MLB Out Of The Park: Knokpartij bij Guardians en White Sox, no-hitter Lorenzen

Het was goed raak toen de Cleveland Guardians en de Chicago White Sox. Jose Ramirez sloeg Tim Anderson knock-out in een grote vechtpartij. Daarnaast werd er genoeg geschiedenis geschreven door onder andere Bobby Witt Jr, Bryce Miller en Chase Silseth. In Philadelphia stal Michael Lorenzen de harten van de fans door in zijn eerste thuiswedstrijd met een no-hitter op de proppen te komen.

AMERICAN LEAGUE

WHITE SOX EN GUARDIANS SLAAGS

De Chicago White Sox zijn (opnieuw) bezig aan een teleurstellend seizoen en afgelopen weekend wist sterspeler Tim Anderson zijn frustraties daarover niet meer te verbergen. In de serie tegen divisierivaal Cleveland kwam zaterdag alles naar de oppervlakte bij de infielder. Zelfs op het gênante af. Een onbeduidende RBI-double van Jose Ramirez en diens sliding naar het tweede honk leidde een heuse knokpartij met Tim Anderson in.

In het rijtje met kanshebbers voor de World Series zetten de bookmakers voor aanvang van het seizoen de White Sox op een gedeelde negende plek. Achter teams als Houston, Atlanta, Toronto en de twee clubs uit New York, maar op gelijke hoogte met de Rays. De bookies hadden hen daarnaast boven bijvoorbeeld Texas, Baltimore en Milwaukee. Dat de kansen op ’t postseason een paar weken na de ASG vrijwel nihil zijn, doet dan ook pijn in Chicago. Vreemd is ’t dat ook niet dat de emmer een keer overliep. Zeker niet omdat Anderson zelf ook bezig is aan een ronduit waardeloze jaargang.

Uitgerekend in een wedstrijd waarin het aardig liep bij de White Sox toonde Anderson de slechtste versie van zichzelf. Ramirez dook door de benen van zijn tegenstander om save te zijn, maar de verwachte hulp om overeind te komen, bleef daarna uit. Ramirez zocht de confrontatie en Anderson ging deze niet uit de weg. De twee All-Stars gingen met elkaar op de vuist, teamgenoten en managers verzamelden zich om hen heen en zowel de twee kemphanen als hun managers konden vertrekken.

ONVERMIJDELIJKE SCHORSINGEN

Over het waarom van dit gevecht, dat voor Anderson niet goed afliep, bestaat veel onduidelijkheid. Volgens Ramirez toont de kortestop van Chicago te weinig respect voor de sport. En voor Guardians-rookie Gabriel Arias. Ramirez zou Anderson al een paar keer gewaarschuwd hebben, maar dat is slechts één kant van het verhaal. Over de versie van Anderson tasten we in het duister. Hij stond de pers niet te woord en werd zondag (5-3 winst White Sox) niet opgenomen in de line-up.

Anderson vs. Ramirez was bijzonder, maar in het verleden ging het er vaker hard aan toe.

De vechtersbazen hoorden later deze week een schorsing eisen, waarbij die van Anderson wat hoger uitviel. De White Sox-ster moet zes duels toekijken, terwijl Ramirez drie duels aan de broek kreeg. Beide spelers zijn in beroep gegaan, dus de schorsingen zijn nog niet effectief.


WITT JR. SCHRIJFT GESCHIEDENIS

Een combinatie tussen veel snelheid en genoeg homerun kracht is er eentje die bij veel Major League Baseball spelers niet eerlijk verdeeld is. Bij Bobby Witt Jr. ligt dat anders. Hij maakte van zichzelf een quizvraag door zijn twintigste homerun van het seizoen tegen de Philadelphia Phillies te slaan.

Daarmee werd hij de eerste speler in de geschiedenis van de sport die in zijn eerste twee seizoenen minimaal twintig homeruns sloeg en dertig honken stal. De Kansas City Royals mogen dan wel een van de slechtste records hebben in MLB op dit moment, toch kende de franchise een goede periode. Er werden zeven wedstrijden achter elkaar gewonnen, iets wat in de afgelopen zes jaar niet lukte.

Witt Jr. sloeg zijn homerun tegen Aaron Nola in de derde inning van de wedstrijd. Nola gooide een breaking ball die aan de bovenkant van de slagzone bleef hangen en de kortestop van de Royals wist daar wel raad mee. Hij deponeerde de bal in de tribunes van het linksveld. Daarmee bracht Witt Jr. de Royals weer op gelijke hoogte met de Phillies in een wedstrijd die zij uiteindelijk met 7-5 zouden winnen.

De laatste weken is hij sowieso goed in vorm. In de eerste negentien wedstrijden na de All-Star break had hij een .329/.345/.646 slashline, zes homeruns, negentien RBI en en vijf gestolen honken. Zijn slashline voor het seizoen ligt op 270/.308/.480 met een OPS+ van 114, waar hij vorig seizoen slechts .254/.294/.428 sloeg met ene OPS+ van 103.


ARRIVED IN STYLE

Het is dan al wel weer een tijdje geleden, maar de Houston Astros zijn nog altijd de huidige World Series kampioen. Zoals de traditie voorschrijft gingen de spelers op bezoek bij president Joe Biden in het Witte Huis. Diezelfde Biden en zijn vrouw zijn fan van de Philadelphia Phillies, wat het bezoek van de Astros extra leuk maakte. Zo zei de president van de Verenigde Staten: Jullie wonnen in zes wedstrijden van de Phillies om de World Series te winnen. Jullie realiseren dat ik daarom niet terug kan naar Philadelphia.”

Ook deed manager Dusty Baker nog een belofte. “Tijdens de nacht dat wij de eerste wonnen zei ik: als wij er één winnen moet er ook een tweede bijkomen. We zitten nu midden in het proces en hadden net een goede series met de New York Yankees. Wij gaan nu op bezoek bij de Baltimore Orioles in een heel belangrijke series. Het is misschien wel een van de belangrijkste series voor Baltimore in een hele lange tijd.”


VOOR HET EERST IN 122 JAAR

Met Bryce Miller en Chase Silseth op de heuvel als startende werpers zag het affiche tussen de Seattle Mariners en Los Angeles Angels er niet spetterend uit. Toch schitterde beide heren door respectievelijk tien (Miller) en twaalf keer drieslag te gooien (Silseth). Geen van beide kwam in aanmerking voor een decision, maar wel deden zij iets wat al sinds 1901 niet meer gebeurde.

Alleen in 1901 lukte het twee rookie pitchers om beide tien+ strikeouts in de wedstrijd te gooien. Miller werd na 5.0 innings van de heuvel gehaald en kreeg één earned run tegen en Silseth hield het 7.0 innings vol en kreeg twee earned runs tegen. Uiteindelijk wonnen de Seattle Mariners in extra innings waarmee zij voor het eerst sinds 2005 een vier wedstrijd durende sweep hadden in Los Angeles.


ZORGEN OM MCCLANAHAN IN TAMPA

Shane McClanahan is dit seizoen van grote waarde voor de Tampa Bay Rays. Een blik op zijn resultaten (11 wins tegenover 2 verliespartijen met een 3.29 ERA) is voldoende om daarvoor de bevestiging te vinden. Het lijkt echter uitgesloten dat de southpaw nog een twaalfde overwinning aan dat totaal gaat toevoegen. McClanahan kampt al enige tijd met een blessure aan zijn linker onderarm en Rays-manager Kevin Cash sluit niet uit dat zijn ace klaar is voor 2023.

De club heeft de werper op de 15-day IL geplaatst, maar dat lijkt erg optimistisch. In juli verdween McClanahan ook al even op de IL, maar toen betrof het een rugblessure. Dit is op het eerste oog vele malen erger, want Cash nam zelfs de beruchte Tommy John-operatie in de mond. In dat geval zou de tweevoudig All-Star niet alleen de rest van dit seizoen, maar ook 2024 (grotendeels) missen. Een gigantisch gemis voor de Rays, die het ook al zonder Jeffrey Springs, Drew Rasmussen en Shane Baz moeten stellen de rest van dit seizoen.

In Zach Eflin, Tyler Glasnow, Aaron Civale en Zack Littell heeft Cash nog genoeg smaken voor zijn rotation, maar mede door de blessuregevoelige Glasnow is het allemaal wel wankel geworden. Dit is in de resultaten ook terug te zien. Zo dominant als in de eerste maanden zijn de Rays al heel lang niet meer. Hadden ze op 1 juli nog een voorsprong van 6.5 gewonnen wedstrijden in de divisie, nu kijken ze aan tegen een achterstand van 2 wedstrijden op de Baltimore Orioles.


NATIONAL LEAGUE

LORENZEN DEBUTEERT MET NO-HITTER

Michael Lorenzen heeft een onvergetelijke indruk achtergelaten bij zijn eerste thuiswedstrijd als Phillie. De 31-jarige starter kwam vlak voor de trade deadline over van de Tigers, was al sterk tijdens zijn debuut in Miami (8.0 IP, 6 H, 2 ER, 5 K, 1 BB en een 4-2 zege) maar was woensdag weergaloos voor eigen publiek. Lorenzen zette zijn handtekening onder de veertiende no-hitter in de historie van de Philadelphia Phillies en zijn nieuwe club versloeg de Nationals met 7-0.

Michael Lorenzen is bezig aan zijn negende seizoen en niet eerder gooide hij een complete game. Tot woensdag. De 124 pitches die hij nodig had voor zijn meesterwerk waren eveneens een career high. Die pitch count bezorgde manager Rob Thomson wel hoofdbrekens. Niet alleen voor Lorenzen was het onbekend terrein, maar ook in de MLB had nog geen werper dit seizoen ’t aantal van 124 pitches aangetikt.

Uiteindelijk kwam het dus allemaal goed en heeft Michael Lorenzen in zijn tweede start voor Philadelphia – zijn eerste in een thuiswedstrijd – zijn plek in de geschiedenisboeken. Hij is pas de vijfde werper in de historie van de majors die een no-hitter gooit in zijn thuisdebuut. Don Cardwell van de Chicago Cubs was de enige die dit na 1900 presteerde. Het geeft maar weer eens aan hoe bijzonder deze prestatie is.

GEDULD

De fans in Philadelphia moesten bijna 13 jaar wachten op een no-hitter. Roy Halladay was in 2010 de laatste die in Citizens Bank Park de klus klaarde. Hij deed dat destijds tegen de Cincinnati Reds in de NLDS. Voor de Washington Nationals was het nog veel langer geleden dat zij een no-hitter tégen kregen. De laatste keer was in 1999. Nu zijn het de Angels die in het bezit zijn van de langste streak. Zij wisten in datzelfde jaar Eric Milton van de Minnesota Twins niet te raken.

Het geduld van de neutrale fan werd niet lang op de proef gesteld. Op 1 augustus gooide Framber Valdez tegen de Guardians nog een no-hitter. Dat was op dat moment al de derde van dit seizoen. Domingo German was op 28 juni de eerste met no-hitter. Ruim een week later gooiden Matt Manning, Alex Lange en Jason Foley namens de Tigers een gecombineerde no-no.


WARME TERUGKEER VOOR TURNER

In Free Agency tekende Trea Turner een contract voor elf jaar en $300 miljoen bij de Philadelphia Phillies. Het blijkt nog geen gelukkig huwelijk. Met slechts een slaggemiddelde van .238, elf homeruns en 39 RBI ziet het er niet heel rooskleurig uit voor de kortestop. Turner werd zelfs teruggezet naar de achtste plaats in de slagvolgorde. Hoewel men in Amerika vaak klaagt over de supporters uit Philadelphia staken zij één van hun grote sterren een hart onder de riem. Het idee ontstond op social media en toen hij voor het eerst aan slag kwam in de series tegen de Kansas City Royals kwam er een staande ovatie.

Misschien werkte het echt, want Turner beantwoordde de steun die hij kreeg met een drie-run homerun in de tweede wedstrijd van de series. Het was zijn eerste homerun sinds 8 juli en door de vier RBI die hij in die wedstrijd sloeg kwam hij bijna gelijk met het gehele totaal aantal RBI dat hij in de maand juli sloeg (vijf). Na de series verschenen op grote borden rondom Philadelphia Turner’s antwoord. Hij bedankte de fans voor hun steun met de simpele woorden: “bedankt Philadelphia.” Met de race voor de playoffs die de Phillies hopen te winnen zullen fans ook hopen dat Turner zijn vorm van vorig seizoen weet te hervinden. Toen had hij een slahsline van .298/.343/.466, sloeg hij 21 homeruns, had hij 100 RBI en stal hij 27 honken.


MATT OLSON TIKT DE 100 AAN

In Major League Baseball zijn veel ogen gericht op de prestaties van Ronald Acuna Jr. en Shohei Ohtani. En bepaald niet ten onrechte. In de schaduw van die twee grootheden is Matt Olson bijna stiekem bezig aan een geweldig seizoen. De eerstehonkman van de Atlanta Braves is de enige die Ohtani kan volgen qua homeruns (39 ten opzichte van de 40 van Ohtani) en slechtte dinsdag als eerste de barrière van 100 RBIs.

In het duel met de Pirates bereikte Olson voor het derde seizoen op rij de 100 RBIs. Twee jaar geleden, toen nog in dienst van de Athletics, lukte hem dit voor het eerst. Hij kwam toen uit op 111 runs batted in. Dat persoonlijk record moet hij, mits fit, moeiteloos kunnen verpulveren. Olson bereikte zijn mijlpaal dinsdag op een wat onorthodoxe manier. Met bijna 40 homeruns, ruim 110 hits en 20 doubles kan hij prima overweg met zijn knuppel. Het was echter een vier wijd die hem aan zijn 100e hielp. Met de honken bezet kon Michael Harris II zo de 5-6 scoren.

Matt Olson had 111 wedstrijden nodig voor zijn 100 RBIs en daarmee evenaart hij een stokoud franchiserecord. In 1935, toen nog voor de Boston Braves, ging Wally Berger de eerstehonkman voor. Deze walk bezorgde Olson wel een ander record, want niet eerder in de historie van de Braves wist een speler 11 wedstrijden op rij minimaal één RBI te scoren. Voor Matt Olson begon de reeks op 28 juli met als hoogtepunt de 5 RBIs op 30 juli tegen de Brewers. Atlanta won dit duel overigens met 8-6 en beëindigde daarmee een 3-game losing streak.

Coverfoto: Sue Ogrocki

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen