MLB 2022 Draft Preview

Vanavond start om 01:00 uur (Nederlandse tijd) de MLB Draft 2022. De draft duurt tot 19 juli en bestaat uit 20 rondes. MLB-teams selecteren in die rondes talenten uit college en high school, waarbij zij hopen is dat de geselecteerde talenten uitgroeien tot versterkingen op het hoogste niveau. In deze preview een toelichting op de draft order en een kennismaking met de top vijf intrigerende talenten volgens MLB.com.

BALTIMORE HEEFT ALS EERSTE DE KEUZE

Vanaf 2023 wordt de volgorde van de draft bepaald via een loterij. Dat is een van de wijzigingen uit de nieuwe collective bargaining agreement die MLB en de MLB Players Association (MLBPA) zijn overeengekomen. De draft van 2022 is dan ook de laatste editie waarbij het team met het slechtste record in het voorgaande seizoen als eerste mag kiezen. Dat betekent dat de Baltimore Orioles vanavond de eerste keuze van de draft maken. De Arizona Diamondbacks eindigden op gelijke met de Orioles in 2022 (52-110). De Orioles hebben een streepje voor gekregen bij het kiezen op de Diamondbacks, omdat de O’s in de voorgaande seizoenen slechter hebben gepresteerd.

DRAFT ORDER

De volgorde van draft in de eerste ronde is vanavond als volgt:

1. Baltimore Orioles
2. Arizona Diamondbacks
3. Texas Rangers
4. Pittsburgh Pirates
5. Washington Nationals
6. Miami Marlins
7. Chicago Cubs
8. Minnesota Twins
9. Kansas City Royals
10. Colorado Rockies

11. New York Mets
12. Detroit Tigers
13. Los Angeles Angels
14. New York Mets
15 San Diego Padres
16. Cleveland Guardians
17. Philadelphia Phillies
18. Cincinnati Reds
19. Oakland Athletics
20. Altanta Braves

21. Seattle Mariners
22. St. Louis Cardinals
23. Toronto Blue Jays
24. Boston Red Sox
25. New York Yankees
26. Chicago White Sox
27. Milwaukee Brewers
28. Houston Astros
29. Tampa Bay Rays
30. San Francisco Giants

Opvallend is dat de New York Mets twee picks hebben (#11 en #14). Vorig seizoen slaagden de Mets er niet in om hun draft pick, Kumar Rocker, te contracteren. Ter compensatie heeft de club een extra first-rounder gekregen. Rocker is overigens dit jaar ook weer beschikbaar in de Draft.

De Los Angeles Dodgers mogen pas als 40e een keuze maken in de draft van 2022. De club heeft een straf gekregen voor het overschrijden van de luxury tax. Oorspronkelijk was LA als 30e aan de beurt om te kiezen, maar daar zijn tien plaatsen bij opgeteld.

TOP 5 PROSPECTS

1 | DRUW JONES

SCHOOL: Wesleyan, Georgia (commited aan Vanderbilt)
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1,93 m / 82 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 28 november 2003 (18 jaar)

De verwachting is dat Druw Jones vanavond de eerste naam is die van het bord verdwijnt. De 18-jarige outfielder is de zoon van Team Kingdom-legende Andruw Jones. Volgens scouts valt de appel niet ver van de boom. Druw vertoont namelijk veel overeenkomsten met zijn vader. De rechtshandige speler beschikt niet alleen over een solide swing, het vermogen om contact te maken met de bal en het nodige aan power potentieel. Defensief springt hij ook boven zijn concurrentie uit. Dat is ergens niet gek als je een vader hebt die 10 opeenvolgende Gold Gloves won. Jones heeft ook nog wat punten waar hij aan moet werken, waaronder aan slag (o.a. pitches aan de buitenkant) en zijn aangooien vanuit het outfield.

De Baltimore Orioles lijken de favoriet te zijn om Jones te selecteren. Toch hebben de O’s in recente drafts wel eens afgeweken van het kiezen van de beste speler, om zo geld te besparen voor later in de draft. In het geval de Orioles Jones laten lopen ten faveure van bijvoorbeeld Termarr Johnson, dan slaan de Diamondbacks waarschijnlijk toe om de talentvolle outfielder te selecteren.

2 | JACKSON HOLLIDAY

SCHOOL: Stillwater, Oklahoma (commited aan Oklahoma State)
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1,85 m / 79 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 4 december 2003 (18 jaar)

Kortestop Jackson Holliday is eveneens een zoon van een ex-Major League-speler: Matt Holliday. Jackson staat deze draft te boek als één van de beste hitters, met een soepele swing. Scouts geven aan dat hij door zijn gretige slaghouding kwetsbaar is voor off-speed pitches. Het niveau van high school is de jongen met blonde lokken uit Stillwater, Oklahoma behoorlijk ontgroeid. Als veldspeler beschikt Holliday over de belangrijke eigenschappen van een kortestop met een accurate arm en goed voetenwerk. Holliday heeft zich verbonden aan Oklahoma State University. Echter, Holliday gaat zeer waarschijnlijk in de top 5 worden gedraft en vermoedelijk nooit uitkomen voor die universiteit.

De Diamondbacks en Texas Rangers zijn volgens de verhalen zeer enthousiast om Holliday te draften, tenzij Druw Jones nog beschikbaar is.

3 | ELIJAH GREEN

SCHOOL: IMG Academy (commited aan Miami)
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1,90 m / 102 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 4 december 2003 (18 jaar)

Outfielder Elijah Green is niet de zoon van een voormalig MLB-, maar NFL-speler: Eric Green. Met zijn lengte en gewicht is Green een imposante verschijning voor iemand van 18 jaar jong. Green weet zijn fysieke kwaliteiten goed om te zetten in zijn spel in kracht en snelheid (hij is één van de snelste spelers in de draft). Het zijn aspecten die aan slag, op de honken en in het veld hem een intrigerend talent maken. Toch hebben scouts vraagtekens over Green aan slag en zijn vermogen om contact te maken. Dat zorgt er voor dat hij in de laatste mock drafts soms wat verder wegzakt in de top 10.

De Texas Rangers lijken na Jones and Holliday een goede fit te zijn voor Green. Mochten ze in Arlington toch onvoldoende overtuigd zijn van Green, dan zijn de Wasinghton Nationals met pick 5 spekkoper. De Pirates worden op plek #4 veelvuldig gelinkt aan Cam Colier.

4 | TERMARR JOHNSON

SCHOOL: Mays, Georgia (commited aan Arizona State)
POSITIE: 2B/SS
LENGTE/GEWICHT: 1,78 m / 79 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 11 juni 2003 (18 jaar)

Scouts zijn in aanloop naar de draft lyrisch over de hitting skills van infielder Termarr Johnson. Het vermogen om pitches te herkennen en contact te maken met power maken van Johnson een toptalent aan slag. Vorig jaar won Johnson de high school homerun derby in Coors Field met 24 homeruns. Nou helpt de lucht in Denver een bal te laten vliegen, maar desalniettemin was hij de winnaar.

Momenteel is Johnson nog een kortestop. Aangezien hij op die positie niet als toptalent te boeken staat, wordt hij vermoedelijk verplaatst naar het tweede honk. Voor een goede slagman is altijd wel een plek te vinden.

Johnson is niet het meest allround talent in de draft. Een team dat hem draft kan dit in de onderhandelingen gebruiken om hem voordeliger te contracteren. Deze tactiek is de Orioles niet vreemd en dat maakt Johnson mogelijk de eerste pick van de draft vanavond. Kiezen de Orioles een ander ekoers, dan zijn de Washington Nationals of Miami Marlins een logische fit.

5 | BROOKS LEE

SCHOOL: Cal Poly
POSITIE: SS
LENGTE/GEWICHT: 1,88 m / 93 kg
B/T: S/R
GEB. DATUM: 14 februari 2001 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: In 2019, 35e ronde door San Francisco Giants

Kortestop Brooks Lee is het hoogst aangeschreven college talent deze draft. Lee is een switch hitter die vanaf beide kanten van de plaat goed in staat is hard contact te maken met de bal. In combinatie met een goed gevoel voor de slagzone is Lee geen fijne tegenstander voor pitchers in het slagperk.

Lee is in 2019 al gedraft in de 35e ronde. Destijds ging zijn voorkeur uit naar het spelen in college. Bij Cal Poly kreeg Lee de kans om voor zijn vader te spelen, die de hoofdcoach bij Cal Poly is. Lee heeft zich in die peroide ontwikkeld tot nog betere speler, waardoor de inmiddels 21-jarige een top 10 pick in de draft van 2022 wordt. Vorig jaar kwam Lee ook uit voor het USA Baseball Collegiate National Team.

Defensief is Lee een prima speler met een goede worp. Toch springt hij er voor de positie van korte stop niet bovenuit. Mogelijk dat hij nog van positie wordt gewisseld.

De Pittsburgh Pirates gaan vermoedelijk voor Cam Colier op plek met pick 4. Stel ze wijken van dat plan af, dan is Brooks Lee een logische keuze. Anders selecteren de Chicago Cubs op plek 7 vermodelijk voor Lee.

Coverfoto: Twitter.com/mlbpipeline

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen