MLB Draft 2022: picks 21 – 30

Afgelopen nacht vond de MLB Draft plaats. Picks 1-10 bespraken we eerder al, net als selecties 11-20. We eindigen de bespreking van de eerste ronde met draftplekken 21-30.

#21 SEATTLE MARINERS: COLE YOUNG (SS)

Cole Young is zo’n speler die niets geweldig doet, maar ook niets slecht. Prima verdedigende kortestop, goede arm, erg goede hitter (lefty) en een bovengemiddelde honkloper: het is een erg afgerond pakketje. De upside is misschien niet zo hoog als bij andere spelers in deze draftregio, maar Young heeft wel een hoge ‘vloer’, wat hem een interessante, veilige highschool pick maakt voor de Mariners.

#22 ST. LOUIS CARDINALS: COOPER HJERPE (LHP)

Reid Detmers 2.0. Einde tekst. Iets uitgebreider: lefty met gemiddelde stuff, prima controle over zijn worpen, megaveel strikeouts voor wat hij gooit, aparte wind-up en extreem constant. Hjerpe brak in 2022 gigantisch door en profiteert daar nu van door als 22e naar de Cardinals te gaan.

#23 TORONTO BLUE JAYS: BRANDON BARRIERA (LHP)

Misschien wel de beste linkshandige werper in deze hele draft. Brandon Barriera is enorm gepolijst voor een highschooler, gooit hard (96ish mph) en heeft meerdere uitstekende pitches tot zijn beschikking. Met ruimte om te groeien en geen noodzaak bij de Jays om hem direct in het diepe te gooien, is Barrera’s ontwikkeling er eentje om te volgen. Aan zelfvertrouwen echter geen gebrek voor de lefty.

#24 BOSTON RED SOX: MIKEY ROMERO (SS)

Weinig mensen hadden Mikey Romero in de eerste ronde ingeschaald, maar er valt iets te zeggen voor de kortestop uit Californië. Afkomstig van dezelfde High School als Gerrit Cole. De linkshandige contact-hitter is een defensive-first infielder, wiens power een vraagteken is. Als de Red Sox hem een homerun-swing kunnen aanleren, is hij een intrigerende prospect.

#25 NEW YORK YANKEES: SPENCER JONES (OF)

Tussen al het highschool-geweld in, kozen de Yankees voor een college-outfielder. De Vanderbilt Commodore werd al langere tijd aan de Yankees gekoppeld, mede door de vergelijkingen die getrokken werden met die twee andere grote sluggers van New York, Stanton en Judge. Jones is een lefty versie van de twee, of kan in elk geval uitgroeien tot precies dat.

#26 CHICAGO WHITE SOX: NOAH SCHULTZ (LHP)

Eén van de grotere verrassingen van de eerste rond was de keuze van de White Sox voor Noah Schultz. De linkshandige highschoolpitcher had een commitment aan Vanderbilt, de universiteit waar vrijwel elke pitcher uitgroeit tot een fenomeen en potentiële top-10 pick (Walker Buehler, Carson Fulmer, David Price, Jack Leiter en Kumar Rocker zijn voorbeelden), dus het vastleggen van Schultz leek een moeilijke opgave. De White Sox overtuigden hem echter en dus zou dit wel eens een steal kunnen zijn.

De boomlange Schultz (2.05m de hoogte in) gooit hard, heeft een driekwarts werpbeweging en beschikt over een vernietigende slider. Mocht dat pakketje bekend klinken (Randy Johnson, Chris Sale?), dan snap je gelijk waarom de White Sox Schultz vanuit hun thuisstaat Illinois hebben opgepikt.

#27 MILWAUKEE BREWERS: ERIC BROWN JR. (SS)

Eric Brown Jr. is de eerste first round pick in de geschiedenis van Coastal Carolina University. Een slimme speler met prima baseball instinct, die voornamelijk op defensief gebied als kortestop er uit springt. Is nog ruw langs de randjes, maar kan uitgroeien tot een solide Major Leaguer.

#28 HOUSTON ASTROS: DREW GILBERT (OF)

De Tennessee Volunteers voerden lange tijd de College Baseball Rankings aan en Drew Gilbert was afgelopen seizoen één van de beste spelers bij dat team. Uitstekende slagman met bovengemiddelde power. Probeert regelmatig op de honken onrust te veroorzaken voor de tegenstander en kan als relief pitcher ook nog verrassend goed uit de hoek komen. Hij lijkt echter gedraft te zijn als outfielder.

#29 TAMPA BAY RAYS: XAVIER ISAAC (1B)

Als het op high schoolers aankomt, zijn er niet veel in deze draft met ruwere power dan Xavier Isaac. Kan een verborgen juweel blijken, nadat hij een groot gedeelte van het laatste anderhalve seizoen miste door blessures. Eerstehonkspelers zijn niet per definitie logische first-rounders, maar Isaac is qua slagkracht een plek bij de eerste 30 picks waard.

#30 SAN FRANCISCO GIANTS: REGGIE CRAWFORD (LHP/1B)

De enige échte potentiële two-way player in de eerste ronde. Reggie Crawford heeft elite stuff als het op zijn pitching aankomt, maar heeft ontzettend weinig ervaring op de heuvel. Daarnaast onderging hij eerder dit jaar Tommy John surgery, dus pitchen zit er de komende 8-10 maanden niet in. Rob Manfred riep zijn positie om als two-way player, dus de Giants willen hem misschien wel uitproberen als een soort Ohtani-light. High risk, high reward.

De Dodgers hadden geen eersteronde draftpick wegens het overschrijden van de competitive balance tax.

Coverfoto: MLB

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen