MLB Out Of The Park: Orioles en Dodgers feesten en Olson pakt record

Het clinchen van de playoff tickets is eindelijk begonnen en daarmee is de laatste fase van het seizoen echt aangebroken. De Baltimore Orioles en Los Angeles Dodgers stelden hun deelname aan het Postseason veilig. Verder pakte Matt Olson een bijzonder record bij de Atlanta Braves en ontsloegen de Boston Red Sox Chaim Bloom na vier jaar in dienst te zijn geweest als ‘Chief Baseball Officer’. Verder nog de laatste nieuwtjes van de afgelopen honkbal week.

AMERICAN LEAGUE

ORIOLES (EN RAYS) CLINCHEN PLAYOFFS

Het was een mooie zondag voor de topteams in de AL East. Zowel de Baltimore Orioles als de Tampa Bay Rays boekten hun tickets voor het postseason en vooral voor de franchise uit Baltimore was dit erg bijzonder. De O’s waren er voor het laatst in 2016 bij, maar hun avontuur kwam toen niet voorbij de wildcard-game. Twee jaar eerder schopten de Orioles het tot de ALCS en stiekem dromen ze daar ook nu van. Niet zonder reden, want de koploper in de AL East heeft nog maar een kleine achterstand op de Braves voor het beste record in Major League Baseball.

Baltimore vierde dit heugelijke feit zondag met een 5-4 zege op de Rays. Met een sac fly kroonde Cedric Mullins zich hier tot de gevierde man. Adley Rutschman kon vanaf het derde honk in de elfde inning de bevrijdende en winnende run scoren. Voor Baltimore kwam die late overwinningen als geroepen, want met vier nederlagen op rij zat de klad er een beetje in. Tampa Bay had zich met een overwinning in deze series finale weer aan kop van de divisie kunnen nestelen, maar die zege bleef dus uit.

Een kleine domper voor de Rays, maar lang stonden ze er niet bij stil. Door de nederlaag van de zwalkende Rangers tegen Cleveland mocht ook Tampa Bay zich opmaken voor de play-offs. Het is voor hen de vijfde keer op rij. Alleen de Braves, Dodgers en (waarschijnlijk) Astros zijn bezig aan een soortgelijke streak.


CHAIM BLOOM ONTSLAGEN BIJ RED SOX

Sinds oktober 2019 stond Chaim Bloom aan het roer bij de Boston Red Sox. Hij verliet de Tampa Bay Rays en moest er voor zorgen dat de Red Sox weer terug gingen naar de World Series. In 2018 werden die gewonnen onder zijn voorganger Dave Dombrowski, maar hetzelfde zou Bloom niet bereiken. In 2021 haalden de Red Sox de ALCS, nadat zij hadden gewonnen van Rays in de playoffs en in het reguliere seizoen 92 wedstrijden hadden gewonnen.

Dat zou het hoogtepunt zijn, want afgelopen seizoen eindigden de Red Sox met een record van 78-84 buiten de playoffs en dit seizoen zullen zij oktober ook niet halen. Tijdens zijn periode als leidinggevende bij de Red Sox verlieten veel toonaangevende spelers de club. Mookie Betts (trade), Xander Bogaerts (Free Agency) en J.D. Martinez (Free Agency) kozen allemaal een andere weg. Alleen Rafael Devers koos ervoor om bij te tekenen.

De keuze om Mookie Betts weg te traden is de deal die Bloom zijn periode bij de Red Sox goed omschrijft. In het jaar dat de World Series gewonnen werd, won Betts de Most Valuable Player Award. Het is nog altijd niet geheel duidelijk waarom Bloom ervoor koos om één van de beste spelers van Major League Baseball weg te traden, maar de Red Sox kregen er Alex Verdugo, Jeter Downs, Connor Wong, David Price en cash voor terug. Wong en Verdugo zijn de enige spelers die dit seizoen nog een Red Sox shirt droegen, terwijl Downs in december door de Washington Nationals op waivers geclaimd werd. Al met al is de tijd van Bloom geen succes te noemen en dus zal het interessant zijn wie hem gaat opvolgen.


TAMPA BAY RAYS KONDIGEN NIEUW STADION AAN

Tropicana Field is sinds de oprichting van de Tampa Bay Rays in 1998 al de thuishaven. Toch is het een stadion wat nooit goed gevuld is en vaak onderaan de lijst staat van bezoekers. Dus hebben de Rays besloten om een nieuw stadion te gaan bouwen en niet te gaan verhuizen naar een andere stad. St. Petersburg, FL blijft de thuishaven van de franchise en ook de locatie voor het nieuwe stadion, blijkt uit de plannen die in handen zijn van de Tampa Bay Times. Het nieuwe stadion zal mocht alles op tijd af zijn open zijn voor het seizoen van 2028 en plaatsbieden aan dertig duizend toeschouwers.

Het nieuwe stadion mag dan geheel nieuw zijn, toch hebben de plannen wel iets weg van Tropicana Field. Zo moet het nog te bouwen stadion ook een rond stadion worden, met een vaststaand dak. Ook zal er niet gebruik gemaakt worden van natuurgras, maar zullen de Rays op kunstgras blijven spelen. Het geheel zal $1.2 miljard kosten en de franchise zal zelf de helft of iets meer daar van moeten betalen. De andere helft zal betaald worden door St. Petersburg en Pinellas County. De geruchten dat de franchise een verhuizing naar Nashville of Las Vegas aan het voorbereiden was kunnen daarmee de prullenbak in en dus moeten die steden wederom aan de slag om een andere kandidaat te vinden of ervoor te zorgen dat zij een expension team weten te bemachtigen.


JUNG EN GARCIA KEREN TERUG IN DE ACHTBAAN GENAAMD DE TEXAS RANGERS

Het is ongekend spannen in de American League West. Niet alleen is de divisietitel nog niet beslist, maar ook is het een enorm vraagteken wie er uiteindelijk vandoor gaat met de Wild Card tickets. Waar de Texas Rangers voor het grootste gedeelte van het seizoen aan de leiding gingen, is het in de afgelopen maand toch flink fout gegaan. De Houston Astros staan bovenaan met 1.5 wedstrijd voorsprong. Op een geeelde tweede plek staan de Seattle Mariners en Texas Rangers.

Wel was er ondanks de complete implosie goed nieuws. Na lange periode op de Injured List keerde Josh Jung terug van een duim blessure. Ook Adolis Garcia stond een tijdje op de IL en ook hij is weer geactiveerd met het oog op de eindsprint. De Texas Rangers wonnen van hun laatste tien wedstrijden zes keer, waaronder een sweep tegen de Toronto Blue Jays. Daarmee leken de Rangers weer terug te zijn, maar het blijft up en down met het team onder leiding van manager Bruce Bochy.

Ook in de eerste wedstrijd van de series tegen de Boston Red Sox ging het weer in de late innings mis. Met 7.0 gegooide innings door starter Jordan Montgomery en slechts één earned run tegen zag het er goed uit voor de Rangers. Er kon weer een wedstrijd gewonnen worden nadat zij werden gesweept door de Cleveland Guardians, maar wederom gooide de eigen bullpen roet in het eten.

De Rangers hebben het laagste percentage saves in wedstrijden (47%), verspeelde de meeste save kansen en alleen de San Francisco Giants maakte minder wedstrijden af dan de Rangers tijdens relief beurten. De Rangers verliezen heel veel wedstrijden met één of twee runs en het is dan ook niet gek, wanneer deze resultaten omgedraaid zouden zijn de franchise vier bovenaan zou staan in de American League West. Alles is nog voor te spelen en met het oog op de playoffs is de AL West de place to be als het gaat om belangrijke wedstrijden.


OHTANI TOT 2025 NIET OP DE HEUVEL

Shohei Ohtani is afgelopen dinsdag geopereerd aan zijn elleboog. Die ingreep maakt dat de Japanse alleskunner in 2024 niet als pitcher beschikbaar zal zijn, maar slechts als slagman van waarde is. Zijn 44 homeruns en 95 RBIs geven wel aan hoe belangrijk hij met zijn knuppel kan zijn.

Het is wel even de vraag voor welke club hij die klappen gaat uitdelen. Het contract van de 29-jarige Ohtani loopt na dit seizoen af bij de Angels en vrijwel niemand denkt dat de Japanner volgend seizoen nog voor de Halos speelt. Na de World Series kan het grote bieden losbarsten, maar interessant wordt of zijn blessure nog invloed op de prijs gaat hebben. Voor zijn blessure werden bedragen genoemd van $ 500 miljoen of meer. Nu zijn toekomst als pitcher wat onduidelijker is geworden, is het de vraag of er clubs zijn die nog zoveel voor hem overhebben.


NATIONAL LEAGUE

OLSON STOOT ANDRUW JONES VAN DE TROON

Vorig seizoen mocht Matt Olson het uniform gaan dragen van de club waar hij als kind voor juichte. Afgelopen zaterdag snoepte hij een record af van één van zijn jeugdhelden. Andruw Jones timmerde in 2005 maar liefst 51 keer de bal het stadion uit. Bijna 18 jaar was dat een franchiserecord. Tot Matt Olson afgelopen zaterdag in Miami zijn 52e homerun van het seizoen sloeg. De 29-jarige eerstehonkman zet daarmee niet het franchiserecord scherper, maar laat ook legendarische namen als Andruw Jones, Hank Aaron, Chipper Jones en Freddie Freeman achter zich.

Het was een bewogen week voor Olson en de Braves. Vorige week maandag werd de tweevoudig All-Star pas de tweede Brave ooit met 50 homeruns. Op 12 september volgde homerun nummer 51 waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Andruw Jones. Tussen de bedrijven door wonnen de Braves in Philadelphia hun zesde divisietitel op rij en afgelopen zaterdag was daar die dreun in Miami. Bij een 4-5 achterstand zette Olson zijn knuppel perfect tegen de bal. Niet alleen voor de 5-5, maar dus ook voor een franchiserecord.

Olson is bezig aan ’t beste jaar in zijn carriere. Verreweg zelfs. In 2021, zijn laatste jaar bij de Athletics, sloeg hij 111 runs binnen en kwam hij tot 39 homeruns. Die klap in Miami zette hem al op 129 RBIs. Zowel in homeruns als RBI’s voert Olson de majors aan. Met Ohtani in de lappenmand zijn Kyle Schwarber en Pete Alonso zijn naaste belagers met elk 45 homers. Olson staat inmiddels op 131 RBIs, waarmee hij er 17 meer heeft dan Pete Alonso.

Ozzie Albies sloeg deze week zijn 30e en 31e homerun. Daarmee hebben de Braves nu vijf spelers met minimaal 30 homers. Dit lukte in het verleden alleen de Minnesota Twins in 2019. Overigens mocht al dit geweld aan slag niet baten voor Atlanta, want ze verloren 5 van hun laatste 6 wedstrijden en zien de Baltimore Orioles tot op 2 gewonnen wedstrijden naderen voor het beste record in de majors. Dit levert aan het einde van de rit thuisvoordeel op tijdens de gehele play-offs.


TIEN IN ELF VOOR LA DODGERS

De Padres wilden het, de Diamondbacks en Giants hoopten ’t, maar uiteindelijk zijn het gewoon weer de LA Dodgers die met de NL West aan de haal gaan. Het was aanvankelijk stuivertje wisselen, waarbij Arizona een tijdje goede papieren leek te hebben. Halverwege juni vonden de Dodgers het welletjes en grepen ze de macht. Definitief zo bleek, want met grote stappen beenden ze weg van de concurrentie. Afgelopen weekend was hun tiende divisietitel in elf jaar een feit.

Met name in de maand augustus was er voor de andere pretendenten geen houden aan. Met Mookie Betts in de hoofdrol wonnen de Dodgers maar liefst 24 van hun 29 wedstrijden. Betts was met 11 homeruns, 30 RBIs, een .455 slaggemiddelde en 1.355 OPS onwaarschijnlijk goed die maand. Op zaterdag 16 september mocht ook Betts aan de champagne, want na de 6-2 overwinning op Seattle konden de Dodgers weer een divisietitel aan hun totaal toevoegen. De tiende dus in elf jaar. In 2021 braken de San Francisco Giants een reeks van acht jaar op rij waarin LA de beste in de NL West was.


CHISHOLM DE TWEEDE SINDS 1900

Het is dit seizoen wat stil rondom Jazz Chisholm Jr. De altijd vlegmatieke midvelder van de Miami Marlins laat zich vaak horen aan de hand van controversies, maar dit seizoen blijft hij veel uit het nieuws. Tot nu, maar dit keer is het positief nieuws. Hij sloeg in de tweede wedstrijd van de series tegen de Atlanta Braves in de achtste inning een grandslam homerun.

Eerder in de wedstrijd was hij via twee vrije lopen op de honken gekomen en maar liefst drie keer stal hij een honk. Tweemaal het tweede honk en zelfs één keer het derde honk. Precies die drie gestolen honken maakte deze wedstrijd van Chisholm zo bijzonder. Voor de tweede keer sinds 1900 en voor het eerst sinds 2002 sloeg een speler één grandslam en stal hij drie honken in dezelfde wedstrijd. De man die hem voorging was Mike Cameron. Hij deed het op 16 mei 2002 als lid van de Seattle Mariners tegen de Toronto Blue Jays.

Het zou niet bij één grandslam homerun blijven voor Chisholm. Zijn eerste grandslam betekende ook de eerste grandslam voor de Marlins organisatie, maar 24 uur later zou hij dat aantal even verdubbelen. Wederom waren de Atlanta Braves het slachtoffer, alleen sloeg hij hem dit keer al in de derde inning. Veteraan Charlie Morton had zichzelf al vroeg in de wedstrijd in de problemen gebracht en dat heeft hij geweten ook. Het geluk kon dus niet op bij de Bahamaan. Ook schreef hij met zijn tweede grandslams in twee opeenvolgende wedstrijden zichzelf in de Marlins geschiedenisboeken. Nog nooit had een speler van de organisatie dit gedaan en dus heeft hij wederom een record te pakken.


MARMOL OOK MANAGER IN 2024

Het is een dramatisch seizoen voor de St. Louis Cardinals. De franchise was getipt om mee te gaan doen voor de divisietitel, maar niets bleek minder waar. Na 150 wedstrijden staan de Redbirds stijf onderaan in de National League Central. Ze hebben een achterstand van zeventien wedstrijden op de leidende Milwaukee Brewers. Oliver Marmol werd in 2022 aangesteld bij de franchise en deed het in zijn eerste jaar goed. Dit jaar gebeurde dus het tegenovergestelde, maar toch lijkt het erop dat de 37-jarige manager zijn positie ook voor het volgende seizoen behoudt. President of Baseball Operations John Mozeliak vertelde namelijk aan de pers dat hij vertrouwen blijft houden in zijn manager en dat ondanks de laatste plaats Marmol ook met scepter zwaait in 2024.

Sinds 2007 verloren de St. Louis Cardinals niet meer wedstrijden dan er gewonnen werden en sinds 1990 eindigden zij niet meer op de laatste plaats in de divisie. Daar gaat nu dus verandering in komen. Dit seizoen is de manager ook niet uit de schijnwerpers gebleven. Zo ruziede hij openlijk met Tyler O’Neill over een gebrek aan passie en zette hij aanwinst Willson Contreras op de bank om daar vervolgens toch weer van terug te komen. Het eerste deel van 2024 gaat essentieel voor Marmol worden om zijn positie te behouden. Toch is het ook interessant om te gaan volgen wat de Cardinals gaan doen tijdens Free Agency. Genoeg spektakel nog voor de boeg in St. Louis.


OP NIPPERTJE DE 200E VOOR WAINWRIGHT

Het laatste seizoen van Adam Wainwright verliep bepaald niet zoals gehoopt. De St. Louis Cardinals beleven een ronduit belabberd seizoen, lopen de play-offs mis en voor Wainwright zelf gaat het al niets beter. De drievoudig All-Star kondigde eerder dit jaar zijn afscheid aan, maar de 42-jarige pitcher wilde voor zijn pensioen nog heel graag een mijlpaal bereiken. Hij begon aan het seizoen met 195 overwinningen in MLB en de grens van 200 leek een niet al te lastig te nemen horde.

In werkelijkheid viel het allemaal nog vies tegen. Niet dat Wainwright dat in mei al wist, want toen had hij zijn eerste twee wins al te pakken. Op 17 juni volgde nummer 3 en daarna werd het heel, heel stil in de win-kolom. Op 17 juni zette Wainwright zichzelf op een 3-1 record. Een kleine drie maanden later begon de veteraan met een 3-10 record aan de maand september. In Atlanta leed hij vervolgens zijn elfde nederlaag van het seizoen en gevreesd werd dat die mooie mijlpaal van 200 overwinningen niet gehaald werd.

Afgelopen week stond de oude, vertrouwde Adam Wainwright op. Zijn ERA wees 8.19 aan toen hij startte tegen Baltimore op 12 september, maar de Orioles werden met 5-2 verslagen. Wainwright stond nu op 199 en had nog één zege nodig. Gelukkig voor zichzelf, zijn familie en alle fans maakte hij het niet al te spannen. Tegen de Brewers was hij afgelopen maandag ouderwets goed. Adam Wainwright gaf 4 hits op in 7.0 IP, stond geen enkele run toe en zag de Cardinals met 1-0 zegevieren. Eindelijk was die felbegeerde 200e een feit!

Adam Wainwright, in 2006 winnaar van de World Series met de Cardinals, is nu één van 122 pitchers met tenminste 200 overwinningen in Major League Baseball.


HISTORISCH JAAR VOOR ROOKIE CARROLL

De Arizona Diamondbacks liggen nog altijd op koers voor een wildcard en dat hebben ze niet in de laatste plaats te danken aan hun geweldige rookie Corbin Carroll. De rappe outfielder etaleerde ook woensdag weer eens zijn klasse met 2 gestolen honken en een homerun tegen de San Francisco Giants. Dit bracht hem op historische cijfers, want de 23-jarige Carroll zette zichzelf daarmee op 50 gestolen honken en 25 homeruns dit seizoen.

Het zijn statistieken die in de geschiedenis van Major League Baseball z’n gelijke niet kent. Nooit eerder kwam een rookie namelijk tot zowel 25 homers als 50 stolen bases in z’n eerste seizoen. Prachtige cijfers dus voor Carroll, maar het kan voor hem en de D-backs nog veel mooier worden. Zij versloegen woensdag de Giants met 7-1 en boekten daarmee hun vijfde zege op rij. Arizona heeft daarmee een stevig fundament gelegd voor een postseason-ticket. De Diamondbacks hebben nu een voorsprong van 2 gewonnen wedstrijden op de Marlins, die nu buiten de boot dreigen te vallen.

Coverfoto: Reggie Hildred

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen