MLB Draft Preview 2020: de top 5 (1-5)

Dit jaar mockdraften we bij SportAmerika de MLB Draft anders dan jullie van ons gewend zijn. In plaats van elk team op volgorde van keuze af te lopen, pakken we de top 29 spelers in volgorde van MLB Pipeline’s Top 150 en scouten we hun carrière tot nu toe en hun mogelijke draftbestemming. Vandaag pakken we in onze MLB Draft Preview de top 5, te beginnen met de consensus nummer 1 speler in het land: Spencer Torkelson van Arizona State.


#1 | SPENCER TORKELSON

SCHOOL: Arizona State
POSITIE: 1B
LENGTE/GEWICHT: 1.85m / 99 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 26 augustus 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Spencer Torkelson kan één van de weinige collegespeler-first overall picks worden die niet vanuit high school ook al gedraft was. De grote eerstehonkman liet er echter vanaf zijn eerste jaar in college geen gras over groeien. Met een 1.183 OPS (.320/.440/.743) en 25 homeruns in zijn eerste jaar bij de Sun Devils in 2018 zette de Californiër zichzelf direct op de kaart als één van de betere sluggers van de PAC-12, zo niet van het hele land. Hij deed dit huzarenstukje nog eens dunnetjes over in 2019: 23 homeruns, 1.153 OPS, 40 extra-base hits, 171 total bases.
Torkelson maakt ook al jaren deel uit van het bewierrookte Collegiate National Team, waarin hij ook met een houten knuppel elke zomer uitblinkt. Dat is dan ook zijn sterke kant: het slaan. Scouts plaatsen hem in het rijtje ‘beste power hitting draftprospects van de afgelopen 20 jaar’; een sticker die vorig jaar nog op White Sox-selectie Andrew Vaughn werd geplakt.  Defensief gezien zal Torkelson nooit een All-Star worden, hoewel hij hard werkt aan zijn fielden. Hij is echter de de facto nummer één pick voor ons.

DE KEUZE VAN…

Wij vermoeden dat de Detroit Tigers Torkelson niet aan zich voorbij zullen laten gaan op plek 1. Zijn jonge leeftijd, maar gevorderde capaciteiten, passen hem naadloos in de filosofie die de Tigers de afgelopen jaren op hun rebuild nahouden. De club heeft jarenlang een anker op het eerste honk gehad in face of the franchise Miguel Cabrera. Torkelson kan te zijner tijd dat gat opvullen.
Kiest Detroit hier toch voor Vanderbilt’s Austin Martin, dan zal Torkelson niet ver achter hem gekozen worden, bijvoorbeeld door de Orioles of Marlins.


#2 | AUSTIN MARTIN

SCHOOL: Vanderbilt
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1.82m / 83 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 23 maart 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Cleveland Indians, 37e ronde (1122e overall), 2017
De first overall-plek lijkt een race te worden tussen Torkelson en Martin, met de kortestop voorlopig nipt achter de eerstehonkman. Martin maakte afgelopen jaar grote indruk door .410 te slaan met een .503 OBP (!) en een 1.122 OPS. Hij kwam dus om de slagbeurt op het honk; een ongeëvenaarde prestatie. Clubs weten al jaren hoe getalenteerd Martin is, dus hij is een vrijwel zekere top-3 selectie.
Vergelijkingen met Martin’s college-genoot (en Braves kortestop) Dansby Swanson zijn makkelijk te trekken. Beide infielders werden al in high school hoog ingeschat, beide sloegen een vroege kans om prof te worden af in ruil voor een collegeperiode bij Vanderbilt. Martin is op dit punt in zijn carrière een betere slagman dan Swanson toen was en is dus in de running voor de first overall pick. Hij moet het echter opnemen tegen Torkelson, die minder atletisch, maar een betere powerhitter is.

DE KEUZE VAN…

Als Detroit, zoals verwacht, voor Torkelson kiest, zullen de Orioles een makkelijke keuze hebben. Na vorig jaar Adley Rutschman toe te hebben gevoegd aan de organisatie, kan de club uit Maryland met Martin hun up the middle duo voor het komende decennium completeren. Asa Lacy is een mogelijkheid, mocht Baltimore voor een werper kiezen, maar dat ligt niet in de lijn der verwachting, gezien de offensieve futiliteit binnen de Major en Minor League teams. Eén persoon kan roet in het eten gooien: GM Mike Elias staat bekend als een draftbonusmanipulant. Geld besparen door bijvoorbeeld Nick Gonzales te kiezen behoort tot de mogelijkheden. Dit werd echter ook vorig jaar gedacht en de club koos toen alsnog de top-eiser in Rutschman.


#3 | ASA LACY

SCHOOL: Texas A&M
POSITIE: LHP
LENGTE/GEWICHT: 1.93m / 97 kg
B/T: L/L
GEB. DATUM: 2 juni 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Cleveland Indians, 31e ronde (942 overall), 2017
Net als Austin Martin werd ook Asa Lacy in 2017 vanuit high school gedraft door de Indians (pluspuntje voor het scoutingapparaat van de Clevelanders). Lacy maakte echter de (juiste) keuze om naar college te gaan en zo’n 940 plaatsen te stijgen op de draftlijsten. Dat is ook wel te begrijpen, gezien de waanzinnige stats die de lefty in zijn tweeëneenhalve seizoen bij Texas A&M heeft genoteerd.
Van 2018 tot en met 2020 ging de geboren Texaan 11-5 met een 2.32 ERA en een whopping 178 strikeouts in 128 innings. Een WHIP van 1.07 en een K/9 van 12.52 (17.25 in 2020!) maken het plaatje compleet: Lacy is de beste pitcher in de draft. Mid-90s fastball met uithalen naar 98 mph, een vernietigende slider en een curve/changeup-combinatie in aanleg: Lacy zag eruit als een ace-in-wording.

DE KEUZE VAN…

Miami zou gek zijn als ze Lacy laten lopen, indien hij beschikbaar is. De club koos vorig seizoen outfielder JJ Bleday (Vanderbilt), dus mocht Baltimore alsnog verrassen en voor Lacy gaan, is Austin Martin de makkelijke keuze. Marlins scouting director DJ Svihlik heeft een lang coachingsverleden bij Vanderbilt, dus er is redelijkerwijs vanuit te gaan dat Miami de ploeg uit Nashville uitgebreid gescout heeft. Plek drie is een luxepositie voor Miami om te kiezen: ze kunnen eigenlijk geen fout maken, zolang ze maar één van het trio Torkelson/Martin/Lacy selecteren.


#4 | EMERSON HANCOCK

SCHOOL: Georgia
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.93m / 96 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 31 mei 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Arizona Diamondbacks, 38e ronde (1132 overall), 2017
Na het seizoen 2019 was Emerson Hancock in de running om als eerste overall gekozen te worden. De lange werper uit de staat Georgia begon zijn 2020 echter dramatisch (6 earned runs), dus is de glans er nu een beetje af, voor zover je dat kunt zeggen van een potentiële top 5 draft pick. Eerlijk is eerlijk: Hancock herstelde zich direct na de moeilijke start en beëindigde zijn collegecarrière 14-7, met een 3.43 ERA en 172 strikeouts in 168.0 innings (9.21 K/9). Het zijn niet zulke mooie stats als Lacy, maar je kunt er mee thuiskomen in de gevaarlijke SEC.

DE KEUZE VAN…

Kansas City heeft 10 van z’n laatste 13 first round picks aan werpers gespendeerd, dus als die trend aanhoudt, is Hancock de gedoodverfde keuze. Het is echter niet uit te sluiten dat de Royals voldoende hebben aan de al aanwezige indrukwekkende hoeveelheid college-pitchers in hun Minor League-systeem. In dat geval is Nick Gonzales de man voor KC en zullen de Blue Jays op plek vijf Hancock mogelijk inlijven.


#5 | NICK GONZALES

SCHOOL: New Mexico State
POSITIE: SS/2B
LENGTE/GEWICHT: 1.78m / 86kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 27 mei 1999 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee
Infielder Nick Gonzales was — na een geweldig 2019 — algemeen bekend bij collegehonkbalvolgers. In 220 slagbeurten verzamelde de New Mexico State Aggie 80 runs, 16 homeruns, 80 RBIs en een .432/.532/.773 (1.305 OPS). Dat was al indrukwekkend genoeg, maar in een verkort 2020 noteerde Gonzales videogame stats: 82 slagbeurten, .448/.610  met een 1.155 OPS, 12 homeruns en 36 RBIs. Extrapoleer die stats over een volledig seizoen en Gonzales zou meer dan 30 homeruns geslagen hebben en de 100 RBIs hebben aangetikt.
Waarom is Gonzales dan niet in de running voor de nummer 1 pick? Hij behaalde deze accolades in de Western Athletic Conference (WAC), één van de minste divisies in Division I honkbal. Toch druipt het talent van de geboren Arizonean af.

DE KEUZE VAN…

Kansas City of Toronto, als Baltimore hem niet opschept. In onze voorspellingen ligt Toronto in de lijn der verwachting, maar de Royals kunnen met Gonzales hun cornerstone-duo van de toekomst completeren, met Bobby Witt Jr. al in de Minors.

Coverfoto: YouTube video still

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen