Miguel Cabrera treedt toe tot ‘500 homerun club’

Het hing al een paar weken in de lucht, maar gisteren sloeg Detroit Tigers-ster Miguel Cabrera dan eindelijk de langverwachte 500e homerun uit zijn carrière. In de zesde inning van het duel tegen de Toronto Blue Jays sloeg ‘Miggy’, op het werpen van Steven Matz, een 1-1 slider opposite field over de hekken in het rechtsveld. Hij ontving een staande ovatie van het Canadese uit-publiek. De 38-jarige Venezolaan werd pas de 28e speler in de lange geschiedenis van de sport die over die drempel van 500 homeruns heenging. Hij is de eerste spelers sinds David Ortiz in 2015 de grens bereikte.

Miguel Cabrera’s reis naar 500 heeft jaren langer geduurd dan in eerste instantie werd gedacht. Na afloop van het seizoen 2016 stond hij al op 446 bommen, maar hij sloeg er slechts 29 in de volgende drie seizoenen. In het pandemieseizoen sloeg hij er 10. Nu, eind augustus 2021, staat de teller op de 13; de laatste dus de historische 500e.

LEGENDARISCH RIJTJE

‘Miggy’ is pas de eerste Venezolaanse speler die de grens van 500 heeft bereikt. Later dit seizoen of begin 2022 zal hij ook nog eens de grens van 3000 honkslagen over gaan. Hij heeft nog slechts 45 honkslagen nodig om die mijlpaal te bereiken. Wanneer Cabrera die honkslag slaat wordt hij pas de zevende speler in de geschiedenis die 500 homeruns en 3000 honkslagen heeft geslagen. De anderen zijn Hank Aaron, Alex Rodriguez, Albert Pujols, Willie Mays, Rafael Palmeiro en Eddie Murray.

Als hij zijn carrière-slaggemiddelde ook boven de .300 houdt (het is momenteel .311, red.) wordt hij de negende speler in de geschiedenis met 500 homeruns dat slaggemiddelde. Van de overige acht zitten er zeven in de Hall of Fame. Manny Ramirez‘ dopingverleden houdt hem uit honkbal’s allerheiligste.

Het lijkt een ‘foregone conclusion’ dat Miguel Cabrera zich tezijnertijd bij dit gezelschap in de Hall of Fame mag voegen. Vanaf het moment dat hij in 2007 van de Marlins naar de Tigers werd getrade, groeide hij uit tot één van de meest bepalende sluggers in de sport. Geliefd om zijn productie en gedrag op het veld, gevreesd in het slagperk: Cabrera zal de geschiedenisboeken ingaan als één van de beste rechtshandige slagmensen aller tijden.

DE TOEKOMST VAN DE CLUB VAN 500

Cabrera lijkt ook voorlopig de laatste speler te zijn die de grens van 500 is gepasseerd. Nadat er in het eerste decennium van deze eeuw, tussen 2000 en 2010, maar liefst 9 spelers hun 500e homerun sloegen — zes van hen met een dopingverleden — is Cabrera pas de derde die het huzarenstukje sindsdien voltooide. Albert Pujols (2014) en de eerder genoemde David Ortiz (2015) gingen hem voor.

Het afnemen van de frequentie lijkt dus grotendeels te maken met het uitsterven van de steroïdegeneratie. De eerstvolgende dichtstbijzijnde speler is Nelson Cruz. De huidige Tampa Bay Ray staat op 443 homeruns; 57 verwijderd van de grens. De al 40-jarige slagman lijkt dus te ver verwijderd van de 500; hij zou nog bijna twee volledige seizoenen aan (voor hem gemiddelde) productie moeten leveren om het plateau te bereiken.

Nummer twee op de lijst, Robinson Cano, staat op 334. Cano zit zijn tweede dopingschorsing uit en zal zeker weten de 500 niet meer halen. Giancarlo Stanton (332) heeft nog een theoretische kans, maar moet nog zes seizoenen van 25 homeruns of meer slaan om het totaal te bereiken. De 31-jarige, frequent geblesseerde Amerikaan lijkt in de praktijk buiten bereik van het record. Ook Justin Upton (324) en Joey Votto (323) gaan het niet halen.

KROON OP EEN CARRIÈRE

Het slaan van de 500e homerun geeft Cabrera extra vlag aan een al ongelooflijke prijzenkast. Twee MVP Awards, 11 All-Star Games, zeven Silver Slugger Awards, vier batting titles, een aanvallende ’triple crown’ (nr. 1 in de league in homeruns, slaggemiddelde en RBI’s), twee World Series-optredens en één titel (als rookie met de Marlins in 2003). ‘Miggy’ kan zomaar de tweede first-ballot, unanieme Hall of Famer in de geschiedenis worden als de tijd daar is.

Coverfoto: Vaughn Ridley

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen