Inside Baseball: NL West (week 14)


Het is tight at the top in de NL West, waarin vorm de leider van week tot week lijkt te gaan bepalen. Vier teams mogen nog steeds realistisch hopen op een plekje in de Division Series. Aan wie zij dat te danken hebben en hoe de teams in vorm steken lees je in de week 14 editie van de Inside Baseball: NL West.


ARIZONA DIAMONDBACKS
(48-38, .558, -)


De Diamondbacks blijven stabiel presteren en behouden hun plekje bovenaan in de divisie. Paul Goldschmidt herkennen we inmiddels weer terug als elite bat en ook Robbie Ray keerde terug. Het moge duidelijk zijn dat de D’backs stevig aanspraak maken om te blijven waar ze momenteel staan, nummer 1.

MARLINS-UIT

De mannen uit Arizona mochten de week beginnen met een 4 game series tegen de laagvliegers uit Florida. De series werden, zoals verwacht mocht worden, gewonnen met 3-1. Waar het vooral om draaide voor de D’backs was dat er twee “namen” terugkeerde van een blessure. Shelby Miller keerde een weinig succesvolle terugkeer in de series opener (3.2 IP, 6 H, 5 ER, 2 BB, 5 K), waardoor deze dan ook werd verloren. In de derde wedstrijd liet strikeout lefty Robbie Ray zien hoe het ook kan: 6.0 IP, 2 H, 0 ER, 2 BB en 6 K. Vaste namen Zack Godley en Zack Greinke deden hun taak ook en wonnen hun wedstrijden. Opmerkelijk: Greinke werd in zijn wedstrijd de eerste werper sinds 1987 met twee hits, een RBI, een stolen base en een run scoredHave a day!

GIANTS-THUIS

Na laagvlieger Miami kwam serieuze rivaal binnen de divisie San Francisco op bezoek. Het werd echter geen succes voor Arizona, ze verloren driemaal op rij en kregen dus de sweep om de oren. De bats werden volledig stilgehouden in de eerste twee wedstrijden (1 run totaal) door Giants pitching en in de derde wedstrijd liet Godley maar weer eens zien met een extreem down jaar bezig te zijn: 4.0 IP, 9 H, 7 ER, 5 BB, 5 K.

PLAYER OF THE WEEK

Zack Greinke deed iets wat geen andere pitcher sinds Rick Sutcliffe sinds 1987 heeft gepresteerd. In een middelmatige week met slechts 3 wins van de miezerige Marlins is hij dan ook een simpele keus.

UP NEXT

@Colorado Rockies 10 t/m 12 juli
@Atlanta Braves 13 t/m 15 juli


LOS ANGELES DODGERS
(46-39, .541, 1.5 GB)


De Dodgers kenden een solide week tegen twee sterke tegenstanders: De Chicago Cubs en divisiegenoot Colorado: 4-3. De Dodgers zijn dit jaar geen uitzondering in de NL West en krijgen op personeelsgebied tegenslagen te verwerken, zo ook weer deze week. Dat werd pijnlijk duidelijk in de eerste series van de week.

CUBS-THUIS

De mannen uit de Windy City kwamen op bezoek, misschien wel dé favoriet als NL afgezant voor de World Series. Op maandag werd achter een zeer solide start van Kenta Maeda gewonnen met 2-1, na homeruns van de hete Kike Hernandez en Chris Taylor. De meest interessante wedstrijd was donderdag. De Dodgers were up to their tricks en activeerden zeer onverwacht Walker Buehler van de DL, om in relief van Clayton Kershaw een soort rehab start te maken. Misschien een voorbeeld van “too cute“, want Buehler werd weggeblazen door de Cubs: 1.0 IP, 5 H, 5 ER, 1 BB, 0 K. De Dodgers stonden 3-1 voor, maar verloren met 11-5. Series split: 2-2.
Vervolgens stond een matchup binnen de divisie op het programma, namelijk tegen Nolan Arenado en consorten. In de eerste twee wedstrijden gingen de mannen uit LA (De stad die een stuk drukker was met de komst van LeBron James dan met de Dodgers) roemloos ten onder door gebrek aan offense. Op zondag werden zij gered door een nieuw hoofdstuk in het sprookje Matt Kemp. Hij verzorgde de benodigde firepower, 3-for-4 met 4 RBI en een homerun tegen starreliever Adam Ottavino. De series eindigde in 1-2.

PLAYER OF THE WEEK

In een roemloze 3-4 week voor de mannen uit LA is het soms even zoeken naar de player of the week. We kiezen dan ook een beetje voor hometown gloryCloser Kenley Jansen behaalde een save in elke van de drie overwinningen van de Dodgers deze week en krijgt daarom onze nod.

UP NEXT

vs San Diego Padres 9 t/m 12 juli
@ Los Angeles Angels 13 t/m 15 juli


SAN FRANCISCO GIANTS
(45-42, .517 , 3.5 GB)


Ultra pannenkoek Hunter Strickland sloeg zijn eigen hand aan gruzelementen na maar weer eens een blown save in de week voorafgaand aan week 14. Daardoor kon oldschool skipper Bruce Bochy op zoek naar een nieuwe closer, waarbij in eerste instantie Sam Dyson werd aangewezen. In eerste instantie, want, Dyson was het enige probleem in deze succesvolle week voor de Giants: vijf gewonnen wedstrijden en slechts één loss.

ROCKIES-THUIS

De week begon met een dagje vrij voor Los Gigantes, maar mochten daarna direct aan de bak om te proberen de Rockies binnen de divisie achter zich te houden. Dat lukte vrij aardig, want de series ging gewonnen met 2-1. Het moment met de grootste invloed op de rest van het jaar voor de Giants kwam op donderdag. Sam Dyson verpestte de save en de sweep,  Bochy had vrij snel genoeg genoeg gezien van Dyson.

DIAMONDBACKS-UIT

De series verliep succesvol voor de Giants, die een harde tik in de divisie uitdeelde door een 3 game sweep ten koste van Arizona. Dat mocht het vooral danken aan fantastische starts van twee jongelingen, die de toch vrij machtige offense van de D’backs domineerden. Andrew Suarez won zijn pitcher’s duel van Patrick Corbin, 2-1 (6.0 IP, 7 H, 1 ER, 2 BB, 5 K) en “zoon van” (u weet wel) Dereck Rodriguez deed dat dunnetjes over: 6.1 IP, 6 H, 0 ER, 2 BB en 5 K. Op zondag werd in een 9-6 game vervolg gegeven aan de twee overwinningen, waardoor de Giants serieus kunnen gaan dromen over een plekje in October. De rookies laten zien uitstekende werpers te zijn op de plekken van de geblesserden: Johnny Cueto en Jeff Samardzija.

PLAYER OF THE WEEK

De startende korte stop voor de 2018 NL ASG luistert naar de naam Brandon Crawford. De korte stop maakt een geweldig seizoen door (.311/.374/.498) en sloeg op woensdag een walkoff homerun. Verder kende hij ook een prima week: 8-for-18 met twee homeruns.

UP NEXT

vs Chicago Cubs 9 t/m 11 juli
vs Oakland Athletics 13 t/m 15 juli


COLORADO ROCKIES
(43-43, .500, 5.0 GB)


Beide series van de Rockies waren binnen de disvisie en zijn hierboven al ontleed. We concentreren ons op twee verhalen die centraal stonden bij de Rockies de afgelopen week.

NOLAN ARENADO

Van de top 30 spelers in fWAR heeft niemand in de afgelopen vijf jaar minder optredens in de postseason dan ster derde honkman Nolan Arenado. Arenado, zo zegt hij zelf, is helemaal klaar met verliezen. In de aflgelopen jaar zijn de Rockies twee keer laastste geworden in de NL West en drie keer derde. Eén keer mocht Arenado spelen in een verloren Wildcard Game ruiken aan postseaon baseball. Arenado ligt nog vast voor volgend jaar in Colorado, maar gezien deze uitspraken zullen Rockies’ fans daarna hun adem niet hoeven inhouden voor Nolan. Hij wil het niet meer.

JON GRAY

Beoogde ace van de Colorado pitching staff was Jon Gray. Ondanks alle potentie en vaardigheden, zo is hij nummer vier in de NL in aantal strikeouts, werd hij deze week teruggezet naar Triple AAA. Begrijpelijk: Gray verzamelde een 5.77 ERA en had een 7.25 ERA in zijn laatste negen starts. De Rockies hopen ongetwijfeld dat in de minors Gray weer wat zelfvertrouwen kan opbouwen. Ze zullen hem hard nodig hebben de rest van het seizoen. Voorlopig doen ze het dus echter zonder hem.
PLAYER OF THE WEEK
Weliswaar werd woensdag verloren van de Giants en Madison Bumgarner, jongeling Kyle Freeland deed zijn aandeel en gaf de Rockies alle kans: 7.0 IP, 4 H, 1 BB, 4 K.
vs Arizona Diamondbacks 10 t/m 12 juli
vs Seattle Mariners 13 t/m 15 juli


SAN DIEGO PADRES
(37-50, .425
, 11.5 GB)


In de laatste Inside Baseball: NL West schreven we al dat de Padres niet spelen als een playoff contender, ondanks dat het team nog niet definitief was afgehaakt. Nu staan de mannen uit San Diego elf en een halve wedstrijd achter. De lelijke eend in deze divisie lijkt wel definitief te zijn afgehaakt. Niet alleen moeten ze meer dan elf wedstrijd goedmaken, ze moeten een stuk beter spelen dan vier teams boven zich die op papier sterker zijn.
In de afgelopen week werden beide series tegen de Pirates en Rangers, zelf niet echt hoogvliegers, verloren met 1-2. De reliefcorps doet het nog steeds fantastisch en lijkt dan ook dé troef voor het resterende seizoen van de Padres. Namen als Kirby Yates, maar vooral closer Brad Hans doen veelal de ronde in de geruchtenmolen. Na afgelopen week kunnen de Padres zich definitief gaan storten op het project “Trade Deadline“.

PLAYER OF THE WEEK

Hij presteerde heel aardig, maar vooral zijn terugkeer maakt hem speler van de week: Wil Myers. De nieuwbakken buitenvelder (“zijn” eerste honk is nog steeds voor Eric Hosmer) kende een aardige week, maar brengt vooral weer wat mensen naar het stadion. Myers heeft power en speed, wat zeer welkom is bij de Padres. Zal hij eindelijk fit kunnen blijven? Zijn week: 7-for-25 met één homerun en één steal.

UP NEXT

vs Los Angeles Dodgers 9 t/m 12 juli
vs Chicago Cubs 13 t/m 15 juli

Coverfoto: San Diego Union Tribune

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen