MLB Out Of The Park: Geweldige Ohtani, record voor Angels en perfecto voor German

Het was een geweldige week voor zowel Angels als Dodgers fans. Aan de rode kant van Los Angeles werden er records verbroken, maar aan de blauwe kant werd er meer gefocust op mijlpalen. Ook liet superster Shohei Ohtani zich weer van zijn beste kant zien door een geweldige wedstrijd te spelen. En dan was er nog het kunstwerk geschilderd door Domingo German!

AMERICAN LEAGUE

PERFECTE GERMAN

Voor het eerst in bijna 11 jaar was er weer een perfect game te bewonderen in de MLB deze woensdag. Felix Hernandez deed het in augustus 2012 voor de Seattle Mariners en nu was het de beurt aan Domingo German namens de New York Yankees. Voor die franchise was het de vierde perfect game in de geschiedenis en de eerste deze eeuw. Don Larsen (1956), David Wells (1998) en David Cone (1999) gingen de pitcher uit de Dominicaanse Republiek voor in NY.

Domingo German is de eerste werper uit zijn land die op dit niveau een perfect game laat noteren. Zoals wel vaker met dergelijke prestaties komt ’t enigszins uit de lucht vallen. Vorige week startte hij tegen de Seattle Mariners en stond toen maar liefst 8 earned runs en 10 runs in totaal toe. Al na 3.1 IP verdween German die dag van de heuvel in wat zijn vijfde nederlaag in 14 starts was. Een maar daarvoor werd Domingo German nog voor tien wedstrijden geschorst omdat de umpires een illegale substantie op zijn handen aantroffen. Het zogenaamde sticky stuff.

EERSTE COMPLETE GAME

Woensdag 28 juni haalde hij tegen de Oakland A’s echter op een ongelooflijke gave manier zijn gram. De slagploeg van Oakland werd door German volledig lam gelegd en wist dus zelfs geen vier wijd af te dwingen. De werper had voor zijn kunstwerk “slechts” 99 pitches nodig en daarmee was hij de eerste sinds Philip Humber op 21 april 2012 die minder dan 100 pitches nodig had voor zijn perfect game. De White Sox-starter deed het destijds zelfs nog iets sneller. Hij had aan 96 pitches genoeg.

Opmerkelijk was ook dat de eerste complete game in de loopbaan van German ook direct zijn eerste perfect game opleverde. Op weg naar zijn moment in de geschiedenis zette de werper negen Athletics-batters met een strikeout aan de kant. Domingo German schreef de 24e perfect game in het prachtige boek van Major League Baseball en de derde in het Oakland Coliseum. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Catfish Hunter (1968) en Dallas Braden (2010). Die laatste zat in het commentaarhokje van de A’s om verslag van deze wedstrijd te doen.

Overigens kwam de perfect game slechts één keer echt in gevaar. Een klap naar het rechtsveld van Tony Kemp kon nog maar net op tijd worden gevangen door Giancarlo Stanton. Volgens de berekeningen van Statcast zou die hit in slechts één stadion een homerun zijn geweest. Alleen als German een thuiswedstrijd had gespeeld, was het speelveld niet groot genoeg geweest om deze bal binnen te houden.

OHTANI PRODUCEERT MAGIE

Twee homeruns in één wedstrijd slaan is niet voor iedereen weggelegd. Iemand die daar niet meer van opkijkt is Shohei Ohtani. Tegen de Chicago White Sox sloeg hij twee keer de bal de tribunes in en daarmee bracht hij zijn seizoenstotaal naar 28. Daarmee is Ohtani leider van Major League Baseball. Naast zijn twee homeruns pitchte de Japanner ook in de wedstrijd. Hij startte de wedstrijd en eindigde na 6.1 innings met tien strikeouts. Dat betekende voor Ohtani de eerste wedstrijd in zijn carrière waarin hij twee homeruns in één wedstrijd sloeg en ter gelijkertijd tien keer drieslag uitdeelde.

De mijlpaal die Ohtani bereikte werd slechts vijf keer eerder bereikt in Major League Baseball sinds 1900. Zach Greinke was de laatste speler die het voor elkaar kreeg in 2019, maar toen waren pitchers nog verplicht te slaan in de National League. Naast Greinke deed ook Madison Bumgarner en Rick Wise het, maar ook zij deden het in de NL. Pedro Ramos en Milt Pappas waren de enige pitchers die na 1900 hetzelfde deden in één wedstrijd als wat Ohtani deed tegen de White Sox. Het was dus de eerste keer sinds 1963 dat een speler uit de American League het voor elkaar kreeg. Naast de categorie homeruns is de 28-jarige Japanner ook leider in RBI (64), SLG (.654) en OPS (1.040).


HALOS GEVEN ROCKIES ONGENADIG PAK SLAAG

Met die 40 runs tegen in de serie van vier wedstrijden tegen Atlanta nog vers in het geheugen dachten de Colorado Rockies dat ze de bodem wel hadden gezien. Think again… Toen de club van Hensley Meulens en Jurickson Profar vorige week thuiskwam van hun road trip hadden ze geen idee wat hen te wachten stond tegen de LA Angels. Niet op vrijdag 23 juni, want toen stopten ze dankzij een 7-4 overwinning hun eigen 8-game losing streak. Het was de volgende wedstrijd, die van zaterdag 24 juni, die de Rockies en Angels nog lang zal heugen.

Met 2 runs in de tweede inning was er nog niet veel aan de hand. Dit veranderde heel rap in de derde toen achtereenvolgens Mike Trout, Brandon Drury en Matt Thais drie ballen achter elkaar wegsloegen voor een homerun. Voor de Angels was dit de aanzet voor een historische inning, die hen maar liefst 13 runs opleverde. Het was een evenaring van ’t franchiserecord uit 1978 en 1997. Helaas voor de Rockies werd het daarna nog erger. Veel erger.

HISTORISCH

In de vierde inning sloegen de Halos namelijk nog eens 8 runs over de thuisplaat, wat hen op een totaal van 23 bracht. Alleen de Cubs (25 in 1922) en Pirates (24 in 1894) deden ’t in de lange geschiedenis van de MLB nog beter in de eerste vier innings. Net als de Angels in 2023 scoorden ook de Pirates 21 runs in twee opeenvolgende innings. Deze prestatie van LA was dus in 129 jaar niet voorgekomen.

Uiteindelijk stokte de teller bij 25-1. Nooit eerder scoorde deze franchise zoveel runs in één wedstrijd. Het vorig record stond op 24 en was al bijna 44 jaar oud. Voor die 25 runs hadden de Angels 28 hits nodig en ook dit is een nieuw record voor de franchise. Daarnaast was dit ook de grootste overwinning die de Angels ooit boekten. Sinds 1900 kwam het slechts twee keer voor dat een team met een groter verschil dan 24 runs won.

Texas heeft dat record in handen dankzij een 30-3 overwinning op Baltimore in 2007. In 1950 wonnen de Red Sox met 29-4 van de St. Louis Browns en doen het daarmee nog net ietsje beter dan de Angels afgelopen weekend. Voor de Rockies-fans kunnen we dit overigens positief afsluiten, want hun favoriete team won wel deze serie. Met een 4-3 overwinning spoelde Colorado zondag de nare smaak van die oorwassing weg.


NATIONAL LEAGUE

BRAVES STOPPEN RODE MACHINE

De één had acht keer op rij gewonnen, maar de ander deed daar nog een schepje bovenop met een 12-game winning streak. Afgelopen weekend stonden in Cincinnati twee teams in topvorm tegenover elkaar en samen sloegen de Braves en Reds niet minder dan 19 homeruns in de serie van drie wedstrijden. Vijf daarvan kwamen op naam van Matt Olson, die daarmee op gelijke hoogte kwam met Shohei Ohtani wat betreft de meeste homeruns in de majors.

Nadat zijn Reds elf wedstrijden op rij hadden gewonnen, was manager David Bell erg nieuwsgierig hoe de ploeg zich zou houden tegen één van de beste teams in de MLB. Vrijdag gaven Elly De La Cruz en de zijnen ’t antwoord. Mede dankzij een cycle van de sensationele rookie en 2 homeruns van veteraan Joey Votto werden de Braves met 11-10 verslagen. Een dag later kwam echter een einde aan de ongekende reeks van de Reds.

Atlanta maakte een einde aan ’t sprookje dat op 10 juni begon en dus twee volle weken zou duren. Zelfs de legendarische Big Red Machine uit de jaren zeventig slaagde er niet in 12 wedstrijden op rij te winnen, want voor een dergelijke reeks moeten we in Cincy terug naar 1957. De Braves klopten de Reds afgelopen zaterdag met 7-6 in een wedstrijd met acht homeruns. Het Great American Smallpark deed z’n naam weer eens alle eer aan en dit kon Matt Olson wel bekoren. De eerstehonkman van de Braves sloeg in dit duel namelijk de 200e homerun in zijn loopbaan.

Een dag later ging de derde wedstrijd in deze serie eveneens met 7-6 naar de bezoekende Braves. Weer hanteerde Olson de long ball en dat bracht ‘m op dat moment op gelijke hoogte met Ohtani. Voor Atlanta eindigde hier een road trip tegen de Phillies en Reds. Een trip waarop ze vier van de vijf wedstrijden wonnen tegen teams die op dat moment in bijzonder goede doen waren. Cincinatti was bezig aan die geweldige reeks, maar in Philadelphia troffen ze een tegenstander die 13 van hun laatste 15 wedstrijden hadden gewonnen.


VERSCHILLENDE MILESTONES VOOR DODGERS

Er was niet alleen aan de rode kant van Los Angeles veel te vieren afgelopen week. Ook bij de Los Angeles Dodgers gebeurde genoeg. Freddie Freeman sloeg tegen de Houston Astros in de achtste inning een RBI-double. Daarmee bracht hij de 4-2 over de plaat, maar het betekende ook zijn 2000ste hit uit zijn MLB carrière. Luid gejuich steeg op uit Dodger Stadium en tijdens een pitcherswissel in diezelfde inning kreeg hij een curtain call.

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Freeman een mijlpaal verbrak. Eerder dit seizoen sloeg hij al zijn 300e homerun. Daarmee werd hij de 98ste speler uit de geschiedenis van Major League Baseball die meer dan 300 homeruns en 2000 hits had. Met zijn totaal aantal hits staat de eerste honkman op een zesde plaats onder nog actieve spelers in MLB. Zijn volgende mijlpaal zal nog wel even op zich laten wachten.

Naast Freddie Freeman voegde ook J.D. Martinez zich onder de spelers met 300 homeruns in de majors. In de eerste wedstrijd van de series tegen de Colorado Rockies joeg hij een bal de tribunes van het linksveld in. Nou gaat dat wat makkelijker op Coors Field dan in andere stadions, maar toch betekende het de 300e uit zijn carrière. Kort daarvoor had de aangewezen slagman net getekend voor zijn 299, maar toen hij over de thuisplaat kwam na zijn tweede homerun moest hij kort even nadenken waarom hij gefeliciteerd werd. Martinez werd daarmee de 156ste speler uit de geschiedenis van Major League Baseball die de mijlpaal haalde. Het was al de vierde mijlpaal van de Dodgers dit seizoen, ze zullen hopen dat er nog veel zullen volgen.


PALACIOS MET EEN VAN DE VANGBALLEN VAN HET JAAR

Josh Palacios en zijn broer Richie Palacios speelden beide mee met Team Kingdom of the Netherlands tijdens de afgelopen World Baseball Classic. Die eindigde voor het team in mineur, maar sindsdien gaat het hard met de carrière van Josh Palacios. Op 9 mei werd hij opgeroepen om te komen spelen bij de Pittsburgh Pirates en sindsdien speelt hij bijna dagelijks in het buitenveld. Hij liet zichzelf van zijn beste defensieve kant zien in de series tegen de San Diego Padres. In de nieuwe City Connect uniformen gooide Roansy Contreras een fastball naar Juan Soto. Die laatste dacht bijna aan een homerun, maar Palacios stak daar een stokje voor. Met een geweldige vangbal haalde hij de bal terug van over de muur en zette hij de homerun om in een nul. Een kanshebber voor vangbal van het jaar.

Coverfoto: Kyodo News

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen