Op welke spelers moet je letten tijdens het 2021 CFB-seizoen?

Vorige week keken we vooruit naar de vijf meest interessantste situaties, maar deze week is het tijd om te bespreken welke spelers je op moet letten tijdens het nieuwe seizoen, dat deze week gaat beginnen! In dit artikel kijken we per positie naar de spelers, zowel voor de 2022 NFL Draft als voor toekomstige drafts. Waarschuwing: het zijn er nogal wat!


WIE IS DE BESTE CFB QB?


Want ja, alleen op deze positie zouden wel al tien spelers kunnen invullen. Te beginnen natuurlijk met de twee grote namen: Sam Howell (North Carolina) en Spencer Rattler (Oklahoma). Howell gaat waarschijnlijk na dit seizoen als beste QB de 2022 NFL Draft in, tenzij Rattler na dit seizoen al besluit na een succesvol seizoen met Oklahoma ook de draft in te gaan. Qua talent en speelstijl ontlopen beide spelers elkaar amper tot niets.

Maar daarachter is er veel ruimte voor de strijd om de derde QB van CFB en mogelijk de NFL Draft van 2022. Kedon Slovis is voorafgaand aan dit seizoen de grote favoriet voor deze plek. De QB van USC was vorig seizoen degelijk en zal dit seizoen de kloof met Howell en Rattler wat dat betreft wat meer willen dichten zoals Justin Herbert en Zach Wilson dat de voorgaande twee seizoenen deden.

Verder is het letten op Dillon Gabriel (UCF), DJ Uiagalelei (Clemson), Matt Corral (Ole Miss), Desmonid Ridder (Cincinnati), Malik Willis (Liberty), Tyler Shough (Texas Tech), Carson Strong (Nevada), Bryce Young (Alabama) en JT Daniels (Georgia). Daarnaast kunnen eventueel de QB’s van Ohio State (CJ Stroud) en Texas (Casey Thompson) daar nog bij komen. En dan hebben we namen als Phil Jurkovec (Boston College), D’Eric King (Miami) en Emory Jones (Florida) nog niet eens genoemd. Kortom: genoeg QB’s weer om naar uit te kijken.


RB’S OM NAAR UIT TE KIJKEN


Dan door naar de RB’s, te beginnen met Isaiah Spiller van Texas A&M en Breece Hall van Iowa State. Zeker Hall kende vorig jaar een fantastisch seizoen waarin hij vaker wel dan niet boven de 100 rushing yard uit wist te komen. Daarmee heeft hij zich, daar waar Spiller dankzij zijn talent al op de radar stond, in beeld gespeeld van de 2022 NFL Draft. Spiller zal bij Texas A&M na het vertrek van Kellen Mond zijn universiteit op zijn schouders moeten nemen.

Maar er zijn nog veel meer interessante RB’s. Zo zijn er Kyren Williams (Notre Dame), Jerome Ford (Cincinnati), Mohamed Ibrahim (Minnesota) en Bijan Robinson (Texas). Williams maakte vorig jaar al indruk bij Notre Dame, Ford is een breakout-kandidaat dit seizoen bij een ervaren Cincinnati team, Ibrahim kwam net zoals Hall vorig jaar bij Minnesota vaker boven de 100 yards rushing uit dan niet en Robinson is qua puur talent en atletisch vermogen wellicht wel de beste speler uit dit lijstje. Ook in de gaten houden: Master Teague (Ohio State), CJ Verdell (Oregon) en Kennedy Brooks (Oklahoma).

Tot slot nog even speciale aandacht voor Deuce Vaughn. Misschien wel de leukste RB om naar te kijken in CFB. Eigenlijk in zijn eentje al een reden om wedstrijden van Kansas State dit seizoen mee te pikken.


WR’S TE OVER


Te beginnen bij de twee receivers van Ohio State: Chris Olave en Garrett Wilson. Daar waar het de afgelopen jaren vooral om de Alabama-receivers ging tijdens de NFL Draft, zou dat in 2022 wel eens anders kunnen zijn. Olave en Wilson zijn namelijk, volgens velen, de beste WR in de 2022 draft class. Zij zullen het dit seizoen echter wel moeten doen zonder Justin Fields.

Dan verdienen ook Justyn Ross (Clemson), George Pickens (Georgia) en John Metchie III (Alabama) een alinea. Ross komt terug van een ernstige blessure en ziet er tijdens camp tot nu toe fantastisch uit. Pickens liep tijdens de lente een ACL-blessure op. Nu is het nog niet helemaal duidelijk wanneer het beste wapen van de Bulldogs terug zal keren, maar het begin van dit seizoen zal hij in ieder geval missen. Tot slot John Metchie III, die nu voor QB Bryce Young het beste wapen is bij Alabama na het vertrek van DeVonta Smith en Jaylen Waddle.

Dan nog twee andere receivers die wat aandacht verdienen: Drake London (USC) en Jahan Dotson (Penn State). Dotson maakte vorig jaar vooral indruk vs Ohio State, dankzij twee fantastische catches, en is het beste wapen dat Penn State in huis heeft. London is een enorme receiver die wekelijks de secondary letterlijk overhoop zal lopen. Gecombineerd met prima snelheid en atletisch vermogen is hij een bizarre mismatch voor bijna alles en iedereen. Zeker iemand om een paar keer te bekijken.


ZIJN ER TE’S?


Ja, wel een paar. Maar geen Kyle Pitts dit seizoen. Alles behalve. De leukste namen om hier in de gaten te houden zijn Jalen Wydermyer (Texas A&M), Jahleel Billingsley (Alabama) en Jeremy Rucket (Ohio State). Ondanks dat dit prima TE’s zijn, zijn Wydermyer en Billingsley de twee meest interessante namen om in de gaten te houden. Chris Kolar (Iowa State) is ook nog wel een naam om te noteren.


ZIJN ER RUSHERS?


Zeer zeker. Te beginnen met Kayvon Thibodeaux van Oregon. Tot nu toe is het redelijk stil geweest over de NR 1 recruit van een paar jaar geleden, maar iedereen verwacht dat er dit jaar een explosie aan productie gaat komen. Hij is hoe dan ook de NR1 EDGE rushers in de 2022 NFL Draft mocht hij declaren en wellicht wel de best beschikbare speler van die draft.

Daarnaast zijn Drake Jackson (USC), Zach Harrison (Ohio State), Aidan Hutchinson (Michigan) en George Karlaftis (Purdue) namen om in de gaten te houden. De kans dat ze het talent van Thibodeaux kunnen evenaren is echter vrij klein.

Nu zul je denken: sla je nou bewust de DL over? Ja. Want daar kunnen we heel kort over zijn: hou DeMarvin Leal (Texas A&M) en Brijan Breese (Clemson) in de gaten. Leal is de enige potentiele first round pick momenteel, met kans op een top tien in de 2022 NFL Draft. Verder is het, op zijn zachtst gezegd, niet heel denderend voorafgaand aan dit seizoen. Breese is een freshman en gaat qua talent over twee a drie jaar de beste DL in een NFL Draft zijn.


LB’S OM NAAR UIT TE KIJKEN


Chris Harris van Alabama. En daarmee is de kous eigenlijk ook wel af. Harris is onderdeel van een sowieso uitstekende en talentvolle verdediging. De andere talentvolle linebacker om de gaten te houden, komt dan ook niet geheel verrassend uit het team van Alabama: Henry To’o To’o. Hij kwam over van Tennessee en was vorig jaar een van de betere LB’s in CFB. Kortom: als je van linebackers houdt: kijk vooral veel naar Alabama.


SECONDARY BOMVOL TALENT


Op het gebied van QB’s steekt CB Derek Stingley Jr van LSU er bovenuit. Sinds zijn freshman-seizoen presteert hij op het hoogste CFB-niveau, de SEC, fantastisch. Dit jaar zal hij meer in de picture staan omdat dit zijn eerste seizoen is waarin hij kan declaren voor de NFL Draft. Wat dat betreft zijn CB’s Kaiir Elam (Florida), Ahmad Gardner (Cincinnati) en Sevyn Banks (Ohio State) zijn grootste concurrenten.

Verder hebben we ook nog een goede corner bij Clemson en Georgia, Andrew Booth Jr en Derion Kendricks, en loopt Josh Jobe bij Alabama nog rondt.

Qua safety’s is het wat minder gevuld. De naam die boven alles en iedereen uitsteekt is Notre Dame safety Kyle Hamilton. Hij is richting de 2022 NFL Draft, met afstand, de beste safety.

Photo: Tim Heitman/USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen