32-in-32 | Oakland Raiders: Start van het Gruden-regime

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel tien het team dat met een oude nieuwe coach het laatste jaar in Oakland in gaat: Oakland Raiders.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE OAKLAND RAIDERS


FREE AGENCY


Met de komst van Jon Gruden moet het na een teleurstellend 2017 voor de Raiders vrij eenvoudig zijn om vooruit te kijken. Echter werden er tijdens de free agency wel enkele opmerkelijke dingen gedaan. Aan de ene kant werden er ervaren playmakers binnengehaald in Jordy Nelson en Martavis Bryant, maar tegelijkertijd gingen er ook veel ervaren krachten weg. Gruden wil het team op zijn manier hebben, en kijkend naar de namen aan beide kanten ziet het team er dus komend seizoen heel anders uit.

De secondary is al jaren een zorgenkindje en ook dit facet zal er in 2018 anders uit gaan zien. Sean Smith en David Amerson vertrokken terwijl Rashaan Melvin voor de consistentie moet zorgen. Anderzijds vertrokken, zoals gezegd, ervaren krachten zoals Michael CrabtreeNavorro Bowman en Denico Autry. Tot slot zijn ook de dansjes van punter Marquette King verleden tijd: ook voor hem was geen ruimte.


NFL DRAFT


Voordat Oakland de draft in ging, was de offense al op niveau om in 2018 mee te doen. De defense, voornamelijk cornerback en linebacker, was hetgeen extra aandacht verdiende in de draft. Nu het blijven van Pro Bowl linebacker Khalil Mack behoorlijk ongewis lijkt te zijn, hadden de Raiders wellicht wat meer focus op de defense willen leggen.
Ondanks dat er een need bestond in de defense werd offensive tackle Kolton Miller van UCLA de eerste pick voor Oakland. Geen gekke keuze aangezien de carrière van left tackle Donald Penn op zijn einde loopt en quarterback David Carr goede bescherming behoort te genieten. De vraag is of Miller op termijn de opvolger gaat worden van Penn aangezien het niet meevalt om als tackle van kant te wisselen. In college heeft hij beide kanten gespeeld, dus wellicht zien de Raiders daar zijn meerwaarde.

In de tweede ronde viel het oog van de Raiders wederom op een lineman. Ditmaal defensive. Ondanks dat er een grote need bestaat op cornerback en linebacker is P.J. Hall een goede fit in de defense van DC Paul Guenther.
Met de derde pick werden de cornerback en linebacker positie nog steeds niet accuraat aangepakt. Wederom een lineman en ditmaal offensive: Brandon Parker biedt de Raiders een tweede toekomstig alternatief voor de positie van Penn. Met de vierde en vijfde pick werden vervolgens zowel de linebacker als cornerback positie voorzien van vers bloed. Uiteindelijk heeft de zesde keuze, defensive tackle Maurice Hurst, de meeste interesse van vriend en vijand. Hartproblemen deden abrupt zijn draft stock dalen: high risk high reward. Desondanks lijken de eerste geluiden goed.


OFFENSE


Het grootste lichtpunt in de Oakland offense is quarterback Derek Carr. Hij krijgt echter ook te maken met een nieuwe head coach en de vraag is hoe hij zich tot hem zal verhouden. De geschiedenis leert ons dat Jon Gruden de voorkeur geeft aan de traditionele quarterback under center en daarbij de quarterback minder in shotgun positie heeft. Laat dat laatste nou net zijn waar Derek Carr de meeste snaps heeft gehad. Interessant om in de gaten te houden wie het meest zal inbinden. Een ander vraagteken is hoe de wisselwerking tussen beide heren zal zijn. Gruden heeft geen verleden met het succesvol coachen van jonge quarterbacks en er bestaat onzekerheid over de invloed van Gruden’s grote persoonlijkheid op het ontwikkelen van de leiderschapsvaardigheden van Carr.

De wapens van Carr zijn in 2018 ook ietwat veranderd. Zo is Michael Crabtree vervangen door de 33-jarige Jordy Nelson en lijkt Martavis Bryant nog te moeten wennen aan de nieuwe offense van de Raiders. Een ander groot wapen van de Raiders quarterback is eigenlijk zijn bescherming: met ervaren rotten als Kelechi Osemele, Rodney Hudson, Gabe Jackson en Donald Penn lijkt deze goed op orde. Anderzijds is ook de running back-groep er eentje vol van ervaring, waarbij het de vraag wordt hoeveel Marshawn Lynch en Doug Martin nog over hebben in hun benen.


DEFENSE


Het afgelopen seizoen heeft de defense Oakland games gekost. Met gemiddeld 5.6 yards per snap voor de tegenstander bevonden de Raiders zich in de onderste regionen van de NFL. Met 31 sacks, achtste in de NFL, en 14 turnovers, slechts één meer dan de Browns, biedt de huidige Mack-holdout genoeg hoofdbrekens voor iedereen die de Oakland Raiders een warm hart toedraagt.

Ondanks dat de defense van Guenther wellicht wat minder focus zal leggen op de secondary is de cornerback positie nog steeds een grote issue. Er zijn geen uitgesproken sterke spelers te vinden en ook de depth laat nogal te wensen over. Gedrafte cornerback Nick Nelson, die in een late ronde beschikbaar was door een pre-draft blessure, kan op deze positie echter wel voor een verrassing zorgen. Een breakout year voor Gareon Conley zou daarbij ook een welkome toevoeging zijn.


CONCLUSIE


Het wordt heel interessant hoe het eerste jaar onder leiding van Jon Gruden gaat verlopen. De charismatische coach heeft de bezem door het roster heen gehaald en gaat op zijn manier proberen om de hype in Oakland weer terug te brengen tot het niveau van twee jaar geleden.
Echter is het daarbij maar de vraag of de bezem niet iets te stevig door het team is gegaan en of de versterkingen wel allemaal versterkingen blijken te zijn. Aanvallend heeft de ploeg genoeg potentie, maar vooral verdedigend lijkt Oakland nog lang niet opgewassen tegen de sterkhouders in de AFC. Neem daarbij de soap rondom Khalil Mack en 2018 lijkt nog te vroeg om echt serieuze dingen te verwachten van de Raiders.
VOORSPELLING: 7-9
Lees hier de season preview van de San Francisco 49ers.

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen