MLB Draft: Jackson Holliday nummer 1; Druw Jones op 2

In de Major League Baseball Draft van afgelopen nacht konden tenminste vier verschillende spelers als eerste overall gedraft door de Baltimore Orioles gedraft worden. Tot het allerlaatste moment was het spannend of het Druw Jones, Termarr Johnson, Elijah Green of Jackson Holliday zou worden. Het werd uiteindelijk de laatste. Jackson, zoon van voormalig Major Leaguer Matt Holliday, ging één plek voor Druw Jones, zoon van Curaçaose outfieldlegende Andruw. Hieronder het verloop van de eerste 10 picks van de eerste ronde.

#1 BALTIMORE ORIOLES: JACKSON HOLLIDAY (SS)

Kozen de Orioles in het recente verleden nog wel eens voor een speler met korting (Heston Kjerstad, bijvoorbeeld), was het deze keer gewoon volle mep. Jackson Holliday, een high-school kortestop uit Oklahoma, sloeg afgelopen seizoen een bijna bizarre .685 en verbrak het oude high school-record van J.T. Realmuto voor honkslagen in een highschool-seizoen (89). Ook won hij twee Gold Gloves in zijn tijd op de middelbare school. Holliday is de derde 1/1 pick van de O’s, na Ben McDonald en Adley Rutschman.

#2 ARIZONA DIAMONDBACKS: DRUW JONES (OF)

Voor het eerst in de geschiedenis werden twee kinderen van voormalig Major Leaguers op de eerste twee plekken gekozen. Druw Jones was de concensus beste outfielder in de Draft en de Diamondbacks hadden de eenvoudige keuze om hem te nemen. Druw sloeg afgelopen seizoen .445 met een 1.494 OPS, 16 homeruns en 14 steals in 38 wedstrijden. Hij werd uitgeroepen tot Player of the Year in de staat Georgia. De D-backs hebben meerdere outfieldprospects, maar Druw is waarschijnlijk de beste.

Oh, en latere pick Termarr Johnson meldde en passant dat Druw hem en zijn vriendin bij elkaar heeft gebracht, dus zelfs dat kan hij.

#3 TEXAS RANGERS: KUMAR ROCKER (RHP)

De eerste verrassing in de Draft kwam in de vorm van Kumar Rocker. Vorig seizoen werd hij door de Mets nog in de top-10 gekozen, maar zorgen over een schouderblessure weerhield de Mets ervan hem ook te contracteren. Een jaar later, en na een periode in independent ball voor Rocker, is hij nu een top-3 pick. De Texas Rangers hebben nu de beide rotationgenoten van de NCAA-kampioen uit 2021. Vorig jaar draftte de ploeg Rocker’s ploeggenoot bij Vanderbilt, Jack Leiter, al. De keuze voor Rocker geeft aan dat Texas geen lange rebuild wil ondergaan.

#4 PITTSBURGH PIRATES: TERMARR JOHNSON (IF)

De Pirates moeten zichzelf in hun arm geknepen hebben toen ze zagen dat Termarr Johnson nog beschikbaar was op plek vier. De infielder is misschien wel de beste pure slagman in de Draft, dus het was voor Pittsburgh een makkelijke keuze om de kortestop (/tweedehonkman) uit Georgia te draften. De vergelijkingen gaan richting Robinson Cano voor Johnson, dus….

#5 WASHINGTON NATIONALS: ELIJAH GREEN (OF)

Nog een zoon van een voormalig top-atleet. Elijah’s vader Eric is een voormalig Pro Bowl Tight End in de NFL. De keuze voor Elijah is te begrijpen: hij is een freaky atleet, met ongelooflijke (zij het nog wat ruwe) capaciteiten. Doordat Rocker officieel geen college-werper meer was, is dit de eerste keer in de geschiedenis dat er geen collegespeler bij de top 5 in de draft zat.

#6 MIAMI MARLINS: JACOB BERRY (3B/OF)

Die eerste collegespeler ging uiteindelijk op plek 6 in de top 10. Jacob Berry van LSU is de nieuwe aanwinst voor de Miami. Hij is één van de meest ontwikkelde, pure slagmensen in de draft. Hoewel hij defensief gezien waarschijnlijk niet in het infield zal blijven, is er meer dan genoeg potentie om te geloven dat Berry een Major Leaguer wordt.

#7 CHICAGO CUBS: CADE HORTON (RHP)

Eén van de top collegepitchers op het draftbord van dit jaar, was Cade Horton. Hij miste 2021 door Tommy John, maar dit jaar was hij weer fit en liet hij zien waarom hij een gerechtvaardigd top-10 selectie is. Horton verbrak een paar weken geleden nog het College World Series strikeoutrecord, door 13 spelers van Ole Miss met drie slag naar de kant te sturen. Een 98 mph fastball en crazy breaking pitches geven Horton een arsenaal om u tegen te zeggen.

#8 MINNESOTA TWINS: BROOKS LEE (SS)

Kortestops vinden altijd gretig aftrek in de draft, dus het is geen verrassing dat ook dit jaar vier stuks in de top 10 werden gekozen. De vierde, Brooks Lee van Cal Poly, ging naar de Twins. Hij werd al eens in high school gedraft, maar koos voor de collegeroute. Met een enorm goed oog voor de slagzone lijkt Lee uit te kunnen groeien tot een typische ‘pesky’ Twins-hitter.

#9 KANSAS CITY ROYALS: GAVIN CROSS (OF)

Virginia Tech-outfielder Gavin Cross katapulteerde zichzelf de top-10 in na een geweldige zomer in 2021 voor Team USA. Ook dit seizoen klapte de outfielder er weer lustig op los. Hij is de eerste college positiespeler die de Royals in de eerste ronde draften sinds Hunter Dozier, bijna 10 jaar geleden (2013). Hij kan op alledrie de outfieldposities uit de voeten en heeft de potentie om uit te groeien tot een vaste Major League-kracht.

#10 COLORADO ROCKIES: GABRIEL HUGHES (RHP)

Startende werper Gabriel Hughes van Gonzaga is een erg goede werper, maar de combinatie Rockies en plek 10 is voor hem eigenlijk een dubbel verlies. Als top-10 pick is de druk op een speler altijd hoger en in Colorado is de kans dat een pitcher zijn top-10-waarde ook oplevert minimaal. Hughes heeft alle potentie in de wereld, en houdt een leuk zakcentje over aan deze Draft, maar het is maar de vraag of hij deze draftplek ooit waar gaat maken in Colorado.

Later vandaag picks 11-20 en 21-30.

Coverfoto: clutchpoints

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen