Dutch Watch: Xander Bogaerts keert terug, Schoop wint weer eens

De pijnlijke pols hield Xander Bogaerts slechts een paar dagen uit de line-up van de Padres, want deze week stond hij alweer op het veld. En niet zonder succes! De maand juni is Jonathan Schoop en zijn Tigers nog niet gunstig gezind, maar uitgerekend op het moment waarop niemand ’t verwachtte, boekten ze de eerste zege. In deze Dutch Watch natuurlijk weer alles over hen én de overige Koninkrijk-spelers in de majors.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

257 AB, 66 H, 33 R, 15 HR, 44 RBI, .257 BA, .312 OBP, .486 SLG, .798 OPS

Nadat de New York Mets vakkundig met een sweep huiswaarts werden gestuurd, moest het tegen de Washington Nationals toch ook lukken voor Ozzie Albies en zijn Braves? Vooraf hielden ze in Atlanta rekening met de Mets en Phillies als het gaat om de titel in de NL East, maar het zijn de verrassende Marlins die hen nog ’t meest het vuur aan de schenen leggen. De beste manier om ook hen op afstand te houden, is gewoon blijven winnen. Met tegenstanders als de Nationals en Tigers hadden de Braves daar alle mogelijkheden toe.

De Braves hadden vijf wedstrijden op rij gewonnen toen ze vorig weekend begonnen aan hun drieluik tegen de Washington Nationals. Voor de ploeg in vorm in de NL zou deze hekkensluiter in de divisie eigenlijk geen problemen mogen opleveren. Toch ging het zeker niet vanzelf voor de Braves. Ozzie Albies (1-for-3) opende op vrijdag de score in de tweede inning, nadat hij middels vier wijd op de honken was gekomen. Om een nederlaag te voorkomen, hadden de Braves de 2 runs die ze in de achtste scoorden hard nodig voor de 3-2 overwinning.

Zaterdag in de tweede ontmoeting kwam er een einde aan de 5-game hitting streak van Albies, maar ondanks zijn 0-for-4 sleepten de Braves voor de zevende keer op rij een overwinning uit het vuur: 6-4. Een sweep in deze serie bleef echter uit, want zondag kwamen de Nationals terug van een 2-0 achterstand. Onze landgenoot tekende voor een single in de vierde inning, maar moest het hoofd buigen toen Washington in de vijfde inning met 5 runs de basis legde voor de 6-2 overwinning.

MOEITE MET DE TIGERS

Op bezoek bij een andere laagvlieger liep Atlanta maandag tegen een totaal onverwachte tweede nederlaag op rij aan. Met een sac fly zette Albies zijn ploeg nog op voorsprong, maar de tweede honkman (1-for-2 met een run en een walk) zag de Braves in extra innings – ondanks een ruime voorsprong – buigen voor de Tigers. Detroit maakte daarmee een einde aan een 9-game losing streak.

Pluvius liet zich gelden op dinsdag waardoor een doubleheader nodig was op woensdag. Albies moest met een hit, een run en twee walks nog even warmdraaien in de met 10-7 gewonnen eerste wedstrijd. Een paar uur later was het al in zijn eerste AB raak. Zijn solo homerun naar het rechtsveld zette de Braves op 2-0 en zijn double en run in de vierde hielp Atlanta aan een 5-1 voorsprong.

Detroit kwam nog knap terug, maar Albies en de zijnen zouden Motown verlaten met een 6-5 overwinning. Die homerun was overigens alweer zijn vijftiende van dit seizoen. Dat zijn er al zeven meer dan in heel 2022, maar in dat seizoen werd de tweedehonkman veelvuldig geplaagd door blessureleed.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

236 AB, 63 H, 36 R, 7 HR, 23 RBI, .267 BA, .349 OBP, .403 SLG, .752 OPS

De polsblessure van Xander Bogaerts bleek gelukkig mee te vallen, want de kortestop miste uiteindelijk slechts vier wedstrijden van zijn San Diego Padres. Voor manager Bob Melvin prima nieuws, want hij is met de Friars nog altijd zoekende. Logischerwijs lag de lat hoog voor de Padres, maar met de helft van het seizoen in zicht valt het sterrenensemble zelfs buiten een wildcard. De achterstand op die plekken is echter klein en met een hopelijk fitte Bogaerts in de gelederen is voor deze Padres nog altijd alles mogelijk.

In Denver keerde Xander Bogaerts vorige week vrijdag terug in de line-up en dat hebben de Rockies geweten. De korte pauze had hem goed gedaan, want de eerste bal die hij zag, werd in de eerste inning weggeslagen voor een double. Runs leverde dit nog niet op, want Manny Machado had even daarvoor met een 2-run homerun de honken schoon geveegd. Toch zou Bogaerts wel degelijk de derde run scoren. Jake Cronenworth mocht een RBI bijschrijven na zijn single, die zijn kortestop over de thuisplaat hielp.

DOUBLES FOR DOUGH

In de vijfde inning noteerde Bogaerts zijn volgende hit. En tweede run. Hij was uiteindelijk 2-for-5 bij zijn rentree en de 9-6 overwinning maakte de dag compleet. In elk van de twee volgende wedstrijden kwam Bogaerts opnieuw door met een honkslag. Zijn tiende double van 2023 sloeg hij op zondag 11 juni en dat was tevens de enige nederlaag die de Padres leden in Denver. Nadat San Diego zaterdag de winst in de serie al had veiliggesteld met een 3-2 zege waren het de Rockies die er middels een 5-4 winstpartij met de series finale vandoor gingen.

Ze hadden drie van de laatste vier gewonnen toen de Padres de Guardians in San Diego verwelkomden. Met een sac fly in de eerste inning opende Xander Bogaerts de score, maar het bleef niet bij die ene RBI. Zijn elfde double van ’t seizoen maakte er in de vijfde inning 6-2 van en hadden de Padres het verschil gemaakt. San Diego won met 6-3 en met 2 RBIs had Bogaerts daarin een belangrijk aandeel.

Het slaggemiddelde van de kortestop deed goede zaken in de tweede wedstrijd. Woensdag was Xander Bogaerts 2-for-3 met een walk, maar de thuisplaat stak hij dit keer niet over. De Padres wonnen wel weer. Voor de vijfde keer in zes wedstrijden en dit keer met 5-0. Een sweep voor de Friars bleef uit donderdag. Met 2-for-5 liet Bogaerts zich aan slag opnieuw goed zien, maar zijn run in de derde inning kon niet voorkomen dat Cleveland met 8-6 als winnaar van het veld stapte.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

22.2 IP, 14 SV, 3.18 ERA, 20 H, 12 BB, 26 K, 9 R, 8 ER, 1.412 WHIP

De Boston Red Sox hadden vijf van hun laatste zes wedstrijden verloren en zelfs twaalf van de laatste zeventien. Het is dan geen fijn vooruitzicht als je dan ook nog op bezoek moet bij de aartsrivaal. De New York Yankees wilden hun opponent ongetwijfeld graag een volgende tik uitdelen, maar zo eenvoudig zou dat nog niet worden. Voor Kenley Jansen was ’t zijn eerste bezoek aan Yankee Stadium als speler van de Red Sox. De closer zou daar een druk weekend tegemoet gaan. Bij thuiskomst wachtten deze week de Colorado Rockies.

De Bronx Bombers kunnen dit seizoen ook nog niet op tegen de Rays en zelfs de Baltimore Orioles zijn momenteel nog te hoog gegrepen voor het ensemble uit NY. Zoals dat zo mooi heet, staat een wedstrijd tussen de Yankees en Red Sox altijd op zich en de eerste was geen uitzondering. Brutaal begon Boston met een 3-2 voorsprong aan de negende inning en het was dus aan Jansen om dit over de streep te trekken.

De closer begon erg voortvarend, want na 5 pitches stonden er al twee nullen op het bord. Die derde en laatste bleek nog een hele onderneming, want Billy McKinney en Gleyber Torres maakten dat de thuisploeg de gelijkmakende run op het tweede honk had staan. Anthony Volpe maakte er vervolgens een lange AB van, maar na 7 pitches was het de ervaren Jansen die deze eerste wedstrijd in de schoot van Boston wierp: 3-2.

WINST OP AARTSRIVAAL

De Yankees wonnen de tweede wedstrijd met 3-1, waardoor de winst in deze serie werd beslist in de derde ontmoeting. Jansen had op vrijdag zijn veertiende save bijgeschreven, maar een kans op de vijftiende kreeg hij in NY niet. Bij een stand van 2-2 hield hij de Yankees knap van de honken in de negende inning. Slechts 10 pitches had Jansen nodig en een beloning bleef niet uit. De Red Sox scoorden in de tiende de beslissende 3-2, waardoor Kenley Jansen de winnende werper werd en Boston deze serie naar zich toetrok.

Terug in Boston bewezen de Red Sox het ongelijk van Frank Sinatra. Old Blue Eyes beweerde dat als je ’t in New York kon maken, dat het overal wel lukte. Dit gold echter niet voor de Boston Red Sox deze week. Ze ontvingen de Colorado Rockies, een team met minder talent dan de Yankees, maar legden het af in twee van de drie wedstrijden. Na een druk weekend in New York kwam Kenley Jansen alleen op maandag, in de eerste wedstrijd, in actie.

Bij een stand van 2-2 moest hij de bezoekers van scoren houden. Voor zijn vierde outing op rij stond Jansen geen run toe, maar zijn tijd op de heuvel bleef ook beperkt tot slechts 10 pitches. Na een strikeout, groundout en popfly droeg Jansen de wedstrijd weer over aan de slagploeg, maar die schoten tekort deze avond. Colorado sloeg toe in de tiende inning en won met 4-3.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

47 AB, 13 H, 4 R, 1 HR, 7 RBI, .277 BA, .333 OBP, .426 SLG, .759 OPS

Josh Palacios mocht al aardig wat vinkjes zetten de laatste weken en zijn eerste homerun vorige week zal één van de mooiste zijn geweest. Hoewel de outfielder zich goed staande houdt tussen de grote jongens is hij voor manager Derek Shelton nog altijd geen zekerheidje. Dit werd afgelopen weekend eens te eer duidelijk in de serie tegen de NY Mets. Shelton was vooral opgelucht dat de kalender juni aanwees, want zijn Buccos lijken opeens weer op de ploeg die in april de MLB verbaasde.

Pittsburgh begon op 9 juni meer dan uitstekend aan het drieluik tegen de Mets. Met Tyler Megill op de heuvel hoopte die club zich te herstellen van de sweep in Atlanta, maar niets was minder waar. In de derde inning maakte Palacios zich al op voor zijn tweede AB en met een klap naar het rechtsveld maakte zijn RBI-single er al 7-2 van in het voordeel van de Pirates. Het werd in de zesde inning nog mooier voor de international. Met wederom een single naar het rechtsveld tekende hij voor zijn tweede RBI en een 12-2 voorsprong. NY deed nog wel iets terug, maar de 14-7 zege stond als een huis.

HELAAS GEEN VERVOLG

Voor Palacios bleef het bij die ene wedstrijd, want pas afgelopen dinsdag mocht hij zich opnieuw melden in de line-up. Pittsburgh won twee van de drie wedstrijden tegen NY, maar opende met een ruime nederlaag tegen de Cubs. Het duel begon voor Palacios nog zo mooi met een double en een run in de tweede inning, maar in de late innings nam Chicago definitief afstand op weg naar een 11-3 overwinning.

Een dag later maakte Palacios pas zijn opwachting in de negende inning. Als leadoff hitter in die inning opende hij met een single, maar voor Pittsburgh was het leed al geleden. Ze kregen hun outfielder niet over de thuisplaat en ’t bleef dan ook bij 10-6 in het voordeel van de Cubs. Palacios was inmiddels bezig aan zijn eigen 3-game hitting streak. Dat was voor hem de eerste dit seizoen, maar verder dan drie kwam hij niet. Donderdag maakten de Cubs dankzij een 7-2 zege hun sweep compleet en bleef Palacios 0-for-2 in de zeven innings die hij speelde.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

239 AB, 59 H, 29 R, 5 HR, 26 RBI, .243 BA, .319 OBP, .387 SLG, .706 OPS

Wat gaat ’t deze maand worden? In april zagen we een belabberd Colorado, maar een maand later overlegden de Rockies opeens een winning record (15-13). Ze begonnen aan juni met slechts twee overwinningen in de eerste zeven wedstrijden en met 4-game losing streak openden ze op 9 juni de serie tegen San Diego. Voor Jurickson Profar betekent dat een weerzien met oude bekenden, maar dat is eigenlijk alleen leuk als de prestaties goed zijn. Na die drie duels met de Friars pakten de Rockies het vliegtuig voor een vlucht naar Boston.

Veel plezier beleefde Profar afgelopen weekend inderdaad niet aan de serie tegen zijn oude club. Een single in de vierde inning van de eerste wedstrijd. Meer dan dat zat er voor de outfielder niet in. Eén hit en twee keer vier wijd en verder zweeg de knuppel in alle talen. Voor Colorado als team ging het al niet veel beter. Ze verloren de eerste (6-9) en tweede (2-3) wedstrijd en breidden daarmee de losing streak uit naar zes. Pas op zondag, aan de hand van de debuterende Coco Montes (1 HR, 2RBIs), wisten ze weer eens te winnen (5-4).

STEENGOED

Het was hun laatste thuiswedstrijd in lange tijd, want de Rockies begonnen in Boston deze week aan een road trip van in totaal tien wedstrijden. Jurickson Profar had duidelijk zin in de trip, want hij begon maandag furieus. Zijn double en een run hielpen de Rockies in de achtste inning langszij, maar de outfielder was buiten die klap om ook prima bezig getuige zijn 3-for-5. Dat Colorado voor de tweede wedstrijd op rij won, maakte het plaatje compleet. De Rockies hadden maandag tien innings nodig en dinsdag was dit opnieuw het geval.

Met 1-for-5 en een run was Profar wat minder aanwezig dan in de eerste ontmoeting, maar belangrijk was hij wel. Een diepe sac fly in de tiende inning liet Randal Grichuk de zevende run scoren en dat bleek uiteindelijk net genoeg om de Red Sox met 7-6 te verslaan. De series finale werd woensdag afgewerkt zonder Profar en door de 3-6 nederlaag kwam daar een einde aan de bescheiden 3-game winning streak van de Rockies.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

100 AB, 20 H, 10 R, 0 HR, 2 RBI, .200 BA, .286 OBP, .250 SLG, .536 OPS

Lezers die dachten dat de Rockies slecht aan de eerste zomermaand waren begonnen, moeten toch echt even de resultaten van de Detroit Tigers checken. Jonathan Schoop en de zijnen openden juni met een 6-game losing streak en kregen afgelopen weekend een serie tegen de goed presterende Arizona Diamondbacks voor de kiezen. Dat ze, ondanks de slechte resultaten, aan die reeks begonnen als de nummer drie in de AL Central zegt ook veel over die divisie. Eenvoudiger werd het overigens niet na het weekeinde, want de Atlanta Braves brachten deze week een bezoek aan Comerica Park.

Met Schoop de gehele wedstrijd in de dug-out lieten de Tigers de openingswedstrijd tegen de D-Backs met 6-11 aan de tegenstander. Zaterdag, in de tweede ontmoeting, maakte hij pas in de achtste inning zijn opwachting op het derde honk. Zijn eerste en enige AB liep op niets uit, maar gezien de 0-5 nederlaag hadden meer Tigers daar last van. De teller voor de losing streak stond inmiddels op acht.

Zondag kwam daar een negende bij. Jonathan Schoop mocht starten als derdehonkman, bereikte twee keer de honken na vier wijd, maar door zijn 0-for-2 daalde z’n slaggemiddelde naar .189. Het was alweer zijn negende wedstrijd op rij zonder hit. Zijn laatste noteerde hij op 27 mei tegen de White Sox (7-3 overwinning).

LOSING STREAK IS DONE

Op maandag 12 juni kwam er een einde aan die droogte. Schoop en de Tigers produceerden die dag een knappe comeback tegen de Braves. Na zes innings leidden zij met 4-0, maar vervolgens trok Detroit de regie naar zich toe. Jonathan Schoop kwam pas in de zevende inning binnen de lijnen, maar kwam in de negende wel door met een erg belangrijke single. Hij scoorde na een homerun van Spencer Torkelson en zag de Tigers later die inning langszij komen. In de tiende was diezelde Torkelson verantwoordelijk voor de winning run voor Detroit: 6-5.

Na de regen op dinsdag volgde voor deze teams een doubleheader op woensdag. Jonathan Schoop kwam in beide wedstrijden in actie, maar een volledige wedstrijd speelde hij niet. De international was 0-for-1 in zijn enige AB in deel 1 (10-7 Braves) en 1-for-1 met een walk in deel 2. Schoop noteerde zijn hit in een voor de Tigers productieve vierde inning. Ze maakten een 1-5 achterstand goed, maar gingen alsnog met 5-6 de bietenbrug op. Detroit staat daardoor in juni nog altijd op slechts één gewonnen wedstrijd in twaalf pogingen.


Cover photo: Denis Poroy

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen