MLB Draft Preview 2020: nummers 6-10

Dit jaar mockdraften we bij SportAmerika de MLB Draft anders dan jullie van ons gewend zijn. In plaats van elk team op volgorde van keuze af te lopen, pakken we de top 29 spelers in volgorde van MLB Pipeline’s Top 150 en scouten we hun carrière tot nu toe en hun mogelijke draftbestemming. Eerder las je al onze top 5, vandaag pakken we in onze MLB Draft Preview de tweede helft van de top 10, te beginnen met nummer 6: Garrett Mitchel van UCLA.


#6 | GARRETT MITCHELL

SCHOOL: UCLA
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.90m / 93 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 4 september 1998 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Oakland Athletics, 14e ronde (411e overall), 2017
Garrett Mitchell is waarschijnlijk één van de meest complete outfielders in deze draft. De outfielder van UCLA wordt al heftig gescout sinds high school, getuige ook het feit dat hij binnen de top 450 werd gedraft in 2017. Die plek had nog hoger kunnen zijn als Mitchell niet zo duidelijk had aangegeven naar college te willen, waardoor veel teams zich afzijdig hielden. Z’n naam stond echter in de rolodex van elk MLB-team en hij is stevig gescout.
Mitchell is het totale pakket: een goede slagman met batting practice power (6 homeruns in 415 college slagbeurten tonen aan dat de power er in de wedstrijden niet altijd uitkomt), bovengemiddelde snelheid en plus defense. Hij heeft diabetes type-1, wat teams mogelijk zorgen baart. De outfielder heeft echter bewezen zonder problemen met zijn ziekte op het hoogste niveau mee te kunnen, wat hem een intrigerende spelers in de top 10 (of net daarbuiten) maakt.

DE KEUZE VAN…

Ondanks dat meerdere scouting publicaties Mitchell op plek zes plaatsen in hun pre-ranks, valt hij wat in de draft. Hij lijkt rond plek 15 uit te gaan komen, wat territorium is van de Phillies. De Texas Rangers hebben naar verluidt ook interesse op plek 14. Een verrassing zou kunnen komen van de kant van de Padres, die op plek 8 mogelijk Mitchell zouden willen scoopen, maar dat past niet geheel in hun recente draftfilosofie.


#7 | ZAC VEEN

SCHOOL: Spruce Creek High School, Florida
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.93m / 86 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 12 december 2001 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
High schooler Zac Veen, die ongetwijfeld ergens Nederlandse roots heeft, is de top high school positiespeler in deze draft. Een linkshandige swing om je vingers bij af te likken, een fysieke bouw waar scouts van dromen en een enorme bak power in zijn swing maken van Veen een absolute draft prospect. Dat maakt van hem gelijk ook een beetje een wildcard in de top 10, zeker nu hij de laatste dagen wat lijkt te stijgen.

DE KEUZE VAN…

Kansas City op plek 4 lijken uitermate gecharmeerd van de upside die Veen biedt. Naar verluidt is hun shortlist teruggebracht tot twee: Veen en New Mexico State’s Nick Gonzales. Kiest KC voor Gonzales zal het niet lang duren voor Veen van het bord vliegt. De Blue Jays op plek vijf (die interesse hebben in Gonzales, Veen, Meyer en Hancock) en de Mariners op plek zes zullen toeslaan als de mogelijkheid zich voordoet.


#8 |REID DETMERS

SCHOOL: Louisville
POSITIE: LHP
LENGTE/GEWICHT: 1.88m / 95 kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 8 juli 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Atlanta Braves, 32e ronde (950 overall), 2017
Werper Reid Detmers groeide bij Louisville uit tot één van de beste pitchers in het land, nadat hij in high school al eens gedraft was door de Braves. Met een goede fastball (90-94 mph), diepe curveball (72-76 mph) en een aardige changeup beschikt Detmers over een fraai arsenaal. Gecombineerd met een vloeiende werpbeweging en een ijzig kalme houding op de heuvel is de consensus onder scouts dat Detmers een lange carrière als Major League-werper tegemoet kan zien. Om over de 231 strikeouts en 61 walks in 163 college-innings maar te zwijgen.

DE KEUZE VAN…

Ondanks de positieve woorden rondom Detmers zitten er meerdere werpers in dit stukje draft die qua status hem voorbij kunnen streven. De al eerder genoemde Emerson Hancock en Asa Lacy drukken de lefty naar de achterkant van de top 10. De Rockies op plek 9 en de Angels op plek 10 zijn mogelijkheden, voornamelijk omdat de Pirates (plek 7) en Padres (plek 8) aan positiespelers worden gekoppeld. Colorado lijkt echter geen verstandige keuze, gezien het aantal luchtballen dat Detmers veroorzaakt.


#9 |MAX MEYER

SCHOOL: Minnesota
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.82m / 84 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 12 maart 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Minnesota Twins, 34e ronde (1006 overall), 2017
Liefhebbers van power pitching opgelet: Max Meyer is je guy. De Minnesotaan — geboren, getogen en opgeleid in de Gopher State — gooit, ondanks zijn relatief kleine statuur, spijkerhard. 95 mph is gemiddeld voor hem, 100 mph behoort tot de mogelijkheden en 98 mph in de negende inning van een start is voorgekomen. Bovenop die fastball heeft Meyer ook nog eens de beste slider van alle werpers in de draft. Er is letterlijk maar één element dat hem weerhoudt een top drie selectie te zijn: z’n formaat. Meyer is klein voor een power pitcher en teams zoeken meestal werpers met een forsere, sterkere bouw. Toch lijken de onderliggende stats steeds meer teams geïnteresseerd te maken.

DE KEUZE VAN…

Ondanks zijn negende positie op de ranglijst bestaat de kans dat Meyer de top zes binnen kan sluipen. De Mariners hebben Hancock, Detmers en Meyer op hun lijstje staan, maar ook de Padres (plek 8) en Rockies (op 9) zullen Meyer zonder problemen inlijven als hij beschikbaar is.


#10 |HESTON KJERSTAD

SCHOOL: Arkansas
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.90m / 93 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 12 februari 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Seattle Mariners, 36e ronde (1083 overall), 2017
Kjerstad is de beste linkshandige slagman in deze draft en heeft een rijk verleden als hitter. In high school werd hij al meerdere keren tot MVP en All-State speler in Texas uitgeroepen en hij werd de derde Arkansas-speler die tot Freshman of the Year werd uitgeroepen, na Nick Schmidt in 2006 en Andrew Benintendi in 2015. Kjerstad is uitermate stabiel en produceerde een vrijwel identiek sophomore-seizoen, voor hij in een door het Coronavirus verkort junior-seizoen helemaal los ging: 6 homeruns en een 1.304 OPS in slechts 67 slagbeurten.
Daar bovenop is Kjerstad al enige tijd een vaste waarde binnen het Collegiate National Team USA, waarin hij ook met een houten knuppel uitstekend uit de voeten bleek te kunnen. Defensief is het allemaal wat moeizamer en Kjerstad komt op de honken wat langzaam op gang, maar de slagkracht is zo legit als je het in deze draft vindt.

DE KEUZE VAN…

De Pittsburgh Pirates. Dit is van de hele top 10 de pick die het meest wordt voorspeld, na Torkelson op plek 1. De Bucco’s worden aan alle kanten gelinkt aan de lefty slugger. Het lijkt redelijk vast te staan dat Pittsburgh een college hitter wil draften, met catcher Patrick Bailey en outfielder Garrett Mitchell als andere opties. Als de Rockies op plek 9 de kans krijgen om Kjerstad te pakken, grijpen ze die.

Coverfoto: YouTube video still

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen