Dutch Watch: Simba laat zijn tanden zien

Jonathan Schoop moet duidelijk nog wennen aan zijn nieuwe leefomgeving en Didi Gregorius zal niet graag terugdenken aan de serie tegen de Boston Red Sox. Voor Jurickson Profar en Andrelton Simmons verliep de afgelopen week wat beter. Kenley Jansen mocht weer wat saves aan z’n totaal toevoegen, maar liet zijn team donderdag toch wel schrikken. In deze Dutch Watch zetten we alles weer even voor je op een rijtje.

Ozzie Albies bivakkeerde enige tijd in de bovenste regionen van de National League als het om aantal homeruns ging. Hoewel de Atlanta Braves nog altijd niets te klagen hebben over hun kleine infielder behoort Albies niet meer tot de echte elite. Met zijn 20 homers valt hij net buiten de top 10. Ook in de serie tegen de New York Mets kwam er geen bij. De Braves wonnen drie van de vier duels en Albies was 3-for-17 in de serie met een RBI in elk van de eerste twee wedstrijden.
Een single van onze landgenoot hielp vorige week donderdag Ronald Acuna over de thuisplaat voor de eerste run in de eerste wedstrijd. Voor het eerst sinds 20 juli mocht Albies daarna ook weer eens een gestolen honk noteren. Z’n 11e van het jaar. Een dag later deed het duo Albies en Acuna de Mets opnieuw pijn. Dankzij een double van Albies naar het linksveld kon Acuna de tweede en beslissende run scoren. Na 4-2 in de eerste wedstrijd werd het nu 2-1. Na een nederlaag in de derde wedstrijd sloot Atlanta de serie af met een zwaarbevochten 5-4 win. Aanvallend werd van Albies weinig vernomen.

BELANGRIJKE SERIE

Dat veranderde niet op bezoek bij de Washington Nationals. Een belangrijke serie voor de Braves, want én ze moesten in het spoor van de Phillies blijven én tegelijk de Nationals op afstand houden. Ondanks Albies’ 33e double en twee hits ging de eerste wedstrijd verloren. In de tweede ontmoeting van de doubleheader startte de infielder niet, maar kwam hij nog wel twee keer aan slag. Helaas voor Albies zonder resultaat, maar zijn aanwezigheid inspireerde de Braves wel.
Een rally in de negende bezorgde Atlanta een 3-1 win. In de laatste twee duels was Albies 2-for-9 in z’n at-bats. Woensdag moest hij tot de zevende inning wachten op z’n honkslag, maar na zijn single werd Ozzie Albies al snel door Freddie Freeman over home plate geslagen. De Braves boekten een belangrijke 8-3 zege. In de vierde wedstrijd ging er niet veel goed. Ja, Albies mocht opnieuw een hit noteren, maar zijn ploeg zag starter Anibal Sanchez al snel uitvallen en Atlanta verloor met 6-3.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox hebben een prachtig weekend achter de rug. Voor de Red Sox is er geen betere manier om aan een nieuwe maand te beginnen dan met een sweep tegen de New York Yankees. De aartsrivaal werd vier keer van het veld gepoetst. Bogaerts wist aanvallend zijn steentje niet bij te dragen, maar dat had zo z’n reden. Vorige week donderdag werd hij in de eerste wedstrijd, de Red Sox wonnen deze met 15-7, aan de kant gehouden vanwege zijn polsblessure. In de tweede wedstrijd speelde hij de laatste twee innings, maar de knuppel bleef onaangeroerd achter in de dug-out.
Net als in game 2 waren de Red Sox ook in game 3 met 4-1 te sterk voor de aartsrivaal. Dit keer kwam Bogaerts wel in actie met de knuppel, maar verder dan een base on balls kwam hij niet in z’n drie slagbeurten. Dit hit kwam er wel in de vierde ontmoeting. Een single in de tweede inning leverde niets op, maar de Red Sox profiteerden wel van een defensieve fout na een klap van Bogaerts in de negende inning. Op weg naar de uiteindelijke 5-4 zege ging X-Man overigens ook een keer de fout in. Het was pas zijn zesde error van het jaar.

GOEDE LIJN

De Red Sox trokken de goede lijn door in Toronto. Een favoriete tegenstander van Xander Bogaerts, want vorige maand nog kwam hij tot zeven RBIs in de serie tegen de Blue Jays. Zo goed als toen ging het nu niet in de drie wedstrijden ten noorden van de grens. Toch mocht de korte stop weer wat binnengeslagen punten aan zijn totaal toevoegen.
Na een hit en een run in de wedstrijd van dinsdag, was het woensdag Bogaerts die een groot deel van de productie voor zijn rekening nam. Eerst was er de sacrifice fly in de derde waardoor Mitch Moreland kon scoren. Twee innings later hoefde hij niet veel voor zijn RBI te doen. Met de honken vol kreeg Bogaerts vier wijd en kon Mookie Betts scoren. Zijn double in de zevende bracht J.D. Martinez binnen. Onze landgenoot staat daarmee op 32 doubles en 68 RBIs voor het seizoen. Beide wedstrijden werden door de BoSox gewonnen. Dat geldt niet voor de derde ontmoeting. Xander Bogaerts kreeg twee keer vier wijd, maar kon een 8-5 nederlaag niet voorkomen.

Wat voor Bogaerts en de Red Sox geldt, geldt zeker niet voor de Yankees van Didi Gregorius. Met vier nederlagen begonnen de Yankees waardeloos aan augustus. Toch was de Amsterdammer een lichtpuntje in deze donkere dagen. In het eerste duel nam hij de Yankees bij de hand. Een three-run homerun in de eerste inning en een solo homerun in de vijfde kon een nederlaag niet voorkomen. Met z’n vier RBIs in vijf at-bats nam hij wel meer dan de helft van de productie voor zijn rekening in deze 15-7 nederlaag. Gregorius staat nu op 20 homeruns voor het seizoen.
Ook in de derde wedstrijd was hij belangrijk. Met een double sloeg Sir Didi in de negende inning Giancarlo Stanton over home plate, maar deze ene run mocht niet baten. De international was 3-for-16 tegen de Red Sox en deze hits brachten in totaal vijf runs binnen. Defensief gaat het ook crescendo. Gregorius heeft slechts vier errors achter zijn naam en geen enkele korte stop kan aan dat aantal tippen.

REVANCHE

Tegen de Chicago White Sox werd het tijd voor revanche. Afgelopen maandag leefden de Yankees zich uit en boekten een welkome 7-0 zege. Een single van Gregorius in de vijfde zette New York op een comfortabele 4-0 voorsprong. Brett Gardner kon home plate passeren na de klap van onze landgenoot. De korte stop had zelf in de vierde inning al een run aan zijn totaal toegevoegd. In deze serie bleef Gregorius 2-for-8 en beide hits kwamen in de eerste wedstrijd. In de tweede ontmoeting kreeg onze landgenoot tot twee keer toe een vrijgeleide.
Met name de vier wijd in de 13e inning kwam Detroit duur te staan. Gregorius bracht de vierde run binnen en dat zou ook de winnende blijken te zijn. De Yankees hadden extra innings nodig, maar stapten wel met een 4-3 zege van het veld. New York won woensdag ook de afsluitende derde wedstrijd, maar Gregorius mocht deze vanaf de kant bekijken.

Afgelopen weekend vond de competitieplanner het tijd voor een replay van de World Series. Revanche kwam er niet voor Kenley Jansen en de zijnen, want de Houston Astros wonnen twee van de drie wedstrijden in Los Angeles. Die ene zege voor de Dodgers kwam in de laatste clash tussen de twee powerhouses. Met een 3-2 voorsprong werd onze landgenoot in de negende inning aan het werk gezet.
Tyler White liet Jansen en de Dodgers nog even schrikken door de inning te openen met een single, maar daarna nam Jansen de regie over. Evan Gattis, Max Stassi en Tony Kemp vielen ten prooi aan de Nederlandse closer en zijn verdediging. Jansen had 14 pitches nodig voor zijn 31e save van dit seizoen. Met Rockies-closer Wade Davis voert hij inmiddels de lijst aan in de NL wat betreft het aantal saves. Aan de 43 saves van Mariners-closer Edwin Diaz kan voorlopig niemand tippen.


Op zijn 32e save hoefde Jansen niet lang te wachten. Op bezoek bij de Oakland Athletics mocht de closer al snel weer aan de bak. De ploeg die de laatste weken zo goed in vorm is, had geen kans tegen onze landgenoot. Met een 4-2 voorsprong begon Jansen aan de negende inning. Nick Martini en Matt Olson kregen een strikeout achter hun naam. Stephen Piscotty kreeg de bal het infield niet uit en na negen pitches zat de werkdag voor Jansen er al op. Op 7 augustus had Jansen z’n 32e save te pakken. Vorig jaar deed hij er een week langer over om op dit aantal te komen.

PANIEK

Op bezoek bij de Colorado Rockies liet Kenley Jansen zijn team behoorlijk schrikken. De Nederlandse closer voelde zich donderdag niet goed en werd naar een ziekenhuis gebracht. Daar constateerde men een onregelmatige hartslag. De Dodgers besloten Kenley Jansen naar huis te sturen om in Los Angeles een cardioloog te bezoeken. In het verleden heeft Jansen hier al vaker last van gehad. Zo was Jansen in 2011 een maand uit de roulatie nadat hij bloedverdunners kreeg vanwege zijn onregelmatige hartslag. In augustus 2012 ging het opnieuw mis. Ook toen op bezoek bij de Rockies. In oktober van dat jaar onderging Jansen een medische ingreep en leek het probleem verholpen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de closer uit de roulatie is, maar hij zal hoe dan ook dit weekend niet meer spelen in de serie tegen Colorado.

Voor de Texas Rangers van Jurickson Profar lagen er vorige week kansen. De ploeg opende deze maand met een serie tegen de uitermate zwakke Baltimore Orioles. Profar speelde zijn meest productieve wedstrijd in maanden. Met vier RBIs had de Nederlander een groot aandeel in de 17-8 zege van de Rangers. Op 6 juni zette Profar z’n krabbel onder vijf RBIs tegen de Oakland A’s.
Tegen de O’s draaide Profar eigenhandig een 1-0 achterstand om in een 3-1 voorsprong. Met Rougned Odor en Elvis Andrus op de honken sloeg de alleskunner zijn 11e homerun van het jaar. Een inning later was een single goed voor zijn vierde binnengeslagen punt. Manager Jeff Banister gaf zijn manusje-van-alles een dag later vrijaf. In de laatste twee duels tegen Baltimore was Profar 2-for-6 in z’n at-bats. In de vierde onmtmoeting, die verloren ging voor Texas, kwam Profar drie keer met vier wijd op de honken. Met zijn negende gestolen honk van het seizoen kon hij een 9-6 loss niet voorkomen.

IN DE LINE-UP

Met zijn prestaties dwong Profar een plaats in de line-up af tegen de Seattle Mariners. Twee keer mocht hij het op het eerste honk proberen en in de derde en laatste ontmoeting stond Profar op het derde honk. Defensief ging het naar behoren en ook aanvallend drukte de international zijn neus weer aan het venster. Drie hits in zijn 14 at-bats leverden de Rangers niet minder dan vijf RBIs op. Het eerste duel ging na 12 innings naar de Mariners.
Dinsdag 7 augustus was voor Profar een productieve dag. Met zijn ene hit sloeg hij drie punten binnen. Dankzij zijn homerun in de vijfde konden ook Elvis Andrus en Adrian Beltre scoren. Profars 12e dinger bracht Texas in veilige haven op weg naar een 11-4 zege. Afgelopen woensdag deed Profar dienst als leadoff hitter en opnieuw was hij goed voor een RBI. Na de 26e double van Profar kon Drew Robinson de thuisplaat aantikken voor een 10-6 lead. In diezelfde zevende inning sloeg Adrian Beltre zijn Nederlandse ploegmaat binnen. Jurickson Profar staat dit jaar op 61 RBIs. Bij de Rangers sloeg alleen Joey Gallo (71) meer punten binnen.

Jonathan Schoop had op een beter debuut voor zijn nieuwe werkgever gehoopt. En gezien zijn prestaties de laatste weken bij de Baltimore Orioles mocht hij dat ook wel verwachten. In de eerste serie met de Milwaukee Brewers verloor Schoop twee van de drie duels. Tegen de LA Dodgers, dat dan weer wel. Z’n acht slagbeurten bleven zonder resultaat en in de laatste wedstrijd werd Schoop al in de vijfde inning naar de kant gehaald. De Brewers keken toen al tegen een 7-2 achterstand aan en dat zou alleen nog maar erger worden. Los Angeles zou maar liefst 21 runs scoren.
Tegen de Colorado Rockies werd Schoop op korte stop geposteerd. Helemaal onbekend is de positie niet. Dit seizoen speelde hij het twee keer voor de O’s. Op 3 augustus speelde Schoop z’n eerste wedstrijd voor zijn nieuwe fans, maar deze konden hem nog niet op een honkslag betrappen. Dat lukte wel op 4 augustus. In z’n vierde wedstrijd voor Milwaukee noteerde Schoop z’n eerste hit én zijn eerste run.

EERSTE RBI

Tegen de San Diego Padres volgde ook zijn eerste RBI voor de Brewers. Schoop moest daarvoor echter wel even geduld hebben, want deze kwam pas donderdag in de derde en laatste wedstrijd tegen de Padres. In zijn laatste wedstrijden voor Baltimore vielen de homeruns bij bosjes, maar zover is het in Milwaukee nog lang niet. Schoop heeft inmiddels acht wedstrijden voor z’n nieuwe club gespeeld en er staan twee binnengeslagen punten achter zijn naam. Na zijn double (de eerste namens de Brewers) in de vierde inning konden Hernan Perez en Travis Shaw scoren. Zelf kon Schoop de 4-1 scoren na een defensieve fout. Desondanks ging deze wedstrijd met 8-4 naar de Padres.
Milwaukee had de eerste twee duels in winst weten om te zetten en in beide gevallen maakte Schoop de negen innings niet vol. Afgelopen woensdag speelde hij slechts één inning. Defensief gaat het ook nog niet zoals het hoort. Schoop vertrok uit Baltimore met acht errors achter zijn naam, maar inmiddels staat de teller op 11.

Andrelton Simmons is goed aan augustus begonnen. De korte stop van het Koninkrijksteam tekende in de eerste week van deze maand al voor zes RBIs. Daarmee heeft hij het aantal van juli al bijna te pakken, want toen kwam Simba niet verder dan negen binnengeslagen punten. Zijn werkgever schoot er al met al niet veel mee op. De Los Angeles Angels hebben een road trip van zes duels achter de rug en daarvan wonnen de Halos er welgeteld één. De Tampa Bay Rays haalden de bezem erdoor.
Simmons bleef de eerste wedstrijd aan de kant en kwam alleen in de tweede ontmoeting tot wat honkslagen. Een single in de vierde was wel direct goed voor een RBI, z’n 48e van het jaar. Een dag later volgde ook de 49e al. Een ground out hielp Justin Upton over home plate. Het hielp allemaal niets, want de Angels gingen beide keren de bietenbrug op.
Op bezoek bij de Cleveland Indians ging het al wat beter. Daar wonnen de Angels één van de drie duels. Andrelton Simmons was daar 4-for-14 in zijn at-bats. Op het nippertje vertrok Simba nog met een RBI. In de negende inning van de derde wedstrijd hielp hij met een single Upton over de thuisplaat, maar een nederlaag kon niet worden voorkomen. Voor de derde keer sinds de ASG ging Simmons defensief de fout in. Hij behoort nog altijd tot de tien beste korte stops, maar het is opvallend dat er sinds 20 juli al drie errors achter zijn naam staan. De Angels wonnen overigens alleen de eerste wedstrijd van deze serie. Op 3 augustus was onze landgenoot verantwoordelijk voor één van de zeven runs in de wedstrijd die LA met 7-4 won.

SIMBA BRULT

Andrelton Simmons sloeg op 3 juli zijn zesde homerun. Zijn zevende sloeg Simba op 6 augustus in de eerste wedstrijd tegen de Detroit Tigers. Met Albert Pujols op de honken timmerde de korte stop de bal naar het leftfield en zette zijn ploeg daarmee op een 3-1 voorsprong. Het bleek een aanzet tot een mooie serie voor zowel Simmons als de Angels. De Halos sweepten de Tigers en Simba was 6-for-11 in zijn slagbeurten.
Na de twee RBIs in de eerste clash tekende hij ook voor een binnengeslagen punt in de tweede. Shohei Ohtani kon scoren na een sac fly van onze landgenoot, die ook nog een double, twee hits en een run produceerde. Twee honkslagen sloeg Simmons ook in de derde wedstrijd, maar deze hadden geen positieve gevolgen. Voor het eigen publiek temden de Angels de tandenloze Tigers met 6-0.

Coverfoto: Sean M. Haffey/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen