MLB Draft Preview 2020: nummers 11-15

Dit jaar mockdraften we bij SportAmerika de MLB Draft anders dan jullie van ons gewend zijn. In plaats van elk team op volgorde van keuze af te lopen, pakken we de top 29 spelers in volgorde van MLB Pipeline’s Top 150 en scouten we hun carrière tot nu toe en hun mogelijke draftbestemming. Eerder las je al onze top 5 en spelers 6-10. Vandaag pakken we in onze MLB Draft Preview de spelers die op plek 11 t/m 15 gerangschikt zijn. Het zijn toevallig allemaal high-schoolers, inclusief de drie beste werpers uit die categorie, te beginnen met nummer 11: high school pitcher Mick Abel.


#11 | MICK ABEL

SCHOOL: Jesuit High School, Oregon
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.95m / 93 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 18 augustus 2001 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Er is een argument te verzinnen voor Abel, Jared Kelley of Nick Bitsko als beste high school-werper in deze draft, maar MLB kiest voor de 18-jarige uit Oregon op plek 11. Ook Abel heeft een ideaal pitchers-frame, zoals wel meer high-schoolers in de top 29. Met een stevige 1.95 en 93 kg kunnen scouts hem aardig projecteren als een mogelijke work horse in de toekomst.
Z’n fastball zit 93-95  mph en zijn slider werd door scouts uitgeroepen als beste high school breaking ball. Ook zijn team speelde dit seizoen geen wedstrijden door COVID-19,  dus scouts moeten afgaan op voorgaande jaren. Die zijn goed genoeg voor een plek in de top 15, maar de vraag is of hij daar binnen blijft.
Abel heeft een college commitment aan Oregon State, maar een top 20 draftplek zal hem daar waarschijnlijk van afhouden.

DE KEUZE VAN…

Er worden meerdere teams met interesse gelinkt aan Abel, met beide teams uit Chicago en de Red Sox als vaakst genoemde. De Cubs worden in enkele mocks als meest geïnteresseerd naar voren geschoven, maar de organisatie zou eigenlijk liever een slagman hebben. Abel lijkt rond plek 15/16/17 uit te komen.


#12 | JARED KELLEY

SCHOOL: Refugio High School, Texas
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.90m / 97 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 3 oktober 2001 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Een aantal weken geleden werd Kelley nog ferm in de top 12 geplaatst, maar de Pritt-stift waarmee z’n naam op het bord geplakt zat, was een beetje over datum. Er zijn nu meerdere publicaties die hem tientallen plekken laten zakken. Dit heeft meer te maken met helium van andere spelers en de jaarlijkse trend van prep armen om te zakken naar mate de draft dichterbij komt, dan met het talent van de Texaan, want Kelley kan gooien.
93-98 mph op zijn fastball en een uitstekende changeup geven Kelley twee wapens die weinig werpers van zijn leeftijd hebben. Gecombineerd met zijn grote, atletische lichaam en de goede controle over zijn pitches geven Kelley wat je ‘projectability’ kunt noemen. Er kan echt een serieuze werper uit de Texaanse tiener komen.
Kelley heeft een commitment aan (hoe kan het ook anders) University of Texas. Ook hij zal waarschijnlijk college inruilen voor een top 20 draftplek.

DE KEUZE VAN…

Uit betrouwbare bron weten we dat de White Sox uitzonderlijk geïnteresseerd zijn in Kelley en dit jaar de high school-pitchers niet uit de weg gaan. De club draftte voor het laatst een prep-werper in 2001 (Kris Honel) en dat werd geen succes, dus het zou een waanzinnige koersverandering zijn, maar alle geluiden wijzen op verregaande Chicagoaanse interesse. Ook Colorado op plek 9 zou oren hebben naar Kelley, maar verder blijft het in de top 20 stil. Het hangt af welke organisatie de gok aandurft. De Nationals op plek 22 en Rays op 24 zouden in hun handen knijpen als ze de Texaan kunnen binnenhalen.


#13 |AUSTIN HENDRICK

SCHOOL: West Allegheny High School, Pennsylvania
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.82m / 88 kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 15 juni 2001 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Hendrick is de beste high school power hitter en zou volgens Baseball America niet onderdoen voor de college hitters op dat gebied. De snelheid en slagkracht die hij met zijn knuppel genereert is enorm, wat de compact gebouwde outfielder enorm veel upside geeft. Er zijn echter ook wat gaten te ontdekken in z’n spel, voornamelijk op swing-and-miss-gebied. Daarbij is de midvelder waarschijnlijk voorbestemd voor het rechtsveld, waar zijn sterke arm en mindere defense goed uit de verf kan komen. In het kort kan gezegd worden dat Hendrick de beste high schooler in het land is.
Hendrick heeft een commitment aan het sterke honkbalprogramma van Mississippi State, maar je raadt het al: daar gaat hij vanaf zien als de dollars binnenstromen.

DE KEUZE VAN…

Een redelijk unicum: alle geraadpleegde mock drafts schrijven Hendrick toe aan de Cincinnati Reds op plek 12. Cincy heeft ook interesse in Robert Hassell, Patrick Bailey, Garrett Mitchell, Cade Cavalli en Garrett Crochet, maar Hendrick lijkt bovenaan te staan. Hij staat overigens ook op het lijstje van de Padres, White Sox en Cubs.


#14 |NICK BITSKO

SCHOOL: Central Bucks East High School, Pennsylvania
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.96m / 102 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 16 juni 2002 (17 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Mocht je over bovenstaande bio heengescrolld zijn: even terugkijken. 17 jaar, 1.96m en 102 kg. Nick Bitsko is een beer van een werper en tevens één van de jongste spelers in de top 150. Hij gooit spijkerhard (97 mph met gemak), heeft een vernietigende curveball en een redelijke changeup. Z’n fastball en curve krijgen van MLB allebei een 50 op de scoutingschaal, die 20-80 loopt. Bitsko gooide dit seizoen niet, omdat zijn high school-seizoen zou beginnen nadat de pandemie alle sporten tijdelijk stillegde. In totaal heeft hij slechts 33 innings onder zijn riem, maar die waren dusdanig indrukwekkend dat hij flink wat helium lijkt te hebben richting de draft.
Bitsko heeft een commitment aan Virginia en het lijkt erop dat een plek binnen de top 15 nodig zal zijn om hem te weerhouden van het eren van die belofte.

DE KEUZE VAN…

De White Sox (11), Phillies (15) en Diamondbacks (18) worden geregeld aan de jonge werper gekoppeld. Chicago heeft naar verluidt dit jaar een degelijk oogje op high school-werpers (Bitsko, Kelley, Abel), de Phillies zijn Bitsko’s homestate team en de D-backs draften al jaren regelmatig high-upside high schoolers. Bitsko is er zo eentje.


#15 |ED HOWARD

SCHOOL: Mount Carmel High School, Illinois
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1.88m / 84 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 6 augustus 2001 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Op plek 15 komen we de eerste African-American speler tegen (tell me more over dat MLB niet steeds witter wordt……..). Ed Howard is een atletische infielder die ook onderdeel uitmaakte van het veelbesproken Jackie Robinson West team dat in 2014 uit het niets de Little League World Series haalde. Hij is een bovengemiddelde verdediger en slimmer honkloper, met een hoog plafond als het op zijn aanvallende mogelijkheden aankomt. Hij is misschien geen superster in wording, maar er is weinig dat Howard niet goed doet op het honkbalveld; een prototype speler die je als organisatie maar al te graag inlijft.
Howard heeft een commitment aan Oklahoma.

DE KEUZE VAN…

Mount Carmel High School staat in Chicago en de jonge kortestop heeft zelfs al radiointerviews gegeven op de lokale sportstations over z’n kansen in Illinois te blijven. De White Sox worden automatisch aan Howard gelinkt, maar plek 11 lijkt hoog voor de atletische kortestop. Een plek achterin de eerste ronde lijkt logischer. De Yankees op plek 28 en de Dodgers op 29 zijn opties, maar eigenlijk is dat te laat voor het talent dat Howard bezit. Ook de Red Sox (17), Cardinals (21) en Twins (27) zijn genoemd.

Coverfoto: YouTube video still

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen