Free Agents 2020: SportAmerika's voorspelling (2)

Met de GM Meetings in Arizona achter de rug is het off-season in Major League Baseball écht begonnen. Met het aantrekken van Yasmani Grandal, die oorspronkelijk in onderstaand artikel was opgenomen, hebben de White Sox een duidelijk signaal afgegeven aan de league. Hopelijk hoeven we dit off-season niet zo lang te wachten op meer actie, zoals vorig jaar.
De MLB-redactie van SportAmerika trekt in een vroeg stadium al de stoute voorspellingsschoenen aan en pakte de grootste Free Agent-namen voor een voorspelrondje. De eerste zes tref je in het artikel hier aan, de laatste rij staat hieronder. Clubs, jaren en dollars: gok vooral mee in de comments.


NICHOLAS CASTELLANOS (OF)
27 jaar


JASPER ROOS – De White Sox kennen Nicholas Castellanos door en door. De slugger ramde de Chicagoans in Tigers-uniform aan gort: meeste homeruns, meeste RBI’s van alle tegenstanders. Hij is dan ook een heel aardige aanvulling op een ploeg met een gigantisch zwart gat in het rechtsveld, hoewel een linkshandige RF’er meer in de lijn der verwachting ligt. Castellanos heeft al aangegeven best in Chicago te willen blijven en hoewel hij daar waarschijnlijk de Cubs mee bedoelde, kan een leuk aanbod hem zomaar overtuigen aan de SouthSide te gaan spelen. Moeten ze wel weer aardig voor in de buidel tasten, daar aan 35th & Shields. Vijf jaar, 75 miljoen, met een opt-out na een paar jaar.
JIMMY DRIESSEN – Castellanos is de jongste free agent van naam en heeft geen QO op z’n naam staan. Dat kan in zijn voordeel spreken. Het nadeel is dat zijn defensieve kwaliteiten onder het gemiddelde niveau liggen. Vandaar dat ik hem zie tekenen bij een AL ploeg. Aangezien hij in Chicago excelleerde blijft hij daar. Echter gaat hij niet voor de Cubs maar voor de White Sox spelen. Een contract van 4 jaar voor $56 miljoen ligt er voor hem klaar.


SANDER GRASMAN – Castellanos seizoen kende duidelijk twee gezichten. Hij begon matig aan het jaar in Detroit, maar bloeide volledig op in Chicago. Hoewel zijn verdedigende kwaliteiten misschien beter geschikt zijn voor een team in de AL, kiest hij er voorlopig voor om in Wrigley te blijven. Met een vierjarig contract kan de 28-jarige slugger zich na afloop daarvan nog uitstekend op een DH-rol gaan richten.
HANS MULDER – De Reds hebben nog een vacature in het outfield en Nicholas Castellanos kan deze prima invullen. Hij moet het niet hebben van zijn verdedigende kwaliteiten, maar die neemt Cincinnati graag voor lief als hij de bal af en toe eens wegramt. Het gezelschap in Cincy kan ook wel wat firepower gebruiken. Vorig seizoen hielden de Reds wat gescoorde runs betreft slechts vijf teams onder zich. Castellanos zal leuk verdienen, waarschijnlijk een slordige $15 miljoen per jaar, maar zal niet veel langer dan vier jaar blijven hangen.


JOSH DONALDSON (3B)
34 jaar


JASPER ROOS – Aangezien de Rangers in mijn scenario naast Anthony Rendon grijpen, wordt Josh Donaldson de grote naam die fans naar het nieuwe stadion moet gaan trekken. The Bringer of Rain kwam terug als nooit tevoren in 2019, na een paar seizoenen vol blessures en onderprestering. Voor de Braves was hij een sleutelspeler tijdens de reis richting postseason, dus de Rangers gaan diep in de buidel tasten voor de voormalig MVP. Texas is tenslotte geen organisatie die angst heeft voor oudere derdehonkspelers: Adrian Beltre bemande tot diep in de dertig zeer succesvol die positie voor de Rangers. Donaldson krijgt $25 miljoen per jaar. De vraag is of teams het aandurven hem meer dan drie jaar te bieden. Texas geeft hem die drie jaar, met een optie en een buy-out, voor $75 miljoen.
JIMMY DRIESSEN – De gok om een eenjarig contract bij de Braves te nemen bleek een winnende gok. De voormalig MVP had na 2 slechte seizoenen, ingegeven door blessureleed, eindelijk weer een sterk seizoen. Het leverde de Braves een divisietitel op en Donaldson een nominatie voor Comeback player of the year. De Texas Rangers zijn een perfecte fit voor hem. Ze kunnen hem kwijt op het derde honk en afwisselen als DH om hem fit te houden. Waarschijnlijk krijgt hij een korte deal met een hoog AAV. Iets in de richting van 3 jaar en $72 miljoen kan voldoende zijn om hem in de richting van Texas te verleiden


SANDER GRASMAN – Het lot van Donaldson zal in grote mate afhangen van de beslissing van Anthony Rendon. Vorig jaar koos de veteraan ervoor om met een eenjarig contract te bewijzen dat hij nog goed mee kon. Die beslissing pakte uitstekend uit en dit jaar zal hij voor langere tijd willen tekenen. Donaldson heeft een uitstekende verstandhouding met Braves GM Alex Anthopoulos en aangezien zij geen draft pick voor hem hoeven op te geven, kunnen ze misschien iets verder gaan dan de concurrentie.
HANS MULDER – De Texas Rangers waren er als de kippen bij om hun interesse kenbaar te maken en dat wordt beloond. Dit betekent dat de mensen in Atlanta maar één seizoen van hun Josh Donaldson hebben kunnen genieten, maar zij krijgen daar straks Mike Moustakas voor terug. Donaldson gaat in de Lone Star State nog een keer grof geld verdienen. De bijna 34-jarige infielder keert terug naar de American League en gaat in dienst van de Rangers laten zien dat 2019 geen toevalstreffer was. De organisatie zal hem voor maximaal vier jaar aan zich binden, maar het is wel de vraag of Donaldson zo lang heel blijft.


ZACK WHEELER (RHP)
29 jaar


JASPER ROOS – Direct na het vastleggen van Yasmani Grandal werden de White Sox in verband gebracht met Zack Wheeler. Volgens tenminste drie bronnen (USA TODAY, MLB NETWORK en SNY) zouden de Palehose direct doorgeschakeld hebben naar de 29-jarige rechtshandige werper, als aanvulling op de jonge rotation bestaande uit Giolito, Kopech, Cease en Lopez. De Sox hebben vrijwel nooit langdurige contracten aan pitchers gegeven, dus ze zullen hopen dat een vierjarige verbintenis (plus het aantrekken van één van de beste catchers in baseball) voldoende is om Wheeler over te halen een woning in Chicago te betrekken. De club heeft naar verluidt het hoogste bod bij Wheeler liggen, maar de werper wil nog één keer kijken of de Mets het bedrag willen evenaren. De werper verdiende in 2019 bijna $6 miljoen. Hij gaat het drievoudige per jaar krijgen. Contract: vijf jaar, $95 miljoen (AAV $19 miljoen).


JIMMY DRIESSEN – De Angels gaan all-in en halen naast Cole ook nog Wheeler om de pitchingstaff van een aanzienlijke upgrade te voorzien. De aanval op de Astros is bij dezen geopend. De pitcher krijgt een contract van 4 jaar voor $80 miljoen en nog een extra optiejaar.
SANDER GRASMAN – Scott Boras kennende zal hij geen haast maken zijn spelers ergens onder te brengen. Goede kans dus dat de clubs die hun zinnen op Strasburg en Cole hebben gezet, lang tegen elkaar zullen opbieden. Wil je de verliezers van die sweepstakes voor zijn, zul je waarschijnlijk iets dieper in de buidel moeten tasten voor Wheeler, maar dan hoef je niet op te bieden tegen clubs als de Yankees en de Dodgers. Ik vermoed dat teams als de Twins, White Sox en Brewers graag de grote jongens te snel af willen zijn. Met geen enkele overtuiging zeg ik dat de Twins uiteindelijk met hem aan de haal gaan.
HANS MULDER – De Angels zijn wanhopig op zoek naar versterking op de heuvel en hengelen Zack Wheeler binnen. In Anaheim grijpen ze dan wel naast de twee grote vissen, maar Wheeler is een prachtig alternatief voor Cole of Strasburg. De starter werd gedraft door de Giants, maar speelde nooit voor die organisatie in de majors. Via de Angels komt hij dan nu toch nog in Californië terecht. Een Tommy John hield Wheeler twee seizoenen uit de MLB, maar de laatste twee seizoenen toonden aan dat het met zijn fysiek wel snor zit.


YASIEL PUIG (OF)
28 jaar


JASPER ROOS – Puig’s fratsen zijn geen geheim meer in de Majors. Het rauwe talent waarmee de Cubaan de Majors inknalde is er nooit echt uitgekomen, terwijl z’n persoonlijkheid vaker in het nieuws is dan zijn on-field-kunde. Het is dus maar de vraag of er een team is dat zijn handen wil branden aan een meerjarig contract voor een outfielder die slechts één keer in z’n carrière de 2.0 WAR aantikte (2017). Hij wordt gelinkt aan enkele organisaties (Rays, D-backs en White Sox) die bekend staan als ‘clubhouse conscious’ en geen moeilijke figuren aantrekken. Het zou me dan ook verbazen als hij daar eindigt. Ook de Padres, die minder last hebben van een geweten, hebben geen goede herinneringen aan ex-Dodgers outfielders. Puig zal zoeken naar een team met allure, maar zal dat niet krijgen. Eén jaar met een optie, 10 miljoen, bij de Orioles. Daar werkt namelijk een ex-Astro als GM, die geleerd heeft geen moeite te hebben met omstreden spelers en methodes…
JIMMY DRIESSEN – Er is maar één club waarbij Puig en zijn gekke fratsen goed terecht kunnen: de Miami Marlins. De club biedt hem een overgangscontract aan, maar trade hem vervolgens halverwege het seizoen weer. Marlins gonna Marlin, Puig’s gonna Puig.
SANDER GRASMAN – Met Yasmani Grandal werd het contingent Cubanen in de Southside verder uitgebreid en met Yasiel Puig zou er zo maar een volgende pion kunnen volgen. Onder de vleugels van een mentor als zijn landgenoot José Abreu zou de druistige Puig wel eens kunnen floreren. Met Grandal, Puig en misschien nog een extra kracht voor de rotatie en de White Sox zijn een serieuze kandidaat voor winst in de AL Central.
HANS MULDER – Zouden ze het durven? Don Mattingly en Yasiel Puig waren in Los Angeles niet de beste vrienden, maar een hereniging in Miami zou wel voor gespreksstof zorgen. De outfielder heeft nogal een uitgebreide gebruiksaanwijzing en die had Mattingly als manager van de Dodgers niet goed gelezen. Mensen veranderen en waarom zou dit geen mooie optie zijn voor Puig. De Marlins geven hem een contract voor 2020 met een optie voor een tweede seizoen. Yasiel Puig kan dan twee vliegen in één klap slaan. Hij kan bewijzen dat hij z’n streken heeft afgeleerd en daarnaast zich als honkballer weer serieus op de kaart zetten.


COLE HAMELS (LHP)
35 jaar


JASPER ROOS – De oude Hamels staat vooral in dit lijstje omdat Jimmy er om vroeg, dus here we go. De bijna 36-jarige linkshandige werper was bij de Cubs gemiddeld en niet altijd even betrouwbaar. In de eerste seizoenshelft zag het eruit als vintage Hamels, maar na een korte blessureperiode ging het rap bergafwaarts. Daar moet je met een oudere speler toch beducht op zijn. Desondanks gaat Hamels de eerste Free Agent-ervaring uit zijn lange carrière (!) in met als doel een tweejarig contract. Hij zal echter moeten schikken voor een eenjarige deal met een optie. Hij krijgt nooit meer iets in de buurt van de $20 miljoen die hij dit jaar verdiende en mag zich in z’n handen knijpen als hij de $15 miljoen haalt. Mijn voorspelling: één jaar voor $13,75 miljoen bij de Angels. Als de Braves misswingen bij een jongere werper (bijv. Bumgarner), zijn zij ook een optie. Of neemt hij toch afscheid bij Philadelphia…?
JIMMY DRIESSEN – Ja, dat doet hij. Hoe mooi zou het zijn als Hamels terug op het oude nest komt en daar een einde aan zijn illustere carrière breidt? Een eenjarige deal, nog één keer een run maken met de Phillies. Prachtig.


SANDER GRASMAN – Wat mag er nog verwacht worden van Hamels in 2020? Toch schatten de experts van MLB Trade Rumors en Fangraphs in dat een team toch al snel zo’n $15 miljoen per jaar zal moeten neerleggen voor zijn diensten. Dat is veel geld voor een waarschijnlijke backend starter. Mochten de White Sox naast jongens als Wheeler en Dallas Keuchel grijpen, dan zouden ze ervoor kunnen kiezen om Hamels aan de jonge rotatie toe te voegen.
HANS MULDER – Volgens zaakwaarnemer John Boggs is Cole Hamels nog (lang) niet klaar in de MLB. De vraag is dit off-season of de MLB niet een beetje klaar is met Cole Hamels. De lefty wordt eind december 36 en lijkt de laatste jaren op zijn retour. Een ERA van 3.78 in 2018 werd afgelopen seizoen gevolgd door een 3.81 ERA. Hamels wil nog een jaar of vijf spelen, maar dat wordt de Padres te gortig. Zij geven hem de gelegenheid “thuis” te komen, maar gaan niet verder dan één jaar met een salaris van zo’n $15 miljoen.


DIDI GREGORIUS (SS)
29 jaar


JASPER ROOS – Onze landgenoot wordt op zijn 29e voor het eerst Free Agent, nadat de Yankees hem geen Qualifying Offer aanboden. Hij kan dus vrij tekenen bij ieder willekeurig team, zonder dat dit team een draftpick moet inleveren. Dat zorgt ervoor dat de markt voor één van de beste kortestops in baseball behoorlijk zal zijn. Didi wordt veel gelinkt aan zijn oude club in Cincinnati, maar het wordt een ander NL Central-team dat in de geboren Amsterdammer de sleutel tot een volgende postseason run ziet. De Milwaukee Brewers hebben genoeg gezien van Orlando Arcia en installeren Didi als hun nieuwe kortestop. $42 miljoen ($14 miljoen AAV), met een club optie voor een vierde jaar en escalators voor persoonlijke prestaties.
JIMMY DRIESSEN – Nog een speler die terugkeert op zijn oude nest. De Cincinnati Reds hebben altijd een plekje in Didi’s hart gehouden, dus als de ploeg met een redelijk aanbod over de brug komt, keert hij terug in Cincy. Nieuws dat de Phillies achter hem aan zouden zitten, zou roet in het eten kunnen gooien voor de Red Stockings.


SANDER GRASMAN – Het liefst zou Didi in de Bronx blijven en de Yankees zouden hem in principe ook wel terug willen hebben, maar niet ten koste van alles. Er zijn echter weinig korte stops beschikbaar, dus teams zullen best wat geld over hebben voor de beste optie op de markt. Ik vermoed dat Gregorius uiteindelijk toch eieren voor zijn geld kiest en terugkeert naar de club waar het ooit allemaal begon: de Cincinnati Reds.
HANS MULDER – Geduld is hier het toverwoord. Een terugkeer naar de Reds lijkt aannemelijk, maar ik sluit de Yankees toch ook nog niet uit. De international gaat zijn opties rustig bekijken en zet dan in het nieuwe jaar zijn krabbel onder een nieuw contract in New York. Het valt niet uit te sluiten dat Gregorius elders (Cincinnati?) meer geld kan verdienen, maar eerzuchtig als hij is wil hij met zijn oude maatjes voor de 28e titel gaan.

Coverfoto:  USA TODAY

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen