Mike Fiers gooit eerste no-hitter van 2019


Mike Fiers van de Oakland A’s gaat de boeken in als de werper met de eerste no-hitter van 2019. De rechtshandige pitcher wist met 131 pitches de Cincinnati Reds zonder honkslag achter te laten.

HELPENDE DEFENSIE

Dat Fiers een goede partij stond te werpen, staat buiten kijf. Van de 131 worpen eindigden er 83 in een slag. Toch kreeg hij maar zes strike-outs achter zijn naam tegenover twee vrije lopen. Maar in dezen mogen we de defensie van Oakland absoluut niet onvermeld laten. Jurickson Profar en Ramon Laureano maakten enkele goede defensieve acties. Van Laureano zijn we dat inmiddels gewend, maar voor Profar zal dit als een enorme opsteker voelen. De honkballer uit Curaçao was dit jaar defensief totaal geen zekerheid.

TWEEDE NO-HITTER IN CARRIERE

Voor Fiers was dit al zijn tweede no-hitter in zijn major league carrière. In 2015, toen hij deel uitmaakte van de Houston Astros, kon hij zijn eerste no-no achter zijn naam schrijven. Tegen de Los Angeles Dodgers wierp hij 134 pitches, waarvan er geen enkele een honkslag opleverde. Die prestatie was misschien nog wel indrukwekkender, aangezien hij maar liefst tien slagmannen met een K terug richting de dug-out stuurde. Saillant detail is dat zijn tegenstander op de heuvel die dag, Brett Anderson, nu een teamgenoot is bij de A’s.

NO-HITTER 300

Het kunststukje van Fiers betekende ook direct de 300e no-hitter in de historie van de Major League Baseball. De eerste officiële no-hitter vond plaats in 1876, toen George Bradley van de St. Louis Brown Stockings geen enkele honkslag tegen de Hartford Dark Blues afstond. Een jaar eerder wierp Joe Borden er ook één, maar deze is uiteindelijk nooit erkend door de MLB.

HERHALING VORIG SEIZOEN

De fans van de Athletics hebben vorig seizoen ook al een no-hitter van dichtbij mogen aanschouwen. Op 21 april 2018 was het Sean Manaea die zijn eerste no-no binnensleepte. Hij deed dit tegen de latere World Series-kampioen Boston Red Sox. Ook toen waren de A’s de eerste die dat seizoen een no-hitter mochten vieren. In totaal werden er vorig seizoen in de Majors drie gegooid. Voor de Oakland Athletics betekende de prestatie van Fiers de dertiende no-hitter in de clubhistorie.

Oakland Athletics pitcher Sean Manaea tijdens zijn no-hitter tegen de Boston Red Sox op 21 april 2018. (Associated Press)

ILLUSTER GEZELSCHAP

Met zijn tweede no-hitter komt de werper van de Athletics in een illuster rijtje terecht van 35 pitchers met meerdere no-no’s in hun carrière. Grote namen zoals Cy Young, Roy Halladay, Sandy Koufax, Randy Johnson, Justin Verlander en Max Scherzer gingen hem voor, maar absolute recordhouder is Nolan Ryan, met zeven stuks in zijn loopbaan. Dit lijkt een record dat nooit meer verbroken gaat worden, aangezien startende pitchers steeds minder vaak een hele wedstrijd uitgooien.

COMPLETE GAMES

De no-hitter van Fiers was ook pas de derde complete game shutout dit seizoen van een pitcher, na Kyle Hendricks van de Chicago Cubs op 3 mei en Hyun-Jin Ryu van de Los Angeles Dodgers. Ryu gooide zijn shutout ook afgelopen nacht.

Coverfoto: Ben Margot / Associated Press

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen