Futures Game prooi voor Team USA


Zondagavond speelden minor leaguers voor Team USA en Team World in Miami de Futures Game, de All-Star Game voor de gehele Minor Leagues. Na een zinderend duel in Marlins Park, waarin de crème-de-la-crème van toekomstig Major Leaguers het tegen elkaar opnam, trok het volgeladen Team USA uiteindelijk de winst naar zich toe.

Snelle start USA

Het begon allemaal voortvarend voor de Amerikanen. Tegen Tampa Bay Rays-product Brent Honeywell hadden Worldhitters Yoan Moncada (White Sox), Alex Verdugo (Dodgers) en Amed Rosario (Mets) in de eerste inning weinig in te brengen. Honeywell, die over een geweldige screwball en een 96 mph fastball beschikt, maakte snel werk van de top 3 hitters van World.

Worldstarter Yadier Alvarez (Dodgers) had in zijn eerste inning weinig moeite met Nick Gordon (Twins) en Lewis Brinson (Brewers). Hij liep echter tegen problemen aan toen hij Derek Fisher (Astros) een vrije loop gaf. Rhys Hoskins (Phillies) volgde met een honkslag en Nick Senzel (Reds) sloeg Fisher over de plaat: 1-0 Team USA. Alvarez wist zonder verdere schade uit de inning te komen.

Yadier Alvarez (Lynne Sladky/AP Photo)

Team World vs. Honeywell

De eerste hit voor Team World kwam aan het begin van de tweede inning. Red Sox-eigendom Rafael Devers sloeg een single naar het rechtsveld, wat Braves-product Ronald Acuña aan slag bracht. Acuña wist niet te profiteren van een lange slagbeurt. Ook Eloy Jimenez (Cubs) en Vladimir Guerrero Jr. (Blue Jays) vonden geen succes tegen Honeywell. Beide supersluggers werden met drie slag naar de kant gestuurd. Daarmee kwam een einde aan de twee innings die Honeywell zou gooien. Met 4 strikeouts op 6 slagmensen liet hij zien Big League ready te zijn.

USA-trein op stoom

Zijn World-collega Alvarez begon slecht aan de tweede inning en na een double van Marlins-prospect Brian Anderson werd Cal Quantrill (Padres) ingebracht. Quantrill’s eerste pitch werd door Baltimore-catcher Chance Sisco voor een triple naar het outfield geslagen. Anderson scoorde de 2-0 en Brendan Rodgers (Rockies) sloeg Sisco over de plaat met een sac fly: 3-0 Team USA.

Michael Kopech (Lynne Sladky/AP Photo)

Brent Honeywell werd in de derde inning afgelost door Michael Kopech (White Sox), die met twee 100 mph fastballs zijn dag tegen Josh Naylor (Padres) begon. Naylor sloeg de derde fastball spijkerhard naar Rodgers op het tweede honk. De jonge Rockie maakte een schitterende play en Kopech bleef 100 mph fastballs gooien.

Tegen Francisco Mejia (Indians) haalde de blonde werper een 101 mph pitch van stal en ook organisatiegenoot Yoan Moncada werd met 100, 99 en 101 mph naar de kant gestuurd. Het tandem Honeywell/Kopech was simpelweg teveel van het goede voor Team World. De pitching van Team USA maakte indruk in de eerste drie innings, maar zoals vooraf al de vraag was: zou de bullpen het vol kunnen houden?

World verder in de problemen

Na een shaky inning van Quantrill, was het de beurt aan collega-Canadees Mike Soroka (Braves). De getalenteerde rightie kwam niet veel beter voor de dag dan alle voorgaande World-pitchers. Soroka’s eerste pitch raakte Rhys Hoskins en de pas 19-jarige werper miste zijn locatie regelmatig.
Na een error van Moncada op de grondbal van Senzel (force-out op twee, Senzel naar twee), sloeg Kyle Tucker (Astros) een double naar het linksveld. Ook bij deze hit was duidelijk te zien dat Soroka zijn spot miste. Catcher Mejia zat inside, maar de pitch zeilde midden/outside. Tucker profiteerde, Senzel scoorde en Team USA liep uit naar 4-0.

Soroka wist de inning zonder verdere schade door te komen, maar het duurde echter niet lang voordat Team USA doordrukte. Yankees-werper Domingo Acevedo wist de Amerikanen in de vierde inning ook niet van de honken te houden. Back-to-back honkslagen van Brendan Rodgers en Nick Gordon brachten Lewis Brinson aan slag. De Brewer sloeg een linedrive hit naar het linksveld en Rodgers scoorde de 5-0. Team USA hield geen spaan heel van de uitermate teleurstellende World pitching staff.

Afslachting

Acevedo’s optreden was dramatisch. Voor het aanwezig publiek het wist, stond het 7-0 in het voordeel van de Amerikanen. Derek Fisher sloeg een double met twee lopers in scoringspositie. Gordon en Brinson scoorden eenvoudig en de wedstrijd leek na 3 innings eigenlijk wel gespeeld.

Spanning terug

Niet geheel tegen de verwachtingen in werd het duel later op de avond toch weer spannend. De USA bullpen was tenslotte vooraf al ingeschat als het zwakste punt van de ploeg. Met het vele aanvallende talent in Team World was het slechts een kwestie van tijd voor die ploeg runs zou scoren.
Onder aanvoering van een aantal ingebrachte wissels, verkleinden de Wereldspelers de Amerikaanse voorsprong tussen de vijfde en zevende inning tot 7-4.

Josh Naylor (Lynne Sladky/AP Photo)

Naylor sloeg als eerste met twee uit in de vijfde inning Guerrero Jr. over de thuisplaat. Een inning later volgde de tweede World-run. Catcher Francisco Mejia (Indians) wist, na een tweehonkslag van Mauricio Dubon (Brewers) vanaf drie te scoren op een sacrifice fly van Victor Robles (Nationals). Dubon scoorde zelf de tweede run van de inning, dankzij een RBI groundout van Lucius Fox (Tampa Bay).
In de zevende inning scoorde Team World nog een keer via een RBI single van Metsproduct Tomas Nido, maar echt spannend werd het pas in de negende inning. Op het werpen van A.J. Puk (Athletics) opende World met een vrije loop voor up-and-coming prospect Estevan Florial (Yankees). Florial bereikte het tweede honk na een pop-out van Guerrero Jr., die door Ryan McMahon (Rockies) op schitterende wijze over de railing werd gevangen.

Met één uit sloeg Yordan Alvarez (Astros) een single waarop Florial scoorde. Alvarez kwam zelf over de plaat dankzij een single van Tomas Nido (Mets).

Met een 7-6 stand in het voordeel van de Amerikanen op het scorebord, was het aan Puk om de wedstrijd in het slot te gooien. Ondanks zijn shaky inning, wist de lange lefty Dubon uit te krijgen. Team USA trok uiteindelijk de winst naar zich toe.

MVP

Starter Brent Honeywell werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van de Futures Game 2017. Honeywell werd de eerste werper in de geschiedenis van de Futures Game die de award won. Na vorig jaar de winst naar Team World te hebben zien gaan, won de VS voor de achtste keer in de laatste negen jaar het duel opnieuw.
Volgend seizoen zullen de rosters er weer heel anders uitzien. Yoan Moncada, Lewis Brinson, Derek Fisher, Rhys Hoskins, Amed Rosario en enkele werpers staan op de nominatie om een vaste plek in een Major League-team binnen te halen.

Box scoreHeaderfoto: Lynne Sladky/AP Photo

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen