Javier en bullpen Astros gooien no-hitter in Game 4

Nadat de slagploeg van de Philadelphia Phillies in Game 3 nog korte metten had gemaakt met de pitching staff van de Houston Astros, waren de rollen een dag later volledig omgekeerd. Christian Javier was zes innings lang onaantastbaar en ook zijn relievers Bryan Abreu, Rafael Montero en Ryan Pressly legden de knuppels van de thuisploeg het zwijgen op. Dankzij de 5-0 overwinning kwamen de Astros in deze World Series op gelijke hoogte.

DOMINANTIE

Veel verscheidenheid zit er niet in de worpen van Christian Javier. De 25-jarige righty leunt vooral op zijn four-seam fastball met af en toe een slider tussendoor, maar vannacht hadden de deze playoffs zo sterke slagploeg van de Phillies daar geen enkele vat op. Meer dan zes innings lang wisten zij geen enkele pitch van Javier om te zetten in een honkslag.

Hoewel de Dominicaan zich met slechts 97 worpen door die eerste zes innings had gemanoeuvreerd, besloot manager Dusty Baker hem in die zevende inning naar de kant te halen. Het bleek een goede call van de ervaren manager. Vooral de wetenschap dat Bryce Harper voor een derde keer de fastballs van de starter te zien zou krijgen, zal een reden zijn dat Baker liever Abreu op dat moment de heuvel opstuurde.

BULLYING BULLPEN

De jonge Abreu (25) betaalde dat vertrouwen terug, zoals hij eigenlijk al dit hele postseason doet. Met zijn nagenoeg perfecte inning zette hij de lijn van zijn eerdere optredens ogenschijnlijk moeiteloos voort. Abreu gooide tot nu toe 9 innings, waarin hij geen enkele verdiend punt incasseerde, zowel vier honkslagen als vrije lopen opgaf en maar liefst zestien tegenstanders met drie slag terug naar de dugout verwees.

De kracht van de Astros’ bullpen blijkt wel uit het feit dat de statistieken van de andere relievers van vannacht, Montero en Pressly, die van Abreu nauwelijks ontlopen. Eenmaal wist een slagman een bal van Montero uit het veld te slaan, maar verder waren hij en Pressly even foutloos. Een dag nadat Lance McCullers Jr tegen vijf homeruns aanliep, was deze dominantie voor de Texanen meer dan welkom.

5-RUN RALLY

Door die defensieve dominantie had de slagploeg aan één rally in de vijfde inning genoeg om de winst naar zich toe te trekken. Vier innings lang hield Aaron Nola gelijke tred met Javier, maar toen ging het plots helemaal mis. Chas McCormick, Jose Altuve en Jeremy Pena sloegen allemaal een single. Het was op dat moment alleen nog niet voldoende op het eerste punt op het bord te zetten. Wel betekende het het einde voor Nola. Jose Alvarado nam zijn plek in.

Waar Javier dus kon rekenen op geweldige steun, werd met de eerste worp van de Venezolaan de toon voor de rest van de inning gezet. Die bal belandde namelijk vol op de heup van Yordan Alvarez. Nog voor de Cubaan zijn scheenbeschermer had afgedaan, liep een gretige McCormick het openingspunt over de thuisplaat.

GURRIEL

Niet veel later stond het al 3-0. Alex Bregman, al goed voor 9 RBI’s in de playoffs, bewees opnieuw zijn waarde met een tweehonkslag. Altuve en Pena scoorden, terwijl Alvarez en Bregman zelf meteen in scoringspositie terechtkwamen. De Astros zouden hier optimaal van profiteren. Eerst sloeg beide mannen een honkje verder met een sac fly, waarna Yuli Gurriel het uitroepteken achter de rally zette met een honkslag: 5-0.

De 38-jarige Cubaan onderstreepte daarmee hoe belangrijk hij is voor zijn organisatie in oktober. Geen landgenoot sloeg meer honkslagen in de World Series – hij passeerde eerder deze serie de legendarische Tony Perez -, maar hij geeft bovendien geen enkel gratis nulletje weg. Hij incasseerde al 46 opeenvolgende slagbeurten geen drie slag.

NO-HITTER

Na de geweldige start van Javier en de even indrukwekkende prestaties van zijn relievers, betekende een grondbal van JT Realmuto het defintieve einde van de wedstrijd en dus de tweede keer in de geschiedenis van de World Series dat een slaploeg honkslagloos wordt gehouden. In 118 edities van de Fall Classic was alleen Don Larsen met zijn perfect game in 1956 in staat geweest tot het huzarenstukje van deze vier Astros’ pitchers.

UP NEXT

In Game 5 van deze World Series hopen de Astros dat Justin Verlander zich kan herpakken na zijn nederlaag in de eerste wedstrijd. Het was trouwens al de tweede mindere start van de 39-jarige Amerikaan, die in de playoffs nog niet zo onfeilbaar lijkt als tijdens het reguliere seizoen.

Tegenover hem staat komende nacht Noah Syndergaard. Voor Thor liggen die statistieken precies omgekeerd. In het reguliere seizoen eindigde zijn ERA ten noorden van 4.00, maar in dit postseason is dat met 1.69 nog niet eens de helft. In tegenstelling tot Verlander kwam de blonde pitcher nog niet in actie in de World Series. De eerste pitch staat gepland rond de klok van 1 uur vannacht Nederlandse tijd.

Coverfoto: MLB Twitter

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen