MLB Dutch Watch: meer pech voor Braves, Palacios belangrijk

Het gaat allemaal nog niet vanzelf bij Ozzie Albies en de Atlanta Braves. Er lijkt een flinke bak zand in de motor te zitten van de ploeg die vorig jaar de ene na de andere run produceerde. En daarbij kreeg Atlanta ook nog een flinke tegenvaller te verwerken afgelopen weekend. Richie Palacios bewees de laatste dagen belangrijk te zijn voor de Rays, zoals Jurickson Profar dat al het gehele seizoen is voor San Diego. Door zijn schouderblessure ontbreekt Xander Bogaerts in deze Dutch Watch.


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 184 AB, .283/.348/.408, .756 OPS, 25 R, 25 RBI, 14 2B, 3 HR, 3 SB, 116 OPS+

Na de gewonnen serie in Chicago dachten de Braves hun schwung weer gevonden te hebben. In Pittsburgh moesten Ozzie Albies en consorten daar echter al snel op terug komen. Atlanta moest deze serie van drie wedstrijden aan de Pirates laten, maar dat was nog ’t minst erge. Zondag zagen de Braves hun beste speler uitvallen met een zware knieblessure.

In zijn poging een honk te stelen, scheurde Ronald Acuna Jr. zijn voorste kruisband volledig af. De superster moet daardoor de rest van dit seizoen toekijken. Het is een volgende dreun voor de titelpretendent die ook Spencer Strider, Sean Murphy en Austin Riley al zagen wegvallen. Van dat drietal maakten Murphy en Riley deze week hun rentree en is Strider eveneens klaar dit seizoen.

Atlanta opende het weekend in Steel City met een duidelijke 5-11 nederlaag. Albies kon met 0-for-3 en een walk weinig uitrichten en hoewel hij in de tweede ontmoeting alweer zijn twaalfde double van ’t jaar sloeg, kon Albies een 1-4 nederlaag niet voorkomen. Afgezien van de blessure van Acuna verliep de zondag voor zowel Albies als de Braves beter. Met een RBI-double in de derde inning hielp de tweedehonkman ploeggenoot Jarred Kelenic binnen. In de negende was dit duo opnieuw betrokken bij een run, maar nu betrof het een RBI-single van Albies. Zelf scoorde hij ook nog 2 runs, waardoor onze landgenoot een belangrijk aandeel in de 8-1 overwinning had.

Het slaggemiddelde van Ozzie Albies deed uitstekende zaken in de vier wedstrijden tegen de Nationals deze week. Toch zal de tweedehonkman niet met een tevreden gevoel terugkijken op deze serie. Alleen de tweede ontmoeting wisten de Braves namelijk in winst (2-0) om te zetten en weer haperde de productie. Albies was 6-for-13 in deze gehele serie.

Op zowel woensdag als donderdag tekende hij telkens voor een tweehonkslag, maar slechts één keer wisten zijn teamgenoten Albies over de thuisplaat te krijgen. Zelf wist hij evenmin een honkloper binnen te slaan. Hoewel zijn slaggemiddelde (.283 na deze serie) uitstekend is, blijft de productie ver achter bij zijn statistieken van vorig jaar. Na de maand mei stond Albies toen al op 11 homeruns en 36 RBIs.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 17.2 IP, 1-1 (9 SV-1 BS), 3.06 ERA, 1.245 WHIP, 2.39 FIP, 6 R, 6 ER, 10 BB, 23 K, 138 ERA+

Na de sweep in Tampa Bay en een 4-game winning streak hadden de Boston Red Sox de wind flink in de zeilen. Ze heroverden tijdens die reeks de derde plek in de AL East en er was hen veel aan gelegen die goede lijn in eigen huis door te trekken tegen de sterke Milwaukee Brewers. Die hoop moesten ze echter laten varen. Met nederlagen in de twee eerste wedstrijden (2-7 op vrijdag en 3-6 op zaterdag) dreigde zelfs opnieuw een sweep, maar dit keer een negatieve.

In de series finale op zondag had de thuisploeg in de achtste inning een zwaarbevochten 2-1 voorsprong genomen. Kenley Jansen had nog geen bal gegooid dat weekend, maar mocht geen enkele fout maken tegen de koploper in de NL Central. Die fout kwam er ook niet. Jansen bracht de beste versie van zichzelf naar de heuvel en opende met 2 strikeouts. Eerst moest Sal Frelick er aan geloven en vervolgens wachtte Oliver Dunn hetzelfde lot. Blake Perkins kreeg de knuppel nog wel tegen de bal, maar werd de eenvoudige derde nul. Slechts 10 pitches had Jansen nodig voor de negende save van dit seizoen.

Een dominante Jansen komt de Red Sox mogelijk op naast het veld goed uit. De naam van de closer duikt steeds vaker op in geruchten over een trade.  Tegen de sterke Baltimore Orioles – na de Yankees momenteel het sterkste team in de divisie – kreeg Jansen niet de kans om zijn statistieken te verbeteren. Boston verloor de eerste en derde ontmoeting ruim. Respectievelijk met 3-11 en 1-6. De tweede wedstrijd werd voor eigen publiek wel gewonnen, maar de 8-3 eindstand geeft wel aan dat de inzet van Jansen daar niet noodzakelijk was.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 141 AB, .262/.360/.369, .729 OPS, 23 R, 12 RBI, 3 2B, 4 HR, 9 SB, 113 OPS+

Vier wedstrijden op rij hadden de Tampa Bay Rays op rij verloren toen ze vorig weekend begonnen aan hun drieluik tegen de Kansas City Royals. Een team dat vorig jaar hopeloos onderaan de AL Central bungelde, maar dit jaar serieus kans maakt op de play-offs. De Rays maakten al in de eerste ontmoeting, zonder Richie Palacios, kennis met de kracht van deze Royals. In Tampa Bay trakteerden de bezoekers de thuisploeg op een eclatante 1-8 nederlaag.

Palacios speelde zaterdag wel de gehele wedstrijd en deed dit met 2 hits in 5 AB’s bepaald niet onverdienstelijk. Zijn single in de vijfde inning leidde tot de tweede run van de Rays. Pas in de elfde inning viel echter de beslissing. Helaas voor Palacios en Tampa Bay viel deze met 7-4 uit in het voordeel van Kansas City, dat de Rays zo de zesde nederlaag op rij toediende. Afgelopen zondag kwam een einde aan die beroerde reeks. Palacios speelde slechts de laatste paar innings, was 0-for-1 aan slag, maar won wel: 4-1.

CRUCIAAL

Ook in de eerste wedstrijd tegen Oakland moest Palacios het antwoord schuldig blijven van de pitches van de tegenstander. De Athletics openden het drieluik met een 3-0 zege, maar liepen daarna aan tegen een Richie Palacios die telkens op belangrijke momenten scoorde. In de tweede wedstrijd scoorde de outfielder van dienst na een single in de zevende inning de derde run op weg naar een 4-3 zege. Donderdag kwam Palacios pas in de tiende inning als pinch runner binnen de lijnen, wist in die hoedanigheid een honk te stelen, maar zijn met afstand belangrijkste wapenfeit volgde in de twaalfde inning.

Met de automatische honkloper op het derde honk en één uit op het bord maakte Palacios zijn eerste gang naar het slagperk. Het zou ook z’n enige zijn. De vierde pitch van T.J. MacFarland sloeg hij weg voor een RBI-single waarmee hij de wedstrijd won voor de Tampa Bay Rays: 6-5. Dankzij deze tweede walk-off winst in twee dagen schoven de Rays na deze serie op naar de derde plaats in de AL East met 28 overwinningen en 29 nederlagen.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 198 AB, .323/.421/.495, .916 OPS, 32 R, 35 RBI, 10 2B, 8 HR, 3 SB, 168 OPS+

De San Diego Padres wonnen vijf van de zeven wedstrijden tijdens hun laatste road trip. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor Jurickson Profar, die vorig weekend met een 12-game hitting streak begon aan de serie thuiswedstrijden tegen de New York Yankees en Miami Marlins. Profar heeft zich dit seizoen ontpopt tot één van de meest productieve spelers van de Padres, maar maakte tegen de Yankees kennis met die bekende andere kant van de medaille. De Bronx Bombers wonnen negen van de laatste elf voor ze naar Californië kwamen en lieten in Petco Park zien dat die cijfers én hun koppositie in de AL East geen toeval waren.

Op vrijdag 24 mei kwamen Profar en de Friars er in de eerste wedstrijd niet aan te pas. De outfielder zag met 0-for-3 zijn hitting streak eindigen en de Yankees met 8-0 winnen. In de tweede ontmoeting waren de hits opnieuw duur voor San Diego. Profar dwong nog wel vier wijd af, maar bleef (0-for-2) opnieuw zonder hit. Die trend zette hij helaas door in de series finale. Profar was daarin 0-for-5 aan slag, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door zijn teamgenoten. De Padres wisten dankzij een 5-2 zege een sweep van New York te voorkomen.

TERUG IN HET RITME

Het was daarna even schakelen voor Profar en de zijnen. Van een serie tegen de absolute top gingen ze namelijk naar een drieluik tegen een laagvlieger. De Miami Marlins staan stijf onderaan in de NL East, maar gaven maandag de Padres goed partij. Profar was 1-for-3 met een walk in een wedstrijd die San Diego nipt won: 2-1. In de tweede ontmoeting ging het eenvoudiger voor de thuisploeg en dat hadden de Friars dan weer grotendeels te danken aan de slagkracht van Jurickson Profar.

Met 1 RBI in zijn laatste negen wedstrijden was de Oranje-international niet overdreven productief. Dat het ook anders kan, liet hij al in de tweede inning zien. Met Fernando Tatis Jr. aan boord, sloeg Jurickson Profar de bal de tribunes in voor een 2-run homerun. Zijn achtste homerun liet hij in de vijfde inning volgen door een RBI-single naar het linksveld. Met 3 RBIs en een run had Profar zo een groot aandeel in de 4-0 stand die na negen innings op het bord stond. Met 3-for-7 aan slag mocht Profar niet mopperen over die eerste twee wedstrijden. Hij besloot de serie met een 1-for-3 en een walk. Helaas voor San Diego lukte het niet om de sweep binnen te hengelen, want de Fish bleken woensdag met 9-1 te sterk.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 189 AB, .206/.235/.354, .589 OPS, 26 R, 28 RBI, 9 2B, 5 HR, 7 SB, 63 OPS+

Het slaggemiddelde van Ceddanne Rafaela zwerft een beetje rond de .200-grens. Het ene moment zit de rookie er (vrij ruim) boven, terwijl hij er een ander moment weer onder duikt. Het geeft aan dat het allemaal nog wel wat constanter kan aan slag. Al moeten we niet vergeten dat Rafaela voorafgaand aan de serie tegen Milwaukee al wel “gewoon” 26 RBIs achter z’n naam had staan. We kunnen alvast verklappen dat hij er tegen de Brewers wat aan dat totaal toevoegde. Niet in de eerste, met 2-7 verloren, wedstrijd. Rafaela was op vrijdag 24 mei 0-for-4 aan slag en zag zo zijn hele bescheiden 3-game hitting streak eindigen.

In de tweede wedstrijd ging ’t beter bij Ceddanne Rafaela. In zowel de zevende als negende inning kwam hij door met een RBI-single. Helaas voor Boston gaven ze in de derde inning al 5 runs op en die tikken kwamen ze niet meer te boven. Na zijn 2-for-4 op zaterdag vervolgde Rafaela dit drieluik met een 2-for-3, een double en een run op zondag. Bij een 1-1 stand opende de outfielder van dienst de achtste inning met zijn negende double van dit jaar. Een RBI-single van Jarren Duran was genoeg om de rappe Rafaela over de thuisplaat te krijg voor wat achteraf de winnende run bleek te zijn. De Red Sox klopten de Brewers deze dag met 2-1 en voorkwamen zo een sweep.

In Baltimore troffen de Red Sox deze week opnieuw een sterke tegenstander. De Orioles lieten maandag in het eerste treffen dan ook weinig heel van de bezoekers. Rafaela was 1-for-4 (met 3 K’s) in dat met 11-3 verloren duel. Dinsdag waren de rollen omgedraaid. Met 1-for-2, een walk en 2 runs leverde Ceddanne Rafaela aan slag zijn bijdrage aan een knappe 8-3 zege. Helaas voor de rookie en de Red Sox kreeg dat geen vervolg in de rubber game van deze serie. Baltimore won dat derde duel met 6-1 en Rafaela bleef in 4 AB’s zonder hit.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 52 AB, .250/.259/.365, .625 OPS, 3 R, 6 RBI, 6 2B, 0 HR, 0 SB, 77 OPS+

Afgelopen maandag keerde Sean Murphy terug in de line-up van de Atlanta Braves. De All-Star catcher lag er bijna twee maanden uit met een blessure en nu Ronald Acuna Jr. is weggevallen, kunnen ze in Atlanta de knuppel van Murphy goed gebruiken. Voor Chadwick Tromp heeft die terugkeer natuurlijk gevolgen. De catcher was sinds het afhaken van Murphy de backup van Travis d’Arnaud, maar die is nu op zijn beurt de backup van Sean Murphy. De rol van Tromp lijkt daarmee (voorlopig) uitgespeeld.

Vorige week in Pittsburgh mocht Tromp opdraven in de tweede wedstrijd. Atlanta verloor de eerste kansloos met 5-11 en moest ook met Tromp achter de plaat buigen voor de Pirates. Waar de catcher in zijn vier voorgaande duels telkens minimaal 1 hit noteerde, daar bleef hij nu 0-for-3. Hoewel ’t niet met zekerheid te zeggen is, zou dit optreden voorlopig wel het laatste van Tromp in de hoofdmacht kunnen zijn. Murphy en d’Arnaud kunnen hun gebruikelijke plek achter de thuisplaat weer innemen, waardoor Tromp een plaats zakt in de hiërarchie. Hij staat echter nog wel op het roster, maar aannemelijk is dat de catcher binnenkort op een lager niveau te bewonderen is.

Cover photo: Noah K. Murray/AP

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen