Inside Baseball: NL East (week 4)


Na de vierde week van het reguliere seizoen valt er in de National League East division één ding op: De gedoodverfde favoriet, de Washington Nationals, staan nog steeds op een losing record. Hoe het de Nationals en de vier andere ploegen afgelopen week verging is terug te lezen in deze editie van Inside Baseball.

Standings t/m 22 april 2018


NEW YORK METS
(14-6, .700, – GB)


Waar in de vorige editie van Inside Baseball de Mets en dan voornamelijk de bullpen werden opgehemeld, is het in de afgelopen week toch wat minder hosanna in New York. Tegen twee concurrenten uit de divisie (Nationals en Braves) werden de series verliezend afgesloten. Enige kanttekening is wel dat de laatste wedstrijd tegen de Braves is uitgesteld wegens het weer.
Zowel aan het begin als aan het einde van de week had Metscloser Jeurys Familia een blown save te pakken. Of het toeval is of niet, beide blown saves kwamen nadat Jacob deGrom een prima indruk had achtergelaten op de werpheuvel. Verder maakte Matt Harvey voorlopig zijn laatste start voor de Metropolitans. Na zes innings had The Dark Knight evenzoveel runs tegen zich gekregen. Voorlopig gaat Harvey naar de bullpen.
In aanvallend opzicht viel vooral de winst op woensdag tegen de Nationals op (11-5), zeker als je in acht neemt dat de ploeg ut New York na 7 innings nog op een 4-2 achterstand stond. Grote man die avond was Yoenis Céspedes, die in de achtste inning een Grand Slam op het scorebord produceerde.

PLAYER OF THE WEEK

Na zijn Grand Slam zou het logisch zijn om voor Cespedes te kiezen. Toch mag Jacob deGrom met deze eer gaan strijken. Als je in beide outings een quality start (met 22 K’s in totaal) haalt, heb je prima gepresteerd. Dat hij dan alsnog niet een W achter zijn naam kon schrijven was te wijten aan de bullpen en de haperende offense.

UP NEXT

De Mets mogen het hele land door gaan reizen. Om te beginnen mogen ze spelen in St. Louis tegen de Cardinals en vervolgens trekken ze richting de westkust, waar ze het op gaan nemen tegen de San Diego Padres.


PHILADELPHIA PHILLIES
(14-7, .667, 0.5 GB)


De Phillies kruipen langzaam maar zeker omhoog in de divisie. Nadat ze aan het begin van de week nog moeite hadden met divisiegenoot Atlanta Braves (1-2, 3-7 verlies, met een 5-1 winst tussendoor) haalden de mannen uit Philadelphia de bezems tevoorschijn voor een sweep over de Pirates — iets wat sinds 1994 niet meer was voorgekomen.
Wat vooral opvalt is dat de starting pitching van de Phillies goed in vorm is. In de afgelopen week kregen de werpers in totaal maar 11 runs tegen in 43.1 innings. Als de bullpen dan ook nog het merendeel van de dagen in vorm is, heb je weinig runs nodig om zelf te winnen.
 

 
In twee van de vier overwinningen tegen de Pirates was dat ook het geval, maar in de andere twee wedstrijden waren de slagmannen van de Phillies prima in vorm. Een 7-0 en een 6-2 score waren het logisch gevolg van de goede offense en pitching. Vooral lead-off hitter César Hernández en de in bloedvorm verkerende Rhys Hoskins zorgden voor de scores.
De Phillies hebben nu een record van 9-1 thuis, wat gelijk staat aan de beste start ooit.

PLAYER OF THE WEEK

De starting pitching van de Phillies was afgelopen week zo dominant dat zij als groep de titel Player of the Week meer dan terecht verdienen.

UP NEXT

De ploeg uit Philadelphia kan het record nog verder gaan aanscherpen. Aankomende week ontvangen ze in eigen huis de Diamondbacks en de Braves.


ATLANTA BRAVES
(12-8, .600, 2.0 GB)


Net als de Mets mochten ook de Atlanta Braves de hele week tegen ploegen uit de eigen divisie aantreden. Ook de Braves hadden een prima week, want zowel de serie tegen de Phillies als de Mets werd met 2-1 gewonnen. De starting pitching was degelijk en de offense draaide niet om één persoon. Tegen de Phillies was bijvoorbeeld Ryan Flaherty zeer belangrijk met 4 RBI’s in één wedstrijd. Tegen de Mets stonden juist spelers als Kurt Suzuki en Preston Tucker op; altijd fijn als je offense veelzijdig is. Ook heeft men in Atlanta aangetoond dat het met de veerkracht wel goed zit, getuige de 4-3 overwinning na een 0-3 achterstand in inning 8.
Ondanks dat ze een prima week hebben gehad kruipen ze toch niet dichterbij in de divisie, mede dankzij het goede presteren van de Phillies. Toch zal deze week veel vertrouwen geven voor de Braves.

PLAYER OF THE WEEK

Starting pitcher Julio Teheran was afgelopen week in bloedvorm. In twee starts tegen de Phillies en Mets kreeg hij maar 1 ER tegen in 13 IP (15 strikeouts). Deze prestatie is genoeg om Player of the Week te worden.

UP NEXT

Een trip naar de Reds en weer een serie tegen de Phillies staat op het programma voor aankomende week. Vooral tegen de Reds wordt verwacht dat de overwinningen redelijk eenvoudig binnengehaald gaan worden.


WASHINGTON NATIONALS
(10-12, .455, 5.0 GB)


We zitten inmiddels in de vierde week en het is verrassend dat Washington een sub-.500 team aanlevert. Helemaal als je bedenkt dat het met Bryce Harper één van de beste slagmensen in de hele majors op dit moment heeft. De week begon overigens wel prima voor de ploeg uit de hoofdstad. Tegen de Mets werden de eerste twee wedstrijden winnend afgesloten (8-6, 5-2). De eerdergenoemde Harper was hier belangrijk met een totaal aantal van 4 RBI’s in deze ontmoetingen. De derde wedstrijd ging ook crescendo, totdat reliever Ryan Madson 6 ER tegen kreeg in 0.2 IP.
Tegen de Dodgers was de eerste wedstrijd een droom match-up tussen twee van de beste pitchers: Max Scherzer en Clayton Kershaw. Scherzer trok aan het langste eind op die dag. Toch waren het in de gehele serie de Dodgers die met een winning mood eindigden. De volgende twee partijen werden beide door de mannen uit Los Angeles gewonnen. Toch nog een teleurstellend einde van de week zo voor de Nationals.

PLAYER OF THE WEEK

De award had naar Harper of Ryan Zimmerman kunnen gaan. Toch is Scherzer de speler van de week. Als je in een match-up tegen Kershaw en de Dodgers zo dominant bent dan ben je van grote klasse. En dat laat Scherzer al jaren zien.

UP NEXT

De Nationals blijven nog één serie aan de westkust waar ze de Giants ontmoeten. Daarna mogen ze in eigen stadion aantreden tegen de Diamondbacks.


MIAMI MARLINS
(5-16, .238, 9.5 GB)


De L’s werden afgelopen week weer gretig verzameld voor de ploeg uit Florida. Al hadden ze daar sowieso wel rekening mee gehouden als je tegen de Yankees en Brewers moet. Grote meevaller was dan ook de 9-1 overwinning tegen de New York Yankees. Al was het alleen maar om de nare smaak van een dag eerder weg te spoelen. Toen verloren ze namelijk van diezelfde Yankees met 12-1.
Catcher JT Realmuto blonk uit in de 9-1 winst. Hij was verantwoordelijk voor maar liefst 4 RBI’s die dag. Nu Realmuto terug is van de disabled list hebben de Marlins in ieder geval iets meer keuze in de offense. Maar nog steeds is het vlees noch vis. In defensief opzicht was vooral SP Jarlin Garcia in grote vorm. Als je de angstaanjagende Yankees slagmannen op een nul weet te houden, dan heb je prima gepresteerd. Garcia’s onderliggende stats beloven weinig goeds voor de directe toekomst, maar op dit moment is hij een lichtpuntje in de donkere Marlinsdagen.
Tegen de Brewers kregen de Marlins echter weer een sweep om de oren, de derde keer al in dit nog prille seizoen.

PLAYER OF THE WEEK

In de enige overwinning voor de Miami Marlins blonk catcher Realmuto uit. Het is dan ook niet meer dan logisch dat hij de Marlins’ Player of the Week is. Jarlin Garcia ontvangt een eervolle vermelding.

UP NEXT

De eerstvolgende tegenstanders zijn de Dodgers en de Rockies. Voor de Marlins zijn dit lastige tegenstanders, al kunnen we dat eigenlijk wel over elke ploeg zeggen die tegen de Fish mogen aantreden.

(Coverfoto John McCoy/Getty Images)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen