Inside Baseball: AL Central (week 8)

De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. De komende drie dagen checken we twee keer per dag de stand van zaken bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams. We openen met de AL Central.

CTRL + C, CTRL + V. Zo is het in de Central nu eenmaal. Al weken draaien we in de intro hetzelfde verhaal af: de AL Central is met afstand de slechtste divisie in baseball op dit moment. Vorig week doken alle teams voor het eerste gezamenlijk onder de .500. Deze week is daar — na een 5-5 week van Cleveland — niets aan veranderd. Zucht. Daar gaan we.

Standings t/m 21 mei 2018


CLEVELAND INDIANS
(
22-23, .489, – GB)


Twee uit drie van de Astros verliezen, daar is geen schande in. Twee uit drie aan de Tigers af moeten staan, dat is een ander verhaal. En daarmee is de week van de Cleveland Indians in twee zinnen gevat. De week begon dramatisch, met 3-6 en 8-9 verliespartijen tegen Detroit. De Tribe had stopper Trevor Bauer nodig om de slide te stoppen. De werper gooide een juweel van een wedstrijd en Cleveland won met 6-0.
Na een vrije dag was de ploeg echter weer terug bij af, want op zaterdag (1-4 verlies) kon de offense opnieuw niets voor elkaar krijgen. Wederom moest er een ace aan te pas komen om het roer om te gooien; Corey Kluber was de juiste man op het juiste moment (5-4), ondanks dat de bullpen de uiterste best deed de overwinning in de laatste innings weg te geven.
Cleveland sloot de laatste tien dagen met een 5-5 record af en er zou toch zo onderhand lichte paniek moeten ontstaan in Ohio. De maand mei zit er bijna op en hoewel de Indians bovenaan staan in de divisie, is het honkbal van een buitengewoon twijfelachtig niveau.

PLAYER OF THE WEEK

De offense kende een paar uitschieters (Jose Ramirez en Michael Brantley), maar werper Trevor Bauer had de beste week van allemaal. In zijn enige start gooide hij 8.0 innings, met 10 strikeouts, geen vrije lopen en slechts vier hits tegen. Daarmee pitchte hij Corey Kluber (7.0 IP, 6 H, 2 ER, 10 K, 0 BB) eruit.

UP NEXT

De Indians beginnen vandaag aan een twee-gamer tegen de Cubs in Chicago, gevolgd door een kwartet aan wedstrijden in het eigen Progressive Field tegen de regerend kampioen Astros. Makkelijker wordt het er dus niet op.


MINNESOTA TWINS
(
19-23, .452, 1.5 GB)


2-4 gaan over de laatste week en amper terrein verliezen op de club die boven je in de stand staan; de Twins hebben het maar goed. De inhaalwedstrijd tegen de Mariners van vorige week maandag ging met 0-1 verloren en dat luidde eigenlijk al de week van Minnesota in. Hoewel er één keer van de Cardinals (4-1) en één keer van de Brewers (3-1) werd gewonnen, kwam het gebrek aan aanval de club verder duur te staan. 5-7 verlies tegen St. Louis en 3-8 en 4-5 tegen Milwaukee betekende een slechte week.
Maarja, veel maakte het voor de stand niet uit.

PLAYER OF THE WEEK

Jose Berrios gooide vorige week 7.1 innings tegen de Cardinals, ter waarde van 2 hits, 1 run, 1 walk en 10 strikeouts. Hij is dan ook Player of the Week, die ook meteen voor komende week kans maakt na zijn 8.0 IP, 2 ER, 2 BB, 9 K van gisteren.

UP NEXT

De Twinkies begonnen hun week op maandag met een overwinning tegen de Tigers, tegen wie ze deze week nog twee duels spelen. Na een vrije donderdag vertrekt Minnesota voor drie duels naar de Pacific Northwest, voor een treffen met de Mariners.


DETROIT TIGERS
(20-
26, .435, 2.5 GB)


Detroit pakte verrassend twee uit drie tegen de Indians, maar na een openingswinst (3-2) in Seattle volgden vier verliespartijen op rij (4-5, 2-7, 2-3 tegen Seattle en 2-4 op maandag tegen de Twins). Het blijft opvallend hoeveel beter de Tigers spelen dan verwacht, want menig prognosticator had de club als nummer laatst in de divisie ingeschat. Dit is natuurlijk nog steeds mogelijk maar voorlopig is het boven verwachting wat de Tigers laten zien, hoe slecht het ook is.

PLAYER OF THE WEEK

John Hicks. Wie? John Hicks. De eerstehonkman/catcher sloeg afgelopen week .292 met een .870 OPS (twee 2B, 1 HR, 6 RBI’s). Verder was het bij de Tigers niet bepaald opwindend.

UP NEXT

Minnesota versloeg Detroit op maandag voor het eerste duel van de week, waarna er dus nog twee volgen. Ook Detroit heeft een vrije donderdag en krijgt in het weekend de rivalen uit de Southside van Chicago op bezoek.


KANSAS CITY ROYALS
(14-32
, .304, 8.5 GB)


Een potje van de Yankees winnen, dat is weinig teams dit jaar gegund. De Royals kregen het voor elkaar, middenin hun week waarin de overige zes duels gingen verloren. Het tekent de club momenteel. De enige spelers die een beetje redelijk niveau halen zijn Jorge SolerWhit Merrifield en Jake Junis. Voor de rest is het pappen en nathouden.

PLAYER OF THE WEEK

Oei… dat is even zoeken. Doe maar Whit Merrifield (.304/.333/.391/.725, 3 SB). Van harte gaat het echter niet.

UP NEXT

De Cardinals bleken een maatje te groot op maandag, dus de vraag is of KC de komende twee duels wel een overwinning uit het vuur kan slepen. Na de uitserie in St. Louis volgen vier duels in Texas, tegen de teleurstellende Rangers.


CHICAGO WHITE SOX
(13-30, .302, 8.0 GB)


White Sox-highlights vinden is deze dagen niet heel gemakkelijk. Toch is er deze week eentje te vinden, namelijk het feit dat de Sox eindelijk een serie in eigen stadion winnend hebben afgesloten. Er was weliswaar een gehavend en heel matig Texas Rangers-team voor nodig, maar toch: drie uit vier winnen is drie uit vier winnen. Het feit dat de club de verloren wedstrijd ook meteen werd geslacht (5-12), zeggen we er dan maar even niet bij.
Werper Carson Fulmer is (eindelijk) geslachtofferd. Na opnieuw platgebombardeerd te zijn (8 ER’s in 2+ innings) is de voormalig top 8 draftpick teruggezet naar Triple-A. Dylan Covey, die sterk heeft staan gooien voor de Charlotte Knights, zal woensdag zijn eerste start van het seizoen maken.
Reynaldo Lopez kreeg het publiek zondag op de banken, met een fabelachtige start. Vooruit, een kleine blik op de toekomst is af en toe wel leuk.

PLAYER OF THE WEEK

Werper Reynaldo Lopez is bezig aan een uitstekend rookie-seizoen. De 24-jarige Dominicaan kon afgelopen start eindelijk zijn onderliggende stats laten weerspiegelen wat de oppervlaktecijfers al lieten zien. Hij gooide tegen de Texas Rangers 8.0 innings: 2 hits, 0 runs, 2 walks, 8 strikeouts (107 pitches). Lopez was amped.

UP NEXT

Na een serieswinst tegen de Rangers leek het momentum van de Sox de goede kant op te gaan, maar een pijnlijk 2-3 verlies op maandag tegen Baltimore trapte de week maar matig af. Er volgen nu nog drie wedstrijden tegen de O’s, terwijl daarna vier uur oostwaards wordt gereden. Aan het eind van highway I94 wachten de Tigers voor drie duels.

Coverfoto: ChicagoTribune.com

Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen