MLB Dutch Watch: pech voor Xander Bogaerts, Jurickson Profar blijft imponeren

Met name voor de Oranje-klanten in San Diego was het een week met twee gezichten. Waar Jurickson Profar zijn belofte als top prospect eindelijk lijkt in te lossen, daar raakte Xander Bogaerts helaas geblesseerd. In Atlanta is Chadwick Tromp nog altijd de backup catcher en zorgde hij samen met Ozzie Albies deze week voor oranje getinte runs. Verder volgen we in deze editie natuurlijk ook weer de verrichtingen van Ceddanne Rafaela, Kenley Jansen en Richie Palacios.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 160 AB, .269/.330/.388, .717 OPS, 22 R, 23 RBI, 10 2B, 3 HR, 3 SB, 103 OPS+

Met 5 hits in zijn laatste drie wedstrijden en een .280 slaggemiddelde begon Ozzie Albies vorige week aan de lastige serie van vier wedstrijden tegen de San Diego Padres. Vanwege de regen op vrijdag hadden ze een dag langer om zich voor te bereiden, maar dit verloren duel werd maandag weer ingehaald met een doubleheader. In Atlanta zullen ze ’t weekend van 18 en 19 mei rap willen vergeten. Slechts 2 runs scoorden de doorgaans productieve Braves in twee wedstrijden, die respectievelijk met 1-3 en 1-9 verloren gingen. Met een RBI-single in de negende inning wist Albies die zondag op het laatste moment een 0-9 nederlaag te voorkomen.

Atlanta had nu drie thuiswedstrijden op rij verloren, maar in deel 1 van die doubleheader leek het tij te keren. Ozzie Albies kwam al in de eerste inning door met een single en verlengde zo z’n hitting streak naar zes wedstrijden. De infielder scoorde één van de twee runs die inning, zag de Braves weglopen naar een 5-0 voorsprong…en vervolgens met 5-6 verliezen. Mede dankzij een RBI-single van Albies – zijn 21e RBI dit seizoen – begonnen de Braves ook sterk aan het tweede deel. Mede dankzij een opnieuw ouderwets goede Chris Sale wist de thuisploeg de voorsprong nu wel over de streep te trekken. Dankzij de 3-0 winst voorkwamen de Braves een 4-game sweep van de Friars.

WIND IN DE ZEILEN

Na die doubleheader stapten de Braves in het vliegtuig met bestemming Wrigley Field. Daar liep dinsdag, bij een 3-4 nederlaag na extra innings, de 7-game hitting streak ten einde voor Ozzie Albies. Echter pakte de infielder een dag later de draad weer op. Albies was 1-for-4, maar een sac fly in de zevende inning was zijn belangrijkste wapenfeit. Hij sloeg 1 van de 6 runs binnen van Atlanta die inning en de Braves legden daar de basis voor de 9-2 zege.

De series finale op donderdag was dankzij de werpers veel spannender. Bij een 1-0 voorsprong in de achtste inning kwam Albies door met een RBI-single en gaf de bezoekers daarmee wat lucht. De Braves wonnen het duel (en dus de serie) met 3-0, maar moeten in de NL East voorlopig hun meerdere erkennen in de Phillies. Philadelphia won 37 van de eerste 51 wedstrijden. Niet eerder begon de franchise zo goed aan een seizoen in Major League Baseball.


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 187 AB, .219/.265/.316, .581 OPS, 23 R, 14 RBI, 6 2B, 4 HR, 4 SB, 70 OPS+

Hoewel het allemaal nog niet je dat is bij Xander Bogaerts dit seizoen zit z’n slaggemiddelde de laatste tijd wel wat in de lift. Vorige week verdubbelde hij ook in een paar dagen tijd zijn aantal homeruns van ’t seizoen. Die opgaande lijn hoopte Bogaerts in Atlanta door te trekken. Met 2 hits in 4 AB’s en een 3-1 overwinning begon de serie in elk geval goed. Voor de Padres een welkome overwinning ook. Zij kregen in hun drie voorgaande wedstrijden immers klop van de Rockies.

Zondag in de tweede ontmoeting haalden de Friars hard uit. De Braves werden met 9-1 over de knie gelegd en met een sac fly in de vierde inning mocht Bogaerts zijn veertiende RBI van ’t seizoen bijschrijven. Door zijn 1-for-4 aan slag kroop zijn slaggemiddelde weer naar .220. Dit zakte afgelopen maandag weer een fractie in de doubleheader. Buiten de schuld van Xander Bogaerts om overigens, want helaas raakte de tweedehonkman al vroeg in de eerste wedstrijd geblesseerd aan zijn schouder. Bij een defensieve actie voelde de international dat het niet goed was en werd hij na drie innings vervangen.

Na onderzoek bleek deze week dat Bogaerts kampt met een fractuur in zijn schouder. Hij is door de Padres op de 10-day injured list geplaatst en zal dus minimaal één week niet in actie komen. Het is aannemelijk dat hij (veel) langer aan de kant staat. Een blessure komt altijd ongelegen, maar zeker voor Xander Bogaerts is dit een bittere pil. Het begon net een beetje te lopen bij hem en nu zal hij enige tijd vanaf de zijlijn toe moeten kijken.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 16.2 IP, 1-1 (8 SV-1 BS), 3.24 ERA, 1.320 WHIP, 2.59 FIP, 6 R, 6 ER, 10 BB, 21 K, 132 ERA+

Het geduld van Kenley Jansen werd deze week aardig op de proef gesteld. Vorig week donderdag kwam de closer in actie tegen Tampa Bay, maar daarna werd het even stil rond zijn persoon. Eerst was de aanleiding negatief voor de club. Op bezoek bij de St. Louis Cardinals gingen de Red Sox afgelopen weekend twee keer hard onderuit. Tot een sweep lieten ze het echter niet komen, maar de overwinning (11-3) op zondag was dusdanig ruim dat het geen zin had Kenley Jansen aan het werk te zetten.

Afgelopen dinsdag was zijn inzet zeker gewenst. Nadat de Red Sox op maandag de eerste van drie wedstrijden tegen de Rays winnend hadden afgesloten, was het daarna de beurt aan Kenley Jansen. Uitgerekend tegen ’t team dat hem een kleine week eerder nog raakte voor 2 runs kon Jansen z’n gram halen. De closer verdedigde een 5-2 voorsprong in de negende inning en begon niet best. Isaac Paredes sloeg een bal naar het linksveld voor een double en voerde daarmee de druk op Kenley Jansen en de BoSox direct op.

De door de wol geverfde closer was niet onder de indruk. Paredes kwam weliswaar op het derde honk terecht, maar dit gebeurde door een flyball die van Yandy Diaz de eerste out maakte. Jansen had op dat moment 8 pitches gegooid, maar daarna ging het opeens hard. Amed Rosario en Richie Palacios werden na respectievelijk 1 en 2 pitches terug naar de dug-out gestuurd. Daarmee had Jansen zijn achtste save van het seizoen te pakken en wonnen de Red Sox hun derde wedstrijd op rij.

Woensdag volgde de vierde zege. Boston versloeg de Rays in Florida met 8-5, maar hierbij was geen rol weggelegd voor Jansen. Dankzij de sweep in Tampa Bay wipten de Red Sox over de Rays in de stand van de AL East. Boston staat daar nu derde achter New York en Baltimore.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 127 AB, .260/.358/.378, .736 OPS, 21 R, 11 RBI, 3 2B, 4 HR, 7 SB, 115 OPS+

Voor Richie Palacios en de Tampa Bay Rays zijn het de weken van de divisieclashes. Ze troffen al de Yankees en Red Sox en vorig weekend vervolgden de Rays hun ronde door de AL East met drie uitwedstrijden in Toronto. De Blue Jays hadden zich waarschijnlijk wat meer voorgesteld van dit seizoen. Net als voor Boston en Tampa Bay lijkt de Canadese franchise zich te moeten richten op de derde plek in de divisie. En dan komt het niet gelegen dat je de eerste wedstrijd in de serie aan Tampa Bay moet laten.

Richie Palacios was met 2 RBIs al belangrijk in de laatste ontmoeting in Boston. In ’t eerste duel met de Blue Jays liet de infielder zich opnieuw gelden. Bij een 1-0 voorsprong en één honk bezet haalde hij in de zesde inning flink uit voor zijn vierde homerun van dit seizoen. Palacios legde daarmee de basis van een uiteindelijke 4-3 overwinning van de Rays. Als pinch runner was de Oranje-international ook belangrijk in de tweede wedstrijd. Palacios verving Isaac Paredes in de achtste inning als honkloper en kon na de homerun van Jonny DeLuca linea recta naar de thuisplaat. Weer won Tampa Bay en weer was het nipt: 5-4.

Met een 5-2 overwinning in de series finale wisten de Blue Jays een sweep te voorkomen. Met een single in de negende inning slaagde Palacios er nog wel in voor de derde keer deze serie door te komen met een hit. Iets wat hem maandag in de met 0-5 verloren thuiswedstrijd tegen de Red Sox overigens niet lukte. Er lukte sowieso weinig voor de Rays in die serie. Boston won drie keer, passeerde daarmee Tampa Bay in de stand en ook Palacios wist niet te imponeren.

Hij keerde terug in het outfield, speelde drie volledige wedstrijden en wist alleen in de laatste ontmoeting de honken te bereiken dankzij 2 singles en een walk. Door de 2-for-10 kwam zijn slaggemiddelde na dit drieluik uit op .260.  


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 178 AB, .337/.431/.511, .942 OPS, 32 R, 32 RBI, 10 2B, 7 HR, 3 SB, 175 OPS+

De commentatoren van het Amerikaanse ESPN noemden Jurickson Profar afgelopen weekend één van de revelaties van het seizoen. Gezien z’n leeftijd (31) misschien wat vreemd, maar gezien zijn prestaties zeker niet. Ook vorig weekend tegen de Atlanta Braves liet Profar zijn knuppel weer brullen. Het begin was er al op vrijdag toen hij middels een RBI-single naar het rechtsveld kersvers teamgenoot Luis Arraez over de thuisplaat sloeg. Profar zou zelf even later ook een run scoren, waardoor hij (2-for-5) een belangrijk aandeel in de 3-1 zege had.

Het weer gooide zaterdag roet in het eten, maar de zondag werd voor Profar bepaald geen rustdag. Hij was 3-for-5 aan slag en met een RBI-double was onze landgenoot in de vierde inning verantwoordelijk voor de zesde run van de Friars. Dit was al zijn 31e RBI van ’t seizoen. Zelf scoorde Profar 2 runs in dit met 9-1 gewonnen duel. Dit lukte hem ook in het eerste deel van de doubleheader op maandag. San Diego kwam knap terug van een 0-5 achterstand, Profar was 1-for-3 met een walk en scoorde dus 2 runs in een duel dat uiteindelijk met 6-5 naar de Padres ging. Atlanta won de series finale met 3-0, maar zag Profar wel opnieuw twee keer doorkomen met een hit. Het bracht zijn slaggemiddelde op een meer dan keurige .339.

Ook in Cincinnati bleef Profar de ballen goed raken. Hij was 1-for-3 met een walk in de eerste, met 0-2 verloren, ontmoeting met de Reds. San Diego had nu twee wedstrijden op rij geen run gescoord, maar bracht daar woensdag verandering in. Jurickson Profar tilde met een RBI-double in de vijfde inning zijn hitting streak naar elf wedstrijden. Daarnaast was hij zelf goed voor 2 runs in dit duel, dat met 7-3 naar de Padres ging. Ook donderdag in de laatste wedstrijd had hij z’n hit al rap te pakken. Hij scoorde één van de 2 runs in de eerste inning, maar pas in de tiende bogen de Reds het hoofd voor de bezoekers. San Diego won met 6-4 en bleef daardoor tweede in de NL West.

Met 32 RBIs en een .337 batting average blijft Profar aan slag één van de gevaarlijkste spelers in San Diego. Alleen Jake Cronenworth (34 RBIs) heeft meer runs over de thuisplaat geslagen dan de Oranje-international.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 167 AB, .198/.226/.359, .585 OPS, 23 R, 26 RBI, 8 2B, 4 HR, 6 SB, 60 OPS+

Ceddanne Rafaela was 1-for-13 in de serie tegen de Rays vorige week. Die ene hit mocht dan een homerun zijn, maar voor de rest zijn ‘t geen statistieken om trots op te zijn. Hetzelfde kan overigens gezegd worden van de resultaten van de Red Sox. Tot de trip naar St. Louis afgelopen weekend won Boston slechts vijf van de veertien wedstrijden in mei. Tegen de Cardinals kwam daar aanvankelijk geen verandering in. Zonder Rafaela openden de BoSox het drieluik met een 6-10 nederlaag.

Met Rafaela (0-for-3) terug in de line-up ging het zaterdag niet veel beter. Boston ging opnieuw hard onderuit. Dit keer met 2-7. Tot een sweep kwam het echter niet. In de series finale was het namelijk de beurt aan de Red Sox om uit te halen. Ceddanne Rafaela was 0-for-4 aan slag, bereikte na een fielder’s choice nog wel de honken en scoorde één van de elf runs namens Boston. Met een 11-3 overwinning en wat meer zelfvertrouwen trokken de Red Sox naar Florida voor een serie tegen de Rays.

Tijdens die laatste wedstrijd bespeeld Rafaela maar liefst drie posities (CF, SS, 3B) in het veld. Ook in Tampa Bay pendelde de rookie tussen het outfield en infield, maar viel toch vooral op dat hij aan slag zijn ritme weer wat te pakken kreeg. Gaf zijn gemiddelde op 12 mei nog .213 aan, daar was op 19 mei nog .192 van over. Blijkbaar vond Ceddanne Rafaela het ook tijd om daar iets aan te doen. Afgelopen maandag, in de eerste wedstrijd van de serie, zette hij in de vijfde inning zijn knuppel tegen de bal voor zijn zesde homerun van dit seizoen. Met ploeggenoot David Hamilton aan boord bepaalde Rafaela daarmee de eindstand op 5-0.

Ook in de twee volgende wedstrijden was er telkens een hit voor het talent uit Willemstad. Op dinsdag scoorde hij daarnaast 1 van de 5 runs in de met 5-2 gewonnen wedstrijd. Mede dankzij een RBI-single en 2 runs van Rafaela maakten de Red Sox woensdag de sweep in Tampa Bay compleet. Met 26 RBIs is hij nog altijd de meest productieve speler van Boston, maar Rafael Devers zit ‘m nu wel op de hielen. Tussen 15 mei en 20 mei noteerde de tweevoudig All-Star 9 RBIs (en 6 homeruns) waardoor Devers na het drieluik in Florida op 23 binnengeslagen runs kwam.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 49 AB, .265/.275/.388, .662 OPS, 3 R, 6 RBI, 6 2B, 0 HR, 0 SB, 86 OPS+

Vorige week spraken we op deze plek over mogelijk de laatste potjes van Chadwick Tromp in de hoofdmacht van de Braves. Niets is veranderlijker dan het weer en de sport, want vorig weekend speelde Tromp zelfs drie van de vier wedstrijden tegen de Padres. En niet onverdienstelijk. Op vrijdag werd Travis d’Arnaud op zijn hoofd geraakt, waardoor Tromp de startende catcher in de zesde inning moest vervangen. Dankzij zijn vierde tweehonkslag deze jaargang was Tromp 1-for-2 aan slag die wedstrijd. Helaas voor de catcher en de Braves kon hij een 1-3 nederlaag niet voorkomen.

Chad Tromp startte ook in het tweede duel en kwam deze zondag opnieuw door met een double. Hij sloeg deze in de negende inning bij een 0-9 achterstand, maar de run die Tromp scoorde had wel een erg oranje randje. Albies was namelijk degene die hem over de thuisplaat bracht. In deel 1 van de doubleheader op maandag was het opnieuw raak. Met 2-for-4 vijzelde Tromp zijn slaggemiddelde aardig op en voor de derde wedstrijd op rij mocht hij een tweehonkslag aan zijn totaal toevoegen. De uitkomst was echter hetzelfde dan in de twee voorgaande duels. San Diego won. Nu met 6-5.

Hoewel ze tevreden zijn over Tromp in Atlanta gingen de laatste zes wedstrijden met de international achter de plaat stuk voor stuk verloren. Met name tegen de Padres deed Chad Tromp (4 hits, 3 doubles) er alles aan om die trend te doorbreken, maar dit lukte hem pas in Chicago. Travis d’Arnaud keerde terug voor de eerste twee wedstrijden, maar donderdag zat Tromp weer achter de thuisplaat. Met 2 hits in 4 AB’s deed hij ’t opnieuw niet onverdienstelijk. Eén van zijn singles resulteerde dankzij Ozzie Albies in een bevrijdende tweede run op weg naar de 3-0 overwinning.

Cover photo: Kevin M. Cox / ASSOCIATED PRESS

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen