Excentriekelingen, deel 1: het verhaal van ‘MadBum’

In de serie ‘Excentriekelingen’ kijken we naar sporters van wie het achtergrondverhaal misschien nog wel specialer is dan de indrukwekkende resultaten die ze op de velden neerzetten. De Excentriekelingen zijn de spelers die mediatraining negeren, die gewoon zichzelf zijn en die hun eigen leven leiden. In aflevering 1 van deze serie besteden we aandacht aan Arizona Diamondbacks-pitcher Madison Bumgarner

9 mei 2014. De Dodgers spelen thuis tegen de San Francisco Giants, rivalen uit de NL West. Pitcher Madison Bumgarner gooit een bal die slagman Yasiel Puig omtovert tot home run. Het is een clash tussen de old-school Bumgarner, iemand waarbij de etiquetten van honkbal hoog in het vandaal staan, en Puig, de new-school honkballer die het niet zo nauw neemt met die etiquetten. Na zijn homer gooit Puig zijn bat in de lucht. Zodra hij vanaf het derde honk naar de thuisplaat loopt begint Bumgarner tegen hem te schreeuwen, boos door de batflip. Bumgarner zei na de wedstrijd dat hij Puig ‘feliciteerde’, Puig liet niks los over wat er werd gezegd. Het zou niet de minste en zeker ook niet de laatste aanvaring zijn tussen Bumgarner en een tegenstander.

Sweet home North Carolina

Madison Bumgarner groeide op in een klein dorpje in North Carolina, een plaatsje met de bijnaam ‘Bumtown’. En nee, er wonen niet een hoop zwervers in dit plaatsje in het westen van de staat. De reden dat het gehucht zo heet, is dat veel mensen er de achternaam Bumgarner delen. Madison groeide op in een hecht dorp en de pitcher had dan ook problemen met het aanpassen aan het leven buiten North Carolina.

Nadat de San Francisco Giants hem in 2007 als 10e kozen in de draft werd de jonge Bumgarner naar de Instructional League gestuurd om ervaring op te doen. Later bekende hij na een week al te willen stoppen met professioneel honkbal. Hij had zoveel heimwee dat hij tijdens trainingen naar de vliegtuigen boven zich keek, dagdromend dat hij in een vliegtuig terug naar zijn thuisstaat zat.

Zo was het niet altijd. Al van jongs af aan was Bumgarner getalenteerd en erop gebrand om beter te worden. Zo pitchte hij als 4-jarige al tegen kinderen van 7 jaar oud; hij was simpelweg te goed om te spelen tegen kinderen van zijn eigen leeftijd. Ook toen hij ouder werd zette ‘MadBum’ zijn dominantie voort. In zijn laatste twee highschoolseizoenen gooide hij een ERA van respectievelijk 0.99 en 1.05 bij elkaar.

Tijdens high school leerde hij ook zijn latere vrouw kennen, die hij als huwelijkscadeau een koe gaf. Hij trouwde overigens niet met zijn eerste vriendin. Madison Bumgarner datete tijdens high school namelijk ook een meisje dat Madison Bumgarner heette (geen familie, aldus de pitcher).

Two-sport athlete

Hoewel Bumgarner al van jongs af aan honkbalt, is dat niet de enige sport die hij beoefent. Hij vertelde in 2020 aan The Athletic dat hij ook deelneemt aan rodeo’s. Nee, zo ver als het berijden van de stier gaat de pitcher niet, maar hij zit wel op een paard en probeert de stier met een lasso te vangen.

De manieren waarop MadBum hiervoor traint zijn op zijn minst opvallend te noemen. Zo vertelde een teamgenoot ooit dat hij Bumgarner zag trainen door de lasso naar het meubilair te werpen. Onverdienstelijk is zijn carrière naast honkbal overigens niet. In december 2019 nam Bumgarner $26.560 mee naar huis na het winnen van een evenement.

Bumgarner’s honkbalcarrière is ook niet bepaald onverdienstelijk te noemen. Zo werd de linkshandige pitcher vier keer benoemd tot All-Star en won hij twee keer de Silver Slugger award voor de best-slaande pitcher. In de playoffs komt echter de ware kracht van MadBum naar boven. Zijn ERA in het postseason is 2.11 en zijn W/L-record in de play-offs is 8-3. In de World Series gooit hij er over het algemeen nog een schepje bovenop. Hij won drie ringen, werd benoemd tot World Series MVP in 2014 en pronkt met een ERA van 0.25 in de finaleronde.

De donkere kant van MadBum

Toch is de tijd van Madison Bumgarner in MLB niet alleen rooskleurig. Zijn temperament kan op de vreemdste momenten naar boven komen. Zo heeft Bumgarner meerdere malen slagmensen de huid volgescholden, nadat zij boos werden op zichzelf na een slechte slagbeurt. Ook werd MadBum ooit woedend op Max Muncy, nadat die een batflip deed na zijn home run. Na de wedstrijd zei Muncy dat Bumgarner een ‘great big diaper baby’ was. Overigens noemde Muncy hem ook een goede pitcher en geweldige honkballer.

Een sterk temperament gaat vaak niet goed samen met MLB umpires. Bumgarner heeft dan ook meerdere aanvaringen gehad met umps. De opvallendste was die met Joe West. Oneens met een vier-wijd-beslissing van West schold Bumgarner wat en staarde daarna een eeuwigheid recht in de ogen van West: de staredown ging de geschiedenis in. Het geheel eindigde, verrassend genoeg, uiteindelijk niet met een ejection.

Ook met alle eigenaardigheden op een rijtje blijft Madison Bumgarner een goede pitcher. Hoewel hij minder spel vertoont dan in zijn eerste jaren in MLB, is hij nog steeds iemand voor mensen voor naar het stadion komen. Never change, MadBum.

Coverfoto: Jeff Chiu/AP

Seán van Zon
Seán van Zon
Stagiair en student Journalistiek. Al sinds heugenis fan van de Giants, Knicks en Yankees. Tijdens studie in Ohio ook een zwak voor de Browns ontwikkeld, ondertussen ook fan van de Michigan Wolverines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen