Five Tool Baseball: manusje-van-alles en master of none

Er viel de afgelopen weken weer genoeg te beleven in de Major League. Oneindig lijkende lijdenswegen en de most valuable utility man, ze komen allemaal aan bod in deze nieuwe Five Tool Baseball.

DIETRICH DOES IT ALL

Cincinnati Red Derek Dietrich liet zich de afgelopen tijd van zijn veelzijdige kant zien. Toen de wedstrijd tussen de Giants en de Reds uitgesteld moest worden door een bijenplaag, bedacht de slugger zich geen moment. Bewapend met een indrukwekkend verdelgingsapparaat trok hij ten strijde. Met volle overgave ging hij de insecten te lijf. En het hielp. Al snel waren de bijen verdwenen en kon de wedstrijd gewoon gespeeld worden.


Als dat nog niet genoeg was, kwam nog diezelfde week een ander talent van de tweedehonkman aan het licht. Weer moest er een wedstrijd van de Reds uitgesteld worden. Ditmaal waren de lichtmasten van het Coliseum in Oakland uitgevallen. Met een gereedschapsgordel die rechtstreeks uit de Enkhuizer Almanak leek te komen, kwam Dietrich poolshoogte nemen. Nu kon het probleem echter zonder noemenswaardige hulp van Dietrich verholpen worden.


Achteraf bleken de lichtmasten niet het grootste probleem voor de Reds die avond. A’s pitcher Mike Fiers gooide een no-hitter en kon dus lights out genoemd worden.

MANNY, MANNY MORE

Manny Bañuelos zal niet graag terugdenken aan zijn recente ontmoeting met de slagploeg van de Red Sox. De eerste acht tegenstanders wist hij nog probleemloos terug naar de dugout te sturen, maar toen ging het mis. Met twee man uit in de derde leek het ineens onmogelijk voor de oud-Yankee om nog iemand uit te krijgen.

Manny, kom maar efkes wisselen jongen! (Getty Images)

Dat was echter geen reden voor skipper Rick Renteria om hem uit zijn lijden te verlossen. Terwijl de ene bal na de andere terug het veld in kwam, zal Bañuelos wel eens gedacht hebben: Houdt het dan nooit op!? Uiteindelijk regen de Red Sox tien hits aaneen en stond er een stand van 9-1 op het scorebord toen de gifbeker eindelijk leeg was.
Sinds 1900 kwam het pas twee keer voor dat een pitcher lang genoeg op de heuvel stond om tien hits achterelkaar tegen te krijgen. En voor de laatste keer moeten we bijna 90 jaar terug. Met recht mogen we hier dus spreken over een historische gebeurtenis.

O, O, O’S

Bij een 9-7 tussenstand, de honken vol en één man uit was een dubbelspel precies wat de Baltimore Orioles nodig hadden tegen de Cleveland Indians. Een stuiterballetje van Jason Kipnis leek uitkomst te bieden. In plaats van de bal naar zijn dubbelspelmaatje te gooien, kiest tweedehonkman Hanser Alberto ervoor Francisco Lindor uit te gaan tikken.


Lindor loopt echter niet door naar twee, maar dwingt Alberto de achtervolging in te zetten. Vanaf dat moment gaat alles mis. Kipnis is veilig op één, omdat een dubbelspel niet meer mogelijk is tellen de punten die worden binnengelopen door de andere honklopers en uiteindelijk slaagt zelfs Lindor erin het tweede honk te bereiken.

SWITCH HITTING

Pat Venditte is een unieke pitcher. Hij gooit namelijk zowel links- als rechtshandig. Dat was echter een voetnoot in diens recente claim to fame. Samen met collega Sam Dyson was Venditte in één inning verantwoordelijk voor vier HBP’s. Dat op zich was al een evenaring van het MLB-record. Omdat gelegenheidspitcher Pablo Sandoval later die wedstrijd ook nog een vijfde slagman wist te raken, werd er bovendien een clubrecord voor HBP’s in een wedstrijd geëvenaard.

Pat Venditte is een switch-pitching werper. (Michael Zagaris/Getty Images)

Dit alles is echter nog niet het meest opmerkelijke feit van deze prestatie. Nadat hij Eugenio Suárez en José Peraza linkshandig had geraakt, gooide hij zijn derde hit-by-pitch namelijk met rechts. Nog nooit slaagde er een pitcher in om in één inning met zowel rechts als links een slagman te raken. Dit kunststukje zal ook niet snel herhaald worden, want Venditte mocht kort na de wedstrijd zijn koffers pakken.

SPIERBALLENPRAAT

Joey Gallo is een sterke kerel. Dat zal niemand ontkennen. Toch moest zelfs Gallo onlangs zijn meerdere erkennen in Josh Bell, toen de twee elkaar troffen in PNC Park. Kort nadat Gallo de 100e dinger uit zijn nog jonge carrière had geslagen, was het een verre klap van de Pirates’ eerstehonkman die de aandacht opeiste. De bal plonste ruim 470 feet van de thuisplaat in de rivier achter de outfields stands.


Door deze klap staat Bell met maar liefst twee homeruns in de top 5 van de verst geslagen ballen in PNC Park. Gallo kon het niet laten om bij hun volgende ontmoeting op het eerste honk kort de spierballen van Bell te bestuderen.

(Coverfoto: Cincinnati Reds Twitter)

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen