MLB Rookie Watch 2021: Week 18-19

Met de Field of Dreams game en een no-hitter tijdens het debuut van een rookie gebeurde er weer genoeg in de afgelopen twee weken. Logan Gilbert schreef geschiedenis en komt daardoor uiteraard voorbij, maar ook Wander Franco was weer aardig in vorm. Verder nog zes andere rookies in verschillende volgorde.

TYLER GILBERT (Arizona Diamondbacks)

Stats: 14.0 IP, 7 K’s, 4 BB, 9 H, 4 ER, no-hitter

Uit het niets stond hij daar opeens in de spotlight – Logan Gilbert. De 27-jarige pitcher maakte in de tweede wedstrijd van de series tegen de San Diego Padres zijn startende debuut in MLB en deed dat met een no-hitter. Daarmee werd hij de vierde pitcher ooit die het lukte om de tegenstander op nul hits te houden tijdens zijn startdebuut. De vorige was Bobo Holloman, in dienst van de St. Louis Browns. Op 6 mei 1953 hield hij de Philadelphia Athletics op nul. Er zijn slechtere manieren om te debuteren.

Zes dagen na zijn spetterende debuut maakte hij de tweede start uit zijn carrière tegen de Colorado Rockies. Met Coors Field als toneel kon hij naast Johnny Vander Meer komen in de geschiedenisboeken als tweede pitcher ooit die opeenvolgende no-hitters gooide. Het lukte hem niet. Brendan Rodgers sloeg de derde pitch van de wedstrijd in het rechtsveld waardoor hij de kans voor Gilbert om opnieuw in de geschiedenis boeken te komen in rook op liet gaan. Uiteindelijk werd de 27-jarige werper weer met beide benen op de grond gezet door de Rockies. Zij verzamelden negen honkslagen en vier runs. Na vijf innings werd Gilbert van de heuvel gehaald.


WANDER FRANCO (Tampa Bay Rays)

Stats: .340 (16-uit-49), 2 HR, 6 2B, 4 BB, 11 RBI, 1.011 OPS

De top prospect in baseball kroop in de Rookie Watch van week 16-17 na een slump uit zijn schulp en zette dat door in de twee weken die volgde. Wander Franco sloeg een slaggemiddelde van .340 in 49 slagbeurten. In zestien honkslagen eindigde de bal twee keer over de hekken en zes keer eindigde hij op het tweede honk met een double. Tijdens deze honkslagen sloeg hij twaalf keer iemand over de thuisplaat en kreeg hij vier keer een vrije loop.

Dat hij zijn draai heeft gevonden in MLB is te zien aan zijn on-base streak. Franco kwam al 24 wedstrijden op rij op de honken. Hiermee is hij de speler die de langste on-base streak heeft op dit moment in MLB. Als hij zijn streak nog één wedstrijd langer vasthoudt, heeft hij een nieuw Tampa Bay Rays-record in handen. Op dit moment staat hij samen aan kop met huidige Twins-manager Rocco Baldelli, als rookie met langste on-base streak in de geschiedenis van de club. Met 25 wedstrijden zou hij alleen aan kop gaan in dat klassement. In de openingswedstrijd van de series met de Philadelphia Phillies op dinsdag moet het gebeuren.


TRISTON MCKENZIE (Cleveland Indians)

Stats: 21.0 IP, 24 K’s, 2 BB, 7 H, 3 ER

Na een vermelding in de Rookie Watch van week drie ging het bergafwaarts met de vorm van Triston McKenzie. Een periode in Triple-A tijdens de maand juni bracht hem in juli terug op het hoogste niveau. Zijn tune-up in de minors bleek geholpen te hebben, want hij vond zijn vorm en is sindsdien en fuego. Afgelopen weken voerde hij alle rookie-werpers aan in de categorieën: gegooide innings (21 innings pitched), strikeouts (24 strikeouts) en winstpartijen (twee, tegen de Detroit Tigers en Los Angeles Angels). Hij deed dit in drie gestarte wedstrijden, waarvan hij er twee met een winstpartij afsloot en één wedstrijd een no-decision (Oakland A’s) toegeschreven kreeg.

In de wedstrijd tegen de Los Angeles Angels gooide hij zeven innings. Hierin kwam hij tot acht strikeouts, kreeg hij twee hits tegen en één earned run. Favoriet voor de American League MVP, Shohei Ohtani, kreeg drie keer een drie slag om de oren en met hem ook Justin Upton, mede-rookie Brandon Marsh (twee keer), Jo Adell en Max Stassi. Met deze acht K’s bracht McKenzie zijn seizoenstotaal strikeouts boven de honderd naar 107 en daalde zijn ERA verder naar 4.83.


FRANK SCHWINDEL (Chicago Cubs)

Stats: .362 (17-uit-47), 3 HR, 7 2B, 5 BB, 10 RBI, 1.125 OPS

Frank Schwindel is de eerste nieuwe naam in de lijst van week 18 en 19. De eerstehonkman van de Chicago Cubs werd de everyday starter na het vertrek van Anthony Rizzo en liet productieve stats zien in de maand augustus. Zeventien honkslagen in 47 slagbeurten gaven hem een slaggemiddelde in week 18-19 van .362 een een carrièregemiddelde van .315. Hij was leider in het klassement doubles in de afgelopen twee weken met zeven en sloeg drie homeruns.

Eén van zijn drie homeruns kwam tegen de Miami Marlins en pitcher Shawn Morimando. De 28-jarige pitcher gooide een cutter die niet genoeg wegdraaide en aan de bovenkant van de plaat bleef hangen. Schwindel raakte de bal perfect en deze vertrok met een snelheid van 107.4 mph en eindigde 440 feet verderop. Het werd de verste homerun die hij in zijn nog jonge carrière sloeg. De series met de Miami Marlins bleek een vruchtbare voor Schwindel, want twee dagen was het weer raak en sloeg hij weer een homerun. Het is nu aan Schwindel om het ook te laten zien tegen teams anders dan de Miami Marlins.


VLADIMIR GUTIERREZ (Cincinnati Reds)

Stats: 19.1 IP, 21 K’s, 4 BB, 17 H, 4 ER

Als er een pitcher is die sinds de All-Star break bovenaan de rookielijstjes staat, is het Vladimir Gutierrez. Voor de derde Rookie Watch op rij wurmt hij zich tussen de top presterende rookies. Dit keer deed hij het met 19.1 innings en 21 strikeouts, terwijl hij zeventien hits tegen kreeg en vier vrije lopen weggaf. Cincinnati Reds manager David Bell had dan ook niets anders dan lovende woorden over voor de Cubaanse startende pitcher. Dat zelfs na de verloren wedstrijd met de Chicago Cubs. Het was de eerste wedstrijd die hij verloor sinds de All-Star break.

De desbetreffende wedstrijd waarin Gutierrez zijn eerste verliespartij sinds de All-Star break incasseerde, was de tweede wedstrijd van de serie tegen de Chicago Cubs. Hij gooide hierin 6.1 innings waarna hij van de heuvel werd geplukt. Hij had toen zeven Cubs-spelers een K verkocht, maar hij kreeg ook twee earned runs tegen. Een homerun van Ian Happ en een double van de eerder genoemde Frank Schwindel, waardoor Rafael Ortega scoorde, bepaalde de stand voor zijn wissel op 2-1. De score veranderde niet meer en ondanks dat liet hij ook weer in deze wedstrijd nasty pitches zien.


BRANDON MARSH (Los Angeles Angels)

Stats: .333 (14-uit-45), 3 2B, 2 3B, 4 BB, 4 RBI, .877 OPS

Met zijn wilde haren en lange baard is hij zeker een geweldige persoonlijkheid om toe te voegen aan de Rookie Watch lijst, maar honkballen kan hij ook. Brandon Marsh werd geboren op 18 december 1997 in Buford, Georgia en maakte zijn debuut in MLB op 18 juli. Sindsdien speelde hij veel, vooral doordat sterspeler van de Angels, Mike Trout, nog steeds getart wordt door blessures. De midvelder liet zich in de laatste wedstrijd van de series met de Detroit Tigers van zijn beste kant zien. Hij leidde de comeback in die de Angels uiteindelijk voltooiden met onder andere twee triples en één double.

Naast zijn offensieve show liet hij ook zijn defensieve kwaliteiten zien. In de wedstrijd tegen de Los Angeles Dodgers sloeg Max Muncy een pitch ver het midveld in. De bal eindigde echter niet over de hekken, maar had minimaal Justin Turner die op het eerste honk stond binnengebracht en een double opgeleverd. Marsh dacht daar alleen anders over en met een sprong kon hij op spectaculaire wijze de bal vangen. Het was een doekje voor het bloeden, want uiteindelijk verloren de Angels met 8-2. Toch leverde het mooie beelden op die deden denken aan de man die hij vervangt: Mike Trout.


CARLOS HERNANDEZ (Kansas City Royals)

Stats: 19.2 IP, 12 K’s, 4 BB, 17 H, 6 ER

De laatste nieuwe speler in de Rookie Watch van deze week is Carlos Hernandez. Als pitcher van de Kansas City Royals kende hij een moeilijke start van het seizoen en tot begin juli maakte hij deel uit van de bullpen. Op 18 juli maakte hij zijn debuut als startende werper tegen de Baltimore Orioles en sindsdien is een vaste waarde in de rotatie. In de afgelopen weken kwam hij tot 19.2 innings met twaalf strikeouts. Dit deed hij tegen de New York Yankees (6.2 innings), Chicago Cubs (7.0 innings) en Houston Astros (6.0 innings).

Door zijn goede prestaties in zijn afgelopen drie starts zakte zijn ERA van 4.58 naar 3.97. Dat terwijl hij voor zijn startende debuut in MLB nog een ERA had van 4.98. Ook kon hij één winstpartij bijschrijven door een 9-1 overwinning van de Royals tegen de Cubs, terwijl hij startende werper was. Hij gooide zelf in die wedstrijd 7.0 innings, wat zijn langste start tot nu toe was in MLB. Tevens kwam hij tot acht strikeouts, wat zijn hoogste aantal in zijn MLB carrière was. Aan hem de taak deze vorm mee te nemen in zijn volgde start, dan zal hij tegen de Seattle Mariners aantreden.


BOBBY DALBEC (Boston Red Sox)

Stats: .346 (9-uit-26), 3 HR, 3 2B, 3B, BB, 11 RBI, 1.336 OPS

Bobby Dalbec voltooit als achtste speler de Rookie Watch van week 18 en 19, maar hij was in die weken zeker een speler om rekening mee te houden. In negen slagbeurten sloeg hij drie homeruns, drie doubles en een triple. Dat betekent dat hij maar twee keer hoefde te stoppen op het eerste honk voor een single. Bij de 25 honken die hij bij elkaar sloeg kon hij ook elf RBI bijschrijven. Hiermee kwam zijn totaal op 52 RBI te staan, wat hem een vijfde plek oplevert in het klassement van alle rookies.

In de tweede wedstrijd van de serie tussen de Boston Red Sox en Baltimore Orioles was het de avond van de 26-jarige eerstehonkman. Hij sloeg twee homeruns. De eerste kwam tegen pitcher Adam Plutko. Plutko gooide een cutter die Dalbec niet miste. Hiermee vergrootte hij de voorsprong naar 11-2 in het voordeel van de Red Sox. De tweede homerun van de avond eindigde een stukje verder (445 feet) en kwam tegen een changeup van pitcher Cesar Valdez. Uiteindelijk wonnen de Red Sox met een monsterscore van 16-2. De club zal hopen dat hij in deze vorm blijft verkeren.

Coverfoto: Chris Sweda / Chicago Tribune

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen