MLB Out Of The Park: Machado’s 300e, gebroeders Naylor en meer

MLB is weer begonnen. Heel even lag het gehele circus stil om te genieten van de All-Star Game en Homerun Derby, maar dat is alweer verleden tijd. Manny Machado liet meteen van zich horen en de gebroeders Naylor schreven geschiedenis. Elly De La Cruz liet ook nog even zijn spierballen zien.

AMERICAN LEAGUE

BROEDERLIJKE HOMERUNS VOOR DE GUARDIANS

Het is al bijzonder om met je broer voor dezelfde MLB franchise te spelen, laat staan in dezelfde inning een homerun slaan. Het lukte de gebroeders Naylor toch echt voor de Cleveland Guardians tegen de Texas Rangers. Het begon allemaal bij Bo Naylor. In de derde inning sloeg hij een homerun van 435 feet, nadat Myles Straw eerder al op de honken was gekomen met een single. Vier slagmannen later was het de beurt aan Josh Naylor. Wederom gooide Rangers starter Jon Gray een pitch die perfect op de knuppel van de slagman kwam en daarmee werd geschiedenis geschreven.

Het was pas de eerste keer dat de broers in dezelfde wedstrijd een homerun sloegen en dat was nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de Guardians. De gebroeders Naylor zijn in MLB geschiedenis het dertiende duo broers die het voor elkaar krijgt en het was de eerste keer sinds 2014. Toen sloegen B.J. Upton en Justin Upton beide homeruns voor de Braves.

Het kan zo zijn dat er een derde familielid bijkomt bij de Guardians. Ook het jongste broertje van de familie Naylor speelt honkbal en tijdens de draft werd hij als 39ste geselecteerd door de Oakland Athletics. Myles Naylor speelt als kortestop zijn wedstrijden en speelde afgelopen jaar voor St. Joan of Arc Catholic Secondary School. Allebei zijn broers kwamen ook uit voor deze High School. Hij was de eerste Canadese speler die tijdens de draft van dit jaar gekozen werd en speelt ook voor zijn land. Komend seizoen koos Naylor er echter voor om zijn talenten naar college baseball te verplaatsen. Hij zal te zien zijn in de uniformen van de Texas Tech Red Raiders.


PIVETTA IN ILLUSTER RIJTJE

Niet minder dan 33 starts prijkten vorig jaar achter de naam van Nick Pivetta. De nu 30-jarige Canadees hield zich daarmee redelijk staande tijdens een matig seizoen voor zijn Red Sox. In 2023 wilde het echter niet zo vlotten met de pitcher. Manager Alex Cora was zo ontevreden over zijn optredens dat hij Pivetta in mei (6.30 ERA na 8 starts) uit de rotation haalde en als reliever ging gebruiken. Met de kennis van nu een meesterzet van de Red Sox-skipper.

Vanuit de bullpen is Pivetta van grote waarde voor de BoSox en sinds afgelopen maandag is hij zelfs de trotse bezitter van een franchiserecord. Pivetta betrad de heuvel in de derde inning en heerste vanaf dat moment over de Oakland A’s. Zes innings lang was de reliever niet te raken door de hopeloze Athletics. In de vierde, zesde en zevende inning trakteerde hij zelfs als zijn tegenstanders op drie slag. In totaal noteerde Nick Pivetta 13 K’s in de met 7-0 gewonnen wedstrijd.

Hij is daarmee de reliever met de meeste strikeouts in een wedstrijd in de geschiedenis van de Boston Red Sox. Pivetta is nu de zevende reliever in de historie van de majors die minimaal 13 strikeouts noteert tijdens één optreden. Randy Johnson blijft met 16 K’s in zeven innings (juli 2001) ongenaakbaar. Hij nam het record destijds over van naamgenoot Walter, die in 1913 maar liefst 15 keer drie slag gooide, maar wel in 11.1 IP. Rube Marquard (14 K’s in 1911), Denny McLain (14 in 1965) en Billy O’Dell (13 in 1961) behoren ook tot dit exclusieve gezelschap.

NIET TE RAKEN

Op het moment dat Pivetta uit de rotatie werd gehaald, was zijn ERA dus 6.30. Dat was op 16 mei. We zijn inmiddels twee maanden en 14 wedstrijden verder en Pivetta heeft zijn ERA naar 4.83 gekregen. Als reliever kreeg hij in die duels 15 hits tegen. Ter vergelijking, in zijn laatste drie wedstrijden als starter (15.1 IP) moest Pivetta 20 hits toestaan.


TWIJFELS OVER DONALDSON

Voor de 37-jarige Josh Donaldson lijkt het seizoen 2023 er nu al op te zitten. De drievoudig All-Star greep afgelopen zaterdag naar zijn kuit in het duel met de Colorado Rockies. Onderzoek wees een paar dagen later uit dat de bewuste spier dusdanig getroffen is dat Donaldson dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komt voor de Yankees. Helaas voor de infielder, die slechts een slaggemiddelde van .142 kan overleggen, is het niet zijn eerste blessure dit seizoen.

De MVP van 2015 en tweevoudig winnaar van een Silver Slugger miste dit seizoen al grote delen van april en mei vanwege een hamstringblessure. Voor Donaldson volgt dit op een seizoen dat tot zijn slechtste in zijn loopbaan gerekend kan worden. Hij kwam vorig jaar naar de Yankees en noteerde slechts 15 homeruns, 62 RBIs en een .222 slaggemiddelde. In een volledig seizoen noteerde hij niet eerder zulke matige statistieken. Zijn contract in New York loopt na dit seizoen af en het lijkt dan ook aannemelijk dat Donaldson zijn laatste wedstrijd in pin-stripes gespeeld heeft.

WERELD OP Z’N KOP

Wat slecht nieuws betreft blijft het voor de Yankees niet bij die blessure van Donaldson. De trotste club uit de Bronx bezet op het moment van schrijven de laatste plaats in de AL East en hebben hun laatste vier wedstrijden verloren. Diezelfde AL East kent op dit moment een nieuwe koploper. De Tampa Bay Rays begonnen overweldigend aan deze jaargang, maar mede door een 3-11 record in juli zijn de Baltimore Orioles hen nu voorbij gestoken. In tegenstelling tot Tampa Bay is Baltimore wel bezig aan een sterke maand. Zij wonnen 8 van de laatste 10 wedstrijden.


NATIONAL LEAGUE

300 VOOR MACHADO

Wederom een mijlpaal in MLB. Manny Machado sloeg tegen de Philadelphia Phillies de 300ste homerun uit zijn carrière. Daarmee was hij de elfde nog actieve speler die deze mijlpaal haalde en de vierde dit seizoen. Eerder gingen Freddie Freeman, Nolan Aranado en J.D. Martinez hem al voor in dit honkbalseizoen. Slechts achttien derdehonkmannen sloegen dit aantal homeruns en slechts één speler deed het op een leeftijd jonger dan Machado.

Met 31 jaar en twaalf dagen is de San Diego Padres ster nog een jonge speler en alleen Hall of Famer Eddie Mathews deed het op een nog jongere leeftijd. In totaal is hij de 157ste speler in de geschiedenis van Major League Baseball, maar het zal niet lang duren voor nummer 158 ook op de deur klopt. Andrew McCutchen staat op 297 homeruns en met nog 69 wedstrijden te spelen lijkt zijn volgende mijlpaal ook steeds dichterbij te komen.

Überhaupt gaat het geweldig met Machado. De maand juli blijkt voor hem de maand waarin alles verandert in goud. Dat terwijl het juist minder gaat met de San Diego Padres. Afgelopen offseason is er veel geïnvesteerd om de koppositie aan te vallen in de National League West. Daar lijkt echter niets van terecht te komen. In totaal heeft Machado nu in de maand juli een slashline van .326/.436/.870 met acht homeruns en achttien RBI. Ook dat helpt niet richting de playoffs.

De Swinging Friars bezetten de vierde plaats in de divisie en hebben al een achterstand van tien wedstrijden opgebouwd op de Los Angeles Dodgers. Ook binnen het Wild Card klassement ziet het er niet goed uit. Daar staan de Padres acht wedstrijden achter.


HET KANON VAN DE LA CRUZ

Elke week lijkt Elly De La Cruz zich wel te verzekeren van een plaats in de MLB Out Of The Park. Deze week ging het niet om zijn geweldige slagkracht of snelheid, maar om zijn fielding. In een wedstrijd tegen de Milwaukee Brewers sloeg rookie midvelder Joey Wiemer een lastige bal richting het derde honk. De La Cruz stond defensief goed gepositioneerd en had weinig moeite om de bal te vangen, maar wat daarna kwam bleek maar weer eens wat voor buitenaardse talenten de Dominicaan heeft.

Hij gooide de bal met 97.9 mph naar het eerste honk en maakte daarmee de nul. Het was wederom een stukje geschiedenis. Sinds het gebruik van statcast (2015) was het de snelste bal die in het binnenveld was gegooid om een nul te maken. Het record stond eerder op naam van Pittsburgh Pirates rookie Oneil Cruz. Hij gooide de bal met 97.8 over het binnenveld, maar raakte dat record nu dus kwijt. In de zes weken dat De La Cruz in de Majors speelt brak hij al veel records. Het is dus wachten op de volgende


WHITE SOX ZITTEN BRAVES DWARS

Met een zeer overtuigende 9-0 overwinning op de Chicago White Sox schoten de Atlanta Braves op vrijdag 14 juli uit de startblokken voor hun tweede seizoenshelft. Die paar dagen rust leek ’t beste team in de majors niet te deren, maar dit was maar schijn. Een dag later trok Chicago met 6-5 aan het langste eind voor hun eerste zege in Atlanta. In 2002 verloren de White Sox drie wedstrijden in Turner Field en vier jaar geleden volgde wederom een sweep. Dit keer in Truist Park. Voor de Braves was het de eerste thuisnederlaag sinds 11 juni. Daarna volgden 11 winstpartijen op rij.

Afgelopen zondag trapten de White Sox opnieuw op de rem. Dit keer boekten de bezoekers een duidelijke zege (8-1) en daarmee maakten zij een einde aan een reeks van 11 series op rij die door de Braves waren gewonnen. Uitgerekend de Oakland A’s waren ’t laatste team dat Atlanta in een serie van drie wist te kloppen. We moeten dan helemaal terug naar eind mei.

Die ene run van de Braves scoorden ze in de derde inning na een RBI-single van Matt Olson. De eerstehonkman is de RBI-leider in de National League, dus is het niet zo vreemd dat hij die run binnenslaat. Dat de Braves geen enkele homerun sloegen, is wel een zeldzaamheid. Tot zondag 16 juli sloegen ze in maar liefst 28 duels op rij een homerun en zetten daarmee een nieuw franchiserecord. De New York Yankees hebben het record in de MLB. In 2019 zetten ze dit op 31 wedstrijden.

LOSING STREAK

Na de All-Star break is die 9-0 op de White Sox de enige overwinning voor de Braves, die zo sterk de eerste seizoenshelft besloten. Voor de tweede keer dit seizoen is de ploeg van Ozzie Albies bezig aan een 4-game losing streak, want tegen de Arizona Diamondbacks lukte het nog niet een wedstrijd te winnen. Veel invloed op de stand in de NL East heeft deze matige reeks nog niet, want de voorsprong is nog altijd groot. Ze hebben sinds kort wel een nieuwe belager, want de Phillies (9.5 Games Behind) hebben de tweede plek overgenomen van de Marlins (10 GB).

PECH VOOR MARLINS-COACH

Dat fans moeten opletten tijdens een honkbalwedstrijd is bekend. Het is ook duidelijk dat spelers en referees niet altijd ongeschonden uit de strijd komen. Dat de coaches langs het veld daar soms ook met gevaar voor eigen leven staan, wordt minder vaak over gesproken. Woensdag verloren de Miami Marlins met 4-6 van de Cardinals, maar onderweg verloren ze ook derde honk coach Jody Reed.

De voormalig speler van onder meer Boston en San Diego werd in de derde inning geraakt door een foul ball van Jesus Sanchez en brak daarbij zijn onderbeen. Griffin Benedict nam de honneurs waar op het derde honk.

Coverfoto: Orlando Ramirez

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen