Houston beweegt zich probleemloos door eerste weken

Baltimore Orioles v Houston Astros
Natuurlijk is het seizoen nog maar ruim een maand oud, maar de Houston Astros gaan nu al in volle draf richting de titel in de AL West. Van de 35 gespeelde wedstrijden werden er 24 gewonnen. Dat zijn er al zeven meer dan Seattle, dat met zeventien overwinningen en achttien nederlagen tweede staat in deze divisie.

Gunstige planning

Wat betreft het speelschema zat het de Astros bepaald niet tegen. Van alle tegenstanders tot nu toe dit seizoen hebben alleen de Cleveland Indians meer dan de helft van hun wedstrijden gewonnen. Het is natuurlijk niet eerlijk om de goede start van de Astros helemaal op het conto te schrijven van de competitieplanners. Houston beschikt natuurlijk ook over een meer dan prima spelersgroep, die eigenlijk sowieso al te goed is voor de rest van deze matige divisie en dat hebben ze tot nu toe in de onderlinge series ook laten zien.

Keuchel is back

Twee jaar geleden was Dallas Keuchel hot. Erg hot zelfs. De destijds 27-jarige pitcher won de Cy Young Award en hielp de Astros aan niet minder dan twintig overwinningen. Zijn ERA van 2.48 mocht er ook zijn. Vorig jaar had de pitcher uit Oklahoma het een stuk lastiger. Hij kon de goede lijn niet doortrekken en kwam tot slechts negen zeges en een ERA van 4.55.
Dit jaar is de bebaarde pitcher helemaal terug. Keuchel voert de MLB aan in het aantal wins. Zes keer stapte hij al als winnaar van de heuvel. Zijn ERA van 1.69 is goed voor de derde plek in de AL. Alleen Jason Vargas van de Royals en Mariners-pitcher James Paxton doen het nog net iets beter.

De komende dagen treft Houston in de Yankees een serieuze tegenstander. De eerste test doorstonden de Astros alvast. Met een dominante Keuchel op de heuvel won Houston donderdag in The Bronx met 3-2. Al was het aan outfielder Jake Marsinick te danken dat Jacoby Elsbury in de negende inning niet het gelijkmakende punt scoorde. Dankzij een perfecte aangooi van Marsinick kon catcher Brian McCann voor de laatste out van de wedstrijd zorgen.

González leidt de aanval

Niet Carlos Correa, niet José Atuve en ook George Springer is tot nu toe niet de meest productieve speler van de Astros. Marwin González heeft tot nu toe in de 27 wedstrijden die hij speelde de meeste runs binnengeslagen. De 28-jarige infielder uit Venezuela is ook al goed voor negen homeruns. Niet geheel onverwacht zit George Springer hem op de hielen. De center fielder noteerde in 2016 82 RBI’s en ligt inmiddels op koers om dat aantal te verbeteren. Dat José Altuve, Carlos Correa en Carlos Beltrán ook een aardig balletje kunnen slaan, is algemeen bekend.
https://youtu.be/mZuOsrOfGVw
Toch scoort Houston wat betreft het aantal gescoorde runs nog niet overdreven goed. De Astros bezetten daarin de negende plaats in de MLB. Met het gezamenlijke slaggemiddelde scoort Houston al heel wat beter. Alleen Boston en Washington tikken een hoger gemiddelde aan dan het .274 van de Astros.
Het zal de komende weken duidelijk worden hoe goed deze Astros werkelijk zijn. Met de line-up is niets mis, maar de pitching rotation is vooralsnog niet formidabel. Het ERA van de pitchers staat op 3.35, maar dat is vooral te danken aan Keuchel. Charlie Morton won ook vier wedstrijden voor de Astros, maar hij noteert al een ERA van 3.63. Lance McCullers Jr. doet het met 3.40 iets beter, maar Joe Musgrove en Mike Fiers zitten boven de 5.00.
Na de serie in New York reizen de Astros door naar Miami voor drie wedstrijden tegen de Marlins. Daarna wordt het lastiger met series tegen de Indians, Tigers, Orioles en Twins.

Ander nieuws

  • Dankzij een 3-run homerun van Mookie Betts in de negende inning wonnen de Boston Red Sox met 4-1 bij de  Milwaukee Brewers. Xander Bogaerts kwam tot twee honkslagen.
  • In Denver wonnen de Colorado Rockies donderdag met 10-7 van de Los Angeles Dodgers. Al na vier innings stonden er tien runs op het bord voor de Rockies. De bezoekers moesten in de achtervolging maar bleven steken op zeven runs.
  • Jeurys Familia van de New York Mets heeft last van een bloedpropje in de slagader van zijn rechterschouder. De kans is aanwezig dat de closer geopereerd moet worden.
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen