Het regent homeruns in het nieuwe MLB-seizoen

Robinson Cano
Barry Bonds, Mark McGwire en Sammy Sosa. De tijd waarin zij 60+ homeruns per seizoen sloegen – en alles in hun lichaam stopte wat God verboden heeft – is voorbij. Pitchers maken de dienst uit, strikeouts gingen omhoog en het aantal runs per wedstrijd daalde drastisch met 2014 als dieptepunt (4.07 runs per wedstrijd).
De long ball is echter terug van weggeweest. In 2015 vlogen er 4909 ballen over de hekken (hoogste aantal sinds 2012) en na 50 wedstrijden in het nieuwe seizoen staat de teller al op 52 homeruns. Dat is 1.04 HR per wedstrijd vergeleken met 0.86 in 2014.
De bal wordt harder en verder geslagen. Er zijn 17 homeruns gemeten van 402 feet (128 meter) of verder met Carlos Correa bovenaan de lijst. De 21-jarige speler van de Houston Astros timmerde woensdag de bal bijna Yankee Stadium uit: 462 feet (140 meter). Zijn vierde homerun alweer in drie wedstrijden.

Robinson Cano kan daar over meepraten. De veteraan van de Seattle Mariners staat ook op vier homeruns na drie wedstrijden. Afgelopen seizoen had Cano 47 wedstrijden nodig om tot zijn eerste homerun voor de Mariners te komen.
Zelfs de pitchers doen mee. Kente Maeda debuteerde voor de Los Angeles Dodgers, gooide zes shutout innings en sloeg de eerste homerun van de Dodgers dit seizoen.
Het opvallendste verhaal is die van Trevor Story. De rookie shortstop van de Colorado Rockies, de opvolger van Troy Tulowitzki, schreef woensdag geschiedenis. Story is de eerste speler in de MLB met een homerun in zijn eerste drie professionele wedstrijden.
Verklaring?
Als het zo doorgaat dan staat de teller aan het eind van het seizoen op 5000 homeruns (hoogste aantal in zeven jaar). Iedereen zoekt naar een verklaring. Het zou komen door een warmer klimaat of de manier waarop de bal wordt gemaakt.
arthur-testballs-2
De doelstelling van MLB-commissaris Rob Manfred, toen hij in januari 2015 het stokje overnam van Bud Selig, was om ervoor te zorgen dat er meer gescoord zou worden. Dat lijkt anno 2016 gelukt, echter is het niet geheel duidelijk waar het precies aan ligt. FiveThirtyEight dook in het mysterie en één van de verklaringen die in het artikel wordt genoemd is het talent in Major League Baseball.
Waar je vroeger als talent eerst nog een paar seizoenen moest rijpen in de Minor League, debuteren rookies steeds sneller op het hoogste niveau. Niet om de bank warm te houden, nee, jonge honden als Miguel Sano, Corey Seager, Francisco Lindor en Carlos Correa waren in 2015 meteen belangrijk voor hun teams. De rookies sloegen vorig seizoen in de maand augustus 155 homeruns. Nog nooit werden er zoveel homeruns geslagen in een kalendermaand door eerstejaars.
Is de homerun terug? De cijfers zeggen van wel!
Foto: Getty Images/archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen