MLB Out Of The Park: Genoeg mijlpalen, populariteit MLB groeit en meer

MLB zat jaren in een slump, maar lijkt daar toch steeds meer uit te komen. De tribunes raken voller en toeschouwers konden in de afgelopen week twee bijzondere mijlpalen aanschouwen. Zo gooide Luis Castillo een bijzondere strikeout en werd Andrew McCutchen lid van een exclusieve Pittsburgh Pirates club.

MAJOR LEAGUE BASEBALL

HOOGSTE TOESCHOUWERSAANTAL IN ZES JAAR

De grotere honken, de pitch clock en het verminderen van het aantal mound visits moest MLB helpen weer populairder te worden bij de fans. De maanden april en mei laten zien dat het plan tot nu toe aardig is gelukt, want steeds meer fans weten hun naar de stadions te vinden. Ruim anderhalf miljoen toeschouwers kwamen afgelopen week af op de series die van vrijdag tot zondag gespeeld werden.

Dat betekende het hoogste aantal supporters van 45 wedstrijden sinds juni 2019 en het hoogste aantal voor de maanden april en mei sinds april 2017. Op zondag alleen al waren bijna 550 duizend kaartjes verkocht, waarmee het op Opening Day na de best bezochte wedstrijden in de eerste maanden van een seizoen waren sinds 19 mei 2018. Er lijkt een stijgende lijn ingezet en MLB zal hopen dat de gehele zomer de tribunes vol zullen blijven stromen.


AMERICAN LEAGUE

CASTILLO GOOIT 1000STE STRIKEOUT

Luis Castillo debuteerde op 23 juni 2017 tegen de Washington Nationals. Hij deed dat in het tenue van de Cincinnati Reds. Castillo zou uiteindelijk vijf seizoenen spelen voor de Reds voor hij kort voor de trade deadline van 2022 getraded werd naar de Mariners. Samen met Robbie Ray moest hij de 1-2 van de franchise worden, maar door de Tommy John-operatie van Ray is hij dit jaar de ace.

Castillo heeft een 9.9 K/9 gemiddelde over zijn gehele carrière en gooide in 2019 het hoogste aantal strikeouts uit zijn MLB-loopbaan. Toen stokte de teller op 226 keer drieslag in 190.2 gegooide innings. Dit seizoen staat zijn teller op 66 strikeouts in tien starts. In die laatste categorie is hij leider van alle pitcher in MLB. In totaal is Castillo de 546ste pitcher die het aantal van duizend strikeouts haalt.

Wie anders dan de Oakland Athletics zouden slachtoffer worden van de mijlpaal van Castillo. In de vijfde inning kwam Shea Langeliers als eerste aan slag en hij zou de vijfde strikeout van de dag om zijn oren krijgen. Een four-seam fastball van 98 mph aan de bovenkant van de slagplaat bleek te oppermachtig voor de slagman en zo behaalde hij zijn mijlpaal. Na Langeliers zou de Dominicaan nog drie keer drieslag gooien om zo zijn totaal naar acht te helpen. Hij werd na 6.0 gegooide innings van de heuvel gehaald en kon naast zijn overwinning ook een quality start bijschrijven.


2.000STE STRIKEOUT VOOR COLE

Waar Castillo deze week dus door de grens van de duizend strikeouts ging, is dat aantal van Gerrit Cole zelfs de 2.000 gepasseerd. De ace van de New York Yankees beleefde echter geen geweldige avond in het duel met de Baltimore Orioles. Na iets meer dan vijf innings werd hij door manager Aaron Bonne bij een achterstand van de heuvel gehaald. Mede dankzij een gelijkmakende homerun in de negende inning van Aaron Judge wisten de New Yorkers de wedstrijd nog te keren en hoefde Cole geen verliespartij bij te schrijven op deze historische dag.

Slechts twee pitchers hadden minder wedstrijden dan Cole nodig om deze mijlpaal te bereiken. Clayton Kershaw doorbrak de grens van de 2.000 strikeout één wedstrijd eerder dan Cole (277 om 278), terwijl Randy Johnson slechts 262 wedstrijden nodig had. In innings is Cole ook de op twee na snelste pitcher om zijn 2.000 punchout te gooien. Hierin moet hij Chris Sale (1.626 innings) en Pedro Martinez (1.711,1) voor zich dulden.


CITY CONNECTS VOOR DE BALTIMORE ORIOLES

Weer was een team aan de beurt om hun City Connect-outfits te presenteren. Dit keer waren de Baltimore Orioles aan de beurt. Waar de Seattle Mariners juist naar de toekomst van de stad keken en de Texas Rangers gingen voor een eerbetoon aan de geschiedenis van het honkbal in Arlington kozen de Orioles voor representatie van hun stad.

De legendarische O op de petten en helmen werd vervangen voor een B en voor het eerst in de geschiedenis zullen de Orioles tijdens thuiswedstrijden met de naam Baltimore op hun shirt spelen. Het kleurrijke patroon wat overal in het uniform is terug te vinden verwijst naar de verschillende buurten binnen Baltimore. Het patroon zit tevens aan de binnenkant van het shirt om de kleurrijke binnenkant van de stad ook naar buiten te brengen.

“You Can’t Clip These Wings” is het statement dat op het shirt gebruikt is. Kondwani Fidel, een dichter uit Baltimore, schreef die zin ooit om zo de trots en het doorzettingsvermogen van de stad te laten zien. In totaal zijn de Orioles nu de negentiende organisatie met City Connect-tenues en de vijfde franchise die het speciale uniform dit seizoen naar buiten brachten. De Pittsburgh Pirates zullen als laatste team dit seizoen en als volgende met hun City Connects komen.


RAYS BLIJKEN UITSTEKEND MEDICIJN VOOR BLUE JAYS

Bezig aan een beroerde 5-game losing streak dan verwacht je als Toronto Blue Jays zijnde niet dat je de beste ploeg in de majors even op het rooster legt. Dat was echter precies wat er afgelopen dinsdag gebeurde. Nadat de Rays de eerste wedstrijd van deze serie “gewoon” met 6-4 hadden gewonnen, kregen ze in de tweede een pak slaag dat hen nog lang zal heugen. Niet in de laatste plaats omdat de nederlaag er één is voor de geschiedenisboeken.

Aanvankelijk was er nog niet eens veel aan de hand. Nee, ze zijn in Florida geen 0-4 achterstand gewend, maar dat is niets om je zorgen over te maken. In de vijfde inning scoorden de Blue Jays 6 runs en tilden ze de voorsprong naar de dubbele cijfers: 10-0. Achteraf zou blijken dat Toronto toen pas halverwege was. Met maar liefst 20-1 werden de Tampa Bay Rays in eigen huis verslagen en 6 runs kwamen op het conto van Vladimir Guerrero Jr.. Die daarmee één RBI tekort kwam voor een evenaring van zijn persoonlijke record.

In de negende inning, met catcher Christian Bethancourt op de heuvel, sloeg Guerrero een grand slam. Hij haalde daarmee zijn gram voor een strikeout die hij een inning eerder kreeg van outfielder Luke Raley. De Rays hadden het toen al opgegeven en spaarden hun werpers. Het record van diezelfde Rays zat voor de wedstrijd boven de .700. In 1928 was ’t voor het laatst dat een team met een dusdanig record minimaal 20 runs te slikken na minimaal 40 wedstrijden in een seizoen. Daarnaast zijn de Blue Jays ’t eerste team dat die grens dit seizoen bereikt.


HISTORISCH SLECHTE START OAKLAND ATHLETICS

Het zijn moeilijke tijden voor de honkbalfan in Oakland. De franchise neemt binnenkort de benen naar Vegas en als afscheid geven de Athletics hun huidige speelstad een historisch slecht seizoen cadeau. Dinsdag werd met 2-3 verloren van de Seattle Mariners. De veertigste nederlaag van het seizoen, de veertiende in de laatste zestien wedstrijden en de zesde op rij. Oh ja, en ze hebben nog maar vijftig duels gespeeld.

Met dit abominabele 10-40 record schrijven de A’s onbedoeld historie. Sinds 1932 is ’t niet meer voorgekomen dat een team zo slecht aan een seizoen begint. Destijds waren het de Red Sox, die eveneens slechts 10 van de eerste 50 wedstrijden wonnen. De slechtste start dateert uit 1897. Het zijn de Louisville Colonels die deze twijfelachtige eer al meer dan 125 jaar op hun naam hebben staan.

In het eigen Coliseum komen ook steeds minder mensen een wedstrijd van de A’s aanschouwen. Kwamen er op Opening Day nog bijna 27.000 fans kijken hoe de Athletics met 2-1 wonnen van de Angels, vorige week trokken ze tijdens hun homestand nog maximaal 8.230 toeschouwers. Het dieptepunt was op 2 mei toen slechts 2.583 mensen de moeite namen naar dit treurspel te komen kijken.


NATIONAL LEAGUE

OOK EEN MIJLPAAL VOOR MCCUTCHEN

Steeds dichter komt Andrew McCutchen bij zijn 2000ste hit in Major League Baseball. Toch sloeg hij tegen de Texas Rangers een andere bijzondere hit. Het was in totaal de 1985ste hit uit de carrière van de midvelder. Daarmee bezet hij de vijfde plaats onder alle actieve spelers. Tijdens de eerste inning sloeg hij een pitch van Dane Dunning naar het rechtsveld.

Het was slechts een single, maar het was de 1500ste hit in een Pittsburgh Pirates-tenue voor de 36-jarige. Daarmee werd hij de twaalfde speler uit de geschiedenis van de organisatie die deze mijlpaal haalde. Leider in het hits segment voor de Pirates is nog altijd Roberto Clemente. Hij sloeg 3.000 hits in het zwart en goud en het lijkt haast onmogelijk voor McCutchen om dat aantal nog in te halen.


MOREL IN VOETSPOREN VAN SAMMY SOSA

Nadat de 23-jarige Christophe Morel vorig jaar al mocht proeven van de Major League begon hij dit seizoen in de Minors om aan speeltijd te komen. Vijftien dagen geleden keerde het talent van de Chicago Cubs terug op het hoogste niveau en als die eerste twaalf wedstrijden een indicatie zijn van wat we van hem mogen verwachten, kunnen we onze borst nat maken.

De Dominicaan was daarin namelijk goed voor negen homeruns en heeft in al zijn laatste vijf duels een bal de tribunes in geslagen. De laatste keer dat een Cub daarin slaagde, was toen Sammy Sosa dat deed in 1998, een jaar voordat Morel het levenslicht zag.

Het is niet de enige indrukwekkende statistiek die Morel kan voorleggen na deze twaalf wedstrijden. In al die wedstrijden produceerde hij namelijk een honkslag, wat een evenaring van het clubrecord van Hank Sauer uit 1954 is. Ook het feit dat hij in alle wedstrijden goed was voor een run is bijna een record en andermaal is het Sauer (13) die hij moet zien te evenaren.

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Morel. Zijn strikeout rate van 37,5% is alarmerend. Als hij de bal raakt, is het dus meestal goed raak, maar te vaak nog slaat hij in het wilde weg. Mocht Morel erin slagen om goed contact te gaan maken en daarmee zijn power behouden, dan kunnen ze aan de noordkant van Chicago nog veel plezier aan hun jonge slagman beleven.


CARDINALS SLAAN BALLEN EN DODGERS HET PARK UIT

Veel mensen in St. Louis hadden zich wat meer voorgesteld van ’t seizoen van hun Cardinals, maar vorige week donderdag stonden ze eindelijk eens op de banken. Niet alleen werden de LA Dodgers met 16-8 weggeblazen, maar nooit eerder werden in Busch Stadium III zoveel homeruns geslagen door de thuisploeg. En sinds 1940, toen in Sportsman’s Park III, sloegen de Cardinals voor het laatst zeven homeruns in een thuiswedstrijd. Tegenstander? De Brooklyn Dodgers (18-2).

Vorige week was het Willson Contreras die in de derde inning het spektakel in gang zette. Juan Yepez, Nolan Gorman en Paul DeJong volgden zijn voorbeeld. Nog altijd in diezelfde derde inning met nog altijd starter Julio Urias op de heuvel. Een inning later voegde Nolan Arenado zich in ’t rijtje. Contreras en Gorman deden ’t kunstje in de achtste inning voor de tweede keer.

Namens de Dodgers joegen Freddie Freeman en Max Muncy de bal het stadion uit, maar de overwinning van de Cardinals kwam geen moment in gevaar. Die ploeg heeft zich enigszins hersteld van een wel zeer matige start, maar hikt nog altijd aan tegen een losing record.

Coverfoto: Steven Bisig

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen