Dutch Watch: Jansen blijft saves verzamelen, Palacios naar minors

Onze landgenoten hebben wel eens betere tijden gekend in Major League Baseball. Vorige week verloor Jonathan Schoop zijn plek bij de Tigers en deze week was er slecht nieuws voor Josh Palacios. Van de overige Team Kingdom-spelers keerden Ozzie Albies en Kenley Jansen terug naar hun clubs en kon Xander Bogaerts zijn koffers pakken voor een lange road trip. Hoe het hen deze week is vergaan, lees je uitgebreid in deze Dutch Watch.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

364 AB, 95 H, 55 R, 22 HR, 66 RBI, .261 BA, .319 OBP, .505 SLG, .825 OPS

Met 22 homeruns, 63 RBIs, 6 gestolen honken en een .262 batting average vertrok Ozzie Albies naar zijn derde ASG. Eenmaal terug in Atlanta wachtten Albies en de Braves een drieluik tegen de Chicago White Sox. Een team dat hun laatste zes wedstrijden in Atlanta verloor en bezig is aan een teleurstellend seizoen. Na die serie werd de homestand voortgezet met drie wedstrijden tegen de Arizona Diamondbacks, in de eerste seizoenshelft één van de revelaties in de National League.

Een paar dagen rust en de trip naar Seattle deerden de Braves vorige week vrijdag niet. Met 9-0 gingen de bezoekende White Sox ongenadig hard over de knie en ook Ozzie Albies liet zich niet onbetuigd. Na een HBP scoorde hij één van de 4 runs namens de Braves in de eerste inning, maar in de zesde en zevende inning zorgde hij middels een sac fly en een 2-run RBI-double zelf voor wat productiviteit. Met 2-for-3 en 3 RBIs kon de infielder terugkijken op een prima hervatting. Dat dit, met name voor zijn team, geen vervolg kreeg, kon Albies op dat moment nog niet weten.

Met 2 uit en een 3-4 achterstand kwam Ozzie Albies in de vijfde inning van de tweede ontmoeting door met zijn derde triple van dit seizoen. Austin Riley sloeg zijn teamgenoot binnen, maar de White Sox weigerden zich over te geven. Ondanks 2 hits van Albies trok Chicago met 6-5 aan het langste eind. Zondag scoorde de infielder (0-for-3) de enige run namens de Braves. De White Sox leefden zich uit met 8 runs en maakten ze een einde aan een reeks van 11 gewonnen series door Atlanta.

NIET ALLES VERANDERT IN GOUD

Tegen de Diamondbacks konden de Braves zich herstellen van die klap, maar dat ging Albies en consorten niet al te best af. Afgelopen dinsdag was er niets van te merken dat Atlanta een team is dat zowel aanvallend als defensief goed presteert. In een slugfest van jewelste was Albies 2-for-4 met 2 runs en onder meer zijn zeventiende double. Aan ’t einde van de rit was het niet genoeg om Arizona van een 16-13 (!) overwinning af te houden.

De D-backs deden het woensdag nog eens dunnetjes (5-3) over en bezorgden de Braves hun vierde nederlaag op rij. Met 0-for-4 kon Albies niet imponeren en dat veranderde eigenlijk niet in de series finale op donderdag. Aanvankelijk hadden starters Zac Gallen (perfect game na 5 IP) en Spencer Strider (13 K’s) de overhand, maar in de late innings werd er alsnog naar hartenlust gescoord. Albies was 0-for-3 met een walk, maar die resulteerde uiteindelijk wel in een belangrijke run. Dankzij een 7-5 overwinning wisten de Braves een sweep af te wenden.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

345 AB, 90 H, 45 R, 11 HR, 36 RBI, .261 BA, .343 OBP, .400 SLG, .743 OPS

Met winst in vijf van hun laatste zes wedstrijden begonnen de San Diego Padres met een goed gevoel aan de break. Die goede reeks kon echter de tegenvallende prestaties van de Friars in de eerste seizoenshelft niet verbloemen. Met een losing record (43-47) en een vierde plaats begonnen Xander Bogaerts en de zijnen vorige week vrijdag aan de tweede helft van 2023.

Bogaerts kwam niet in aanmerking voor een vijfde ASG, maar kon daardoor zijn gekwetste pols wel wat rust geven. Net als zijn team heeft ook de kortestop nog een flinke inhaalslag te maken. Zijn huidige slaggemiddelde (.258) ligt bijvoorbeeld ver onder zijn batting average over zijn gehele MLB-loopbaan (.290).

De Padres hadden hun twee laatste series gewonnen toen ze op 14 juli begonnen aan de vier duels met Philadelphia. Vorig jaar rekenden de Phillies in vijf wedstrijden af met de Friars in de NLCS, maar op 14 juli kwam San Diego met een antwoord. Bogaerts, zelf goed voor 2 hits in 5 AB’s, en de zijnen klopten de regerend kampioen van de National League met 8-3. De kortestop deed ’t zaterdag nog eens dunnetjes over. Onze landgenoot was 2-for-4 met zijn vijftiende double van deze jaargang. Het was echter Philadelphia dat er met een 6-4 overwinning vandoor ging.

PADRES STERK IN CANADA

Dat was deel 1 van een doubleheader, maar helaas voor de Padres had het tweede deel een soortgelijke uitkomst. Bogaerts tilde zijn bescheiden hitting streak naar vier wedstrijden, maar zijn 1-for-4 kon een 4-9 nederlaag niet voorkomen. Tijdens de series finale op zondag rolde de kortestop weer eens met zijn spierballen. Met zijn elfde homerun van 2023 zette hij de Padres in de vierde inning op een 2-0 voorsprong. Toen zag ’t er nog goed uit voor de bezoekers, maar na twaalf innings stond er toch echt 7-6 in het voordeel van de Phillies op het bord.

Een teleurstellende hervatting en voor de Padres werd het er daarna niet eenvoudiger op. Ze staken de grens met Canada over voor een serie tegen de Blue Jays. Een team in topvorm dat juist 8 van de laatste 9 wedstrijden gewonnen had. San Diego moest het dinsdag niet van Bogaerts (0-for-4) hebben, maar mede dankzij 3 RBIs van Juan Soto klopten de Padres Toronto met 9-1. Een dag later kwam de kortestop in de vierde inning door met een single (1-for-4), maar tot scoren kwam hij niet. Met 2 RBIs lukte Manny Machado dit wel. Hij leidde de Padres naar een 2-0 zege.

Het lukte de Padres niet om met een sweep naar de volgende halte op deze lange road trip te vertrekken. De Blue Jays hielden San Diego donderdag van scoren en klopten de bezoekers met 4-0. Met 3-for-4 (allemaal singles) tilde Bogaerts zijn slaggemiddelde flink omhoog. Dit kwam na deze serie op .261 te staan en daarmee het hoogst sinds 4 juli.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

32.0 IP, 20 SV, 3.09 ERA, 29 H, 14 BB, 38 K, 12 R, 11 ER, 1.344 WHIP

Kenley Jansen keerde vorige week terug van zijn vierde All-Star Game, maar voor het eerst in zijn imposante loopbaan maakte hij deel uit van de American League. Met Boston was Jansen uitstekend aan de maand juli begonnen. Ze leden één nederlaag in hun eerste acht wedstrijden deze maand en kijken voorzichtig weer naar de plekken die recht geven op de play-offs. Kenley Jansen besloot de eerste seizoenshelft met 19 saves en ligt op koers om voor de negende keer de 30 te passeren. In de laatste jaren slechtte hij alleen in 2020 die grens niet, maar dat was dan ook het ingekorte covid-seizoen.

Voor Jansen leek geen rol weggelegd in de eerste wedstrijd na de break. Boston had de Cubs al op een 8-3 achterstand gezet en Alex Cora kon al voorzichtig achterover leunen. Toch veranderde dat in de negende inning. Taylor Scott moest de boel in het slot gooien, maar moest twee honklopers toestaan. Cora vertrouwde het niet en deed een beroep op Jansen om voor de laatste nul te zorgen. Mike Tauchman moest het voor de Cubs weer spannend maken, maar was kansloos tegen Jansen. Slechts 3 pitches had de closer nodig om de wedstrijd te winnen en zijn twintigste save veilig te stellen.

GEEN CALIFORNIA DREAMIN’

Boston won 2 van de 3 wedstrijden op Wrigley Field en dacht de goede lijn in Oakland door te trekken. De serie begon ook uitstekend, want de Athletics werden maandag met 7-0 over de knie gelegd. Oakland won de tweede wedstrijd met 3-0 en leidde de derde met 6-5 toen Kenley Jansen in de achtste inning op de heuvel kwam. De All-Star moest de tegenstander van scoren houden, zodat zijn team in de negende nog een kans op de overwinning had.

Jansen deed zijn werk naar behoren. Jace Peterson dwong weliswaar vier wijd af, maar was de enige die op de honken kwam. Kenley Jansen had 19 pitches nodig om de A’s aan banden te leggen. Zijn ERA daalde daardoor naar 3.09, maar meer dan dit persoonlijke succesje zat er niet in. Boston wist de wedstrijd niet te kantelen in de negende inning en vertrok met twee nederlagen uit Californië.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

79 AB, 20 H, 7 R, 1 HR, 9 RBI, .253 BA, .289 OBP, .367 SLG, .656 OPS

Juli begon veelbelovend voor Joah Palacios, maar met de break in zicht raakte hij zijn plek in de starting line-up van de Pittsburgh Pirates kwijt. Derek Shelton zal ook hebben gezien dat het op de resultaten van zijn Buccos geen invloed heeft of Palacios nu vaak, weinig of helemaal niet speelt. De manager blijft verliezen met zijn team en begon na de break ook nog eens tegen een sterk San Francisco en een Cleveland dat strijdt om de koppositie in de AL Central.

Voor Josh Palacios veranderde er helaas weinig na de break. Tijdens de gehele serie tegen de Giants had manager Shelton geen plek voor hem in de starting line-up, maar in elk van de drie wedstrijden kwam hij wel telkens één keer aan slag. De drie at-bats leverden Palacios echter niets op. Hij begon 0-for-3 na de break en hetzelfde gold voor de Pirates. Zij begonnen met een 4-6 nederlaag aan de homestand, lieten dit volgen door een 1-3 nederlaag en op zondag 16 juli ging de series finale met 4-8 verloren. De Giants hadden daar wel tien innings voor nodig.

Die zeldzame optredens waren voor Palacios achteraf een teken aan de wand. Op 17 juli werd de Oranje-international door de Buccos weer naar de minor league gestuurd, waar hij in Indianapolis mag laten zien toch in de majors thuis te horen.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

325 AB, 78 H, 39 R, 6 HR, 32 RBI, .240 BA, .322 OBP, .369 SLG, .691 OPS

De Colorado Rockies maken zich geen illusies over de play-offs. Ze weten al vanaf Opening Day dat ze die bij lange na niet gaan halen en de eerste seizoenshelft bevestigt dat beeld perfect. In Colorado zullen ze de hoop hebben dat richting de trade deadline andere club belangstelling tonen voor spelers en mogelijk heeft Jurickson Profar zich met die intentie aan de Rockies verbonden. Helaas lukt het onze landgenoot nog niet zich echt te onderscheiden, dus breken ook voor hem belangrijke weken aan.

Van zijn eerste wedstrijd na de ASG raakten de overige clubs niet onder de indruk. De Rockies speelden thuis tegen de New York Yankees en deden dit als team uitstekend. Colorado versloeg de Bronx Bombers met 7-2, maar met 0-for-4 had Profar weinig in de melk te brokkelen. Met een hit, een HBP en 2 runs verliep de tweede ontmoeting veel beter voor de Oranje-international. Helaas voor Profar lieten dit keer zijn medespelers het afweten. Met 6-3 ging deze wedstrijd naar de bezoekers uit The Big Apple.

WEINIG PRODUCTIEF

Als pinch hitter was er maar een bescheiden rol weggelegd voor Profar in de derde ontmoeting. Hij dwong vier wijd af in zijn at-bat in de achtste inning, werd vervangen door pinch runner Alan Trejo en zag vervolgens C.J. Cron een grand slam slaan die de wedstrijd volledig op z’n kop zette. De Rockies bogen een 1-3 achterstand om in een 5-3 voorsprong, moesten uiteindelijk extra innings toestaan, maar een solo homerun van Trejo hielp Colorado aan de 8-7 zege.

Het is voor niemand aantrekkelijk om tegen de Astros te spelen, maar voor een team als de Rockies al helemaal niet. Houston onderstreepte nog eens door dinsdag in de eerste van twee wedstrijden al heel snel een 3-0 voorsprong te nemen. Mede dankzij een single en een run van Jurickson Profar sloegen de Rockies razendsnel terug. Defensief wisten ze ’t bloeden te stoppen en aanvallend deden ze net genoeg om de Astros met 4-3 te verslaan.

Onze landgenoot kon zijn 1-for-4 geen vervolg geven in de tweede wedstrijd. Evenmin was het de Rockies gegeven voor een tweede stunt te zorgen. Slechts 2 hits en één run produceerde Colorado in die wedstrijd, terwijl de Astros er 4 runs tegenover zetten. Voor de Rockies was dit hun 59e nederlaag van dit seizoen. Met hun .385 winstpercentage zijn ze in het bezit van ’t slechtste record in de National League. Alleen Oakland (.273) en Kansas City (.286) doen het beroerder dan Colorado.

Cover photo: Henk Seppen

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen