Freedom! Kimbrel tekent bij Cubs


Volgens journalist Ken Rosenthal is meervoudig All-Star reliever Craig Kimbrel een Cub. De hard werpende pitcher zat sinds het offseason zonder club, nadat zijn contract bij de Boston Red Sox afliep en niet verlengd was.


 

DRIEJARIG CONTRACT

Het zou gaan om een contract van drie jaar, waarvoor de topcloser $43 miljoen zal krijgen. In het al lopende seizoen gaat de werper $10 miljoen verdienen en daarna staat hij nog minimaal twee jaar onder contract tegen een salaris van $16 miljoen per jaar. De buy-out in het vierde seizoen staat vast op $1 miljoen. De Cubs waren de enige club die hem voor deze langere periode vast wilde leggen. Andere geïnteresseerde teams durfden het niet aan om een dusdanig lange verbinding aan te gaan met de 31-jarige Kimbrel.

OFFSEASON

Dat Kimbrel al enige tijd zonder club zat, was niet verwonderlijk. Niet alleen vroeg de closer om een recorddeal ($100M over zes jaar), ook zijn er wat zorgen om zijn prestaties nu hij de leeftijdsgrens van 30 is gepasseerd. Ook het ophoesten van een draftpick, die in eerste instantie vast zou zitten aan zijn handtekening, werd door veel clubs als reden gezien om hem niet al direct van de markt af te halen. Nu de draft echter voorbij is, komt Kimbrel zonder de compensatiemolensteen, dus konden teams nu eindelijk toehappen.
Naarmate Kimbrel langer zonder team zat, gingen ook zijn salariseisen omlaag. Er kwamen speculaties dat hij eventueel een jaar uit zou zitten zonder club, maar deze berichtgeving werd snel naar het rijk der fabelen verwezen.

ALL-STAR CARRIERE

Kimbrel is één van beste closers van de laatste paar jaar in de Majors. In 2011 werd hij verkozen tot NL Rookie of the Year, nadat hij een league high 46 saves voor de Atlanta Braves achter zijn naam had gezet. Zijn intrede in de majors was van zo’n hoog niveau dat hij zelfs stemmen kreeg voor de Cy Young en MVP award van dat jaar. Ook de drie daaropvolgende jaren had hij de meeste saves per seizoen achter zijn naam in de MLB. Minstens zo impossant was zijn ERA, dat steevast onder de 2.00 bleef, terwijl zijn FIP daar gelijke tred mee hield.
In 2015 werd Kimbrel via een trade naar de San Diego Padres gestuurd, maar daar hield de pitcher het maar één jaar vol. Dat jaar voelde voor hem als een down year. Voor het eerst in zijn toen al imposante carrière had een hij ERA boven de 2.00 en werd hij niet uitgekozen voor de jaarlijkse All-Star game. Nadat de Padres weer in rebuild mode gingen, vond Kimbrel zijn nieuwe onderkomen bij de Boston Red Sox.

SUCCESSEN

In de drie jaar dat hij daar zijn kunsten mocht vertonen, was hij steevast de closer van het team. Waar zijn eerste jaar nogal shaky was, ging het tweede jaar voor hem persoonlijk veel beter. Zijn 0.681 WHIP was in 2017 van magistraal niveau dat deed terugdenken aan 2012-Kimbrel. In het laatste jaar van zijn contract bij de Red Sox was hij onderdeel van het team dat de World Series won door de Los Angeles Dodgers te verslaan.
In alle drie de jaren werd Kimbrel uitverkozen tot All-Star. Tijdens zijn verblijf in Boston brak hij nog een record. Kimbrel was de pitcher die het snelst de 300 saves-grens bereikte. Daarvoor had hij de minste optredens nodig en de minste save mogelijkheden. Daarnaast was hij met 29 jaar ook de jongste speler die in de club van 300 saves plaats mocht nemen.

DECLINE?

Toch ging er in zijn laatste jaar niet alles goed. Zijn groundball rate zakte tot een schamele 28.2%. In een tijd dat er meer homeruns dan ooit worden geslagen, is dit geen goed teken. Zijn K-rate en walk rate gingen in 2018 ook de verkeerde richting op, al was dit onvermijdelijk, aangezien Kimbrel in 2017 echt als een stud gooide. Zijn FIP was met 3.13 voor het eerst hoger dan 3.00. Dat geeft vooral aan hoe goed Kimbrel in zijn carrière tot nu toe is geweest.
Zijn leeftijd spreekt ook niet in zijn voordeel. Zeker niet omdat Kimbrel een pitcher is die het van zijn fastball moet hebben. Toch is zijn velocity (nog) niet dusdanig gedaald dat het een probleem op kan leveren. Het is de vraag wat voor impact het heeft gehad dat hij dit seizoen nog geen wedstrijd gespeeld heeft.

WIN NOW

Kimbrel lost in zijn eentje niet alle problemen op die de Cubs nog kennen, maar GM Theo Epstein is duidelijk: de Cubs zitten nog steeds in win-now mode. Het team blijft onder de luxury tax, omdat Ben Zobrist op de restricted list staat wegens zaken in de privésfeer. De bullpen van de Cubs krijgt in korte tijd nu een tweede opsteker. Eerder werd Pedro Strop ook al geactiveerd van de Injured List. Of de Cubs het kunststukje van 2016 kunnen herhalen blijft de vraag, maar ze geven met de komst van Kimbrel wel een signaal af naar de concurrenten.

Coverfoto: Jim Ruymen/UPI

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen