Een twee-jarige verlenging lag op hem te wachten na een prima seizoen. Ook general manager Mike Rizzo is dichtbij een contractverlenging. Bij beide heren liep het contract aan het einde van het seizoen af, maar de Nationals zijn er op tijd bij. In totaal won Martinez 378 wedstrijden met de Nats en verloor hij er 455.

Voorafgaand aan het seizoen waren de Washington Nationals gedoemd om laatste te eindigen in de National League East. Mede door het goed gebruiken van rookies en een implosie van de New York Mets ziet het er toch een stukje beter uit. Slechts 0.5 wedstrijden staan de Nats achter op de Mets en dat met een record van 58-68. Om de rebuild zo goed mogelijk op de rails te houden koos de franchise dus voor dezelfde route als degene waar zij nu al op zaten. Het zal interessant worden wie de race om de rode lantaarn wint in de NL East en vooral hoe de Nationals er volgend jaar voor staan.

Coverfoto: Peter Aiken

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen